Una dintre cele mai frumoase localități din România, Ciocănești, comuna bucovineană vestită pentru casele sale pictate cu motive tradiționale regăsite pe ouăle încondeiate, pe iile, cămășile şi bundiţele sătenilor, își va aștepta vizitatorii în straie mai proaspete și mai colorate din august a.c..
180 case (din cele 700 existente în comuna Ciocănești), localitate care anul trecut a fost desemnată “Satul cultural al României”, vor benficia de lucrări de refacere a motivelor tradiţionale de pe faţade, vopseaua fiind oferită de cel mai longeviv producător de vopsele din țară, Policolor.
 
„Policolor înfrăţit cu Ciocăneşti”
Compania, care în acest an împlinește o jumătate de secol de existență,  va oferi de asemenea materiale și pentru renovarea Muzeului Etnografic şi a Muzeului Ouălor Încondeiate din Ciocănești. Parteneriatul dintre primărie și compania Polirom a fost parafat deja printr-un “Protocol de înfrăţire”. Casele renovate din Ciocănești vor fi finalizate şi își vor aştepta oaspeții la jumătatea lunii august 2015, când localitatea este gazda Festivalului Păstrăvului şi a concursului de plutărit de pe Bistriţa Aurie. În Ciocănești au devenit deja tradiție și Festivalul Ouălor Încondeiate și cel al datinilor și Obiceiurilor din Străbuni. Situată pe malul Bistriței Aurii și amplasată pe drumul care leagă Bucovina de Maramureş, comuna are două sate, Ciocăneşti şi Botoş, unde trăiesc  aproximativ 700 de familii. Ciocăneşti este singurul sat din România în care locuitorii îşi decorează locuinţele folosind modele tradiţionale, după modelul ouălor încondeiate. De remarcat că păstrarea culorii caselor și a arhitecturii tradiționale sunt obligatorii printr-o hotărâre a consiliului local.
Acțiunea de Ciocănești este parte a campaniei “Redescoperă culorile României”, pe care producătorul de lacuri şi vopsele Polirom o lansează la aniversarea celor 50 de ani de la înființare.
Două sunt obiectivele majore ale campaniei lansate ieri de Polirom, respectiv sprijinirea satelor românești și a comunităților locale prin reînvierea culorilor specifice, readucându-le astfel în circuitul turistic, și, pe de altă parte, schimbarea atmosferei gri din zonele urbane în una plină de culoare, oferind locuitorilor optimism și o oază de liniște în stresul zilnic. Primele proiecte au drept parteneri Metrorex S.A. (direcție urbană) şi primăria Ciocăneşti, jud. Suceava (zona rurală).
Stațiile de metrou Aurel Vlaicu şi Piaţa Romană, renovate
Proiectul  de la metroul bucureștean presupune tencuirea și pictarea a mii de metri pătrați din incinta stațiilor de metrou Aurel Vlaicu şi Piaţa Romană, astfel încât pasagerii să găsească înăuntru imagini din România frumoasă. Stațiile se vor înveseli cu creații ale studenților și absolvenților facutăţilor de arhitectură, urbanism, arte, având drept temă generală- Culorile României!
Pentru fiecare staţie va fi demarat câte un concurs de creaţie, iar lucrările vor fi analizate de un juriu format din reprezentanţi ai Policolor, Metrorex, ai Universităţii şi experţi independenţi implicaţi în campanie. Policolor oferă câştigătorului pentru fiecare staţie câte o bursă de 2.000 de euro, aferentă anului universitar 2015-2016, iar Metrorex va permite amplasarea semnăturii autorului lucrării în staţiile de metrou pe o perioadă de 2 ani, în semn de recunoaştere a talentului acestuia.
Execuţia se va realiza cu companii partenere Policolor, cu practicanţi şi cu voluntari din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu şi ai Asociaţiei Absolvenţilor Urbanişti şi Peisagişti din România. Pentru asigurarea echipamentelor necesare lucrului în staţii, în proiect s-a alăturat şi o divizie a companiei AtlasCopco.
 
Clubul „Ambasadorii culorii”
Proiectul “Redescoperă culorile României” vrea construirea unei comunităţi naţionale ale căror modele sunt persoane şi personalităţi din România ce folosesc culoarea zi de zi în viaţa profesională şi personală. Ei sunt pictori, fotografi, meșteri populari, arhitecți, designeri de interior, creatori de modă, profesori și lectori universitari dar nu numai.
Au acceptat provocarea de a se implica în proiect, devenind primii „ambasadori ai culorii”, Sorin Onişor – fotograf recunoscut, specializat în instantanee româneşti, Sebastian Guţă – arhitect, preşedinte al Asociaţiei Absolvenţilor Urbanişti şi Peisagişti din România, Silvia Floare Toth- colecţionar şi promotor al costumelor tradiţionale româneşti, Adela Pârvu, blogger şi designer de interior, Adrian Păun, arhitect specializat în renovarea caselor în stil neoromânesc, Gheorghe Tomoiagă, meşter popular, susţinător al tradiţiei din Ciocăneşti,  Auraş Mihaiu, fotograful care a câştigat premiul Romania National Award în cadrul ediţiei 2015 a unui concurs internaţional de fotografie, Luminiţa Nicoliţa, elevă, câştigătoare a numeroase concursuri de încondeiat ouă.
Sunt invitate să intre în Clubul Ambasadorilor Culorii acele personalităţi care folosesc culoarea în viaţa lor profesională.

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This