Maroc. Daca nu te deranjeaza atmosfera de poveste, unde te simti ca acum 500 de ani, intr-o adevarata „babilonie”, cu dresori de serpi, vanzatori de apa-sacagii-si cadane (tot mai rare 🙂 ), cu piete cu tot felul de marfuri cu o intrebuintare indoielnica, cu cetati vechi si misterioase, atunci Maroc este destinatia perfecta pentru tine. Daca te deranjeaza exotismul unei vieti ca acum jumatate de mileniu- cu praf, austeritate, voaluri si mistere, si o viata simpla, fara pretentii de lux din partea oamenilor de rand, ia-ti gandul de a vizita acest colt de lume. Asta daca nu optezi pentru unul din nenumaratele hoteluri de lux, unde chiar te simti ca un rege. Palate ca in povesti precum cel „Regal” din Fez

…si natura salbatica

Pretiosul argan, sub asaltul caprelor

 Casablanca: nu e asa de romantic cum te-ai fi asteptat

Impresii Maroc.. Am vizitat Marocul acum ceva ani si de atunci nu-mi doresc decat sa ma reintorc aici candva…cat mai repede. Pamantul, locurile, oamenii, legendele, istoria…au un soi de magie care, in pofida incremenirii in timp, sau poate tocmai de asta, te „cuprind” cumva si nu te lasa sa le uiti. Nu stiu care va fi cea de-a doua mea impresie despre Maroc, dar prima sigur nu m-a inselat, fiind de referinta la capitolul calatorii.

* Casablanca. Nu trebuie vizitat neaparat acest oras pentru ca se spune ca aici s-a filmat pelicula celebra cu acelasi nume, cu Humprey Bogart si Ingrid Bergman in rolurile principale sau pentru ca aici se afla principalul aeroport al tarii-unde mai mult ca sigur ca vei ateriza daca ajungi cu avionul.

Casablanca pare mai degraba un oras de provincie, cu multe cartiere sarace- mai ales cele de pe malul marii-, dar si cu palate si hoteluri de lux apartinand unor lanturi hoteliere care nu au ajuns inca in Romania. Casablanca este un oras destul de exotic per ansamblu, astfel ca ar fi pacat sa nu-l vizitezi macar cateva ore, „in drum” spre obiectivele cu adevarat importante din tara.
Chiar daca nu este locatia unde se spune ca au fost filmate cele mai celebre secvente din filmul „Casablanca”, care au fost turnate de fapt in Tanger, orasul merita „batut la picior” pentru a-i savura aerul provincial si modern totodata. Atentie la zonele pe unde mergeti, saracia ii poate indemna pe oameni la multe …

Incontestabil, Casablanca are farmecul ei, te pregateste cumva pentru ceea ce va urma vizitand Marocul, este, pe scurt, un soi de „zona-tampon” intre noul si vechiul relativ de aici…

Moscheea Hassan II, una dintre cele mai mari din lume

Contrast alb-albastru in Casablanca

La fel ca intreg Marocul, orasul Casablanca este unul al contrastelor, unde albul imaculat al cladirilor, cu arcadele lor crenelate impecabil in stil traditional, sau dimpotriva modern, nu reuseste sa „curateasca” din imaginea dezolanta a saraciei celor care traiesc in baracile de la periferie. Este „normal” ca pe bulevardele largi, umbrite de palmieri, sa apara atelaje trase de magari sau cai, creincearca sa-si faca loc in trafic alaturi de limuzinele de ultimul tip, nu putine conduse de catre femei. In acest amalgan de statute sociale se remarca insa contrastul dintre albul cladirilor si cerul atat de albastru … Doar pentru cei romantici, desigur !
Orasul Casablanca, unul din principalele centre de afaceri din Maroc, are putine atractii turistice, de aceea probabil ca o zi este de-ajuns pentru a-l vizita.
Ce sa vezi in Casablanca. *Trebuie vizitata Moscheea Hassan II, cea mai inalta cladire din Maroc, si a doua moschee ca inaltime de pe mapamond, dupa cea din Mecca.
*Nu uitati de Natiunile Unite, o piata aflata in apropierea partii vechi a orasului, medina-piata veche, unde te poti aproviziona cu fructe proaspete, produse din pielarie si mirondenii insa acestea le poti gasi in toate suk-urile din tara.Important e sa alegi ce e mai bun, ca la pret te poti tocmi, numai chef sa ai…

 Catre cetatile imperiale Marrakech si Fes

Drumul pana la Marrakech este destul de lung, „taind” pamanturile rosii, stancoase si pustii. Din cand in cand, cate un satuc de berberi cu locuinte ingramadite unele in altele, sau mai rar, cate un oras cu blocuri ingrijite, vospite in alb sau caramiziu, cu strazi largi, insa fara aproape fara verdeata, cand si cand cate un rand de palmieri. Asezarile par pustii, lucru aproape natural avand in vedere peisajul desertic in care sunt amplasate.

Berberi si argan…

Cu toata pustietatea, infrastructura rutiera este nesperat de buna, si normal pentru o asemenea pustietate si vastitate, traficul este mai mult decat degajat.

*Intre munti, in pustie, am intrezarit o secventa din viata berberilor: triburi nomade de pastori care-si strang turmele de capre in interiorul unor „stane“ inalte, cu pereti de piatra, fara acoperis.

Femeile, cu pruncii in spate, manau caprele spre cine stie unde, copitatele fiind greu de dezlipit de arbustii de argan, vestiti pentru uleiul din fructele lor, mai nou la mare moda in cosmetica. Intrucat acest arbust nu traieste decat pe areale destul de restranse in Maroc, nu poti sa nu te intrebi cum de s-a ajuns sa fie vandute atat de multe produse pe baza de ulei de argan, in toata lumea.

In zare, Muntii Atlas
Sa revenim la berberi: din senin apar, pe undeva prin Muntii Atlas si barbatii, cocotati pe niste armasari pur-sange, probabil. „Sa nu va vada ca-i pozati!“, a venit prea tarziu sfatul ghidului nostru marocan. Cum nu am scapat de ochii ageri ai berberilor, autocarul a fost imediat inconjurat de calaretii cu fetele acoperite de un soi de esarfe vopsite in alb sau albastru mai ales. Atitudinea lor, oarecum iritata de faptul ca au fost pozati fara voia lor, s-ar fi indulcit probabil cu ceva recompense financiare. Nu a fost nevoie insa, ghidul dovedindu-se foarte eficient pentru a-i potoli, cu cine stie ce argumente…ascunse. Acesta a fost singurul incident din Muntii Atlas si de oriunde din aceasta tara, marocanii intalniti de noi au fost deosebit de prietenosi si respectuosi.

Comorile Maghrebului

Piata nebuna” e de fapt o piata mobila, randurile cu „tarabe pe roti” se compun in cateva minute

Fosta capitala meridionala a Maghrebului, Marrakech-ul, orasul-cetate aflat la jumatatea distantei intre coasta Atlanticului si dunele Saharei este, alaturi de Fez, „inima“ istoriei Marocului. Insusi numele tarii- Maroc-deriva din Marrakech (Marakush in araba), iar atmosfera din „Orasul rosu“ reuseste sa te teleporteze pe vremea Sheherezadei.
Peste si dupa zidurile cetatii vechi, de un rosu batut de soare, pluteste o lumina laptoasa, cand rosie cand galbuie. Poate ai ajuns intr-o scena de film sau cineva te-a teleportat cu 5-6-700 de ani in urma, intr-o oaza fara apa si vegetatie la vedere. Harmalaia generala si aromele de tot felul te fac sa uiti pe loc ca exista telefonie mobila, smart-phone, internet sau cine stie ce minuni ale tehnicii. Doar te-ai intors in urma cu jumatate de mileniu, nu?

Nu e nevoie sa-ti „dea cineva papucii”, ai de unde alege 🙂

Mare grija sa nu te ratacesti

Sunt tot felul de povesti cu oameni care s-au ratacit pe aici, in acest labrint de stradute, adevarate ulite mai bine spus. Pierdute in semiumbra, pe unele dintre acestea cred ca soarele nu a ajuns niciodata. Majoritatea nu au un nume si ca urmare si fara… numar, astfel incat nici nu e greu sa te ratacesti, mai ales ca se spune ca nici localnicii nu stiu cate strazi sunt…Se zvoneste ca nici ghizii cei mai experimentati nu stiu cate strazi sunt…si cred asta dupa ce am vazut…

O lume nebuna

Atmosfera din bazarul din Marrakech pare usor ireala datorita prafului care imprima acestui oras milenar mii de nuante pastelate. Aerul este incarcat de miresme necunoscute unui european de rand, nu neaparat placute si vibreaza de zgomote nedeslusite, de la glasul oamenilor la instrumente muzicale, la fosnetul matasurilor sau zornaitul monedelor. Zona „Pietei nebune“ (Djemaa el Fna sau Jemaa el Fna) este un loc emblematic al orasului, mai ales ca este situata in apropierea bazarelor (souk-uri). La datorie sunt, in fecare zi din sezonul turistic, dansatoarele din buric, imblanzitorii de serpi, sacagii si acrobatii.

E adevarat, ei exista, ca si lucratorii de la fast-food-urile de pe marginea pietei, vestiti pentru salatele lor, dar recunosc ca nu am indraznit sa mananc nimic din piata, desi bucatele exotice nu miroseau si nu aratau chiar rau. Scuza mea: dupa mic dejunul copios de la hotel nimic nu mai „intra” cateva ore bune…

Vopsitoriile traditionale de piei de animale se gasesc in orice „medina”

Sutele de stradute din suk-uri, unele pietruite altele batatorite de pamant, sunt „impanate“ de tot felul de magazine, care ofera, la preturi negociabile, tot ce-ti trece prin cap. Leacuri babesti si mirodenii din Indii, matasuri sau bumbac la metru, papuci, genti, potiuni miraculoase din Africa, piei neprelucrate sau tabacite, zorzoane de toate calitatile se cumpara si se vand de parca activitatea de comert nu este altceva decat rostul vietii pe pamant. Sa nu uitam de mancare, de la miei aruncati prin vitrine la fructe si legume, la loc de cinste fiind maslinele, fructele uscate si mirodeniile…
Daca nu stapaniti arta negocierii, atunci este timpul sa exersati tocmeala. Puteti obtine preturi cu 40%-50% mai mici decat cele cerute initial, obiectele de artizanat, cele din alama, argint ( probabil 🙂 ) si covoarele fiind foarte reusite. Cumparaturi mai in ton cu moda puteti face in asa-numita zona industriala, aka Sidi Ghanem, unde sunt si magazine de firma.

Palatele din Marrakech

Emblematice pentru Marrakech sunt si palatele sale, unul dintre ele fiind El-Badi (finalizat in 1578) , impresionant prin crenelurile si mozaicul sau, ca si prin dimensiuni, chiar daca astazi e in ruine.
*Mozaicul deosebit de migalos este tipic pentru arhitectura traditionala din Maroc, astfel incat se gaseste din abundenta in palatul Bahia-Palatul Frumoaselor, care adapostea altadata haremul sultanilor. Astazi, Bahia, cu cele 160 de camere ale sale, cu gradina sa de opt hectare care-l inconjoara, este inca locatie de vacanta pentru familia regala ( in a carei proprietate este).

Palatul Bahia

O alta locatie emblematica, pe care nu ai cum sa o treci neobservata din Djemaa el Fna, este Moscheea Koutoubia, ridicata acum aprox. 800 de ani, cu dimensiuni impresionante: 5.400 mp. Arhitectura moscheiei Koutoubia a fost model pentru Giralda din Sevilla si Turnul Hassan din Rabat.
In apropiere de Marrakech se afla gradinile Menara, a carei constructie a inceput prin anii 1200. Locul, o oaza de verdeata, cu plantatii de maslini, palmieri si o serie de pomi fuctiferi, este dominat de un imens lac artificial care alimenteaza culturile.

Gradinile Majorelle sunt si ele la fel de apreciate

Dupa o zi plina, urmeaza un spectacol grandios la Fantasia, tipsiile pline cu bucate aromate probabil de un master-chef scolit in bucataria bunicii fiind bine-venite dupa asa o zi. Mielul, sofranul, cuscusul si prajiturile cu miere si migdale au fost delicioase si in…cantitati industriale, iar spectacolul lui Aladin plutind in noapte pe covor a fost impresionant.

Cel mai cosmopolit oras al Islamului: FEZ

Se  spune ca Fez ( FES) este cel mai cosmopolit oras al Islamului si cel mai vechi dintre orasele imperiale ale Marocului, de aceea nu trebuie ratat. Fez se mandreste cu un amalgan fericit de stiluri, de la cel andaluz la cel berber si cu pastrarea nealterata a traditiilor din Evul Mediu. Medina, cetatea, orasul vechi din Fez a fost inclus in Patrimoniului Mondial UNESCO in 1981, motivele fiind nenumarate.

Fez, cel mai mare oras medieval din Maroc si din Africa

O zi cu siguranta nu este de-ajuns pentru Fez. M-am pierdut in Medina – orasul vechi, Medina din Fes, Fes-L-Bali, cel mai mare oras medieval vechi din Africa , cu casele sale albe, de dupa cele 14 porti de acces pe care le are. Medina veche are stradute inguste, mii de magazine, vopsitorii in aer liber care folosesc aceeasi tehnica de sute de ani, cu ateliere de ceramica minunat lucrate in albastru, negru si alb. Aici se afla moscheea Qarawiyin, care se spune ca poate adaposti 20.000 de pelerini, fantana Nejjarine, Moscheea Andaluza si mausoleul Moulay Idriss. Sunt cinci circuite diferite in Medina veche, fiecare dintre ele marcata cu o culoare diferita si propria tema: monumente, gradini si palate andaluze, ziduri si fortificatii, mesteguri si piete, si distinctul istoric andaluz. Unul dintre obiectivele care nu trebuiesc ratate este Palatul sultanului.

Moscheea Qarawiyin

Marocul nu inseamna insa doar istorie si exotism, avand oferte si pentru iubitorii marii si ai muntelui. De exemplu, statiunea Agadir, de la tarmul Atlanticului. Aceasta este preferata mai ales de turistii germani si francezi, datorita plajelor sale de sase kilometri de nisip fin, soarelui care straluceste 300 de zile pe an si resorturilor dotate cu de toate.
Din Agadir nu putea lipsi bazarul, unde daca ati uitat de suveniruri pentru cei dragi aveti de unde alege, sau Valea Pasarilor, vechea fortareata care ofera o imagine de la inaltime.

Climatul din Maroc este mediteraneean in nord, atlantic in est si desertic in sud. Singurele regiuni avand clima temperata sunt in zonele litorale, unde temperaturile sunt suportabile vara. In hotelurile de clasificare superioara, vizitatorii sunt tratati regeste.

Cupola a palatului Bahia
Ce trebuie sa stiti
*beti apa imbuteliata, chiar daca in marile orase apa este potabila l tarifele taxiurilor sunt negociabile, fiind bine de stiut ca sunt putine regulile de circulatie care se respecta pe strazile Marocului. Atentie si cand sunteti pietoni!
* moneda oficiala este dirhamul (956 dirhami=un euro)

Cand sa vizitezi Marocul
*Unul dintre principalele caracteristici ale climatului marocan o constituie diferentele mari dintre temperaturi intre zi şi noapte, dintre vara si iarna. Numai pe coasta Atlanticului sunt temperaturi moderate.

*Prin urmare, depinde de ce anume vreti sa vizitati in MAROC : daca vreti drumetii in desert mergeti iarna ( mai ales in februarie), daca alegeti sa faceti plaja la Essaouira, ideal ar fi sa alegeti luna iulie. Cele mai bune luni pentru a vizita orasele imperiale FES, MEKNES si Marrakech sunt aprilie si mai .

Vremea in Fes, Maroc. Situat la marginea de nord a Munţilor Atlas, FES are un climat mediteranean , cu veri fierbinti si uscate si ierni reci, umede, cu maxime medii de 33 ° C în iulie si august, în jurul valorii de 16 C, in decembrie si ianuarie.
Meknes. De asemenea situate in apropiere de Munţii Atlas, Meknes are veri fierbinti si uscate si ierni reci, umede. Maximele medii sunt de 32 ° C, in iulie si august si dejurul valorii de 15 ° C in decembrie si ianuarie.
Cea mai buna periada pentru a merge in Marrakech. Situat la poalele Munţilor Atlas, arer veri fierbinti si uscate si ierni blande, cu maxime medii umede de 38 ° C în iulie si august, in jurul valorii de 20 ° C în decembrie si ianuarie.
Pe coasta Atlanticului, în sud-vest Marocului, statiunea Agadir se bucură de o medie zilnica maxima de 26 ° C, din iulie pana in septembrie, si de o medie de 21 ° C, in perioada decembrie – februarie.

Moscheea Hassan II

“Doar aici, in Maroc, vei intalni laolalta ghizi ai desertului, imblanzitori de serpi, magicieni, acrobati, povestitori, inghititori de foc si hoti de buzunare. Doar aici te vei pierde printre stradutele inguste sau in bazarurile acoperite, unde se afla inghesuite ateliere, restaurante, moschei, piete. Doar aici iti va placea aglomeratia “medinei” sau sa te pierzi prin tumultul bazarurilor orientale, sa cercetezi privirile patrunzatoare ale localnicilor si cu siguranta vei incerca sa dezlegi putin din misterul lor.

Agadir

jamaa_el_Fna.jpg
casablanca plaja.jpg
essaouira maroc.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This