Daca vreti sa schiati in Romania si nu pe la vecinii bulgari, in Austria, in Italia ori Franta, aflati care sunt, in viziunea specialistilor, cele mai bune partii din tara. Codru Popescu, presedintele comitetului director al Asociatiei Monitorilor de Schi Profesionisti din Romania (AMSPR-www.snowpro.ro), a realizat pentru consilierturism.ro un clasament al celor mai bune partii de schi din tara, in functie  de gradul de dificultate al acestora.

Codru Popescu tine sa precizeze ca, dat fiind ca si practicarea schiului a devenit preponderent o activitate de weekend, partiile autohtone pot fi foarte periculoase pentru iubitorii sportului alb, din cauza aglomeratiei, cei mai expusi fiind, cum e si normal cumva, incepatorii.

„Pentru siguranta dumneavoastra folositi numai serviciile unui monitor legal atestat”, atrage atentia oficialul AMSPR.

Romania nu se poate lauda cu statiuni care sa ofere zeci de kilometri de partii de schi, cu toate ca atat numarul partiilor cat si lungimea acestora se majoreaza de la an la an. In acest moment, asa cum va informa in exclusivitate consilierturism.ro, in tara noastra sunt 141 de partii de schi omologate de catre Minsterul Dezvoltarii  Regionale si Turismului (MDRT), a caror lungime insumeaza aproape 126 kilometri.

Domeniul schiabil din Romania, daca putem sa-i spunem asa, s-a majorat cu doar 10 kilometri in ultimii doi ani, insa viitorul suna bine: la Straja, de exemplu, se deruleaza un proiect care vizeaza amenjarea si interconectarea partiilor dintre Vulcan, Varful Straja si Lupeni. Pana la finalizarea acestui proiect, care are ca finalitate o partie de 25 de kilometri lungime ( din care 8,1 kilometri probabil incepand cu acest sezon hibernal in Straja) trebuie sa ne multumim cu cea mai lunga partie din tara, „Drumul Rosu” din Poiana Brasov, de 4,6 kilometri lungime. Dupa cum se vede, Poiana Brasov domina clasamentul statiunilor de schi din tara, top in care au intrat si domenii schiabile mai noi precum Platos Arena din Paltinis sau mai indepartate de Bucuresti, precum cele din Cavnic ( Maramures).
Cele mai bune partii pentru incepatori, clasament realizat de presedintele comitetului director al Asociatiei Monitorilor de Schi Profesionisti din Romania.
1. Poiana Brasov
2. Cazacu – Azuga
3. Cavnic-Maramures
4. Platos Arena – Paltinis
5. Valea Dorului – Sinaia

Topul partiilor cu nivel mediu de dificultate

1. Poiana Brasov

2. Valea Dorului – Sinaia

3. Partia noua Cota 1.400 – Sinaia
4. Kalinderu – Busteni
5. Sorica – Azuga.
Top 5 partii pentru avansati

1.Poiana Brasov – tot domeniul schiabil

2. Sinaia – tot domeniul schiabil
3. Kalinderu – Busteni
4. Platos Arena – Paltinis
5. Sub Teleferic – Predeal
Sfaturi demne de urmat

„Poiana Brasov ofera cea mai mare diversitate de partii si cea mai buna amenajare. Sinaia este foarte frumoasa pe vreme buna, insa avand de aface cu un gol alpin si conditii de vreme schimbatoare, partiile situate la altitudine sunt mai dificil de accesat. Exceptie face „Partia Noua” de la Cota 1.400 catre Sinaia care are un acces facil pe orice fel de vreme si ofera conditii optime pentru toate casele de schiori”, spune Codru Popescu.

*”Partia Noua” din Sinaia are o lungime de 2.300 metri, fiind prima care dispune de instalatie pentru producerea de zapada artificiala din statiune. Amenajarea „Partiei Noi ” ( grad mediu de dificultate) a costat autoritatile locale aproximativ un milioan de euro. Incepatorii au la baza „Partiei Noi” o partie dedicata lor, zi si noapte ( are nocturna).
*Cavnic este o statiune in dezvoltare, partiile statiunii fiind in imediata apropiere a unitatilor de cazare, cea ce o face ideala pentru schiorii incepatori si medii, spune Codru Popescu.
*La Busteni avem doua partii de nivel mediu preparate si intretinute. Trebuie reamintit ca, de sarbatori si in weekend este foarte mare aglomeratie aici.
*”Partia Cazacu” din Azuga este una din cele mai bune partii pentru schiorii incepatori.
*Predeal este o statiune aglomerata unde exista un risc mare de accidentare. Pentru incepatori insa, conditiile de aici sunt inproprii, puncteaza presedintele AMSPR .
*Platos Arena este o statiune construita de la zero, avand si singurul Snow Park amenajat din tara. Partiile sint bine intretinute.

*Pentru a beneficia de serviciile unui monitor de schi autorizat, pretul este ca circa 50 – 100 Ron /ora in functie de categoria monitorului.

Despre Arena Platos

*Situat la 30 de km de Sibiu, pe platoul Poiana Poplacii, cu un kilometru inainte de statiunea Paltinis, complexul de schi si agrement Arena Platos ofera iubitorilor de sporturi de iarna cinci partii dotate cu 4 instalatii de transport pe cablu, tunuri de zapada, nocturna, centru de inchirieri, scoala de ski si snowboard. Arena Platos este situata la altitudinea de 1.400 de metri, in Muntii Cindrel. Detalii pe http://arenaplatos.ro.

Cavnic-8,5 kilometri de partie

Fostul oras minier Cavnic este o destinatia ideala pentru cei care doresc sa se initieze in tainele sportului alb oferindu-le turistilor partiile de schi „La Roata”si „Icoana„, a caror lungime insumeaza 8,5 kilometri. Cele sapte partii din Cavnic, oras aflat la poalele Muntilor Gutai, sunt deservite de instalatii de iluminare nocturna. Partiile ”Roata” ( lungime totala de 6,3 kilometri) au un traseu de 1,9 km pentru incepatori, alti 2,3 km de partie cu dificultate medie, si o pista de 2,1 km pentru cei avansati. Partiile „La Roata” pornesc de la o altitudine de 950m  pana la 1.260 m cu o inclinare medie de 24%, din care partiile usoare de 14%, partiile medii de 21% si cele mai grele de 33%. Astfel, „Roata 1” are un nivel de dificultate mediu si o lungime de 920 de metri, „Roata 2” – un nivel de dificultate usor si o lungime de 1.030 metri, in timp ce partiile „Rainer 1 (Roata 3)” si „Rainer 2” sunt grele. In plus, domeniul schiabil Roata mai dispune si de Partia Albastra, cu un nivel de dificultate usor, ce masoara 2.250 de metri lungime. Toate partiile din domeniul schiabil Roata dispun de teleschi.

Partiile „La Icoana” sunt ideale pentru schiorii incepatori (partia 4, lungime 120 de metri), mai ales pentru cei cu o pregatire medie in acest sport („Icoana 1“ si 2, de 800, respectiv 700 de metri lungime, grad de inclinare 20, respectiv 22%). Partia „Icoana 1”( 800 de metri)  dispune de nocturna si are un grad de dificultate mediu.
harta partii schi poiana brasov

Din nou despre Poiana Brasov

Cea mai cunoscuta statiune de schi peste hotare, catalogata de unele studii straine ca fiind printre cele mai ieftine din Europa (?!) Poiana Brasov, cu cele 10 partii de schi ale sale, este si cea mai buna statiune de schi autohtona. Trei dintre partiile din Poiana Brasov, respectiv „Bradul” ( lungime de 465 m si 80 m diferenta de nivel) si „Stadion” (325 metri si 32 m diferenta de nivel ) sunt destinate incepatorilor, ca si „Drumul Rosu”, cea mai lunga partie din tara, de  4.752 metri lungime si o diferenta de nivel de 640 m. Partia „Lupului” are cea mai mare lungime dintre partiile cu grad mare de dificultate, de 2.860 de metri, ca de altfel si diferenta cea mai mare de nivel, de 765 de metri, in timp ce „Kanzel” are 450 m lungime si 110 m diferenta de nivel, „Ruia” 540 m si 195 m diferenta de nivel si „Subteleferic” 495 m si 170 m diferenta de nivel. Pentru schiorii cu pregatire medie, Poiana Brasov are trei partii, respectiv „Sulinar” (2. 500 metri lungime si 640 metri diferenta de altitudine), „Kanzel” (450 metri lungime si 110 metri diferenta de nivel) si „Subteleferic” (de sub telecabina Kanzel si gondola, de 2.220 metri lungime si 640 metri diferenta de altitudine).

In plus, in Poiana sunt si doua telecabine (Kanzel si Capra Neagra), o telegondola (Postavarul expres) si cateva teleschiuri.

Vezi care este lista partiilor omologate in decembrie 2012.

Sper că ți-a fost de folos acest material și te aștept să ni te alături pe Facebook! Anunță-i și pe prietenii tăi că ai citit ceva interesant, dă-ne Like si Share!

Visează, iubește, călătorește!  Drum bun!

Harta partiilor de schi din Sinaia

schi partii maine.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This