Apele cristaline, ireal de clare, numai bune să vezi peștișorii înotând, nisipul fin și cu nuanțe de roz sau de un galben intens, culorile de azur sau turcoaz ajung direct la inimile turiștilor când vine vorba despre calitățile unei plaje de top.
Cele mai bune plaje din Europa au fost votate de membrii comunității tripadvisor.com, iar în clasamentul pe 2015 sunt prezente atât plaje de la Mediterana cât și de la Oceanul Atlantic.
1. „Plaja Iepurilor„- „Spiaggia dei conigli” din insula italiană Lampedusa, (parte a arhipelagului Pelagie) aflată în apropierea Siciliei, la 18 kilometri de Agrigento.”Spiaggia dei conigli” a fost votată, în anul 2013 cea mai frumoasă plajă din lume. Anul acesta, Spiaggia Dei conigli ocupă poziția a treia la nivel mondial, după Baia do Sancho ( arhipelagul Fernando de Noronha, Brazilia) și Provinciales ( Arhipelagul Turcs and Cascois). Deși geografic aparține de Africa, Lampedusa este parte a Italiei, fiind cea mai sudică insulă a Italiei. Face parte din rezervația naturală Area Marina Protetta Isole Pelagie care acoperă suprafața celor trei insule ale arhipelagului, pentru a proteja broaștele șestoase careta-careta care vin să-și depănă aici oăle. Cea mai bună perioadă pentru o baie în apele deosebit de clare ale Mediteranei care scaldă țărmul „Spiaggia Dei conigli” este din mai până în octombrie.
2. Playa de Ses Illetes din insulița spaniolă Formentera, sora mai calmă a neastâmpăratei Ibiza, continuă să fie apreciată mai ales pentru claritatea apelor sale, albastrul “ca de Caraibe” al mării și pentru nisipul ei fin.
Playa de Ses Illetes se întinde de la La Savina, portul din Formentera, până în localitatea Espalmado, este și ea lipsită de inhibiții ca și Ibiza, pentru că unii dintre turiști preferă să facă nudism aici. Aflată la numai 18 kilometri de Ibiza, Formenterra nu are aeroport și se poate ajunge aici doar cu ambarcațiuni.
Este o insulă mai sălbatică, care l-a vrăjit pe Jules Verne acum peste 100 de ani și care acum atrage din ce în ce mai mulți turiști.
3. Plaja Elafonisi din Creta, Grecia. Este și ea prezentă de ceva timp în preferințele turiștilor, motiv pentru care în vârf de sezon tinde să devină foarte aglomerată. Elafonisi este situată în vestul insulei Creta, la aproximativ 75 de kilometri de orașul Chania, fiind apreciată pentru culoarea rozalie a nisipului, de la cochiliile scoicilor, care crează un impact vizual puternic în contrast cu albastrul cerului și turcoazul mării.
4. Woolacombe, Regatul Unit al Marii Britanii. Este foarte apreciată mai ales de familiile cu copii, care pot face aici nu doar tradiționalele castele de nisip ci și lua lecții de echtație, de surf, fiind un loc bun și pentru pescuit sau pentru observat foci.
Cu o lungime de peste cinci kilometri, Woolacombe se află pe coasta de sud-vest a insulei, la apoximativ 110 kilometri de Bristol.
5. Plaja Iztuzu– “Plaja Țestoaselor„, lângă Daylan, provincial Mugla, Turcia. Amplasată la aproximativ 13 kilometri de Daylan, plaja Iztuzu este precum o barieră naturală între Delta Daylan și Marea Mediterană, fiind o arie protejată pentru că aici vin să depună ouăle țestoasele caretta-caretta. Plaja lungă cu nisip galben străjuită de dealuri împădurite cu pini este o atracție turistică pe care nu ar trebuie să ratați dacă ați ajuns în Marmaris și chiar în Bodrum ( aflat la aproximativ 90 km).
Iztuzu, lungă de aproximativ 4,5 kilometri, are statut de arie protejată, motiv pentru care sunt interzise umbreluțele și șezlongurile, cel puțin în anumite perimetre, iar accesul turiștilor este interzis noaptea.
6. Fig Tree Bay, Protaras, Cipru. Aceasta plajă lungă de jumătate de kilometru cu nisip galben situată într-un golfuleț celebru este apreciată pentru apele sale curate și pentru micuța insuliță din apropiere unde poți să ajungi înot. Fig Tree Bay –Plaja Smochinului este o destinație populară pentru familii, mai ales datorită sporturilor nautice care pot fi practicate aici. Cea mai bună perioadă de a merge în Protaras este mai-octombrie.
7. Cala Rossa, insula Favignana, arhipelagul Aegadian alias Isola Egadi, vestul Siciliei, Italia. Insulița Favignana este un rai al amatorilor de scuba diving, snorkeling și de lenevit la soare, iar plaja Cala Rosa cu țărmul stâncos și marea de culori ireale este considerată de vis de către cei care au văzut-o. Favignana este cea mai mare insulă a arhipelagului, iar pescuitul şi tăierea tonului e o tradiţie milenară păstrată până în prezent.
8. Plaja din Weymouth, Regatul Unit al Marii Britanii. Weymouth este o stațiune la malul mării situată în Dorset, Anglia, amplasată într-un golf de pe coasta Canalului Mânecii în care se varsă râul Wey. Aflată la 11 km sud de Dorchester și la 8 km nord de Insula Portland, plaja lungă cu nisip, cu ape puțin adânci la mal din Weymouth este o destinație populară de ceva vreme. Chiar și regele George III obișnuia să se refugieze aici pentru a-și ameliora starea de sănătate.
9. Eggremni, Lefkada, Grecia. Lefkada sau Lefkas este a patra insulă ca mărime din Marea Ionică, după Kefalonia, Corfu și Zakynthos. Peisajele superbe, culoarea ireală a apei mării, stațiunile cochete dar și satele tradiționale de munte fac din Lefkada o destinație de vacanță ideală. Lefkada are peisaje superbe, oameni primitori și unele dintre cele mai frumoase plaje din Grecia, iar Eggremni, din vestul insulei, este chiar deosebită. Înconjurată de stânci, plaja cu nisip Egremni pare desprinsă dintr-un poster al unei destinații exotice. Pentru a ajunge pe plajă trebuie însă să cobori aproximativ 250 de trepte (și să apoi să le parcurgi în sens invers, la plecare), dar cei care au făcut acest efort spun că merită! Cea mai bună perioadă pentru a te bucura de acsest loc este mai-septembrie ( inclusiv).
10. Playa de Bolonia, Tarifa, Spania. Cu nisip fin și scăldată de apele Atlanticului, această plajă, aflată la apoximativ 22 de kilometri de Tarifa, Andaluzia, este catalogată simplu ca fiind desprinsă din “postere” și “raiul surferilor”, a amatorilor de kite-surfing și de wind-surfing. Plaja sălbatică, de aproape 4 kilometri lungime, cu nisip fin, este situată în vecinătatea ruinelor orașului roman Baelo Claudia. Orașul Tarifa, aflat la numai 11 kilometri de strâmtoarea Gibraltar, este primul oraș atacat de mauri în anul 711, principala sa atracție fiind castelul vechi de peste 800 de ani.
Sper că ți-a plăcut acest material și că te-am inspirat pentru noile tale călătorii! Ne vedem să povestim pe Facebook!
Drum bun!