Cine nu a simțit, la un moment dat, nevoia să-și facă bagajele și plece „în lumea largă”. Așa, să lase totul în urmă și să se „piardă” undeva, hăt departe, pentru o perioadă. Desigur, privit dintr-un singur unghi, un astfel de demers seamănă mai degrabă cu o evadare dintr-un spațiu, dintr-o situație, dintr-o relație, din propria rutină, neputință sau dintr-o realitate mai puțin dorită.
Însă imboldurile pentru care pornim într-o călătorie sunt mult mai diversificate și mai profunde decât fuga de ceva anume.
De fapt, rațiunea de a călători ține de cunoaștere, de explorare, de experimentare, de autodepășire, de regăsire, de adaptare. De toate la un loc și în plus, de dorința de a fi liber.
Oricare ar fi motivele pentru care oamenii călătoresc, nimeni nu o face singur ci își ia cu el visele, așteptările, propriile proiecții ale ceea ce-i așteaptă pe drum și la destinație. Poate că vom fi dezamăgiți dar ne-am asumat acest risc. Ne vom întoarce în bagaje cu experiențe și amintiri pe care nu le vom da uitării, care poate că ne vor schimba viața poate. Ne vor determina sigur traseul și destinația următoarelor călătorii.
Călătorind, noi spargem barierele spaţiului, trecem peste graniţele văzute și nevăzute. Trecem și peste timp, luând aminte la istoria unor locuri care mai păstrează vestigiile trecutului și a unor oameni care le-au construit.
Ne depăşim propriile limite, devenim mai curajoşi, mai receptivi la nou și mai atenți la trecut. Dobândim noi experienţe şi ne îmbogățim cu noi aptitudini. Ne îmbunătățim viitorul.
Alegând să călătorim și nu să economisim sau să investim în active fixe, investim în noi, în amintirile noastre. Nu-i așa că amintirile sunt acele lucruri pe care nu ni le poate lua nimeni?
Mai jos, câteva motive pentru care noi, oamenii, nu stăm locului, ne punem traista în băț sau ne burdușim valizele și acceptăm neprevăzutul. Plecăm de acasă pentru a întâmpina necunoscutul, pentru emoția drumului și bucuria ajungerii la destinație.
• Călătorim să învăţăm. Să cunoaştem noi locuri cu o istorie şi o comunitate proprie. Suntem nevoiţi să-i înţelegem pe oamenii cu care interacţionăm, să le respectăm cultura și obiceiurile.
• Călătorim să ne testăm limitele. Ieșind din zona noastră de confort, suntem nevoiți să ne adaptăm noilor condiții și să ne încercăm capacitățile, să ne învingem temerile, să ne autodepășim. Devenim mai adaptabili.
• Autocunoaștere. Ajungem să ne e înţelegem mai bine pe noi și lumea în care trăim. Ne (re)descoperim pe noi înșine într-un context dat.
• Ne conectăm cu alți oameni, alte culturi, cu mediul înconjurător, cu alte locuri de pe Terra.
• Depășim bariera spațiului și conștientizăm diversitatea lumii în care trăim. Devenim mai înțelegători
• Ne satisfacem setea de cunoaștere, de adrenalină, de aventură, de noi experiențe.
• Ne consolidăm dorința de a ne lărgi orizontul, schimbând locurile, oamenii, condițiile, mediul.
• Căutând noi direcții, noi frontiere, călătoriile ne sprijină să ne reinventăm.
• Ne ajută să ne arătăm recunoștința, mergând de exemplu în destinații mult-dorite, foarte greu accesibile sau la locurile sfinte.
• Călătorim pentru a ne satisface un hobby sau o curiozitate. Pentru a testa senzația aceea de “prima dată” de care ne vom aduce aminte mereu! Ne vom simți astfel mulțumiți de noi.
• Călătoriile sunt necesare pentru a trăi o viață fără regrete. Cel mai mare regret vine de la ceea ce nu am făcut, deși am fi putut! Trebuie să alegem să încercăm mai mult!
• Pentru a ieși din “amorțire”, a elimina confuziile, pentru a ne confrunta fanteziile cu realitatea.
• Unele călătorii ne ajută să scăpăm de obiceiurile nedorite, ne deconectează de rutina zilnică și ne angajează în noi activități. Ne deschidem ochii asupra ceea ce e important.
• Ne oferă timp pentru a reduce stresul și ne ajută să recâștigăm entuziasmul pentru viață. Ne oferă un „refresh” fizic, psihic și emoțional. Ne face mai optimiști și mai sănătoși.
* Călătorind, învățăm. Ne ascuțim nu doar mintea ci și simțurile.
* Ajuțăm comunitățile locale vizitate să se dezvolte. Suntem ambasadorii culturii locului din care venim, realizăm un schimb cultural.
* Stimulăm economia locală și competiția, inventivitatea, progresul.
Lista motivelor pentru care călătorim este deschisă! Tu pentru ce anume motiv călătorești?
Așadar, călătoriile te vor face probabil dispus să riști mai mult, să devii mai aventuros. Ai putea să-ți schimbi viziunea despre lume și viață, opțiunile politice, preferințele de orice fel sau ți s-ar putea reconfirma părerile inițiale. Călătoriile ți-ar putea aduce o schimbare majoră în viață sau ar putea avea urmări nesemnificative. Transformări vor fi și, chiar dacă nu vei primi un răspuns la întrebarea “unde ar trebui să fiu și cine ar trebui să fiu”, măcar ar trebui să încerci să călătorești mai mult.
Acestea sunt motivele pentru care nu ratez nicio ocazie pentru a călători. Dar tu, cititorule. de ce călătorești?
Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook !și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!
#consilierturism #triptips #travel #inspiratie
Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!
Confirmări/Notificări