Companiile private și instituțiile publice pot să le ofere salariaților vouchere de vacanță, măsură care aduce beneficii deopotrivă angajatorului și salariatului. Despre avantajele acordării voucherelor de vacanță, unde pot fi folosite acestea și de unde aflăm de la Lucia Morariu, preşedinte-director general al companiei de călătorii EXIMTUR. (P)

Ce sunt voucherele sau tichetele de vacanță?

Voucherele de vacanță sunt bonuri de valoare în format tipărit (asemănătoare cu tichetele de masă) sau carduri dedicate, cu ajutoorul cărora cel care le deține poate achita servicii turistice în Romania pentru el și familia sa.

Sub ce forma se prezintă ele?

Tichete tipărite sau carduri de tipul cardurilor bancare.

voucher vacanta cheque dejeuner

vouchher vacanta

tichet vacanta

De ce este profitabil să acorzi vouchere de vacanță ca angajator?

 Pentru a-ți motiva angajații performanți și pentru a susține refacerea capacității de muncă a acestora. De asemenea, sumele acordate de angajator, instituție bugetară sau privată, sub formă de vouchere de vacanță presupun taxe și impozite mai mici cu până la 40% decât cele plătite de angajator în situația în care acordă primele în bani. Practic, sumele acordate sub formă de vouchere de vacanță suportă doar impozitul de 16% pe venitul salariatului.

În ce cuantum se pot oferi vouchere de vacanță angajaților?

Legislația prevede maximum șase salarii minime brute pe economie în decursul unui an calendaristic, deci un salariat va primi vouchere de vacanță în valoare de aproximativ 6.300 lei maximum.

Ce beneficii fiscale are angajatorul care acordă astfel de vouchere?

 Va plăti taxe și impozite mai mici cu până la 40% față de aceleași sume acordate sub formă de primă în bani.

Ce beneficii au angajații care le primesc?

Angajații pot petrece vacanțe în România pe costurile angajatorului și își pot cumpăra cu voucherele de vacanță nu numai pachete de cazare și masă, ci și servicii de tratament, de transport către destinație sau agrement. Salariații pot alege să-și petreacă vacanța la hoteluri sau pensiuni dintr-o stațiune montană, marină, balneoclimaterică sau le pot folosi la baze de tratament.

Unde pot valorifica angajații aceste vouchere?

 În agențiile de turism care acceptă vouchere de vacanță sau la unitățile de cazare care acceptă vouchere de vacanță. Compania de călătorii EXIMTUR are experienţă în vânzarea serviciilor contra tichete de vacanţă încă din perioada 2009- 2010, când a derulat un volum anual de vânzări de peste două milioane lei. Contractele pe care EXIMTUR le are cu cele peste 600 de unităţi hoteliere din ţară şi preţurile preferenţiale de agenţie le dau posibilitatea posesorilor de vouchere de vacanţă să aleagă hotelul şi staţiunea dorită dintr-o gamă variată de oferte.

La care agenții trebuie să se prezinte posesorul de vouchere sau tichete de vacannță?

În calitate de unitate afiliată, EXIMTUR acceptă vouchere de vacanţă în toate agenţiile proprii. Practic, angajatul vine la agenția de turism, își alege destinația și bugetul în care dorește să se încadreze pentru următoarea vacanță, iar consultantul de turism îi prezintă cele mai bune oferte. În loc să achite cash, plata va fi efectuată prin voucherul de vacanță.

 Ce fel de servicii turistice se pot achiziționa cu voucherele de vacanță?

Cazarea, masa, tratamentul, agrementul în unități turistice clasificate din România precum și transportul către destinațiile alese.

Pot combina mai multe servicii turistice?

 Desigur, dacă există îndeplinit criteriul minim de cazare în România, se pot adăuga în pachetele servicii de cazare și cele de masă, tratament, agrement și transport la destinație.

Sunt diferențe de preț dacă achit cu vouchere de vacanță?

 Întotdeauna pachetele cumpărate cu vouchere de vacanță vor avea cel mai bun preț disponibil în condiții similare la nivelul operatorului economic care primește voucherele. Dacă achiți cu vouchere de vacanță, beneficiezi de prețuri mai bune la majoritatea ofertelor decât dacî ai plăti cu bani.

Pot beneficia de reducerile oferite pentru înscrierile timpurii cei care au primit vouchere de vacanță?

Sigur, indiferent dacă plătesc cu bani sau cu vouchere de vacanță, atat timp cât se încadrează în termenul de plată aferent programului Înscrieri Timpurii, vor beneficia de reduceri.

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This