Iată câteva dintre experiențele culinare unice de testat, mâncăruri tradiționale din Sicilia, adevărate simboluri ale bucătăriei iitaliene.
Proaspăt, gustos, divers și colorat, acestea sunt gusturile siciliene dulci și sărate. Bucătăria a preluat din specificul complex, divers și contrastant al Siciliei și a creat mâncăruri tradiționale pline de savoare și cel mai adesea cu un gust surprinzător.
Nu mergi în vacanță ca să ții regim, dar poți mânca sănătos în Sicilia. Aici, dieta mediteraneană este acasă, dată fiind poziționarea sa.
Cel mai proaspăt pește
Peștele și fructele de mare sunt mereu proaspete în Sicilia și nu puteam rata ocazia de a le testa. Creveții, calamarii, caracatițele și langustinele și-au dat un tribut glorios, ajungând perfect gătite în farfurii. Fripte rapid în ulei sau pe grătar, peștele și fructele de mare sunt cele mai comandate feluri la restaurantele din Sicilia. Lista cu preparate de pește e lungă și rețetele siciliene nu sunt deloc complicate, cel mai des fiind “aruncat” pe grătar sau prăjit rapid.
De ce să pierzi timpul ci gătitul când sunt atâtea de făcut pe afară, la munte-mare-soare? Natură, socializare și acel dolce far niente, un concept asumat de italieni și deci și de sicilieni…
Sarde alla Beccafico
După ce am testat cam (prea) multe feluri de fritto misto, combinație de pește mic, mai ales hamsie (anchoa), caracatiță/ calamar și creveți date prin puțină făină și apoi aruncate în baie de ulei, am vrut ceva mai ușor. Am remarcat o delicioasă mâncare tradițională din Sicilia, sarde alla Beccafico. Sardinele rulate sunt umplute cu un amestec de pesmet, semințe de pin, stafide, usturoi, hamsii și pătrunjel. Apoi rulourile sunt date la cuptor până când capătă o culoare aurie. Sunt delicioase, gustul mării se îmbină perfect cu dulceața stafidelor și cel picant al foilor de dafin. Super mâncare, sățioasă, gustoasă și mai ales surprinzătoare! O experiență culinară de testat în Sicilia.
Pasta con le sarde
Desigur că printre produsele tradiționale foarte apreciate care-ți pot oferi experiențe culinare de neratat în Sicilia sunt pastele. “Pasta con le sarde” este un alt fel de mâncare cu origini arabe la loc de cinste pe mesele siciliene. Un primi piatti – antreu – robust, sățios și aromat în care pastele prind viață de la sosul de sardine proaspete, hamsii sărate, semințe de pin, uneori fistic, stafide, fenicul și șofran. Sursa foto și reăeta, aici.
Pasta alla Norma – pasta con le melanzane
Printre cele mai cunoscute paste din Sicilia sunt „Pasta alla Norma”, paste cu vinete (pasta con le melanzane). Unul dintre simbolurile bucătăriei insulare, această specialitate din Catania a fost creată ca un omagiu culinar adus Norma, cea mai frumoasă operă a compozitorului Vincenzo Bellini, născut în Catania. Pastele se îmbină cu sosul de roșii proaspăt în care se remarcă vinetele prăjite, crocante. Nu ar fi “pasta alla Norma” reușite fără usturoi, busuioc proaspăt și un moț generos de ricotta siciliană de oaie. Este un fel sățios, chiar gras, deși vegetarian. Multe dintre produsele tradiționale siciliene mi s-au părut cumva paralele cu dieta mediteraneană.
Arancini
Arancino pare a fi o moștenire adaptată a crochetelor spaniole, ambele fiind prăjite în ulei și umplute, dar sunt tot de sorginte arabă. Aceste bile țuguiate de orez sicilian sunt umplute cu sos de carne, de regulă ragu de porc cu mazăre, prosciutto cu mozarella sau cu fistic. Arancini este genul acela de fast food tradițional bun pentru o gustare rapidă în oraș, fără a sta la restaurant. Delicatesă siciliană atestată încă din sec. VII, arancino arată ca niște portocale (arancino) moțate. Crocante la exterior și cu o textură nisipoasă în interior, arancini sunt foarte sățioase și au un gust interesant. Voi mai încerca!
Canolli sicilian
Un alt preparat tradițional care-ți va aduce experiențe gastronomice în Sicilia e chiar și mai celebru. Pare același aluat crocant pe care-l făceam împreună cu mama în copilărie pentru a le umple cu cremă de vanilie, ciocolată și frișcă. Dar în Sicilia crema rețeta este diferită: crema e preparată, obligatoriu, pe bază de ricotta, iar aluatul conține vin de Marsala, cel care-i conferă culoarea maronie. Un deliciu din Sicilia pe care trebuie și tu să-l încerci măcar o dată. Apoi decizi dacă mai vrei sau nu…
Poți să reziști canolli?
Brioche con gelato
Brioșa con tuppo (cu turban) sunt mândria patiseriei siciliene. Sunt savurate însoțite de un alt deliciu dulce tipic sicilian, granita, dar și umplute cu înghețată. Aluatul e cu lapte, unt și ou, se coc la cuptor și ies moi și dulci, ceva între panetone și cozonac. Am mâncat o brioșă cu gelato imensă, cu o bilă – tuppo – în loc de capac. Pe brioșă se lăfăiau trei cupe zdravene de înghețată. Aroganța aceasta de experiență gastronomică în Sicilia mi-a fost de ajuns în acea zi, deși am împărțit și brioșa și gelatto. Am renunțat la prânz, nu și la cappuccino.
Ciocolata din Modica
O poveste specială o are ciocolata din Modica. Adusă în Sicilia de spaniolii care au stăpânit insula între anii 1500, rețeta acestei ciocolate s-a păstrat în timp. Este o mâncare tradițională dulce din Sicilia; tipic pentru Modica, un orășel baroc din sud-estul Siciliei. Ciocolata Modica este preparată din cacao și zahăr amestecate într-un proces de prelucrare “la rece”. Pentru că ingredientele nu sunt încălzite peste 45 C , se păstrează cristalele de zahăr întregi. Gustul ciocolatei din Modica este mai puțin fin iar consistența sa este mai dură și nu are grăsimi adăugate. Ciocolata Modica este neagră, cu diferite arome, mie mi-au plăcut cele de portocală. Este prima și singura ciocolată IGP, denumire de prigine controlată în UE.
Street food de pește în Giardini Naxos
Mulți italieni gurmanzi din peninsulă au salivat probabil cu gândul la acest eveniment insular. Și aveau și de ce, peștele și fructele de mare erau pescuite fix de la o aruncătură de băț și preparate de bucătari apreciați din Italia.
Am savurat de mai multe ori din panino con totano arroso, preparatul unui apreciat și talentat chef din Italia, Onofriu Triolo. Talentatul bucătar a câștigat recent Premiul “Cinci stele de aur ale bucătăriei” de la Asociația Bucătarilor Italieni din Florența.
Ce să spun, super gust, arome și textură! Înainte de a fi pusă în sandviș, săracul calamar era trântit aprig și de mai multe ori pe grătarul care sfârâia roșu de mânie. Acest procesul de frăgezire mi-a adus aminte de tehnicile din insula grecească Hydra.
Un exemplu de urmat
Ce mi-a mai plăcut la Street Food din Naxos? În afară de mâncarea pentru toate gusturile, super-delicioasă și accesibilă ca preț, faptul că era bine organizat. Nu plăteai direct, ci la tonetele special amenajate, primind în schimbul banilor jetoane. Un jeton, un euro. Bucătarii și ajutoarele lor nu puneau mâna pe bani, puneai tu jetoanele într-o cutie specială. Vânzările se contabilizau centralizat și astfel se fiscaliza totul. În plus, vedeai tot ce se întâmplă în spatele “tejghelei”, produsele erau preparate la vedere, la nivelul ochilor. Nu trebuia să te urci pe scară pentru a vedea și bancul de lucru și mâncarea expozanților.
Au fost și preparate neobișnuite pentru mine, mâncare tradițională din Sicilia precum friptura de cal la grătar. Avea mare succes la public, nu am încercat și nici nu-mi pare rău. Ca fapt divers: prin localitățile din și către valea Noto am văzut meniuri cu fritură din carne de măgar și în magazine salam și mortadella de măgar.
Sper că ți-a plăcut acest articol, subiectiv, desigur, despre acele experiențe culinare, mâncărurile tradiționale din Sicilia.
Îți dorim ca visul de a ajunge în acele locuri de vis să ți se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, din pasiune!
Visează, Iubește, Călătorește!
#sicilia #visitsicilia #italia #consilierturism #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #pastry #gelatto #inspirație #vacanțe #experiențe #gastronomie