Clasamentul celor mai apreciate bucătării din lume este dominat de țările care au adoptat așa numita dietă mediteraneană. Astfel că Italia și Grecia ocupă primele două poziții în topul Taste Atlas realizat pe baza voturilor publicului pentru ingrediente, feluri de mâncare și băuturi. Ultimele poziții sunt ocupate de bucătăriile letoniană, marocană și norvegiană (locul 95)

Italia, cea mai apreciată bucătărie din cele 95

Parmigiano reggiano, nduja (un cârnat de porc condimentat cu ardei, originar din Calabria), prosciutto toscano, risotto ai funghi porcini și pesto genovese sunt produsele tradiționale italiene cele mai apreicate. Totuși, cele mai savuroase bucate locale nu sunt și cele mai sănătoase, pizza, risotto, tagliatelle al ragu alla Bolognese, paste carbonara, gnocchi și tiramisu fiind clar preferatele gurmanzilor. Să recunoaștem că nutriționiștii ar recomanda aceste mostre ale gastronomiei italiene doar ocazional, ca excepții, dar sunt irezistibile, delicioase.

Grecia în farfuria ideală

Bucătăria grecească ocupă un suprinzător loc doi în clasamentul anual Taste Atlas al celor mai apreciate bucătării. Cele mai râvnite și apreciate produse locale sunt măslinele Kalamata, fystiki (fistic) aeginas, rodakina Naoussas (piersici din regiunea Macedoniei centrale), saganaki (aperitiv prăjit pe bază de brânză) și bougatsa (plăcintă rustică cu carne sau brânză, cu aluat subțire). La capitolul bucate tradiționale, cred că ești cumva de acord cu gyros (cea mai populară mâncare stradală), souvlaki (frigărui), musacau, salata grecească, tzatziki, spanakopita (plăcintă cu spanac și brânză feta), pastitsio (o lasagna cu carne de miel și sos consistent). Revani (desert însiropat pe bază de griș) și Yemista (ardei sau roșii umplute cu sau fără carne) pot sta și ele liniștite pe masa tradițională, gazda nu se va face de râs, vor ajunge direct la “inima” oaspeților.

Bun să te lingi pe degete în Spania

Spania este ocupanta unui foarte onorabil loc trei în clasamentul mondial al celor mai bune 95 de bucătării din lume. Jamón ibérico de bellota, manchego curado (brânză semidură maturată), espetos (sardine pe țepușă, la grătar) și gambas à la plancha (creveți fierți rapid pe o tigaie de fier la foc mare) sunt reprezentantele bucătăriei tradiționale spaniole cele mai votate.

Paella este cel mai iubit fel de mâncare din Spania, urmat de cârnații chorizo și churros (desert). Eu ți-aș recomanda să ei pulsul vieții locale cu un bocadillo la un bar de tapas (gustări) sau un cocido (tocană cu diverse cărnuri și morcovi, năut, cartofi, napi și varză). Crochetele de cartofi și migas (aperitiv gras, gen crutoane, cu diferite legume sau cârnați) precum și gazpacio (supă de roșii) sunt delicii iberice recomandate de gurmanzi, Pe listă și-au făcut loc și tortilla de patata (omletă cu cartofi) și rosquillas (gogoși festive, aromate) și salmorejo (supă andaluză de roșii care se servește rece).

Gastronomia japoneză, la raport

Dacă ajungi în Japonia, nu ar trebui să ratezi ceea ce recomandă cei mai mulți la capitolul bucătprie tradițională: ikura (icre de somon), friptura de vită Kobe (carnea provine de la rasa de vite Tajima-gyu din prefectura Hyogo, Kobe fiind capitala), ramen noodles sau un meniu bento (o cutie cu gustări diverse, sănătoase).

India și condimentele sale

Topul celor mai bune bucătătrii continuă cu India, primul în meniul recomandat la produse tradiționale fiind vestita combinație de condimente garam masala. Garam masala este un amestec intens aromat de condimente măcinate: scorțișoară, chimen, cardamom, cuișoare și boabe de piper, menit să încălzească corpul. Untul clarificat ghee este nelipsit din bucătăria indiană, așa că indiscutabil are fanii săi, ca și pâinea naan cu unt și usturoi. Keena, o tocană care se prepară cu carne tocată de miel sau de capră, mazăre verde, cartofi, ghimbir, chili, ceapă, ghee, usturoi și garam masala, este un fel de mâncare de neratat în India.

Clasametul celor mai bune bucătării din lume continuă, în această ordine, cu Mexic (6), Turcia (7), SUA (8) și Franța (9).

Bucătăria tradițională turcă

Dacă te-ai gândit la kebab ca fiind un fanion al bucătăriei tradiționale turce, nu ai greșit, cağ kebabı fiind cel mai apreciat. Cağ kebabı este originar din orașul turc Erzurum și se prepară din miel marinat. Cele mai iubite preparate tradiționale sunt la fel de consistente. Vorbim de kaymak (o cremă groasă și grasă din lapte de bivoliță), afyon sucuġu (sujuk-cârnați picanți din vită), smochinele din regiunea Aydin și bal kaymak, o combinație delicioasă de kaymak și miere.

Franța, rafinamentul gustului

Mont d’Or (Vacherin du Haut-Doubs), o brânză moale din lapte de vacă în scoarță de molid este cel mai apreciat preparat tradițional din Franța. De pe masa cu bunătăți tradiționale din Hexagon nu ar trebui să lipsească rochebaron, o brânză albastră cu o textură cremoasă, aioli (sos de maioneză cu usturoi), steak au poivre (friptură de vită acoperită cu boabe de piper zdrobite) și prăjită. Se servește cu un sos care se face în aceeași tigaie în care a fost gătită friptura. La capitolul preparate appreciate, croissantul e pe primul loc, urmat de tarta quiche, bagheta, macarons, eclerul și supa de fructe de mare bisque. Lista bunătăților franțuzești continuă cu foie gras, sufleu, crème brulee și ratatouille. Ooh la la!

Locul 10 este ocupat de bucătăria tradițională din Peru.

România, pe locul 22 din 95

Dar unde se află România în topul celor mai apreciate bucătării ale lumii? Pe un onorant loc 22, imediat după Ungaria dar înaintea vecinilor bulgari (locul 28), sârbi (25) sau cehi (27). Preparate precum cașcavalul afumat, salamul de Sibiu, babicul (cârnați crud-uscați din județul Buzău), mujdeiul de usturoi și plăcinta aromână (?!) sunt preferatele publicului gourmand amator de tradiții. Pe primul loc în preferințele votanților Taste Atlas sunt mititeii, cozonacul, borșul, pasca, ciorba de fasole, ciorba de burtă, chiftelele, drobul și mămăliga. Cred că nu greșesc, nu-i așa?

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!

Cele mai apreciate bucătării din lume, ediția 2022

sursa: Taste Atlas

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #România #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație #România #gastronomie #tasteatlas 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This