Câteva sfaturi pentru gurmanzi de la bloggerii culinari, pentru a vă inspira și pe voi, pasionații de călătorii, fie ele și gastronomice. Ești un mare iubitor de cafea, vrei să faci impresie servindu-ți invitații cu un vin bun sau îți place să gătești? Iată câteva tipsuri pentru tine!
M-am întors dintr-o destinație mai puțin obișnuită, plină de arome, texturi, tentații și bun gust. Nu am avut cu mine multe bagaje, doar doza potrivită de curiozitate pentru a-i asculta pe speakerii de la Food Bloggers Conference 2018 Winter Edition. Iată ce am adus în bagaje:
-Cum se pregătește cafeaua perfectă? Contrar percepției generale, apa nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere, spune Sebastian Farcaș, unul dintre cei mai buni bariști din țară. “Apa nu trebuie să fiarbă, e ca și cum ai pune somonul în uleiul încins, începe să se ardă instantaneu”, spune Sebastian.
-Care e cea mai bună cafea? Îți pui și tu această întrebare? E ceva mai presus de gust, e vorba de context. Cea mai bună cafea e cea de care îți aduci aminte că ai băut-o undeva, la un colț de stradă, împreună cu prietenii sau cu cineva drag. Apropos, temperatura optimă de infuzare a cafelei este de 89-90 °C.
Despre cele mai bune prăjituri
Olguța Iliescu, cofetar și trainer la Horeca School, a amintit de ingredientul principal în bucătărie: pasiunea. Iată și câteva din principiile după care se ghidează.
-Să cunoști ingredientele folosite și modul în care acestea se îmbină între ele și după procesare. Ce poți încerca? Poți merge pe o combinație de arome deja validate, precum ciocolata cu vanilie, sau să ieși din zona de confort și să testezi. Olguța a folosit la prăjiturile sale plante aromatice, brânză albastră, diverse sortimente de piper și chiar și bacon. Și cred că au ieșit bune!
-Simplitatea rețetelor. Se complică rețetele mai mult decât e nevoie, nu e indicată folosirea unui număr mare al aromelor dintr-un produs de cofetărie. Aceasta pentru că papilele gustative nu sunt capabile să distingă mai mult de trei-patru arome, punctează Olguța Iliescu.
-Aspectul contează, dar gustul e cel care primează. Memoria gustului e foarte durabilă, ești de acord? De câte ori nu am scris de experiențele din călătorii și nu numai care ne trezesc amintiri pentru o viață? Ne leagă de un anumit gust foarte multe amintiri din copilărie sau călătorii, ne aduc emoție. Dar gustul acela de neuitat se dobândește mai greu decât partea estetică. Așadar, gustul înaintea platingului!
-Prăjituri cu poveste. Dacă îți place să bucătărești și vrei să faci impresie, atunci ar fi bine să-ți amintești că pentru decorul prăjiturii ar trebui folosite acele ingrediente care să continue povestea din interior. Și, nu uita: decorul să fie organic și 100 la sută comestibil.
-Tendința în cofetărie este întoarcerea spre tradițional și spre ingredientele de bună calitate. Spre gustul curat, foarte puțin influențat de gusturile artificiale, a concluzionat Olguța Iliescu. Cumva, spre gustul de acasă, chiar dacă e reinventat!
-Cel mai bun vin? Mirela Mateescu, somelier și curator, crede că vinul înseamnă o experiență personală, ca urmare nu există reguli și clasamente. Și, la fel ca și în cazul cafelei, cel mai bun vin are momentul lui de glorie, de care îți aduci aminte. Dacă m-ați întreba care este cel mai bun vin, mi-aș aduce aminte de moment, de oameni și de mâncare, spune Mirela. Dar, punctează ea, pe lângă vin trebuie să bei și apă, raportul e la un pahar de vin unul de apă. Așa o să ai timp să lași vinul să-ti povestească, să fii atent la ce vrea să-ți spună.
-Cum capătă vinul aromele? La producția de vin nu se folosesc aditivii de gust, singurul acceptat să influențeze gustul vinului este baricul de stejar. Vinul se maturează în butoaie din lemn de stejar, ele find cele care îi conferă aroma (vanilie, cuișoare, de fum, și chiar de cocos): stejarul lasă oxigenul să pătrundă încet și îi dă vinului un gust mai afumat). Interesant, nu?
Food Bloggers Conference se adresează pasionaților de gătit si de blogging deopotrivă și reunește bloggeri, jurnaliști și fotografi culinari, specialiști și branduri renumite din industrie. Food Bloggers Conference este un eveniment organizat de Evensys împreună cu Lidl și în parteneriat cu Beko, Haagen-Dazs, Nespresso, Nestle și Fuchs.