Despre plajele Corbu și Vadu, unele dintre cele mai sălbatice din Europa. Mergem la Corbu sau Vadu? Iată o întrebare pe care și-o adresează mulți dintre cei interesați de plaje mai sălbatice, pitorești și mai liniștite. Sau cei curioși să afle cum arată o plajă considerată virgină. Acestea din urmă sunt, din păcate, sunt, tot mai puține în Europa și în lume

Plajele Corbu și Vadu, în Rezervația Biosfera Deltei Dunării

Principalul element pe care-l au în comun cele două plaje este statutul lor legal. Ambele fâșii de nisip sunt arii protejate și fac parte din Rezervația Biosfera Deltei Dunării. Aici, cel puțin teoretic, accesul turiștilor, autoturismelor și ambarcațiunilor este restricționat și supus unor reguli. Ca de altfel și șederea.

Așadar, accesul turiștilor pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, inclusiv pe plajele Corbu sau Vadu, este condiționat de obținerea unui permis de intrare. Nu te aștepta să fie cineva la intrare să-ți taie tichet. Cea mai comodă opțiune e să dai un SMS la numărul 7494, completând corect detaliile solicitate, cu variantele de text:

*pentru permisele de acces a unui turist/1 zi  –  TUR1 urmat de Nume și Prenume (Ex: TUR1POPESCU ION)

*pentru permisele de acces a unui turist /7 zile – TUR7 urmat de Nume și Prenume

*pentru permisele de acces turist/1 an – TURAN urmat de Nume și Prenume:( Ex TUR1POPESCU ION).

Ca să poți intra legal cu mașina în rezervație, adică aproape de plajele Vadu sau Corbu, ai nevoie de asemenea de permis de intrare. Trebuie să achiți o taxă nu doar pentru tine, cei din grup ci și pentru autovehicul. Cel mai simplu mod este să trimiți un sms la 7494, vezi detalii mai jos. 

*pentru permisele de acces 1auto /1 zi – AUTO1 urmat de Nr. înmatriculare autovehicul

*pentru permisele de acces 1auto /7 zile – AUTO7 urmat de Nr. înmatriculare autovehicul

*pentru permisele de acces 1auto /1 an – AUTOAN urmat de Nr. înmatriculare autovehicul

*pentru permise de acces 1 ambarcațiune/7 zile – AMB7 urmat de date identificare ambarcațiune (tip barcă, nr. înmatriculare sau nume barcă)  (Ex: AMB7Barcă laguna, AMB7002547, AMB7Marina)

*pentru permise de acces 1 ambarcațiune/1 an AMBAN urmat de date identificare ambarcațiune (tip barcă, nr. înmatriculare sau nume barcă).

Tariful pentru SMS-uri variază în funcție de operatorul de telefonie mobilă (Orange, Vodafone, DIGI, Telekom) și de cursul valutar BNR la data emiterii facturii telefonice către utilizator.

Costurile totale pentru permisele de acces, în 2021 în plajele Corbu și Vadu

*Pentru accesul unui turist în RBDD 1 zi-nTUR1

1.05 Euro + TVA                                            

6.04 lei* (TVA inclus)

*Pentru accesul unui turist în RBDD un an-TURAN

6,30 Euro + TVA

36,726 lei* (TVA inclus)

*Pentru accesul auto în RBDD 1 zi-AUTO1                                                                                           2,10 Euro + TVA                                                           

12,10 lei* (TVA inclus)                                               

*Pentru accesul auto în RBDD un an-AUTOAN

20,30 Euro + TVA

116,91 lei* (TVA inclus)

*Pentru accesul ambarcațiunii în RBDD 1 săptămână-AMB7

4,20 Euro + TVA

24,19 lei* (TVA inclus)                                

*Pentru accesul ambarcațiunii în RBDD un an-AMBAN

20.30 Euro + TVA

116,91 lei* (TVA inclus). * Prețul în lei este calculat la un curs mediu de 4.84 lei/euro

Unde mai poți achita taxele de acces pe plajele Corbu și Vadu

Poți achita taxa de intrare în scop turistic și la automatele non-stop, cu numerar sau card bancar pe site-ul arbdd.ro http://arbdd.abt.ro/fglicence/permit?typep=2&fid=32fg16&per=1 . Automatele sunt amplasate în Tulcea, la sediul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) – str. Portului nr. 34 A; în Jurilovca (la intrarea in portul turistic) şi la Corbu, la intrarea dinspre Năvodari, la pensiunea „Papa’n drum”. La Corbu, punctul de plată e sezonier, nu e deschis tot timpul anului ci doar vara.

Poți plăti și prin aplicația online de pe site-ul ARBDD http://arbdd.abt.ro/fgcart/viewcart.

Pescuitul la Vadu sau Corbu

Pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, practicarea pescuitului recreativ / sportiv în habitatele piscicole naturale se face numai în baza permisului de pescuit emis în acest scop de către ARBDD. Permisul de pescuit recreativ/ sportiv se eliberează fără perceperea de taxe şi tarife. Eliberarea permiselor de pescuit recreativ/sportiv se poate face la automatele de eliberare permise non-stop, la Centrele de Informare din Chilia Veche, Sulina, Crișan sau prin aplicația online de pe site-ul ARBDD.

Despre condițiile de pe plajele Vadu și Corbu

Nisipul pe plajele Vadu și Corbu este așa cum era pe până mai ieri pe plaja din Mamaia. O fâșie lungă, nu foarte lată, de nisip foarte fin, alb-gri. Intrarea în mare e destul de lină și poți să ai surpriza să calci pe calcani (din ce în ce mai rar, ce-i drept) și să înoți acompaniat de bancuri de peștișori. O altă asemănare între plajele Vadu și Corbu este prezența vegetației pitice la capătul dintre țărm, a dunelor de nisip și a vegetației pitice. 

Ce e diferit pe plaja de la Corbu

Plaja de la Corbu este mai accesibilă cu mașina sau cu bicicleta. Și drumul este într-o stare mai bună, nu solicită mașinile mai mici. Ajungi mai repede dacă vii dinspre Năvodari. Există câteva parcări “de pământ”, cu plată, desigur. În iulie 2021, ni s-a solicitat 10 lei pentru a intra într-o astfel de parcare situată la aprox. 50 m de plajă.

O altă diferență notabilă a plajei Corbu față de cea din Vadu o constituie țărmul un pic mai abrupt. Peisajul e ceva mai pitoresc, așa, cu stâncile roșietice care parcă vor să se prăvălească în mare. Și nici nu dau impresia de prea mare stabilitate, de fapt.

În Corbu există unități de cazare la căsuțe de vacanță, campinguri și pensiuni destul de aproape de plajă. Și câteva restaurante și cherhanale, unele drăguțe. Mai există varianta să te cazezi chiar în satul Corbu, dar va trebui să mergi câteva minute bune cu mașina până pe malul mării.

Cum ajungi la plaja Vadu

Plaja de la Vadu e ceva mai greu accesibilă și drumul mai aventuros. După ce treci de vechiul drum betonat construit cu un singur sens de mers (există refugii pe laterale pentru a permite circulația pe ambele sensuri), trebuie să mergi pe un „drum” de nisip. Pe alocuri, se formează gropi adânci, din care unii nu mai reușesc să iasă singuri așa că au nevoie de întăriri. Sunt amplasate, strategic, pancarte cu servicii de tractări pe marginea acestui drum. Cumva, te anunță că urmează să dai de un gropan de nisip. Așadar, dacă ai o mașină cu garda joasă, gândește-te bine dacă vrei să ajungi sau nu la Vadu cu ea.

Plaja Vadu, peisaje și mai sălbatice

Plaja de la Vadu e mult mai lungă decât cea de la Corbu și e și mai sălbatică. Pare nesfârșită înspre Deltă, de mare nu mai vorbesc. Ai mai multe șanse să te bucuri de liniște și natură, fără a fi deranjat. 

Există o singură cherhana “lipită” de plajă, unde, de regulă, se gătesc peștii prinși în ziua respectivă cu bărcile pe care le vezi la mal. Deși camparea e interzisă, am văzut multe corturi și rulote pe nisip.

Atenționări speciale pentru plajele Vadu și Corbu

Și la Vadu și la Corbu, în weekend-urile de vară se fac ambuteiaje pe drumurile de acces și în “parcări”. Ambele plaje tind să devină (prea) aglomerate, și, deși cei mai mulți vin aici pentru liniște și natură, se întâmplă să te deranjeze și câte o manea. În restul săptămânii, vara, plajele Vadu și mai ales Corbu sunt mult mai libere.

Coșurile de gunoi devin neîncăpătoare, toalete publice nu există.

La capitolul faună, e amintit că aici, ca și în Deltă, este arealul viperei.

De asemenea, trebuie să știi că nu există salvamar și nici punct de prim ajutor nici la Vadu nici la Corbu.

Desigur, la Vadu sau Corbu, nu vei putea închiria nici umbreluțe și nici șezlonguri. Ia cu tine în bagaje și apă și creme cu factor de protecție.

Bine ar fi să respectăm cu toți natura, oriunde am fi, mai ales în vacanță. Să nu lăsăm nimic în neregulă după noi. Tot mai mulți oameni suferă de pe urma furiei naturii, din ce în ce mai dezlănțuită. Nici ei nu-i place tratamentul inuman la care e supusă de unii dintre semenii noștri. 

Vadu și Corbu: impresii amare și întrebări retorice

Taxele de acces nu sunt exagerat de mari, cel puțin având în vedere unicitatea și statul de arie protejată al celor două plaje. Și totuși, mulți nu plătesc, cel puțin așa se laudă pe la terase și cherhanale. Se bazează pe noroc, pe rarele controale ale autorităților? Alții preferă să plătească amenda decât să renunțe la a mai campa pe nisip, în “buza mării”. Amenda e oricum mai redusă decât o tariful pentru o cameră de hotel. Încearcă și ei …marea cu degetul, dacă putem să ne exprimăm așa. Iar autoritățile competente par moleșite de soarele dogoritor de vară.

Nu ai cum să nu te întrebi cum vor arăta plajele Corbu și Vadu peste 5-10 ani, dată fiind popularitatea lor în creștere, inclusiv pe plan internațional? Voi ce părere aveți?

Și poate ar fi necesară prezența mai fermă a autorităților competente, fix aici, pe plajele Corbu și Vadu. Sper că te-a informat acest articol și, orice ai alege, Vadu sau Corbu, vei ajunge cu bine la destinație. 

Nu uita să ne dai LIKE și SHARE, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune. 

Plaja Vadu în fotografii 

Plaja Corbu, 2021 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This