Impresii „la cald” din Mamaia anului de grație 2021. Despre plajele lărgite, prețuri, parcări și condiții, în general. Cu aceeași sinceritate.

Știrea anului 2021 pentru litoralul românesc este lărgirea plajelor din stațiunea Mamaia. Lucările au costat aprox. 70 de milioane de euro, o parte bani europeni, și au ca motiv lupta îmoptriva eroziunii țărmului. Rezultatul, plajele lărgite până la 350 metri, are prea puțini adepți. E eroziunea un fenomen neinteresant pentru turiștii români sau se putea și mai bine?

La prima vedere, Mamaia nu avea nevoie de plaje lărgite. Deși, în unele zone, se vedea cu ochiul liber că marea a “mușcat” cu poftă din țărmul său nisipos. Poate că mai spre sudul litoralului era nevoie mai urgentă de plaje lărgite și de diguri, mai devreme decât la Mamaia. Oricum, Mamaia avea una dintre cele mai lungi și mai late plaje din Europa.

Dacă nu ești deranjat să mergi pe jos câteva sute de metri până pe malul mării, nu te va incomoda lărgirea plajei din Mamaia.

Nisipul fin din Mamaia, o amintire

Probabil că dacă te vei pregăti cu încălțări adecvate nu vei găsi un impediment în faptul că nu (mai) poți merge cu picioarele goale pe nisip. Nici să vrei și nu o mai poți face decât, poate, fix pe malul mării.

Nisipul fin, unul dintre brandurile care au consacrat Mamaia, a dispărut în cea mai mare măsură. Mai există unele porțiuni de plajă unde mai poate fi atins acel nisip „iconic”, iar intrarea în apă a rămas la fel de lină. Am avut surpriza să descopăr o porțiune cu nisip fin, nu din cel „dezlipit” mecanic de pe fundul mării, din larg. Iar intrarea în mare a rămas…la fel de lină.

Dacă distanțarea socială a rămas imperativă pentru tine, nu te vei arăta deranjat de suprafața enormă a plajei din Mamaia. Acum, poți să ai propriul tău colț de nisip cât un teren de fotbal și un petic de cer cât vezi cu ochii. Să nu auzi, vrei-nu vrei, ce și cât de multe vrute și nevrute discută „vecinii de cearșaf”. Nu vrei șezlong? Investești între 40 și 100 de lei pe o umbreluță și ai rezolvat problema soarelui arzător de vară pentru mai multe sezoane.

Nu vei fi deranjat de lărgirea plajelor dacă nu ți-a plăcut aglomerația din anii trecuți. A mers foarte bine pentru întreprinzătorii locali combinația cu prețul piperat al unui șezlong. Pentru unii turiști, cam greu de suportat și la propriu și la figurat.

Așadar, nu te va supăra plaja lărgită din Mamaia dacă ești obișnuit să mergi ceva mai mult de 500 de pași pe zi și nu-ți place în mod deosebit nisipul prea fin.

Noul nisip de la Mamaia nu seamănă cu cel cu care ne-am obișnuit. E format din scoici grosiere, nemăcinate, îți pot intra în tălpi, fără discuție. O pereche de saboți de mare pe care i-ai purtat în Grecia, pe plajele cu pietricele sau cu arici de mare în apă, ar fi cei mai potrivită. Mai ales că și în apă poți să ai ghinionul să dai peste aceleași resturi ascuțite de scoici.

S-au format adevărate trasee de drumeție către mare, nu-ți așeza șezlongul în calea lor. 

Aceste neajunsuri sunt de înțeles dacă ai copii sau probleme de sănătate. dar mai există câțiva de “dar”.

Lipsesc toaletele de pe plaja din Mamaia 

Apa e adâncă încă de la patru-cinci metri de mal, ceea ce nu e liniștitor pentru familiile cu copii mici și nici pentru cei ce nu știu să înoate. De scoicile din apă am amintit deja, de gropi nu am dat!

Ceea ce mi se pare mult mai grav, cu potențial de probleme de sănătate publică, e lipsa cu desăvârșire a toaletelor publice pe plajă. Sau măcar lângă plajă sau la capete. Cele mai multe beach-baruri nu au reinstalat toaletele, dacă aveau. Există varianta hotelurilor, a teraselor sau a restaurantelor. Care acum sunt la o distanță și mai mare de plajă.

Prea puține și rare coșuri de gunoi

În plus, coșurile de gunoi de pe plajă sunt rarisime. Și nici nu am văzut pe nimeni să strângă gunoiul de pe plajă, la apus sau noaptea. Totuși, de lărgirea plajelor se vorbește mai intens de minim doi ani. Nu s-a gândit nimeni la toalete și coșuri de gunoi? De dușuri pe plaja publică nu mai vorbesc! 

Șezlongurile, lângă promenadă

Nemulțumirea proprietarilor de beach-baruri și a concesionarilor de plaje care denunță schimbarea regulilor în timpul jocului e de înțeles. Au deja pierderi și nu se știe exact ce urmează în acest an. Prea puțini vor să stea pe șezlong și să nu vadă marea decât de la distanță. Sau, unii, să nu fie văzuți. Îi despart de mare adevărate dune de nisip și scoici. Nici proprietarii de hoteluri pe malul mării nu sunt prea fericiți. Avantajul lor competitiv tradus în prețuri mai mari în orice sezon s-a diminuat. Unii chiar se tem că vor privi marea din frontul doi, după zidurile noilor construcții “sea view” care ar putea fi, spun unii, motivația sinceră a lărgirii plajelor din Mamaia.

Despre salvamari, numai de bine. Să sperăm că nu vor avea mai mult de lucru acum, că apa mării din Mamaia se adâncește mai brusc la mal. Vor avea nevoie de o viteză de reacție mai mare, cabinele lor sunt izolate cumva, mai aproape de mijlocul plajei decât de mare. Nu putem decât să fim atenți. Suntem oricum pe cont propriu. 

Mamaia anului 2018

Mamaia anului 2018

În categoria celor care nu se plâng, deși nici bine nu trebuie să le fie la cât au de alergat toată ziua se încadrează vânzătorii ambulanți. De la porumb la covrigi pe sfoară, pufuleți și piatră ponce, comerțul de acest gen pare de nestăvilit. Dar, vorba aceea, dacă e cerere, vine și oferta!

La concurență cu scuterele electrice, pe trotuare

În rest, stațiunea Mamaia arată destul de bine. Pe promenadă, același furnicar pestriț în care își fac loc nu doar pietonii de rând, bipezi, ca să le spun așa, ci și turiștii dotați cu diferite motorizări: scutere, biciclete și trotinete electrice, seagway. Toți aceștia din urmă își revendică, cu aroganță, fâșia strâmtă numită trotuar. Pe care, așa cum ar fi normal și legal, ar trebui să circule doar pietonii. Nu contează că e delimitat traseul non-pietonilor fix prin mijlocul trotuarului, fiecare circulă pe unde vrea sau poate. Încolonați ca sardinele unui banc uriaș, pietonii se înghesuie unii în alții. De sus, îi survolează telecabina, de jos, îi șicanează bicicletele și scuterele. Nu că ar fi ceva specific litoralului sau pentru Mamaia, situația aceasta supărătoare e valabilă peste tot în țară. Din păcate.

Parcările din Mamaia

Rămânând la capitolul transport, ajungem și la parcările din Mamaia. Sunt atât de scumpe cele publice de te întrebi dacă nu cumva ai ajuns într-o stațiune de pe Coasta de Azur sau din Amalfi. Poate doar cele din Londra și Amsterdam sunt mai piperate. Bine ar fi ca hotelul tău să aibă parcare. Și nu strică să verifici și veridicitatea anunțului.

Revenind la parcare, mare parte din Mamaia e în “zona zero” tarifară. Adică are tarife consistente: 2 lei ora cu aplicație respectiv 0,45 euro plus TVA prin SMS la 7475. Două ore costă 6 lei/ 1,15 euro plus TVA. Trei ore costă 10 lei/2,3 ore plus TVA. O oră în plus pentru fiecare din aceste opțiuni te costă 4 lei /0,84 euro plus TVA. Prima jumătate de oră e gratis, ce ușurare! 

Pentru parcarea din Mamaia poți plăti și online și cu carduri răzuibile (?!), aflăm din regulament. Există și plata online, cu card bancar, aici. Ceva cupoane? Programul e non-stop. Nici o oră de păsuire. „Amenda” e ridicarea autoturismului. 

Tarifele la cazare în Mamaia

Tarifele pe litoralul românesc se majorează, în fiecare sezon, în mai multe etape, pe măsură ce ne apropiem de luna iulie. Perioada 10 iulie-20 august (cu aproximație) este vârful de sezon pe litoralul nostru și nu numai. Aviz amatorilor!  Deși concurența a crescut substanțial odată cu intrarea în circuitul turistic al multor apartamente de închiriat, este curios cum de prețurile nu scad. A crescut cererea pe măsura ofertei? Așa că nu mai miră pe nimeni tarifele la peste 100 euro noapte la o cameră de hotel de trei stele din Mamaia, în plin sezon. Atmosfera generală din Mamaia nu e una de plictiseală ci mai degrabă una de stațiune pentru familiști. Pare că lipsește din Mamaia acel “vibe” de distracție. Aceasta s-a mutat ceva mai la nord, în Năvodari, denumită acum “Mamaia Nord”.

Cât despre restaurante, să sperăm că nu vor încerca să recupereze rapid, pe spinarea clienților și așa secătuiți de inflație și COVID, pierderile pandemice. Am avut deja senzația aceasta și prin alte zone ale țării, nu doar pe litoral. Și dacă prețurile au crescut, porțiile și calitatea serviciilor nici vorbă.

Una peste alta, Mamaia este cea mai frumoasă stațiune de pe litoralul nostru, cu bune și rele. Poate că se va ridica sudul litoralului și va începe să-i facă concurență, căci vorba aceea, „alta mama nu mai face”. 🙂

Voi ce părere aveți? E bine, e frumos și interesant la Mamaia?

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat! Intră în povestea noastră, te așteptăm alături de noi pe Facebook și Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? cu pasiune!

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

#consilierturism #sfaturidecălătorie #romania #travelblogger #mamaia #mamaiabeach

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This