Ce merită experimentat și vizitat în Atena, iată întrebarea la care încearcă să răspundă acest articol. Atena este constant în topul celor mai vizitate orașe din lume, pentru că fascinația ei asupra noastră se menține la cele mai înalte cote. Iți place istoria? În Atena calci pe “ruine” sau le admiri de sus și de jos. Prea însorit? Te poți adăposti la umbra unei coloane dorice…Te interesează arhitectura? Mergi la Atena și vei vedea “modelele” care au inspirat Roma și apoi întreaga lume. Îți place arta? Probabil că ai văzut prin marile muzee ale lumii capodopere din Grecia antică. E drept că la Atena vei fi un pic dezamăgit: au rămas cam puține aici, multe fiind distruse sau sustrase.

Orașul acesta cu nume de zeiță, Atena, ne-a lăsat moștenire conceptul de democrație și arta în toate formele ei a dat tonul nu doar în filosofie, arhitectură, medicină ci și în turism. Au venit aici împărați și regi și s-au îndrăgostit de Atena. Nici nu aveau cum, era deosebită la acea dată și așa a rămas și acum, peste milenii.

Ca orice metropolă, Atena e cam haotică, murdară și zgmotoasă pe alocuri, dar e autentică și plină de viață. Nu subscriu ideilor că Atena nu merită vizitată pentru că sunt multe alte insule frumoase în arhipelagul elen de văzut. Pentru mine, Atena e de văzut o dată în viață și aceasta îți recomand și ție. Nu fără motiv Atena este printre cele mai vizitate orașe din lume.

Iată ce e văzut, făcut și plăcut în Atena. 
Mergi relaxat la pas prin centrul istoric, la poalele Acropole

Nu ai vizitat Atena dacă nu ai ajuns pe dealul Acropole, la vechile vestigii istorice și mitice. Dacă nu ai admirat trăinicia coloanelor templelor și teatrelor vechi, nu ai privit luna jucându-se printre coloanele templelor. Ascultă povești și mituri de la un ghid specializat, mergi pe dalele de marmură șlefuite de pașii trecătorilor din Plaka. Străduțele din Plaka urmează conturul dealului Acropole și cel mai aproape de cer sunt cele din zona Anafiotika.

Intră în ritmul local! Seara, după ora 21.00, începe lumea să se adune pe la terase și restaurante, unde nu mai găsești locuri. 

Anafiotika, iată o bucățică din Ciclade în Atena!

Un grup de câteva străduțe pitorești ridicate de constructorii veniți din insulița Anafi, arhipelagul Ciclade, să lucreze la palatul primului rege al Greciei formează așa numitul cartier Anafiotika. Străduțele pietonale din Anafiotika sunt “exilate” cumva la marginea Plaka, Monastiraki și la umbra versantului nordic al Acropole. Devin devin tot mai strâmte pe măsură ce treptele urcă spre vârful dealulului. Case mici, pătrățoase, vopsite în culori pastelate și bisericuțele bizantine te vor face să uiți că ești în mijlocul Atenei, deasupra cartierului Plaka.

Monastiraki cu un pas în orient și unul în occident

Lasă-te furat de peisaj, de străzile strâmte și animate, de arome și acorduri musicale și nu vei ști când ajungi în Monastiraki. Aici bate și mai neobosită inima Atenei, cartierul acesta pestriț și dezordonat este reprezentativ pentru capitala Greciei. Nu doar noul și mai ales vechiul se “mixează” în Monastiraki, ci și orientul și occidentul. Cel mai bătrân și mai pitoresc cartier din Atena este pe alocuri ca un bazar oriental, dar străduțele te conduc către restaurante, piațete animate, fântâni, moschei și biserici. 

Centrul istoric din Atena trebuie descoperit la pas

Piața Syntagma (Constituției)

Enclicopedia Britannica scrie că, “în 1833 aproape că nu exista Atena”. Cum așa?! Nu se poate, e o greșeală, Atena are peste 6.000 de ani de istorie! Practic, Atena, așa cum o vedem noi, a apărut după războiul de Independență. A fost evacuată în întregime în 1827, rămăsese doar un cartier de case mici pe versantul nordic, sub Acropole. Tânărul rege bavarez, Otto I, a fost instalat în singura casă de piatră cu două etaje din Atena. Aceasta în timp ce arhitecții săi germani au venit cu planuri pentru un palat demn de un împărat. Plus pentru o nouă Atenă.

Sub palatul cu aspect destul de auster, a fost amenajată o piață mare, Piața Syntagma (Constituției), acum în topul atracțiilor de vizitat în Atena. Atenienii s-au adunat în Piața Syntagma, pe 3 septembrie 1843, pentru a-i cere regelul Otto o constituție.

Schimbarea gărzii Evzones din Piața Syntagma

Dominată de Palatul Parlamentului, piața Syntagma e înconjurată de clădiri înalte și hoteluri de lux cu patina timpului. La fiecare oră, mai exact la „ora exactă”, se pune în mișcare Evzones, Garda Prezidențială a Greciei. Schimbarea gărzii are loc în fața Parlamentului, în Piața Syntagma, dar duminica, la ora 11.00 are loc cea mai mare ceremonie. Garda Evzones (sau Tsoliades) este o unitate specială a Armatei Elene, care păzește Monumentul Soldatului Necunoscut din fața Parlamentului și a Conacului Prezidențial.

Monumentul este un cenotaf, creat între 1930 și 1932, dedicat soldaților greci uciși în războaie. Înfățișează un soldat mort întins în timp ce ține un scut și poartă un coif în stil grecesc antic.

Soldații care păzesc reședința prezidențială de pe strada Herodou Attikou îndeplinesc și ei același ritual, la fiecare oră.

Muzeul Benaki

Syntagma este nodul central de transport al orașului și găzduiește o stație de metrou (Liniile Albastră și Roșie), stații de autobuz și tramvai. Este un punct de întâlnire tradițional pentru atenieni și pentru demonstrații. La câteva sute de metri există o serie de muzee interesante precum Muzeul Benaki, o fostă colecție particulară de obiecte de artă, cu relicve și obiecte începând din 3000 î.Hr., expuse în ordine cronologică.

Strada Ermou, cea mai mare stradă comercială

Lungă de 1,5 km, Strada Ermou este cea mai mare arteră comercială a orașului. Începe din partea de jos a pieței Syntagma și se extinde până la Monastiraki. Pe Ermou vei găsi multe din brandurile spaniole și suedeze consacrate în Europa și mai ales magazine de încălțăminte multibrand. Plus cafenele, restaurante fast-food, patiserii și gelaterii.

Spre mijlocul străzii Ermou, în Piața Kapnikareas o bisericuță veche, Kapnikarea (secolul XI) cu picturi murale minunate, te cheamă să reziști tentațiilor mercantile ale lui Hermes (Ermou), zeul comerțului. Mergând pe această stradă, ești la câțiva pași de cele mai importante obiective turistice din centrul Atenei, trecând prin Monastiraki și Psiri și continuând la Thissio în stânga și Kerameikos (Cimitirul Antic) în dreapta.

Grădina Națională din Atena- fostele Grădini Regale

Piața Syntagma e înconjurată de clădiri înalte și hoteluri de lux cu patina timpului dar Parlamentul ascunde cumva privirii și un parc. Este Grădina Națională a Atenei, situată în spatele Parlamentului și a Pieței Syntagma, o oază de liniște…verde în inima Atenei catalogată ca prăfuită și “arsă” de soare. Grădina Națională din Atena nu este prea mare, are aprox.160.000 mp. Compensează prin cele peste 500 de soiuri de plante și copaci din întreaga lume. Fostele Grădini Regale, Grădinile Naționale au fost proiectate în 1839 din ordinul reginei Amalia, dar nu au fost deschise publicului până în 1923.

Designerul grădinii a călătorit în toată lumea în căutarea celor mai exotice exemplare care se putea aclimatiza cu bine, sarcină pe care a primit-o și Marina Elenă. Un mic iaz cu pești, păsări de apă și rămășițele unor monumente istorice sunt printre atracțiile locului.

Stadionul Panathenaic

Reconstruit pe locul unui stadion din marmură care în anul 144. î.Hr. putea primi chiar și 50.000 de oameni, stadionul Panathenaic a găzduit prima și a doua ediție a Jocurilor Olimpice moderne, în 1896 respectiv în 1906. Stadionul antic a fost construit din marmură de pe muntele Penteli. Aceeași marmură a fost folosită și la construirea Acropole. Stadionul fost ridicat pe locul unui hipodrom, de Herodes Atticus, un atenian bogat cu legături cu Roma, în jurul anului 144 d.Hr. Dar a fost în abandonat mult, până în 1869, când au început excavările și s-a reușit găzduirea Jocurilor Olimpice Zappas în 1870 și 1875.

Stadionul este construit în ceea ce a fost inițial o râpă naturală între dealurile Agra și Ardettos, la sud de râul Ilissos. Stadionul inițial era dreptunghiular, forma standard a stadioanelor grecești antice și avea să fie folosit pentru prima dată în anul 330 î.Hr.  Acum, este situat în Pangrati, un cartier cosmopolit al Atenei. O pistă de alergări umbrită de pini este accesibilă de pe strada Archimidous. Accesul este gratuit și are vedere de sus la stadionul unde a reîviat flacăra Jocurilor Olimpice moderne în 1896 pentru a accesa această pistă de alergare ascunsă. Nike ( Zeița Victoriei la greci) te poate conduce către finish și pe pista de alergare în interiorul stadionului.

Cuvântul „stadion” provine de la măsura greacă veche a lungimii, unde un „stadion” avea aproximativ 185 de metri și echivala cu lungimea pistei. 

Urcă pe dealul Lycabettus pentru priveliști panoramice

 

În afară de Acropole, unde poți admira Atena de sus și un apus deosebit?

Pe dealul Areopagus, vizavi de poarta către Partenon, un loc unde anticii judecau procesele grele, crimele. În zilele noastre, Vrahakia („pietre mici”) este un loc popular de întâlnire. Dealul Lycabettus, o zonă verde luxuriantă plină de pini și măslini, situată chiar în inima Atenei, este perfect pentru vederi panoramice. Situat deasupra celui mai bogat cartier al Atenei, Kolonaki, Lycabettus este cel mai înalt deal din bazinul Attica. De sus, vei putea vedea țârmul și chiar și insula Aegina. Capela dedicată lui Agios Georgios ( Sf. Gheorghe) și un teatru în aer liber, care găzduiește diverse concerte și piese de teatru în lunile de vară și un restaurant fac din Lycabettus un obiectiv din ce în ce mai popular în Atena.

Ajungi aproape de vârful dealului Lycabettus pe jos, urcând câteva zeci de scări din Koloniaki, cu mașina sau cu autobuzul. Poți lua, de asemenea, o telecabină. 

Croazieră în Hydra, Poros și Eghina

Te poți îmbarca la bordul unei nave de croazieră, pentru o zi, către insulele mitice Hydra, Poros și Eghina, aflate destul de aproape de Atena. Egina este o oază de verdeață, cu plantații de smochini, pini, vie și fistic. Hydra este o micută insulă muntoasă, cu alei abrupte umbrite de portocali și lămâi, preferata artiștilor. În Hydra nu circulă mașini, dar porturile sale sunt tot mai aglomerate. Poros, o insuliță rustică, pitorească, se mândreste cu plantațiile sale de lămâi și cu plaje micuțe. 

Îți doresc ca dorința de a ajunge în acele locuri de vis să se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă-ne Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem, din pasiune! 

Visează, Iubește, Călătorește! 

#consilierturism #travelblogger  #recomandări #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism #atena #visitatena 

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This