Venind dinspre Monterosso al Mare într-o drumeție pe cărările neașteptat de aspre de munte, Vernazza ți se arată la baza munţilor îmbrăţişaţi de Marea Ligurică precum o filă de poveste. Culorile și nuanțele calde, pastelate ale caselor, palatelor și bisericilor vechi care se profilează în marea de care le desparte doar un pas îţi atrag privirea vrei nu vrei şi te minunezi ca un copil că aşa ceva mai există încă.

Vernazza de pe Sentiero Azzurro

Ca o bătrână doamnă, Vernazza te întâmpină așa cum probabil îşi primea oaspeţii cu sute de ani înainte: o gazdă modestă, caldă, primitoare și naturală, care oferă tot ceea ce are mai bun numai să te facă să te simţi bine. Am regăsit-o cu bucurie şi e chiar mai frumoasă decât în fotografiile care nu pot surprinde atmosfera liniştită de aici, deşi locul e “bătut” de valuri de turişti.

Un sat autentic de pescari

Scările potecii lungi de trei kilometri dinspre Monterosso al Mare te conduc fix în centrul satului Vernazza, după ce parcurgi ultimii 300 de metri mai accidentaţi aproape de hău. Jos, în dreapta, e golful în jurul căruia s-a dezvoltat sătucul de pescari, altădată cel mai bogat din cele cinci, graţie neguţătorilor genovezi. În stânga, şocant, pe malul unui firicel de apă, dai la un moment dat de o casă ruptă în două de inundaţiile şi alunecările de teren din 2011, care au afectat puternic toată zona Cinque Terre. Inundațiile au trecut, o parte din rănile provocate de acestea au dispărut și dacă nu vedeam aceasta locuință nici nu aș fi crezut că aici a fost un mic potop.
Satul cu singurul port natural al cvintetului fabulos de la Marea Ligurică este, cum altfel, pitoresc şi autentic în ciuda invaziei moderniste de astăzi. Nu e nevoie să scrie nimeni pe clădiri că sunt vechi de sute de ani şi originale, se vede şi se simte aceasta în contrast cu gara, singura clădire mai modernă din sat.

U cantu de musse”

Ce să faci în Vernazza. Odată ajunşi în Vernazza, nu trebuie decât să te plimbi pe stăzile înguste (de încap doar doi oameni) şi pitoreşti pentru a intra în atmosfera medievală a sătucului. Străduţele pietruite şerpuiesc printre casele cu maxim trei etaje înghesuite un unele în altele, în timp ce alte locuiţe sunt săpate direct în stâncă. Este o atmosferă liniştită şi romantică pe aceste ulițe vechi, păzite de pisicuţe îndestulate și blazate. Ne-am lăsat conduşi de sunetul grav al clopotelor vechii biserici care domină portul, ajungând în în mica piaţetă numită de localnici „U cantu de musse”- locul de întâlnirire şi de… bârfe.
Piaţeta este dominată de biserica gotică Basilica di Santa Maria of Antiochia, construită în secolul al XIII-lea pe locul unui lăcaș de cult mai vechi datând din secolul al XI-lea. Nu ai cum să nu observi Castelul Doria, care domină Vernazza de peste şase secole, cu al său turn de veghe impresionant şi bastioane cocțate deasupra mării. De sus, din turnul Belforte, imaginile asupra ţărmului sunt impresionante, ample și te îndeamnă să-ți imaginezi cum scrutau zările oștenii în căutarea corăbiilor piraților.
Micul port forfotește de turiști care, fie vin și pleacă cu bărcile de croazieră, fie doar admiră marea și valurile, sau pur și simplu se bălăcesc în apele golfului. Există și o mică plajă cu pietricele în apropierea pieței mari, ascunsă printre stânci, unde se ajunge după ce parcuri câțiva metri printr-un tunel aproape inundat…

Scurtă istorie cu piraţi sarazini şi neguţători genovezi

Aproape ascuns vederii cum vii dinspre mare, Vernazza a fost întemeiat pe vremea romanilor, se pare că de nişte sclavi fugari, însă prima atestare documentare are loc prin anul 1.000 d.H., localitatea având rolul de a apăra zona de atacurile temuţilor piraţi sarazini, aici fiind adăpostite navele de luptă împotiva cotropitorilor , fiind un important punct de observaţie.

    

Satul Vernazza, inaccesibil dinspre uscat

Zona Cinque Terre a fost aproape inaccesibilă dinspre uscat, până la construcţia  căii ferate care leagă la Spezia de Genova, în  1870, care trece prin toate satele din zonă. Localnicii au avut astfel alternative în găsirea de locuri de muncă, situaţie care a condus la o schimbare treptată a stilului lor de viaţă şi a structurii socio-economice a întregii zone. Astăzi, majoritatea localnicilor trăiesc de pe urma turismului, cea mai bună perioadă de vizitat Cinque Terre fiind din aprilie-mai până în octombrie.
Numele localităţii provine de  provine, susţin unii, de la  vinul local “vernaccia”, în timp ce cealaltă variantă leagă Vernazza de numele familiei care a deţinut localitatea. Cert este că satul a fost cucerit de genovezi, căruia i-au jurat credinţă toate satele din Cinque Terre şi alte localităţi din Liguria de Est.

Ce să mâncaţi

În Vernazza nu sunt aşa de multe restaurante precum în Monterosso al Mare, dar poţi savura în schimb ceva autentic şi foarte apreciat la pizzeriile sau gelateriile din apropierea portului, împrăştiate printre magazinele cu suveniruri.
Deşi aici preţurile sunt un pic cam mari, nu ar trebui să rataţi specialităţile locale, din care trofie al pesto, paste proaspete răsucite în formă de spirală, cu sos pesto sunt foarte apreciate. Pentru o gustare frugală, încercați pizza Ligurică în speţă o focaccia asezonată cu ulei de măsline și sare de mare sau alte topping-uri, deşi mai apetisanţi sunt creveţii pane serviţi la cornet.. Cinque Terre se mândrește cu vinurile sale, provenind din podgoriile literalmente sculptate din munte, iar cel mai renumit vin este Sciacchetrà, un vin alb pentru desert.
Va continua cu celelalte trei orasele Corniglia, Manarola şi Riomaggiore care închid acest „şirag” de cinci stele numit Cinque Terre.

Sper că ți-a plăcut acest material sau că măcar ți-a fost de folos. Te aștept să ne fii alături pe Facebook ! Visează, iubește, călătorește, trăiește, alături de noi! 
Drum bun! Galerie foto  cu imagini din Algarve, mai jos! 

Străduţă din Vernazza

Sus, castelul Doria și Turnul Belforte din Vernazza

Pe drumul şerpuitor prin munţi sunt plantaţii de viţă de vie, măslini şi lămâi

Plaja Vernazza

vernazza cinque terre doria castle.jpg
vernazza cinque terre U cantu.jpg
vernazza 5 terre street.jpg
vernazza cinque terre.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This