Toscana este întruchiparea frumuseții, toată lumea admite aceasta. Așa că, pe lângă peisajele sale cu dealuri line și chiparoși care umbresc castelele vechi și orașele medievale romantice, Toscana are cu ce să se mândrească și la capitolul plaje. Marea Tireniană întâlnește țărmul Toscanei lăsând… în soare plaje mari și mici, cu nisip sau stâncoase, cu Blue Flag sau neamenajate, aproape pustii. De toate pentru toți amatorii de soare și mare.

Sunt zeci și zeci de plaje amenajate în Toscana, dar câteva dintre ele se disting prin accesibilitate, dotări și chiar și frumusețe. Iată câteva din plajele cele mai apreciate din Toscana, numai bune să petreci o zi, două, trei, câte poți sau câte vrei, sub soarele acestei regiuni atât de iubite.  Plajele sunt aranjate de la nord către sud.

Marina di Massa este o stațiune pe malul Mării Tireniene, străjuită de Alpii Apuani, situată în apropierea carierelor de marmură de la Carrara şi a Parcului Naţional Tosco-Emiliano. Stațiunea aflată la 36 km de la Spezia, “poarta” către Cinque Terre, și la 47 km de Pisa și de Lucca, are câteva plaje drăguțe și posibilități de cazare pentru toate buzunarele.

Forte dei Marmi plaja

Forte dei Marmi. O stațiune iubită de nobilii italieni și de celebritățile din toată Europa începând din secolul al XVIII-lea, Forte dei Marmi ( foto bagnidilucca.wordpress.com) este în prezent destinația de vacanță pentru afaceriștii, politicienii și VIP-urile italiene și nu numai. Orășelul cu nici 11.000 de locuitori aflat la 38 km de Pisa are și el o plajă lungă cu nisip fin și alb, destul de liniștită.

http://

Camaiore. La nord de Pisa, la 27 km către nord, se află localitatea Camaiore, a cărei plajă,  Lido di Camaiore, respectă “șablonul” local: plaje lungi, late, cu nisip și amenajate cu tot ce le trebuie să te simți bine pentru o baie de mare și soare.

viareggio

Viareggio. Este o stațiune cosmopolită, cu o plajă lungă și lată de nisip galben unde poți ajunge foarte ușor din Lucca ( la aproximativ 30 km) sau Pisa ( aflat la aproximativ 25 km distanță). Șiruri de șezlonguri și umbreluțe te îndeamnă la relaxare, iar apa mării are intrare lină. Te poți caza chiar pe plajă, în bungalouri, dar și în hoteluri de lux.

Cecina. În zona stațiunii Cecina, situată la 55 km sud de Livorno, sunt peste 15 km de plaje “nisipoase” scăldate de apele cristaline ale Mării Tireniene. La Marina di Cecina, marea este incredibil de curată, ai toate dotările de care se poate bucura o plajă cu Blue Flag, și poți practica numeroase sporturi nautice. O altă plajă apreciată din zona Cecina este Le Gorette.

Piombino. Vechea localitate, numită de romani Porto Falesia, este cel mai apropiat port de insula Elba, către care pleacă feriboturi din jumătate în jumătate de oră. Piombino are un centru istoric cu un aspect tipic medieval, din care nu lipsesc palatele, bisericile și piațetele vechi. Piombino are și câteva plaje drăguțe, capitol la care sunt mai populare St Vincenzo ( aflată la 10 km distanță de centru) și Salivoli.

Punta ala

Follonica.Vechea localitate cu origini etrusce este situată la 40 km de Grosetto, în golful Follonica, de unde are un post permanent de observație asupra insulei Elba. Folonica are câteva plaje frumușele în apropiere pe care poți practica sporturi precum windsurfing, kitesurfing au scuba diving. Se disting Lido di Follonica ( în oraș) și Pratoranieri, Ponenti, Spiagge Parco della Sterpaia, Spiaggia di Punta Ala ( foto sus, sursa www.affittipuntaala.it) , toate cu nisip mai mult sau mai puțin fin sau alb.

Acqua Village Follonica este un alt punct de atracție turistică din Follonica, alături de câteva biserici vechi, un castel medieval- Castello di Valli și Muzeul Fierului. 

Castiglione della Pescaia toscana

Castiglione della Pescaia. O stațiune pitorească, cu străduțe medievale, aflată la 25 de kilometri de Grosetto, Castiglione della Pescaia ( foto sus, sursa .baiaazzurra.it) are la “orizont” vederile splendide ale insulelor Elba și Giglio.

Sunt mai multe plaje aici, cele mai apreciate fiind Spiaggia di Punta Ala, Spiaggia delle Marze, Spiaggia delle Rochette. Roccamare este o altă plajă foarte bine amenajată și dotată cu ce-i trebuie, fiind și aceasta, ca multe altele, flancată de o pădurice de pini.

http://

Scarlino. Satul vechi de peste 2.500 de ani, fost bastion de apărare, este construit pe vârful unui deal. Pe țărm, sunt plaje frumușele precum Cala Violina și Cala Marina, unde se ajunge mai greu, fiind mai izolate. Cala Violina este una dintre cele mai frumoase plaje din Toscana, datorită contrastului dintre nisipul alb, albastrul mării și al cerului și verdele păduricii de pini.

Marina di Grosseto. “Lipit” de Parcul Natural de Maremma, nu departe de gura de vărsare a râului Ombrone, Marina di Grosseto, veche așezare pescărească, este acum o stațiune frumușică la 12 km distanță de Grosseto. Portul de ambarcațiuni și plajele cu ape curate sunt atracțiile principale ale acestei stațiuni din ce în ce mai populare.

nisip

Principina a Mare. Plaja se află la șase km sud de Marina di Grosseto și la 15 km de Grosseto, fiind foarte populară printre familiile tinere cu copii.

orbeletto toscana

Orbetello. Situat în mijlocul lagunei Orbetello și legat de Monte Argentario printr-un drum construit pe un dig artificial, orășelul are multe de oferit vizitatorilor aflați în vacanță. La capitolul plaje ( foto sus, sursa borghitoscani.com), se remarcă Spiagge della Feniglia, Spiaggia di Chiarone, Spiagge del Parco della Maremma Naturale, di Isola Rossa.

-Satul Capalbio se află la granița de sud a Toscanei și e cocoțat pe vârful unui deal umbrit de pini, cum altfel?! Capalbio atrage destul de mulți turiști datorită atmosferei medievale de pe străzile sale înguste care par că duc, toate, la vechiului castel, al grădinii Tarot și a plajelor frumoase precum Chiarone, Torba și  Macchiatonda. Capalbio este amplasat la aproximativ 55 km sud-est de Grosetto și la 140 km de Roma.

Portoferraio elba

Cele mai frumose plaje din insula Elba

În Elba sunt unele dintre cele mai frumoase plaje din Italia, acestea constiituind unele dintre atracțiile principale ale insulei. Foarte apreciate aici sunt plajele din Portoferraio, localitatea unde ajung majoritatea feriboturilor care vin de pe continent. Spiaggia Sasone, Spiaggia di Capo Bianco, Spiaggia delle Ghiaie, Spiaggia di Biodola, Sottobomba sunt plajele cu care se mândrește Portoferraio. 

rio marina

-În estul insulei este Rio Marina, un sătuc desfășurat pe un promotoriu, cu case colorate, cocoțate pe dealuri. Spiaggia di Capo Castello, Topinetti sunt plajele apreciate ale acestui loc.

Marina di Campo, situată în sudul insulei Elba, lângă Campo nell’Elba, se mândrește cu plajele sale lungi, cu nisip alb și fin, scăldate de apele clare ale mării, precum Galenzana, Le Tombe, Le Rosselle, Spiaggia dell’Ogliera.

-La nordul insulei Elba, în apropiere de satul Marciana cel ascuns printre vii, se află câteva plaje foarte drăguțe precum Spiaggia dell’Ogliera, Le Tombe, Le Rosselle.

http://

-În nord-est se află vechiul și fermecătorul sat Rio nell’Elba. Alături de străduțele pietruite, în pantă, de bisericile vechi și de nelipsitul castel toscan, acestă localitate atrage și cu unele dintre cele mai frumoase plaje, cum ar fi Spiagge della Rivercina și  Spiagge dei Mangani.

-În sud-estul insulei Elba se află Capoliveri, un sătuc ridicat pe dealuri, cu o atmosferă medievală care are foarte mare trecere la turiști, mai ales că mai are un alt atu: vecinătatea muntelui Calamita, site UNESCO plin de legende. În apropiere, sunt plaje apreciate, precum Spiaggia di Barabarca și Straccoligno Naregno, Madonna delle Grazie, Zuccale, Morcone, Pareti și Innamorata.

Citește și despre cele mai frumoase orașe și sătuce de vizitat în Toscana.

Sper că ți-a plăcut articolul, că te-a informat, te-a făcut să visezi și te-a motivat pentru următoarea călătorie! Vino alături de noi pe Facebook și anunță că ai citit ceva interesant şi util, dă Like şi Share

Visează, iubește, călătorește. Drum bun! 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This