Despre locurile deosebite de vizitat și experiențele de neuitat pe care să nu le ratezi într-un weekend în Budapesta romantică.

Orașul acesta îmbrățișat de Dunăre și păzit de dealuri molcome a fost făcut parcă pentru a-i încânta pe romanticii de toate vârstele și din toată lumea. Cu dealuri care îți aștern orașul la picioare, cu Dunărea care te înviorează cu strălucirile ei metalice, cu insule mai izolate și parcuri răcoroase, Budapesta este unul dintre cele mai romantice orașe din Europa. Bulevardele largi sau străduțele strâmte unde se “ascund” restaurante și cafenele intime, eleganța arhitecturii clădirilor și efervescența relaxantă a Spa-urilor completează oferta acestei capitale potrivite pentru un sejur în doi.

Indiferent dacă ești sau nu romantic de felul tău, în Budapesta nu ai cum să te plictisești. Iar dovezile sunt la înălțime, pe dealurile sale, acolo unde, odată ajuns, ai de descoperit un castel imens, de hoinărit pe străduțe medievale și de cucerit o citadelă puternică.

Dacă nu ai capitulat încă în fața farmecelor sale, Budapesta mai are un as în mânecă, căruia nu-i rezistă nimeni, ce să mai vorbim de un cuplu romantic! Faleza, podurile și croaziera pe Dunăre sunt atracții pe care nimeni, cu atît mai puțin cei romantici, nu le ocolește la Budapesta.

Iată cele mai romantice locuri din Budapesta și experiențele pe care ți le oferă aceste atracții turistice importante. Ordinea e aleatorie, important este să vă bucurați, în doi, de toate.

-Castelul Buda. Puteți ajunge sus, pe zidurile acestui obiectiv din patrimoniul UNESCO, cu un funicular luat de la baza Podului cu Lanțuri sau pe jos, pe aleile umbrite care pornesc de la borna care reprezintă “KM Zero” al Ungariei.

Sus, vă așteaptă centrul istoric al Budei cu străduțele sale pietruite, casele pestelate și ochi care te privesc galeș de pe acoperișurile țuguiate.

Și, odată ajunși aici, nu aveți cum să ocoliți vestita Biserică Matyas, e cea mai celebră biserică din țară. De pe zidurile Cetății Buda ai Dunărea și orașul la picioare și poți observa de sus mai toate obiectivele importante din Pesta.

-Bastionul Pescarilor, o terasă cu trepte amenajată chiar pe zidurile Cetății Buda, unul dintre cele mai romantice obiective la înălțime din Budapesta. Aici poți să faci câte fotografii vrei și apoi să zăbovești la o cafea sau la o cină romantică. Nu ai cum să nu admiri arhitectura de poveste, cu turnulețe și arcade a Bastionului Pescarilor și amplasarea sa privilegiată, cu vedere directă la Parlament și deasupra Dunării. Cele șapte turnuri țuguiate ale Bastionului Pescarilor,și capela sunt dedicate triburilor care s-au stabilit în zonă acum peste un mileniu.

-Urcați la Citadela. Dealul vecin celui pe care este amplasat Castelul Buda se numește Gellert și găzduiește câteva monumente importante pentru maghiari. Dar motivele principale pentru care amintesc în acest articol de el este că aici poți să faci o drumeție pe aleile care urcă spre vârf și pe drum să-i vizitați și obiectivele. Odată ajuns sus, te așteaptă cea mai completă panoramă asupra Budapestei, în care Cidatela devine doar un obiect “de decor”.

Petreceți apusul pe dealul Gellert, deasupra Budapestei, aici e cel mai strategic punct. Și apoi, coborăți către Podul Libertății și pășiți peste Dunăre, către Pesta.

Mergeți în croazieră pe Dunăre. Aici, îi poți face o supriză deosebită jumătății tale invintând-o la o crozieră pe Dunăre. Sunt croaziere simple, altele, mai scumpe, au și cina inclusă, meritați o astfel de experiență! Merită, mai ales să vă prindă apusul pe Dunăre. Se organizează în sezonul cald.

-Nu ocoliți faleza Dunării. La începutul verii, când înfloresc teii, promenade Dunării devine mai mult decât romantică, mai ales către lăsatul serii. Dacă aveți ceva de sărbătorit sau dacă vreți să bucurați cât mai mult de vacanță, opriți-vă la una dintre terasele și restaurantele de pe malul Dunării, la un „pahar de vorbă”. Tot felul de statui vă vor suprinde, în orice anotimp.

-Bucurați-vă de băile termale din Budapesta. După o zi aglomerată, dedicată obiectivelor turistice, oare nu ar merita să vă răsfățați la una dintre cele mai renumite băi termale din Budapesta? Aveți de ales între Király, cea mai veche baie din oraș, sau Széchenyi, cea mai extinsă, cu aproape 20 de piscine interioare și exterioare, deschise și iarna. Gellert, de la baza dealului Gellert, sunt cele mai elegante, cu arhitectura lor Art nouveau, în timp ce Rudas se mândresc cu hammam-ul său, o moștenire a stăpânirii otomane.

În total, sunt 15 băi termale și piscine în Budapesta, oraș care ține la renumele său de “capitală spa”, iar biletele de intrare pot fi cumpărate cu cardul Budapesta, la reducere.

-Mergeți la Operă. Opera se află pe vestitul boulevard Andrassy la numărul 22 și se laudă cu acustica sălii sale de spectacole. Dacă ajungeți în Budapesta în afara stagiunii, puteți face un compromis și cumpăara un tur al Operei de Stat Maghiare cu un mini concert inclus. E frumos și interesant.

-Faceți o plimbare prin parcul Varosliget-Parcul Central și o vizită la Castelul Vajdahunyad. Parcul acesta mare are, pe lângă un lac pe care poți să te plimbi cu barca ( lac care iarna devine patinoar) și un castel care pare ca din povești. Castelul Vajdahunyad nu e atât de vechi pe cât pare dar e pitoresc și romantic. Are șabloanele clasice ale unui castel care respectă: porți suspendate, turnulețe și ziduri crenelate, e pe malul unui lac…E frumușel și relaxant!

După ce ai vizitat Budapesta, te vei convinge că nu fără motiv orașul este mai mereu prezent în topul celor mai romantice destinații din Europa.

Sper că ți-a plăcut acest articol sau că te-a inspirat să visezi ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !
Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

Budapesta în fotografii, mai jos.

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This