Lacul Como este loc numai bun pentru cei romantici şi pentru cei care vor linişte, croit de natură parcă la comandă specială pentru cei lipsiţi de griji materiale sau cei care vor să se bucure de viaţă.
Văzusem imagini cu lacul Como în reviste și filme precum Star Wars şi Ocean’s Twelve, citisem părerea multor avizaţi despre acesta şi consideram că ştiu ce poate să-mi ofere o mică vacanţă în acest “colţ” al Italiei. Așteptam aşadar să văd peisaje aproape marine străjuite de munţi semeţi, o rivieră preferată nu doar de bogaţii Italiei ci şi de cei ai lumii.
Un rai pe pământ
Lacul Como, cu o apă de o claritate deosebită, este ascuns între munți, este umbrit de un cer atât de albastru încât dacă vezi poze de aici poți să spui că sunt prelucrate, iar pe malul său creşte o grădină tropicală, e un rai al florilor. Natura a dat cu dărnicie și omul a creat ceea ce a putut mai bine în acest cadru generos: palate și vile semețe, cu domenii impresionate, localități atât de bine îngrijite încât e greu de crezut că cineva trăiește în ele. Totul e exact acolo unde îi este locul, parcă și norii plutesc pentru a le oferi privitorilor cele mai frumoase nuanțe și contraste de culori. Pe malul Lacului Como este ca în imaginile din cărțile poștale sau în cele din wallpaper, cum vă place, dar e aproape perfect. Dacă ajungeți la Milano, ar fi păcat să nu vă alocați măcar o zi pentru lacul Como, apoi cred că o să vă doriţi să-l revedeţi.
Orașul Como, un loc primitor
„Pe următoarea stadă virați la dreapta, pe următoarea”….mașina iese dintre 2 clădiri ce stăjuiau o străduță îngustă și brusc intrăm într-o mare piață din centrul orașului Como, cea mai mare, Piața Centrală. Aici, turiștii plictisiți care savurau un cappucino sau un vin la un cantuccini la terasele cochete, ne privesc cu îngăduință:”știm știm, s-a mai întâmplat, GSP-ul mai greșește și el, puteți încerca să o luați pe aici” și …câteva mâini arată toate direcțiile. Mai mult, deși puteau să ne amendeze, doi politiști amabili ne ghidează spre hotelul căutat. Accesul era interzis în zonă respectivă, dar nu-i așa era mijlocului lunii august, vacanța în toi și oamenii relaxați, chiar și polițiștii.
Aceasta e atmosfera din Como, cel mai sudic oraș de pe malul lacului Como, cel mai adânc lac din Europa ( aproximativ 400 de metri). Como, cel mai mare oraș de pe malul lacului Como se află la numai 60 de kilometri de Milano, capitala financiară a Italiei și mulți dintre avuții zonei și-au făcut case de vacanță aici şi împrejurimi transformându-i malurile într-un fel de Snagov, dacă pot spune așa, păstrând proporțiile bineînțeles. Como e cochet, cu străduțe pietruite, bine întreținute, cu magazine de firmă și oameni bine crescuți și săritori. Este totuși nordul Italiei, Elveția se „zărește” după coama Alpilor și totul respiră o bunăstare și un confort patrician, deși unii spun că zona și-a pierdut strălucirea de acum 100 de ani .
Două milenii de istorie sângeroasă
Oraşul Como are o istorie veche şi destul de zbuciumată, scrisă de peste 2.000 de ani, timp în care a tot trecut de la o stăpânire la alta, printre alţii celţii, romanii, goţii, francezii, austriecii și spaniolii. Iulius Cezar a înțeles importanța strategică enormă a lacului, astfel încât ia fiinţă, în punctul cel mai sudic, în anul 59 î.Hr., orașul Novum Comun-Como de astăzi, odată cu sosirea celor 5.000 de colonişti aduşi din Sicilia. Mulţi din aceştia erau greci specializaţi în construcţia de nave, ceea ce demonstrează faptul că se dorea crearea unei adevărate “industrii” navale în regiunea lacului Como, devenit o importantă cale de acces.
În orașul acesta a „complotat” Garibaldi, s-au extaziat generalii italieni porniți să cucereasca Triestre, a trăit fizicianul Alessandro Volta, s-a trăit, iubit și murit în cel mai autentic stil italian. Oraşul Como mai păstrează şi astăzi o parte din fortificaţiile medievale, aflate chiar în centrul istoric, zonă numai bună de colindat “la picior” pe străduţele strâmte şi pietruite. În piaţetele pitoreşti, cea mai mare fiind Piazza Cavour, se află, invariabil, restaurante, pizerii şi cafenele, toate cu preţuri mai ridicate decât în Milano, de exemplu. Din când în când, sunt monumente vechi şi interesante, parcuri şi muzee.
Interiorul Domului din Como
Orasul vechi, Como
Domo și lungolago, atracțiile zonei
Atracții turistice în orașul Como. Sunt câteva lucruri care-ți fură „vrei nu vrei” privirea în Como, primul e lacul, înconjurat câțiva kilometri de „lungolago„, faleza care începe undeva pe lângă gară și urcă prin micuțul port către templul dedicat ficianului Alessandru Volta.. „Lungolago” este plină de turiști de toate rasele în cautarea imaginii perfecte „munte-lac” sau grăbiți spre vaporașul ce face turul lacului, un soi de transport în comun. Noaptea, unii bogătași se apropie cu ambarcațiunile de mal pentru a-și primi oaspeții la petrecerile organizate la bord și toată lumea se uită curioasă la ei…
Apoi e Domul din Como, o clădire deosebită, veche de peste 610 ani, la care s-a muncit vreme de patru secole, ceea ce explică amalgamul de stiluri. Fațada și interiorul sunt mărețe, mi-a plăcut foarte mult Domul.
În apropiere de Dom este Broletto, un fost palat cu fresce gotice datând din secolul al XIII-lea, care a servit ca sediul de primărie, ca teatru și arhivă, astăzi fiind numai bun de expoziții. Nu departe se află Palatul Olginati, care găzduiește astăzi muzeul Giuseppe Garibaldi. Acest fost palat a fost „cartierul general” al lui Garibaldi în timpul campaniilor sale de independență astăzi fiind expuse o mulțime de obiecte care i-au aparținut. În afara de Dom, în Como mai sunt câteva biserici vechi deosebite, precum Bazilica San Fedele și Bazilica Sant’Abbondio , ultima fiind o capodoperă romantică din secolul al XII-lea cu mari fresce datând din secolul XIV.
Orașul Como este vestit pentru producția sa de mătase de calitate, astfel că nu putea lipsi un muzeu al Mătăsii, pentru iubitorii genului. O opțiune mai bună este însă o plimbare cu funicularul până în sătucul Brunate, la 720 de metri deasupra Como, pentru vederi deosebite, ample, ale lacului și ale Alpilor.
Cum ajungeți la Como
Cu trenul din gara Milano Nord direct până în gara din Como, se circulă cu o frecvență din 30 în 30 de minute, se ajunge în nici o oră. De la aeroportul Malpensa există o linie de autobuz care oprește chiar lîngă portul de feribot. De la Bergamo, există autobuze rare care merg direct la Como, sau puteți lua un tren schimbând la Monza. Cu autoturismul, la aproximativ 60 de kilometri de Milano, pe autostradă.
Poarta de acces către un mic paradis
Mai presus de toate atracțiile sale, orașul Como este și „poarta de acces” către localitățile situate pe malul lacului, minunate orășele precum Bellagio, Mennagio, Cernobbio sau Varenna, unde se poate ajunge atât pe uscat, pe niște drumuri pe cât de frumoase pe atât de strâmte şi destul de solicitante pentru şoferi, sau cu ferry boatul.
Muzeul Garibaldi si Muzeul Civico
Confirmări/Notificări