Peisajele de aici au fost parcă special create pentru cei romantici, pentru pictori sau fotografi. Oamenii le-au transformat şi le-au îmbogăţit cu istorie, arhitectură, artă şi gastronomie, astfel încât vizitatorii au parte de experienţe care depăşesc calificativul de “special”, sunt locuri extraordinar de romantice.
Capri Troyes
1.Champagne, mai spumoasă decât şampania
Regiunea franceză Champagne, celebră în toată lumea pentru licoarea spumantă “antidot sigur împotriva tristeţii “ este un loc cu dealuri molcome şi localităţi vechi romantice cu rezonanţă istorică, numai bune de descoperit în doi într-o escapadă. Sunt celebre astfel orăşele medievale romantice, cum altfel, precum Troyes, cu ale sale clădiri construite pe jumătate din lemn şi cele 10 biserici vechi cu vitraliile lor faimoase și Langres, a cărei principală atracţie o reprezintă ruinele fortificaţiilor lungi de 3,5 kilometri, cu turnuri de apărare şi poţi suspendate.
Merită vizitat şi Chateau-Thierry, un orăşel pe malul râului Marna, care se mândreşte cu al său castel vechi dar şi cu faptul că aici s-a născut, în 1621, Jean de La Fontaine şi lista poate continua cu Reims.
Reims este principala atracţie a regiunii Champagne-Arlene, orașul fiind celebru pentru Catedrala Saint-Remi unde s-au încoronat, timp de secole, regii Franţei. Catedrala gotică din Reims a fost construită în secolul al XIII-lea, pe amplasamentul unei biserici mai vechi care a fost distrusă de un incendiu. Cu o înălţime de 81 de metri, cu vitralii deosebite şi peste 2.000 de statui, catedrala Notre Dame din Reims este cu adevărat deosebită, fiind inclusă în patrimoniul UNESCO, alături de palatul Episcopal şi Abaţia Saint-Rémi. Toate aceste obiective turistice sunt legate de istoria Franţei, de monarhia ei, pentru că aici a fost uns primul rege creştin al Franţei, Clovis, urmându-i în timp alte capete încoronate.
Nu trebuie uitat că atât Reims, care este totuşi cel mai mare şi cel mai vizitat oraş din Champagne cât şi Épernay îşi dispută titul de “oraş al şampaniei“, iar degustările din cramele specializate nu sunt ocolite de niciun turist care se respectă.
Épernay este locul în care, în anul 1741, a fost înfiinţată prima companie producătoare de şampanie, Moët ( astăzi Moët et Chandon). În acest orăşel situat la aproximativ 130 de kilometri de Paris pot fi vizitate o serie de astele vechi, precum Château de Montmort, Château de Condé, Château de Pierry. Un alt orăşel vechi care merită vizitat în Champagne este Beauvais, rivalul tradiţional al vecinului său Amiens. Beauvais se mândreşte cu a sa catedrală gotică, vestita Cathédrale St-Pierre, datând din secolul al XIII-lea, pe când Amiens are ca atracţii turistice, pe lângă catedrala Notre-Dame d’Amiens şi casa lui Jules Verne, Teatrul de marionete şi muzeul Picardie.
Lacul Como, Italia
2. Creat pentru a fi iubit şi admirat: lacul Como
Lacul Como, din Italia, este un mic rai pe pământ cu peisaje încărcate de flori, plantații de măslini și viță de vie, care îşi aşteaptă vizitatorii la “umbra” Alpilor cu orăşele pitoreşti, romantice. Este una dintre destinațiile romantice preferate, încă de acum două secole, de poeți și compozitori celebri. Pe malul Lacului Como se află vile şi palate somptuoase, cu grădini impresionante, precum cea a celebrului actor George Clooney, dar şi locuinţele mai modeste ale pescarilor din zonă au farmecul lor. Regiunea lacului Como, un loc creat parcă special pentru cei romantici, este deopotrivă relaxant şi stilat fiind una dintre locurile preferate de bogătași pentru a-i celebra căsătoria. Cea mai bună perioadă pentru a vizita oraşul Como, dar mai ales vestitele
Bellagio, Mennagio, Cernobbio şi
Varenna ( preferatul meu), este din mai până în septembrie. Dacă aţi ajuns aici, nu rataţi în oraşul Como catedrala şi o excursie cu funicularul către Brunate, dar mai ales o plimbare cu vaporaşul pe lac, poposind în localităţile menţionate. Mai multe detalii despre cel mai mare oraș de pe malul Laccului Como,
aici.
3. Un loc unic în lume, unde meriţi să ajungi: Veneţia
Veneţia este o altă destinaţie care ar trebui văzută de către oricine măcar odată în viaţă, pentru că purși simplu este unică. Oraşul construit pe nu mai puţin de 118 insuliţe este supranumit
La Serenissima, „cel mai liniștit”, cu referire la măreția, influenţa și puterea impresionantă a acestui oraş care a fost timp de secole lider în comerțul între Europa și Orient și un centru important al culturii europene. Construit în întregime pe apă de către un popor care au folosit marea ca aliat pe termen lung, Veneția trebuie văzută pentru că nicio fotografie sau film nu poate capta atmosfera ei deosebită, de vis. Despre principalele atracţii turistice ale Veneţiei
aici. Lucca, Italia
4. Sub soarele Toscanei simţi că trăieşti, iubeşti
Cu dealuri molcome umbrite de chiparoşi şi plantaţii de viţă de vie, cu munţi înzăpeziţi dar şi cu plaje superbe la
Marea Tireniană, Toscana este cea mai celebră provincie din Italia şi nu fără motiv. Aici ai la tot pasul peisaje superbe, cu mici localităţi cocoţate pe creasta unui deal de unde se disting turlele de biserci sau meterezele castelelelor sau oraşe medievale unde arta şi arhitectura sunt duse la superlativ, precum
Lucca,
Pisa, San Gimignano, Sienna,
Florența sau
Montepulciano. Și lista poate continua chiar și cu stațiuni marine, precum
Viareggio sau cu stațiuni Spa & Welness precum
Montecatini Terme, locuri romantice și interesante despre care am scris
aici.
Toscana este celebră şi pentru gastronomia sa, pentru vinuri şi uleiul de măsline produs aici. Este o combinaţie reuşită între peisaje superbe şi o abundenţă de artă şi arhitectură la superlativ, care face dintr-o excursie în Toscana o experienţă care depăşeşte calificativul de “special”.
Paris
5. Probabil cea mai potrivită capitală pentru un sejur în doi: Paris
Primul pe lista orașelor din Europa când vine vorba de sejuri romantice, Parisul este potrivit şi pentru cei care adoră să viziteze muzee şi galerii de artă, să se plimbe în aer liber pe largile bulevarde cu aer burghez sau pe străduţele vechilor cartiere. Lista obiectivelor de văzut şi a lucruilor de făcut în capitala Franţei nu este nici pe departe scurtă, aşa că într-o singură vizită, fie ea şi de o săptămână, nu aveţi cum să acoperiţi tot. Sunt de vizitat astfel bulevardul Champs Elysee-o adevărată expoziţie de cafenele, restaurante şi magazine de lux care se termină cu vestitul Arc de Triumf, Palatul Versailles şi muzeul Luvru, Catedrala Notre-Dame şi apoi Cartierul Latin şi Grădinile Luxembourg aflate în aproiere. Lista cu obiectivele care merită văzute în Paris continuă cu alte locuri deosebite precum Place Vendome, Place de la Concorde, Biserica La Madeleine și Domul Invalizilor. Nu ar trebui să rataţi o plimbare cu vaporaşul pe Sena sau pe malurile acestuia, nici vizita în cartierul Montparnasse dar mai ales în Montmartre, unde, de sus, basilica Sacré-Coeur are tot Parisul la picioare.
Nu trebuie ocolit nici Disneyland, celebrul parc de distracţii fiind aflat la 30 de kilometri de capitala Franţei. Mai multe detalii despre Paris
aici.
Florența
Acest oraş impresionant care a dat lumii renaşterea italiană este inclus de sine stătător în clasament, deşi este capitala provinciei Toscana. Oraşul”scăldat” de râul Arno este cunoscut încă din evul mediu pentru istoria și influenţa sa în special în artă și arhitectură, aport susţinut de puterea sa economică şi comercială. Mult timp sub „papucul” Familiei di Medici, căreia i se datorează multe din obiectivele de top vizitat, Florenţa a fost, o scurtă perioadă de timp, între anii 1865-1870, capitala Regatului Italiei.
Centrul istoric al Florenţei, cu piaţete, palate datând din perioada renascentistă, mănăstiri, biserici și galerii de artă foarte bine conservate, cu o atmosferă care te poartă cu sute de ani înapoi în timp, este inclus încă din anul 1982 în patrimoniul UNESCO. Centrul istoric este principala atracţie a oraşului, milioane de turişti vizitându-l în fiecare an. Palazzo Pitti, Galeria Uffizzi, Domul, Palazzo Vecchio şi Ponte Vechhio sunt doar câteva din obiectivele de pe „lista scurtă” care merită văzute în Florenţa mai ales dacă nu avețí decât un weekend la dispoziție. Nu ratați o plimbare prin grădinile romantice ale Florenței ( oraș destul de prăfuit pe timp de vară), precum Boboli sau pe Ponte Vechhio, sau prin oricare din străduțele din centru.
Positano Costiera Amalfitană
Costiera Amalfitană, alias Coasta Amalfi, regiunea Campania din sudul Italiei. Este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ, un colţ între munte și mare cu adevărat pitoresc la Marea Tireniană, deosebit cu peisajele sale dramatice de coastă, cu localităţi vechi, fermecătoare, cu drumuri strâmte şi întortocheate. Costiera Amalfitană a atras, încă din secolul al XIX-lea, poeţi şi bogătaşi, fiind, în zilele noastre sub “asediul” milioanelor de turişti din întreaga lume, mai ales primăvara şi vara.
Aici sunt orăşele „perfecte” pentru o excursie în doi, unde găselti o atmosferă de film romantic, din care poți să-ți faci propriile scene de Oscar.
Sunt deosebite și acesta le-a adus celebritatea –
Positano, suspendat cumva deasupra mării și cu case înghesuite ca într-un fagure, unite prin străduțe întortocheate,
Amalfi-un oraș vechi de peste un mileniu, odată capitala unei mici republici maritime, un loc cu privelişti deosebite şi clădiri cu influenţă maură. În orăşelul
Amalfi trăiesc puţin peste 5.000 de persoane, însă acest lucru nu a descurajat UNESCO să-l includă în patrimoniul său, cele mai importante obiective fiind Domul din Amalfi ( datând din secolul al XI-lea), cimitirul Chiostro del Paradiso, Arsenalul Republicii Maritime.
Ravello este un alt sătuc de poveste, vizitat în timp de nenumărate personalităţi, atrase aici de peisajele deosebite cu vedere către golful Salerno. Atât domul din Ravello,datând din anul 1086, cu influențe arabe cât și
Villa Cimbrone și Villa Rufolo sunt de vizitat, pentru istoria și priveliștile lor deosebite. Paestum, un alt sat vechi care se poate mândri cu trei temple grecești, cel al zeiței Hera, al lui Poseidon și al Atenei, cu forumuri și băi romane, dar și cu biserici vechi de peste 1.500 de ani este o ală localitate care merită vizitată.
Și nu mai amintesc de insula
Capri, una dintre cele mai frumoase de la
Mediterana, preferata împăraților romani și nu numai!
8. Bruges, Belgia, orășelul din povești, construit pe canale “venețiene”
Acest vechi orășel din Belgia nu este unul oarecare, ci este cel mai frumos și interesant din Belgia. Bruges pare ca desprins din cărțile de povești, are casele ca “din biscuiți”, turnuri și piețe pitorești, canale pe care plutesc lebede și rățuște. Atelierele de ciocolată fină și muzeele de bere întregesc oferta romantică a Bruges.
Ce să nu ratezi în Bruges. De la gară până în centrul istoric nu ai de mers mai mult de un kilometru, pe care poți să-l parcurgi ușor hoinărind pe străduțele pitorești. Până în centru sunt două obiective de top ale Bruges, Catedrala Notre Dame, unde se află celebra sculptură “Madona cu Pruncul”, semnată de Michelangelo Buonarroti și -Oud Sint Jan Hospitaal-unul dintre cele mai vechi spitale din Europa. Centrul istoric, introdus în patrimoniul UNESCO, este unul dintre cele mai bine conservate din Europa. Aici se află Piața Markt și simbolul orașului, Turnul Belfry, muzeul de istorie al orașului, un muzeu al berii. O plimbare pe canalele din Bruges și/sau una cu bicicleta sunt alte lucruri de făcut în doi în Bruges.
Nu rata în Bruges nici Lacul Dragostei și Lacul Iubirii (Minnewater), plin de lebede și rațe grăsuțe. Mai ales că poți trece pe Podul Iubirii, dacă mai e nevoie de vreo dovadă pentru jumătatea ta 🙂 .
9. Cinque Terre, Italia, cele cinci sătuce unice de pe malul mării.
Cinque Terre înseamnă cinci sătuce de munte, desfășurate pe coasta muntelui, deasupra Mării Ligurice, respectiv Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola şi Riomaggiore. Cele cinci sătuce au stat mult timp izoltate de lume datorită reliefului accidentat, ceea ce le-a oferit un important atu în era turismului modern. O călătorie aici este precum un pas înapoi în timp, într-un decor deosebit, între munți înverziți și o mare turcoaz. Casele sunt și ele pitorești, atmosfera e veselă, localitățile sunt legate între ele de cărări care şerpuiesc prin munţi, printre plantații de măslini, viță de vie şi pădurici de pini. Este un loc unic, romantic, plin de culoare și savoare.
Nu rata în Cinque Terre : drumeția prin munți între Monterosso și Vernazza, după o baie la Monterosso! O cafea la Vernazza te va revigora după drumul pe cărări montane, iar culorile din Manarola și Corniglia te vor încânta. Prinde apusul la Riomaggiore, e greu de descris în cuvinte!
10. Lisabona și Sintra, capitalele romantismului!
Sintra este o bijuterie arhitecturală ascunsă între munți și mare, care așteptă să fie descoperită de cei visători, de doi romantici în cazul de față, de amatorii de artă, istorie și mistere. De toți cei care îndrăznesc să se „piardă” în moștenirea istorică maiestuoasă a Sintrei, în natura luxuriantă, oferta culturală cosmopolită și gastronomia opulentă. Construită pe munte și „ascunsă” într-o vegetație foarte bogată, Sintra ere o aură romantică de necontestat. Nu făro motiv a atras scriitori și poeți celebri, nobilime și capete încoronate.
Când ai ajuns aici, te așteaptă castele și palate unice, plimbări pe aleile umbrite și pe cărărișe de munte. Sintra este capitala romantismului din Portugalia. Dar nici Lisabona, vecina sa mai mare, nu se lasă mai prejos!
Confirmări/Notificări