Sintra este un orășel de munte de care se îndrăgostesc toți, indiferent de condiția socială, pornind de la împărați, regi și regine, la magnați, poeți și scriitori și nu scapă de vrajă nici muritorii de rând.

Capetele încoronate s-au izolat în palate și castele „pierdute” în proprietăți imense și “invadate” de vegetație bogată, dar artiștii și-au declarat public admirația, făcând celebră localitatea. Turiștii își fac drum în număr mare la Sintra, pentru a respira un pic din acel aer „princiar“ și a se convinge că laudele aduse sunt pe merit.

sintra portugalia

Orașul de la poalele Munților Lunii, unde legenda spune că s-a retras zeița Diana (cunoscută sub numele de Cynthia către romani) are ce să le ofere turiștilor, căci rezidenții sigur se simt bine. Deși a trecut mult timp de când Lord Byron a catalogat urbea ca fiind, „în toate privințele, unul dintre cele mai încântătoare orașe din Europa”, ai ce să vezi și să faci în Sintra și în prezent, motive pentru a vizita și chiar rămâne în acest loc sunt destule și convingătoare.

Sintra este precum un coctail de istorie, amplasare pitorească și fantezii arhitecturale, unde găsești obiective protejate de UNESCO, panorame ample și colecții muzeale notabile. Dar mai presus de toate e atmosfera sa specială, romantică și misterioasă.

Orășelul situat la aproximativ 30 de kilometri de capitala Portugaliei și la 14 kilometri de Oceanul Atlantic a avut așadar toate atuurile pentru a fi în topul celor mai căutate destinații turistice din țară, și nu a pierdut șansa de a deveni o atracție de neocolit.

pena palat sintra

Destinație de top. Sintra este, pe bună dreptate, ceea ce se numește o destinație de top, “must see” a Portugaliei, merită efortul să ajungi până aici în primul rând pentru castelele, parcurile, atmosfera sa cosmopolită și aerul mai răcoros, de ce nu.

Amplasarea sa specială este probabil ceea ce a făcut din Sintra un loc unic. Situată la nici 19 de kilometri de cel mai vestic punct al Europei, Cabo da Roca, cocoțată pe niște munți care au vrăjit chiar și zeii, Sintra găzduiește una dintre cele “Șapte minuni ale Portugaliei”, Palácio Nacional da Pena –pe scurt Palatul Pena.

quinta regaleira 3

Energii misterioase și simboluri exoterice. Sintra are faima de a fi un loc cu o energie misterioasă, în zonă fiind multe mituri și legende despre activități supranaturale sau fără explicații evidente. Pasionați sau nu de acest subiect, este bine să știți că multe simboluri ezoterice pot fi descoperite pe clădirile din Sintra, dar mai evidente sunt la Quinta da Regaleira ( foto sus) și la Palatul Pena.

pena palace from quinta regaleira

Castelele din Sintra

Sunt mai multe castele și palate monumentale în Sintra, ascunse pe dealurile cu vegetație luxuriantă, pe unele nu ai cum să nu le observi, îți indică ele drumul către Sintra de la zeci de kilometri depărtare. Apărute din imaginația bogată a celor cu dare de mână, palatele din Sintra par rupte din basmele copilăriei sau din desenele animate.

palatul national pena sintra portugalia

Ai ghicit, cele mai importante atracții turistice din Sintra sunt castelele și palatele sale. Este vorba în primul rând de Palácio Nacional da Pena-Palatul Pena ( foto sus), amplasat pe coama unui deal care îi asigură o vizibilitate maximă până departe și de Castelo dos Mouros, vecinul său mult mai modest aflat la 850 de metri depărtare, cocoțat și el pe creste. Quinta da Regaleira și Palacio Nacional de Sintra-Palatul Național sunt alte reședințe regale și nobiliare cu lipici la public care merită vizitate.

palacio pena sintra

De fapt, cel mai spectaculos dintre cele șapte, Palatul Pena chiar a fost construit din dorința  regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei, care, deși ajuns la maturitate și-a dorit îndeplinirea unor vise din copilărie, dacă e să ne luăm după crenelurile, turnulețele, zidurile de apărare și figurinele de pe pereți. Palatul Pena în sine este compus din două aripi: fosta mănăstire manuelină a Ordinului Sf. Ieronim renovată și corpul nou, construit în secolul al XIX-lea. Aceste două corpuri sunt încercuite de o a treia structură arhitecturală, o versiune a unui castel fantasmagoric. Poți merge pe metereze și  scruta zările din turnurile de pază, asta după ce reușești să  pătrunzi prin tunelul de intrare și să treci de podul mobil. După aproape un secol de la finalizarea lucrărilor, Palatul Pena a inspirat castelele din poveștile animate marca Walt Disney.

palacio nacional sintra

Palatului Național din Sintra. În piața principală din Sintra Vila te incită două hornuri gigantice, cu formă conică, ca niște furnale albe. Sunt cele două “hote” medievale ale bucătăriei din incinta Palatului Național- Palácio Nacional de Sintra, reședința regală, care datează din secolul al XIV-lea. Cele două coșuri de fum sunt cele mai cunoscute repere ale orașului, în timp ce restul clădirii, o combinație a stilurilor maur, gotic și manuelin nu impresionează la exterior. Dar interiorul Palatului Național se poate lăuda cu cea mai vastă colecție de Azulejos Mudejar (gresie colorată) din lume și nu e de mirare căci acesta este cel mai vechi palat princiar al Portugaliei.

De altfel, plimbându-te prin camerele care au găzduit regi și regine, observi nu doar influența maură ci și frânturi din stilul de viață princiar, mai mult sau mai puțin extravagant. Palatul, ridicat pe locul unei puternice fortărețe arabe din secolul al XI-lea, este vestit și pentru unele camere și apartamente de excepție. Sunt minunate “Sala dos Brasões” ( „Sala armelor„), care iese în evidență prin cupola decorată cu stemele a 72 familii nobile, „Sala de bal”, “Sala dos Cisnes” ( „Sala Lebedelor”). Mie mi-a plăcut și bucătăria uriașă, unde încăpeau 1.000 de meseni dar și micuțele curți interioare cu iz oriental cu vedere către Palatul Pena.

Principalele campanii de construcție ale Palácio Nacional de Sintra au avut loc după recucerirea creștină din secolul al XII-lea și au fost finanțate de regii Dinis, João I și Manuel I, între sfârșitul secolului al XIII-lea și mijlocul secolului al XVI-lea.

quinta da regaleira Sintra portugalia

Quinta de Regaleira. De la Palácio Nacional de Sintra la Quinta de Regaleira sunt aproximativ 700 de metri, pe care este indicat să-i parcurgi pe jos, pentru a admira casele, fântânile, parcurile, priveliștea din această parte a vechii Sintra. În plus, este posibil să faci mai puțin pe jos decât într-un autovehicul, mai ales în vârf de sezon. Un domeniu imens ascuns după ziduri înalte și gri, Quinta de Regaleira te surpinde cu iazuri, peșteri, alei umbroase sau însorite, grădini, pavilioane și foișoare de observație. Este un mic rai înverzit, unde te poți odihni pe una dintre băncile placate cu ajulezos sau străjuite de statui înfățișând vietăți mistice și plimba pe aleile șerpuitoare, care te conduc la pavilioane, printre lacuri și prin tuneluri. Simbolistica parcului Quinta de Regaleira cât și a palatului propriu-zis are conotații mistice, iar cei pasionați de mitologie, misterele cavalerilor templieri și masonerie vor găsi destule “obiecte” de studiu în statui și basoreliefuri extraordinare.

Ridicat la începutul anilor 1900 de Viscontessa da Regaleira, proprietatea Quinta de Regaleira a fost achiziționată și extinsă de un bogătaș excentric de origine braziliană, António Augusto Carvalho Monteiro (1848-1920). El i-a comandat arhitectului italian Luigi Manini proiectul unic al casei și al grădinii care încântă și incită astăzi. Nu rata nici „Poço Iniciático” ( „Fântâna Inițierii”), un tunel misterios care te conduce parcă în “inima pământului” doar pentru a-ți arăta lumina de la “capătul tunelului” și nici panorama amplă de pe terasa principală. De aici, sub privirea atentă a personajelor grotești de piatră, ai o panoramă aproape completă asupra Sintra, vegheat fiind de la cei patru kilometri depărtare și de Palatul Pena.

Palacio de Seteais. Dar mult mai aproape de Quinta de Regaleira se află Palacio de Seteais, un palat din secolul al XVIII-lea transformat în hotel, situat pe un domeniu imens, unde te poți caza, dacă îți dă mâna.“Palatul celor șapte Oftaturi”-Seteais este locul unde s-a semnat Convenția din 1809, după înfrângerea lui Napoleon de către forțele portugheze și britanice. În 1955 a fost transformat într-un hotel de lux.

Mai sunt și alte palate în Sintra, șapte la număr în total, fiecare cu istoria sa, dar Palacio Nacional da Pena este cel mai celebru, deși unii i-ar spune mai degrabă un monument al kitsch-ului.

Parque da Pena-Parcul Pena. O altă atracție a Sintrei este exoticul parc Parque da Pena-Parcul Pena, care unește practic Palácio Nacional da Pena cu Castelo dos Mouros, Castelul Maurilor. Parcul Pena este apreciat pentru plantele tropicale, arborii de sequoia, cei de plută și pentru florile și ferigile sale, care se pierd pe aleile dintre lacuri. Mai izolată, Cabana Contesei Edla, amplasată în vestul parcului, este o altă atracție a Parcului Pena. Este mai avantajos să cumperi un bilet combinat Parcul Pena și Palatul Pena, și trebuie să îți rezervi câteva ore bune pentru a le vizita pe ambele. Numai parcul are 200 de hectare.

castel maur sintra

Castelo dos Mouros-Castelul Maurilor. Construit de mauri în secolul X, după cucerirea Peninsulei Iberice,  acest castel este situat pe două vârfuri ale Serra de Sintra, fiind înconjurat de ziduri și apărat de mai multe turnuri. Fortificația a avut o mare importanță strategică pentru zona de coastă și regiunea Lisabonei, dar până la urmă, cu toate întăririle, Castelul Maur a fost cucerit de Dom Afonso Henriques (în 1147), primul rege al Portugaliei.

mouro

Alături de poziționarea pe stânci, din „arsenalul” Castelului Maurilor amintesc de porție secrete de ieșire, bastioane și rezervoare cu apă. De pe zidurile sale sunt vederi magnifice asupra Lisabonei, dar va trebui să fii destul de odihnit când ajungi sus, pe metereze șisă fii încălțat pentru o mică drumeție pe munte!

monserate

Palatul Monserrate este cel mai mic și cel mai puțin vizitat dintre palatele din Sintra, dar are unele dintre cele mai fine detalii decorative. Ridicat în secolul al XIX-lea, Monserrate a fost comandat inițial și proiectat de un englez, Sir Francis Cook, dar a ajuns în proprietatea statului portughez. Alături de parcul cu plante exotice impresionează și interiorul Palatului Monserrate. Combinația de influențe maure și indiene generează un design frumos și unitar, fără a fi ostentativ ca la Palatul Pena. Palatul Monserrate  este situat la aproximativ patru kilometri de centru istoric al Sinta Villa și, dacă, vrei să ajungi cu cu autobuzul, poți alege Scotturb 435. Coordonatele GPS ale Monserrate sunt 38º 47’ 30.70” N 9º 25’ 9.09” W.

Alte obiective de vizitat în Sintra

Convento dos Capuchos– “Mănăstirea de Plută”. Micuța mănăstire construită în mijlocul sâncilor Serra de Sintra, la nouă kilometri de centrul Sintra, este un exemplu minunat de austeritate creștină. Ridicată de către Dom Álvaro de Castro în anul 1560 pentru a respecta un jurământ,  micuța mănăstire are celulele și dependințele căptușite cu plută. Muzeul Jucăriilor din Sintra, cu peste 20.000 de exponate. A fost construit pe locul unei mânăstiri de către un pasionat care încă strânge jucării de peste tot din lume și din orice epocă istorică.Muzeul de Arheologie. Acest muzeu, situat în satul Odrinhas, la 11 km de Sintra, conține o colecție interesantă de epigrafii latine. Este amplasat în spațiul unei vile romane, unde mai poate fi admirat un mozaic policrom. Muzeul de Artă Modernă –colecția Berardo și Muzeul Regional, cu colecții de arheologie, etnologie și artă religioasă, precum și o galerie de pictură dedicată Sintra sunt alte obiective care pot fi vizitate.

sintra roofs

Istoria pe scurt a unui loc vrăjit

Sintra și-a vrăjit vizitatorii încă de acum 2.000 de ani, când romanii i-au căzut în mreje și au ridicat un loc de cult, „Cynthia”, numit după zeița Lunii, fiind evident de unde provine numele Sintra. După câteva secole bune, maurii au construit un castel și un palat, numit Castelo dos Mouros, precum și mai multe fântâni în jurul orașului. Mai târziu, Sintra a devenit reședința de vară a familiei regale portugheze, ceea ce a atras aici și o mulțime de aristocrați bogați care s-au instalat în vilele lor imense.

caluti sintra

Cum ajungi la Sintra

Sintra este la jumătate de oră de Lisabona (parcurgând cei 29 de kilometri pe autostrada A 37) și la 40 de minute de mers cu trenul luat din Gara Rossio (din centrul Lisabonei). Trenurile circulă din oră în oră.

Trenurile dinspre Lisabona ajung în gara Portela de Sintra. De la gară până în cartierul Sintra Villa, centrul istoric, unde se află cele mai multe dintre obiectivele din Sintra, sunt 1,8 kilometri, care pot fi parcurși și cu autobuzul.

pena palat sintra portugalia

Localitatea Sintra este alcătuită din trei sate –cartiere-destul de dispersate unele de altele de-a lungul văilor, astfel că este destul de greu să te deplasezi de la o atracție la alta.

Cum ajungi la obiectivele principale. De la gara până la Palatul Pena sunt aproximativ patru kilometri, dar mergi pe marginea drumului, destul de strâmt și cu serpentine, drum destul de greu vara, când este destul de cald și aglomerat. Există un autobuz turistic, are numărul 434, care te conduce de la gară la centrul istoric până la trei din cele mai importante obiective din Sintra, respectiv la Palatul Național Sintra, Quinta da Regaleira și Palatul Pena. De la Palatul Național la Palatul Pena sunt aproximativ doi kilometri.

Alături de sălbaticul Cabo da Roca, de plaje deosebite precum Praia da Adraga ( aflată la nici 14 km de Sintra) sau sătuce cocoțate deasupra Oceanului, Sintra este unul dintre acele locuri din apropierea Lisabonei pe care nu ar trebui să le ocolești. De fapt, pentru Sintra ar trebui să aloci minim două zile pentru a intra în atmosfera locului și a-ai da șansa să-ți intre „pe sub piele” și să nu-‘i pară r[u mai târziu că nu ai stat mai mult.

Sper că ți-a plăcut acest material, că te-a făcut să visezi și te-a motivat pentru următoarea călătorie!  Te aștept să ne fii alături pe Facebook !  

Visează, iubește, călătorește.                        Drum bun!

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This