După ce am vizitat castelul Pena din Sintra, pot să spun că știu exact de unde s-au inspirat cei care…îi inspiră pe copiii care se visează prinți și prințese, stăpânii unui castel copiat din cărțile de povești.

Numai cine nu a urmărit filme de animație, nu a citit povești, nu a cumpărat jucării sau nu a fost în parcurile de distracții nu-și “amintește” de cel mai celebru palat al Portugaliei, Pena din “Orașul regilor”, Sintra.

De sus, din vârful dealului unde este construit palatul Pena, ai o panoramă completă asupra împrejurimilor Sintra până la zeci de kilometri depărtare. De pe terasele și de la geamurile palatului Pena, de unde altădată priveau, de sus, domnițe, prințese, regi și regine, poți să “bați” până hăt-depate, până la sălbaticul Ocean Atlantic, la Lisabona și dealurile ei, sau la fluviul Tejo.

Căci Palatul Pena domină nu doar Sintra și dealurile care se termină în Ocean ci, evident, și celelalte palate, castele și conace de care localitatea Sintra nu duce lipsă. La o privire, nu foarte atentă, poți să admiri și solidarul Castelo dos Mouros-Palatul Maur aflat și el pe o creastă deluroasă din apropiere, un alt obiectiv de vizitat în Sintra. Apoi, poți să te plimbi prin imensul parc, plin de flori, arbori și arbuști proveniți din fiecare “colț” al celuia ce a fost odată imperiul portughez.

Castelo dos Mouros( foto sus). La plimbare pe meterezele palatului Pena

Culorile și mai ales bogăția de stiluri arhitectonice ale Palácio Nacional da Pena-Palatului Național Pena din Sintra îți iau ochii și te conduc în lumea poveștilor, a copilăriei. Castelul Pena îți poate da senzația de prost gust, de prea încărcat, prea colorat, cu un amalgam de stiluri în care își fac loc cupolele, arcadele, basoreliefurile, punțile și crenelurile, ce mai, e prea…ca din povești. Dar senzația de kitsch începe să dispară când începi să-l vizitezi, să pășești prin camerele mici și mari, înșiruite, prin unghere și cotloane în care lumina cade atât cât trebuie, prin dormitoare și săli cu priveliști de vis.

Ești precum un rege fără sceptru și trenă de hermină

Deși nu ai trenă de hermină și nici coroană bătută cu pietre prețioase, te plimbi prin Palatul Pena precum un personaj din cărțile de povești. Pătrunzi prin scara mobilă, apoi treci de poarta dantelat ornată, pentru a ajunge sus, pe platforma din fata ușii principale de intrare în castelul propriu-zis.

Ajungi pe terase situate deasupra prăpastiei, urci, cobori pe scări strâmte sau zâbovești, gânditor :), pe balcoanele cocoțate pe metereze. Castelul Pena are ziduri construite pe marginea hăului, pare că a crescut direct din stâncă, dar, chiar dacă te poate lua vertijul, te simți în siguranță, îți spui că este de necucerit.

Pena se lasă “pradă” totuși sutelor de turiști care îl vizitează zilnic în vârf de sezon și nu pare că ar suferi forte mult de pe urma cetei de “năvălitori” din toate colțurile pământului. Apoi, poți să te pierzi prin imensul parc, plin de flori, copaci și arbuști din fiecare “colț” al ceea ce a fost odată imperiul portughez. Domeniul este imens, cu lacuri, pavilioane și curți interioare, îți poți petrece o zi întreagă aici fără să vezi tot. Să nu uităm că suntem pe un domeniu regal, cu o suprafață de aproximativ 200 de hectare!

Una dintre cele „Șapte minuni ale Portugaliei”

Palácio Nacional da Pena-Palatul Național Pena din Sintra este inclus în lista celor „Șapte minuni ale Portugaliei” ( Seven Wonders of  Portugal) și în patrimoniul cultural al UNESCO, din 1995.  Se înțelege că Palácio Nacional da Pena este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Portugalia, și mai mult ca sigur că mare parte din celebritate i se datorează și lui W. Disney, care s-a inspirat din architectura eclectică a locului.

Ce se întâmplă când adulții cu mulți bani visează

Pena este proiectat, la dorința regelui Ferdinand al II-lea-Ferdinand de Saxa-Coburg-Gotha, consortul reginei Maria a II-a a Portugaliei, de către un ofițer german, care nu a fost architect cu studii, ci un pasionat care a călătorit mult prin Germania fără a ocoli castelele bavareze. Sunt multe palate și castele în Germania, dar “arhitectul” german nu s-a inspirat de la Neuschwanstein, celebrul palat comandat de cel supranumit “Regele Nebun” și comparat adesea cu Pena din Sintra. Prima piatră de temelie a Neuschwanstein a fost pusă în 1868, la ceva timp mai târziu după cea de la Pena, deci se poate spune că “Regele Nebun” s-a lăsat influențat de Pena.

Iar Disney a tras cu ochiul și la Neuschwanstein ( Bavaria) și la Alcázar din Segovia (Spania). Toate aceste trei palate stau cocoțate pe stânci care domină peisajul, toate au turnuri, turnulețe, poduri mobile și creneleuri, dar Palatul Pena este cel mai colorat, pare cel mai primitor, mai viu, mai aproape de plăsmuirile izvorâte din visele unui rege cu dare de mână.

Lucrările la Palatul Pena s-au efectuat în perioada 1842-1854, deși construcția era aproape finalizată încă din 1847. Însă Regele Ferdinand și Regina Maria a II-a a Portugaliei au ținut să-i adauge fanteziile lor, aducându-i noi și noi elemente de simbolism și de arhitectură, unele chiar de influență maură, precum bolți, arcade și creneluri medievale. Îți iau ochii azulejos cu motive tradiționale portugheze și arăbești de pe pereți, marmura de pe jos, iar bucătăria imensă concurează cu cea e la Topkapî, Instanbul.

Cuplul regal a insistat și pentru adăugarea, pe fațada principală a palatului, a unor ferestre bogat ornate inspirate de celebra fereastră manuelină de la Mănăstirea a Ordinului lui Hristos din Tomar. Nu lisesc nici influențele mittologiei grecești, cea mai celebră dovadă fiind vestitul Triton de la intarea principală. Triton , fiul lui  fiul lui Poseidon și al lui Amphitrite, zeul și zeița mării, iese din apa oceanului, din scoici și corali și ține pe umerii săi lumea terestră.  Acest ansamblu care îl ține ghemuit pentru vecie pe Triton simbolizează apariția vieții pe pământ, fiind construit în perioada apariției teoriei evoluționiste lui Darwin.

Din materializarea listei de dorințe regale a rezultat un stil eclectic, în care se îmbină elementele neo-gotice, neo-manueline, neo-islamice și neo-renascentiste. Sună complicat și evident că sunt greu de îmbinat armonios J toate aceste stiluri.  Chiar dacă Palatul Pena este un loc exotic, colorat, are personalitatea sa unică.

Claustro Manuelino și capela Palatului Pena

Istoria celui mai fotografiat obiectiv turistic

Palatul Pena este construit pe locul unei mănăstiri care datează din Evul Mediu și care a funcționat până la  marele cutremur din 1775, când zidurile s-au dărâmat. Așa numitul Claustro Manuelino, un patio (grădină interioară) cu un puternic aspect maur, păstrează părți din fosta mănăstire închinată Fecioarei Maria.

Dormitorul regelui și sala de mese

Interiorul castelului La Pena a rămas amenajat așa cum l-a găsit abolirea monarhiei, în 1910, fiind remarcabile Atelier do Rei Carlos, Sala de Saxe, cu porţelanuri de Saxa, Salão Nobre, cu stucaturi, candelabre, vitralii şi piese de mobilier din perioada secolelor al XIV-XIX-lea, Atelier do Rei Carlos, Sala Indiana și Sala Árabe sunt alte puncte de interes.

Palatul National Pena este declarat monument național al Portugaliei fiind și sit mondial UNESCO. Ocazional, palatul este folosit de către președintele Portugaliei și alti oficiali ai statului.

Cum ajungi la Palatul Pena din Sintra

Sintra este o localitate de neratat dacă ai ajuns în Lisabona. Localitatea Sintra, preferata nobililor, a bogătașilor și a poeților, este alcătuită din trei sate –cartiere destul de dispersate unele de altele de-a lungul văilor, astfel că este destul de greu să te deplasezi de la o atracție la alta. Trenurile dinspre Lisabona, aflată la 29 de kilometri de Sintra, ajung în gara Portela de Sintra. De la gară până în cartierul Sintra Villa, unde se află cele mai multe dintre obiectivele din Sintra, sunt 1,8 kilometri, care pot fi parcurși și cu autobuzul. Pănă la palatul Pena sunt aproximativ patru kilometri, dar mergi pe marginea drumului, destul de strâmt și cu serpentine, drum destul de greu vara, când este destul de cald. Există un autobuz turistic, are numărul 434, care te conduce până la trei din cele mai importante obiective din Sintra, respectiv la Palacio Nacional de Sintra, Quinta da Regaleira și Palacio Nacional da Pena. De la Palacio Nacional de Sintra la Palacio Pena sunt aproximativ doi kilometri.

Despre ceea ce este de văzut în Sintra, orașul regilor, al palatelor și al grădinilor, am scris pe larg aici.

Sper că ți-a plăcut acest material, că te-a făcut să visezi și te-a motivat pentru următoarea călătorie!  Visează, iubește, călătorește.                            Drum bun!

O călătorie la Palatul Pena, prin intermediul fotografiilor. Galerie foto cu Palatul Pena din Sintra, mai jos!

Biroul regelui Ferdinand al II-lea și camera unde chiar și regii stau singuri 🙂 

Bucătăria Palatului Pena și un tavan 

Camera reginei și cea de „spionaj” 

Cât costă biletele la Palatul Pena.   Aglomerația din vârf de sezon ( iulie-august)

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This