Viareggio nu este nici cea mai frumoasă stațiune marină din Italia, nici cea mai cosmopolită dar nici cea mai ieftină, dar este tot ceea ce-ți poți dori după peregrinări culturale sau gastronomice prin orașe precum Florența, Pisa, Lucca, Montepulciano sau Montecatini Terme.
Cum ajungi la Viareggio. Viareggio se află la  aproximativ 20 de kilometri nord de Pisa, la 30 kilometri nord de Lucca și la 100 de kilometri de Florența și, cum recunosc că nu rezist chemării mării mai ales când e atât de accesibilă, nu am ocolit-o și nu mi-a părut rău.
 Toscana nu era perfectă probabil fără o stațiune cu o plajă lungă, cu nisip galben și fin, căci probabil asta i-a dorit „mama natură” vestitei provincii italiene când i-a dăruit Viareggio, pe lângă nenumăratele atracții turistice ale regiunii.
Nisip ca „la  Mamaia”și viață de noapte dinamică
Am poposit așadar și eu preț de câteva ore bune într-o zi de vară în această drăguță stațiune de pe Coasta Versilia pentru a mă bucura de cea mai mare plajă din Toscana. Viareggio m-a întâmpinat cu bulevarde largi umbrite de palmieri și leandri, cu o faleză elegantă, “Passeggiata” și clădiri bine puse la punct. Mângăiată de briza Mării Tireniene, în Viareggio domină un aer dezinvolt de vacanță italiană. Este un loc numai bun de aplicat, ca la carte, principiul “dolce far niente” acasă la el, în Italia. Viareggio este vestită pentru câteva lucruri printre italieni și nu numai: plaja lungă cu nisip fin și galben ca la Mamaia, barurile și restaurantele sale  (mai ales cele cu fructe de mare), Carnavalul pe care-l găzduiește în fiecare primăvară cu ocazia lăsatului secului, Mardi Gras. Spre deosebire de Mamaia noastră, totul este foarte bine pus la punct, curat, elegant, fără cusur. Pe plajă, este valorificat și ultimul petec de nisip, fiind de remarcat faptul că sunt căsuțe din lemn unde te poți caza cu toată familia la nici 10 metri de mare.
Ca majoritatea orașelor din Italia, Viareggio este plină de piețe și clădiri istorice de care vă puteți bucura între două reprize de baie de soare și mare, acestea fiind aproape de plajă. Nu te duci în Viareggio să vizitezi ceva ci să te relaxezi și să te bucuri de mare, soare într-o stațiune elegantă. Deși este o localitate veche de sute de ani, în Viareggio nu mai există decât puține clădiri medievale, unul dintre acestea fiind Torre Matilda ( datând din anul 1534).
Te poți caza direct pe plajă, în căsuțe din lemn 
Ce poți vedea în Viareggio 
Deși are o istorie tristă, Piazza Shelley este unul dintre obiectivele turistice celebre din Viareggio, alături de Villa Paolina (construită de Napoleon în anul 1822 pentru sora sa Paolina) sau Villa unde a stat Puccini, situată pe Via Belluomini, lângă Grand Hotel Principe del Piemonte, locul unde obișnuiesc să se cazeze celebritățile. Piazza Shelley marchează locul unde poetul britanic Percy Bysshe Shelley a fost găsit lipsit de viață după ce barca în care se afla s-a scufundat, el fiind incinerat pe plaja din Viareggio. Renumitul sculptor italian Urbano Lucchesi a realizat monumentul, în anul 1894. Parcul de pini La Pineta este o altă atracție a orașului, ca și portul unde acostează ambarcațiuni elegante. Numele Viareggio provine de la „Castrum de via Regia”, o cetate mare de pe malul mării care a fost construită în anul 1172 de către locuitorii Genovei și cei ai Lucca, care s-au aliat împotriva Pisa.
Drum bun!

Pe faleza din Viareggio sunt multe magazine, baruri și restaurante
viareggio toscana grand hotel.jpg
viareggio.jpg
plaja viareggio.jpg
plaja viareggio main.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This