Lucca m-a cucerit cu ale sale clădiri vechi, cu muzeele, bisericile şi restaurantele sale dar cel mai mult m-au fascinat străduţele sale strâmte şi întortocheate. Emblema oraşului Lucca- zidul lung de peste patru km transformat în parc în secolul al XVIII-lea, reprezintă un loc minunat pentru a te relaxa la o plimbare pe jos, cu bicicleta sau la picnic.
Este frumoasă Italia, oriunde ai călători găsești ceva deosebit de văzut sau făcut, dar parcă în Toscana prea sunt „cu moț” toate.. Bella Toscana a încântat împărați, poeți, artiști, regizori iar eu nu am avut nicio șansă să-i rezist farmecelor. Toscana este precum un tărâm magic cu o istorie deosebită, cu oameni calzi și civilizați, mâncare delicioasă și peisaje extraordinare.
Dar primul lucru care m-a încântat în Toscana a fost peisajul cu linii calde, cu lanuri şi livezi unduindu-se verzi către orizont, sub un soare generos.
Acum, când mă gândesc la Toscana îmi vin în minte dealurile line sau mai abrupte acoperite de livezi de măslini sau plantaţii de viţă de vie iar în vârf, adunate unele în altele ca într-un stup, sunt casele construite în jurul unei basilici, a unui turn şi a unui castel. Invariabil, micuțele localități se „ascund” leneşe la umbra chiparoșilor uriași trezindu-ți interesul și imaginația, așa vechi și totuşi pline de energie cum se prezintă astăzi.
Apoi mă încântă la Toscana istoria şi cultura acestei provincii care a dat lumii Renașterea, gastronomia ei, stilul de viață aparte. Nu e mai puţin adevărat că nu-mi place că e peste tot aglomerat în Toscana, sunt mulţi turişti şi că drept urmare e destul de scumpă o vacanţă aici.
Scene de film
Cred că fiecare dintre localitățile din Toscana ar putea fi scena unui film de succes și nu pot să nu mă întreb: oare de ce niciunul dintre marii regizori nu a ales încă Lucca? Lucca este atât de pitoresc, de vechi, de interesant, de autentic încât merită vizitat dacă ajungeți în Toscana, vă veți îndrăgosti de el! După ce am parcat cu uşurinţă în imensa parcare aflată la umbra zidurilor care înconjoară în totalitate oraşul vechi, am pătruns ca un cuceritor prin porţile cetăţii şi am început să respir…aerul istoriei. Lucca m-a cucerit cu ale sale clădiri vechi, cu muzeele, bisericile şi restaurantele sale dar nimic nu m-a fascinat mai mult decât străduţele strâmte şi întortocheate.
O vizită înapoi în timp
Pentru că, pe oriunde ai lua-o, este imposibil să nu dai de ceva interesant între zidurile înalte care înconjoară cetatea în care s-a păstrat atmosfera medievală autentică. O plimbare aici este ca o întoarcere în urmă cu jumătate de mileniu. Merită să te pierzi pe străduţele umbrite de clădirile înalte, străjuite de turnuri, să te relaxezi într-o plimbare la înălţime pe zidurile imense ale oraşului. Pentru o imagine minunată asupra Lucca şi a văii râului Serchio, care străbate oraşul, trebuie să urci în unul dintre cele două turnuri celebre ale oraşului, Guinigi, celebru pentru stejarii care cresc chiar în vârful său sau în Torre delle Ore, Turnul Orologiului, aflat pe principala arteră comercială din Lucca, vechea Via Fillungo.
Vedere din cel mai înalt turn
Vedere din Torre delle Ore către Torre Guinigi, celebru pentru stejarii crescuți pe acoperiș
Urme ale istoriei milenare
Nu rata în Lucca! Orașul Lucca este vechi (și asta este evident chiar dacă totul este impecabil renovat) deși multe din vestigiile din antichitate au mai rămas puţine dovezi palpabile. Există în Lucca două obiective de top care merită văzute care sunt plasate exact pe locul unor construcții monumentale romane: Piazza Anfiteatro și Biserica San Michele in Foro.
-Romanii au mai lăsat urbei și Fillungo, strada principală a orașului și acum, la peste 2.000 de ani de la constucţia sa, fiind principala arteră de shopping.
-Înăuntrul celor peste patru kilometri de ziduri care încercuiesc centrul vechi al Lucca, oraşul păzit altădată de 11 bastioane şi şase porţi, s-au construit 100 de biserici şi nenumărate blocuri-turn, de 5-6 etaje, din cărămizi şi mortar, ” Case-Torri ” ( case-turn ). Cu cât era mai înaltă casa, cu atât proprietarul „Case-Torri” era mai puternic. Emblema oraşului Lucca- zidul lung de peste 4 km transformat în parc în secolul al XVIII-lea, reprezintă un loc minunat pentru a merge pe jos, cu bicicleta sau la picnic.
-Un alt punct de referinţă recomandat de toate ghidurile turistice este Piazza Napoleone, creat în timpul ocupației franceze de sora lui Napoleon, Elisa Bonaparte Baciocchi , în stilul pieţelor mai pătrăţoase din Franța .
-Mie mi-a placut mai mult Piazza dell Stelario, unde se află un minunat monument datând din 1687, Madonna dello Stelario…
Madonna dello Stelario în prim-plan
E bine de ştiut
Cum ajungi la Lucca. Situat la 18 km de aeroportul din Pisa și la 77 km de Florența, Lucca are o istorie care se pierde pe vremea etruscilor, continuă cu perioada romană, se dezvoltă şi impune în vremea Renașterii. I-au rămas mărturie o grămadă de clădiri înalte, unele chiar foarte înalte pentru vremea la care au fost contruite, biserici și piețe cu o istorie aparte. Mai presus de toate, între zidurile înalte care înconjoară cetatea, s-a păstrat o atmosferă medievală autentică, o plimbare în oraşul vechi este ca o întoarcere în urmă cu jumătate de mileniu.
-Compozitorul Giacomo Puccini s-a născut în Lucca, pe 22 decembrie 1858, iar casa sa natală a fost renovată și transfromată în muzeu, aflat nu departe de Biserica San Michele in Foro. Festivaluri şi concerte dedicate lui Puccini, precum “Puccini e la sua Lucca” au loc în fiecare an şi în fiecare seară din perioada 16 martie – 15 nombrie în Biserica San Giovanni şi in perioada 16 noiembrie – 15 martie la Cathedrala Muzeului Oratori.
-Oraşul Torre del Lago, aflat la 25 de kilometri de Lucca pe malul lacului Massaciuccoli, este cel în care marele compozitor şi-a trăit o mare parte din viaţă și a compus arii celebre. În Torre de Lago se află vila în care a trăit Puccini, unde se organizează Festivalul de operă Puccini.
Piazza Anfiteatro
Nu rataţi în Lucca!
–Piazza Anfiteatro. Mărginită de case medievale înalte de câteva etaje, plină de restaurante şi cafenele, Piazza Anfiteatro este una dintre cele mai frumoase și celebre piețe din Italia, fiind amplasată exact pe locul unui amfiteatru roman. Este unul dintre cele mai încântătoare locuri din Europa, potrivit celor de la Forbes şi înclin să le dau dreptate.
–Biserica San Michele in Foro i-a “luat locul” forumului roman, construcţia monumentală fiind impresionantă cu faţada sa medievală, cu influenţe gotice şi romantice şi tuşele impuse de renovarea din perioada Risorgimento (unificarea Italiei). Biserica San Michele in Foro, care datează din anul 795 d. HR., este numită după sit-ul antic de pe locul căruia se înalţă către cer, astăzi dezvăluind privirii o combinaţie minunată de epoci diferite într-o singură clădire. Pe faţada sa impresionantă, dominată de statuia Sf Arhanghel Mihail care ucide balaurul, pot fi văzute chipurile unor patrioţi italieni care au ajutat de reunificarea Italiei, printre care se disting Regele Vittorio Emanuele şi Giuseppe Garibaldi.
–Domul din Lucca sau Catedrala San Martino, construit în secolul al VI-lea, refăcut după cinci secole şi iar reclădit în secolul XII în stil renascentist, este impresionant cu cele trei arcade exterioare ale sale. Interiorul gotic al Domului din Lucca, cu arcade meştesugite, găzduieşte câteva lucrări deosebite, adevărate comori pentru iubitorii artei, precum Sarcofagul lui Ilaria del Caretto aparţinând sculptorului Jacopo della Quercia ( datând din 1405) dar mai ales Cina cea de Taină aparţinând lui Tintoretto.
-În apropiere de Dom, se află o altă biserică veche datând din secolul al al VI-lea şi supusă şi ea lucrărilor de-a lungul timpului, San Frediano, care se poate mândri, dacă pot să spun aşa despre o biserică, cu a sa faţadă imensă în stil bizantin, reprezentând Înălţarea lui Isus.
-Urcaţi în cel mai înalt turn din Lucca, Turnul Orologiului, pentru o vedere de 360 grade asupra oraşului şi regiunii.
-Încercaţi unul dintre preparatele locale precum farinata (din fasole boabe, varză, bacon şi roşii), tordelli (paste umplute cu carne de vită și de porc, asezonate cu sos de carne și brânză parmezan) sau Coniglio in umido – tocană de iepure. rovelline Lucca, felii de carne date prin pesmet şi prajite şi apoi legate în sos de roşii şi capere este una dintre cele mai gustoase preparate din bucătăria lucheză. La desert, puteţi încerca castagnaccio, un dolce mai rustic din castane şi stafide, necci, tot pe bază de castane umplute cu ricotta sau buccellato-o gogoaşă tradiţională, cel mai faimos desert al orașului Lucca.
Lucca, un oraș al bicicliștilor şi al bisericilor
San Michele in Foro( sus și jos)
Giacomo Puccini s-a născut în Lucca, pe 22 decembrie 1858. Casa sa natală e în dreapta statuii
Mulţumesc că apreciaţi consilierturism.ro !
Lucca, unul dintre cele mai fermecătoare oraşe din Bellissima ToscanUna dintre cele șase porți de intrare în orașul vechi Lucca
Confirmări/Notificări