Pentru a ieși în evidență, nu e nevoie să fii neapărat frumos, înalt, zvelt și grațios, ci mai ales trebuie să fii altfel, să fii diferit. Să ai o poveste de spus, incitantă, chiar dacă aceasta este „fără sfârșit”, are un final incert sau unul așteptat. Frumusețea imperfectă a turnului din Pisa nu-l face mai puțin atrăgător sau celebru, ba din contra….
Nu știu cum reușește, dar Toscana este diferită și frumoasă chiar și atunci când lucrurile nu merg chiar așa de bine, iar cel mai bun exemplu este chiar Pisa. Altădată una dintre Republicile Maritime influente în Mediterana și Adriatica, Pisa este astăzi o destinație celebră pe plan mondial datorită turnului său înclinat, Turnul din Pisa-Torre di Pisa.
În top 10 obiective turistice ale Italiei
În top 10 atracții turistice din Italia, Turnul din Pisa, turnul clopotniței Catedralei-Torre di Pisa, este monumentul din Piazza dei Miracoli care atrage milioane de turiști în fiecare an. Acesta cu toate că pot spune, fără să exagerez, că nici celelalte obiective din Piazza dei Miracoli nu sunt deloc urâte sau fără importanță. Ba din contră, atât Catedrala-Domul din Pisa, cât și Baptisteriul sunt deosebite, sunt de referință pentru artă şi arhitectură, fiind incluse, alături de Cimitir, în patrimoniul mondial UNESCO pentru influența lor în arta secolelor XI-XV.
Așadar, deși eclipsează Piazza dei Miracoli, Turnul din Pisa are o companie foarte distinsă. Vorbesc aici de minunata Catedrală-Domul din Pisa-care îți ia ochii cu a sa fațadă sa perfectă și cu un interior somptuos. Domul din Pisa sau Catedrala Sfintei Maria ( Il Duomo di Santa Maria Assunta) este o capodoperă a stilului romanesque-pisan, a cărei construcție a început în anul 1063, sub îndrumarea arhitectului Buschetto. Construcția Catedralei, care reprezintă dovada palpabilă a bogăției și puterii pe care le avea Republica Maritimă Pisa în perioada sa de aur, a durat două secole.
La umbra unei clopotnițe celebre
Baptiseria care seamănă cu imens fondant dantelat ( are 55 de metri înălțime și peste 35 de metri în diametru) este prima construcție care îți atrage atenția pătrunzând pe poarta vestică a zidurilor înalte de apărare. Construcția sa, demarată în 1153, a durat un secol, fiind finalizată sub îndrumarea celebrului sculptor Nicola Pisano. În Piazza dei Miracoli se mai găsesc și Muzeul Catedralei, unde, alături de obiecte bisericești, sunt expuse și obiecte din perioada etruscă și romană și Cimitirul.
Locul unde Galileo Galilei făcea experimente
Dar, așa cum știe toată lumea, Turnul din Pisa, înalt de 56 de metri (înălțimea sa maximă a fost de 56,48 metri) cu o fundație la trei metri în solul prea instabil ca să-l susțină cum trebuie este atracția principală din Pisa. Construit începând cu anul 1174 într-un minunat stil romanesque, turnul se înclina cu un milimetru pe an și toată lumea se aștepta să asiste la colaps. După ce gradul de înclinare a ajuns nivelul extrem de periculos de 4,5 metri, s-a luat decizia închiderii turnului, Astfel că Turnul din Pisa a fost închis din 1990 până în 2001. Dacă inginerii au făcut calcule și lucrări bune, Turnul din Pisa nici nu se va prăbuși în următoarele trei sute de ani. Dacă din nefericire acest deznodământ va avea loc, odată cu turnul va dispărea o legendă, o poveste despre supraviețuire și atracție, o operă unică de artă…Şi probabil şi turiștii care fac figurație în fața aparatului foto sugerând susținerea turnului, din toate pozițiile.
Turnul din Pisa poate fi vizitat, se pot urca cele 293 de trepte și nu există lift! Cozile la intrare sunt mari, timpul de așteptare asemenea. Dar e chiar o experiență să ajungi acolo unde Galileo Galilei îşi făcea experimentele privind gravitația maselor (pentru a demonstra dacă viteza de coborâre a organelor ar putea fi independentă de masa lor). Te aşteaptă şi o panoramă de neuitat asupra orașului și împrejurimilor sale. Puteți cumpăra tichete online de aici și să evitați statul la cozi.
Știați că?
Pisa se află pe malul râului Arno, la aproximativ 10 kilometri de Marea Tireniană și la patru metri deasupra nivelului mării.
Alături de celebrele Veneția, Genova, Amalfi și Ragusa ( Dubrovnikul de astăzi) și de mai puțin cunoscutele Ancona, Gaeta și Noli, Pisa a fost una dintre Republicile Maritime care au dominat comerțul din Mediterana și Adriatica, în secolele X-XIII, fiind implicate și în cruciade.
În 1016, o alianță Pisa–Genova a învins sarazinii, a cucerit Corsica și a câștigat controlul asupra Mării Tireniene. Un secol mai târziu, o expediție comună a dus la eliberarea Insulelor Baleare.
Republica Maritimă Pisa a ajuns la apogeul gloriei sale între secolele XI și XIII, atunci când navele sale controlau de Mediterana de Vest.
Rivalitatea dintre Pisa și Genova a crescut în secolul al XII-lea, dar bătălia navală de Meloria (1284) a marcat începutul declinului Republicii Pisa; Pisa renunțat la pretențiile asupra Corsica și a cedat Republicii Genova, în 1299, o parte din Sardinia.
Pisa și-a menținut independența și controlul asuprei regiunii de coastă a Toscanei până în anul 1409, când a fost anexată Florenței.
Galileo Galilei a creat la Universitatea din Pisa ( înființată de Nicola Pisano ) o secție de de matematică și fizică, care este și astăzi una din cele mai importate din lume.
        
Curiozităţi despre Pisa
În perioada secolelor XIV-XIX, Pisa a fost condusă de familiile Medici și Lorena. În anul 1860, Pisa decide să intre în regatul Italiei.
Numele Piazza dei Miracoli – Piața Miracolelor – a fost dat în secolul al XIX-lea de Gabriele D’Annunzio, un renumit scriitor și expert în estetică. Acesta dorea să sintetizeze uimirea și admirația pe care vizitatorii le manifestă au când văd ansamblul dominat de turnul înclinat.
Fiecare construcție din Piazza dei Miracoli  are o semnificație, împreună simbolizând „Ciclul vieții”. Astfel, Catedrala este naşterea, Baptisteriul e botezul și cimitirul reprezintă moartea trupului.
Până la ultimele intervenții din secolul al XVIII-lea, Catedrala din Pisa a trecut prin numeroase etape de construcție și renovare (unele dintre lucrărri fiind cauzate de incendii) motiv pentru care conține elemente stilistice diferite, inclusiv de soriginte bizantină și islamică. Înăuntru, Catedrala este somptuoasă, spațiul este dominat de capitelurile corintice din marmură, iar absida ( originală) e decorată cu mozaic în stil bizantin reprezentându-l pe Isus Hristos. Coloanele corintice de granit dintre naos și altar au fost aduse din moscheea de Palermo, oraş capturat de Pisa în 1063. Plafonul navei principale, decorat cu aur, care poartă stema familiei di Medici, a fost refăcut după incendiul din 1595.
Cele mai vizitate obiective din Italia de către elevi sunt în Pisa. Baptisteriul și Camposanto din apropiere (un cimitir în stil gotic) sunt cele mai vizitate obiective de către elevii de liceu din Italia. În fiecare an, cu exact 100 zile înainte de începerea examenelor, elevii înconjoară Baptisteriul de tot atâtea ori cât ar vrea să fie nota la examenul important de absolvire care-i așteaptă.
V-a plăcut acest material ? Vă așteptăm pe Facebook să povestim despre cele mai frumoase vacanțe și călătorii. Drumul către ele începe cu noi! Visează, iubește, călătorește.
Drum bun!
     
î
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This