Italia. O dorinta din copilarie mi s-a indeplinit odata cu vizitarea insulei Capri, pe care mi-am zis ca trebuie neaparat sa o vad dupa ce am vazut un film artistic. Norocoasa, am constatat ca in acest „coltisor” de pamant stancos este chiar mai frumos decat in productiile de la Hollywood, din filmulete postate pe youtube sau din fotografii. Capri mi s-a lipit de suflet, desi nu stiu exact de ce…

Am vazut destul de multe insule la viata mea (si nu ma voi opri aici 🙂 ) pentru a-mi putea face o impresie cat de cat avizata, dar Capri ramane pentru mine cea mai frumoasa dinte ele. Farmecul i se datoreaza probabil acelei doze „optime” de romantism, de eleganta si de mister, plus salbaticiei naturii care te te face sa te simti aici precum in… rai, in casa propriului suflet.. .

capri

Acasa a devenit Capri pentru imparati, poeti si, peste veacuri, pentru bogatani de pe toate meridianele planetei care au poposit aici mai mult timp sau au doar au ramas… cu gandul aici. Unii, precum imparatul Tiberius, si-au trait in Capri aproape toata viata, altii au revenit cat de des au putut. Eu nu fac parte din prima categorie, insa promit sa revin cu prima ocazie.

Desi nu e o insula ieftina, Capri este o destinatie al carei aer magic trebuie inspirat macar odata in viata si de catre muritorii de rand, iar motive sunt destule…

Din Sorrento in Piazzetta, cu salupa si funicularul

Am ajuns in Capri cu o salupa expres, care a “taiat” destul rapid, aproape zburand prin aer, distanta care o desparte de Sorrento – o destinatie de neocolit de pe Coasta Amalfi. Capri ne-a intampinat cu al sau tarm stancos, dantelat, iesind destul de modest din marea incredibil de albastra. Portul micut, ascuns intr-un golf fara prea mari pretentii, era plin de vase de toate marimile si standardele de eleganta, nefiind foarte pitoresc,. Per per ansamblu, prima intalnire cu insula Capri a fost putin dezamagitoare.

portul din CapriPrima impresie despre Capri, insula la care visasem atat timp, nu a fost prea grozava !Marina Grande – portul principal din Capri

In portul in care ajung toate ambarcatiunile de linie este zona turismului “de masa”, acolo unde debarca vizitatorii de o zi. Pe insula ajung – si majoritatea pleaca dupa cateva ore – aproximativ jumatate de milion de turisti anual. „Destul de multi” pot sa spun, avand in vedere ca Bucurestiul nostru abia a depasit pragul de un milion de turisti atrasi in 12 luni.

Atmosfera „de triaj” din port, unde se afla si o plaja publica, gratuita, dar plina de pietre si destul de populata, se schimba radical dupa urcusul „in ac” cu un funicular destul de modern. Dupa o ascensiune de 3-4 minute ajung direct in „inima insulei”: oraselul Capri. Funicularul „taie” in doua gradinile smulse din solul stancos al insulei, in timp ce Marea Tireniana se indeparteaza semnalizandu-si prezenta cu azuriul sau.

Concentratie maxima de bogatani

In Piazzetta m-a intampinat mirosul de trabuc fin si costisitor, venit dinspre zecile de mese ale cafenelelor, pe unde-si fac veacul tot felul de personaje ale lumii mondene italiene sau aspirante la statutul de vedeta. Din Piazzetta, unde cred ca nu incap la mese 100 de oameni, ma las atrasa de labirintul de stradute pietonale cu magazine de toate felurile: de la artizanat si suveniruri, la flori si dulciuri, la bijuterii si haine, toate scumpe insa. La mesele restaurantelor care-si fac loc pe langa zidurile „tapitate” cu flori inmiresmate poti vedea cupluri ciudate, cu varste „la extreme”, unii cu fetele intinse precum pergamentul, altii par ca abia au iesit din pubertate. Eventual, daca esti mai ager la privire, poti prinde din uimirea mesenilor cand vad ca pe farfuriile ascunse sub ditamai „clopotele” se ascunde comanda lor „camuflata” sub diferite nume pompoase pe care nu ma chinui sa mi le aduc aminte: un bob de grau-sau sa nu fiu rautacioasa- doua boabe de fasole…mexicana. 🙂 Totul costa peste 15 euro portia, dar ce conteaza pentru unii?!

Piazzetta

Atmosfera insulei Capri are ceva din farmecul Romei, al Parisului, al Monte Carlo, sau al cetatilor vechi din Creta & Rodos. Partea cea mai aglomerata, unde se afla hotelurile de lux, are un aer destul de desuet, romantic si plin de mister. Cu toate acestea, Capri a fost si ramane o destinatie la moda, unii fac mii de kilometri sa ajungi aici. Este ca un parfum vechi pe care il adulmeci cand vrei sa te incanti cu amintiri dragi si vechi pentru ca ti s-a lipit de suflet.

Pe stradutele din Capri, capitala insulei, astepti ca dupa orice colt sa apara o vedeta, sau sa te intampine reflectoarele „importate ” de la Hollywood pentru nu stiu ce film. Majoritatea restaurantelor din centru se lauda cu oaspeti de seama, de pe tot mapamondul, poti admira fotografiile zambioare ale vedetelor. Dar pretul fiecarui produs din meniu pare ca tine seama ca, odata, vedetele au stat cuminti la fotografii fara a se uita la nota de plata.

Luand-o in jos din Piazzetta di Capri, pe stradutele stramte, intortocheate si uneori abrupte, inchise traficului auto, ajung la una dintre putinele plaje ale insulei, Fontelina. Pe drum, arbustii cu flori albe, cu un miros divin, asemanator iasomiei, pinii, un soi de iedera cu flori-ghirlande mov, bougainvillea, si sa nu uit de lamai, te „imbata”, pur si simplu, cu mirosul lor. Aceasta mireasma de citrice si conifere, combinata cu aerul sarat al marii mi-a ramas drept etalon pentru toate insulele pe care le-am vizitat dupa Capri…E acel parfum al insulei Capri, e ceva care nu poate fi descris in cuvinte. E ca o adiere care i-a fermecat si unii dintre creatorii de parfumuri care au incercat sa-l reproduca si sa-l faca „ostatic” in sticlute mici. Grea misiune!

Plaja Fontelina

Un jacuzi natural

Pentru a ajunge la Fontelina, cea mai  exclusivista dintre plaje, a trebuit sa urc si sa cobor ca intr-o mica drumetie montana. Sa nu uitam totusi ca suntem la munte, in mijlocul marii…

Fontelina..cine indrazneste sa intre in jacuzzi?

Plaja strajuita de stanci indraznete care strapung marea, este aidoma unui jacuzzi natural. Pare descurajant inainte de a-l testa, insa, odata ce ai patruns in apa, totul te conduce la ideea ca nimic nu se poate intampla in acest paradis…Si chiar ca nu a avut loc niciun incident neplacut sau primejdios, apa parca ma imbratisa din toate partile, facand „bule” de fericire ca te-a intalnit. 🙂

plaja fontelina

Pentru asemenea senzatii trebuie sa platesti insa, dar plaja nu duce lipsa de clienti, care ar putea deveni din ce in ce mai multi dupa ce locul a fost inclus intr-un top al celor mai frumoase plaje elaborat de site celebru de calatorii. La restaurantul Fontelina se servesc tot felul de bunatati, insa foarte scumpe toate…
*Mai putin palpitanta, insa locul este mai accesibil, este Marina Piccola, cea mai mare plaja privata din Capri, unde sutele de sezlonguri sunt amplasate in trepte, pe schele, pana la etajul al doilea. Numitorul comun al acestor doua plaje, de fapt al tuturor plajelor din insula Capri este lipsa nisipului. Trebuie sa faci plaja pe stanci, pietre si pietris.

Esentele pretioase se tin in recipiente mici

Totul este liliputan in Capri: stradutele sunt stramte, insa atent pietruite si, invariabil, umbrite de flori, lamai, trandafiri si arbusti de iasomie -crescuti la dimensiuni normale-, iar autoturismele sunt facute pe comanda.Taxiurile si microbuzele au „intrat si ele la apa, fiind mai stramte decat productia de serie obisnuita. Recunosc ca nu m-am simtit prea confortabil pe „patru roti” in Capri, traficul era destul de intens, vizibilitatea in curbele stramte fiind minima, ca si spatiul de manevra….

„La picior” am ajuns si la Villa Jovis, construita strategic de Tiberius acum aproximativ 2.000 de ani, pe „crestetul” muntelui. Panorama lasata vederii din acest punct este impresionanta, in atmosfera foarte clara si foarte albastra putand fi vazuta Costiera Amalfitana, strajuita pe tacute ( din fericire :)) de Vezuviu. Se spune ca marinarii si ostenii care pazeau coasta insulei Capri orbeau, tot privind in zare, de atat de multa stralucire!

Palatul lui Tiberius, luxos odinioara, care gazduia adevarate orgii, ca orice locuinta a nobililor romani  ferita privirilor muritorilor de rand, impresioneaza si acum prin zidurile groase, prin sistemul de canalizare si salile de baie. Jovis este cea mai mare si mai luxoasa dintre cele 12 vile romane imperiale care mai dainuie prin Capri. Daca va plac cladirile istorice, nu trebuie sa ratati nici Biserica San Constanzo, din apropierea portului Marina Grande, datand din secolul al X-lea.

Anacapri, partea mai rustica

Dupa un drum destul de palpitant, plin cu serpentine, cu unul dintre autobuzele cu 16 locuri ale caror claxoane au un rol vital in semnalizarea in trafic, in lipsa vizibilitatii, ajung in Anacapri. Acesta este cel de-al doilea orasel al insulei, mai degraba un satuc a carei istorie se pierde pe vremea fenicienilor si a grecilor. Astazi, Anacapri este vestit prin lichiorul de lamaie, limoncello, care poate fi degustat gratis in toate magazinele, ca si prin delicioasa ciocolata de lamaie si prin vasele de ceramica.

Din Anacapri, localitate mult mai rustica decat cosmopolitul orasel Capri, puteti cumpara cateva suveniruri pentru cei dragi, fiind ieftine si bogate in sortimente. Va recomand ceramica si vestitul limoncello, lichior de lamaie, ca sa nu mai vorbesc de ciocolata de lamaie. Aici, daca aveti timp, puteti sa vedeti si Villa Saint Michelle, construita acum doua secole de scriitorul si medicul Axel Munthe. Villa San Michele, cu gradinile sale luxuriante, decorate cu numeroase relicve si opere de arta din Egiptul Antic si cu privelisti panoramice asupra orasului Capri si a portului Marina Grande, a Peninsulei Sorrentine și a vulcanului Vezuviu este un alt obiectiv care merita vizitat in Anacapri. In Anacapri poti sa te plimbi pe stradutele vechi si apoi sa o iei catre Monte Solaro, locul de unei ai toata insula la picioare caci este cel mai inalt punct de pe insula. Golful Napoli, cu Vezuviul in fundal, iti face semn discret, iata si Golful Salerno in zare. Mult mai aproape e Anacapri si apoi privirea iti e atrasa de Faraglioni care iese mandru din marea de un albastru perfect. Aici, pe Monte Solaro, insula CCapri e toata la picioarele tale si Marea Tireniana se desfasoara pana departe, cat vezi cu ochii.  Ajungi la Monte Solaro cu telescaunul, „zbori” pe deasupra viilor, a livezilor, a caselor, printre nori. Plimbarea cu telescaunul este chiar palpitanta si deosebit de frumoasa, ca si peisajele care te intampina sus.

*Din Marina Grande puteti lua un vaporetto pentru un tur al insulei, pentru a admira multimea de grote, arcuri naturale si golfulete salbatice. O astfel de excursie costa minimum sapte euro/persoana, traseul trecand pe langa Faraglioni, Villa Malaparte, Stanca Sirenei sau Arco Naturale.

O croaziera care inconjoara insula Capri nu ar trebui ratataArco NaturaleIl Faro di Punta Carena

*Nu trebuie sa ratati nicicum Grotta Azurro, unde patrunzi, doar daca marea e calma, legat de barca si culcat pe burta. Grotta  Azurro este unul dintre obiectivele de neratat in Capri, devenit faimos pentru faptul ca apa marii are o culoare ireala, sub lumina soarelui care se strecoara printre stanci
*Daca aveti mai mult timp, nu uitati de castelul medieval Castiglione ( astazi o vila unde se poate petrece o vacanta, adica va puteti caza) si de Gradinile luiAugustus, care au apartinut magnatului german Krupp.

Cum ajungi in Capri

Singura cale de a ajunge in Capri este, evident, pe mare, cu feribotul de la Napoli sau Sorrento. In timpul lunilor de vara, exista, de asemenea, rute de feribot sau excursii organizate cu plecare din Positano, Amalfi, Salerno si Ischia. Din Sorrento pleaca catre Marina Piccola feriboturile Caremar (feriboturi rapide) si cele ale Consorzio Linee Marittime Partenopee (feriboturi si catamarane).

In Napoli, exista doua dane de la care vin si pleaca feriboturi catre si dinspre Capri: Molo Beverello si Calata di Massa. De la Molo Beverello pleaca feriboturile mai rapide. Feriboturile lente sunt mai economice si sunt singurele nave care pot imbarca autovehicule. Autovehiculele sunt interzise in Capri din martie pana in octombrie si oricum drumurile din insula sunt putine si inguste asa ca mai bine nu le luati.

La revedere…cu siguranta voi reveni in CapriSorrento, „poarta” catre Capri si catre Costiera Amalfitana

053097075059096X0312Y089100F000000000

Ischia, destinatie spa la 30 km de Napoli

La aprox 30 de km Napoli este Ischia, o alta bijuterie de 46 de kmp. De origine vulcanica, Ischia a devenit faimoasa pentru apele sale termale si minerale, care au devenit motorul turismul, singura sursa de venit pentru localnici. Asa zisele „Gradini termale” de pe insula, de fapt niste imense parcuri pline de flori si arbusti inmiresmati, gazduiesc zeci de piscine cu apa termala, hidromasaj, jacuzzi. Italienii incearca sa pastreze doar pentru ei acest colt de rai cu valente Spa, astfel incat aici vin mai putini straini, iar pe romani ii gasesti mai ales in timpul serviciului.
Chiar daca zona este recomandata in primul rand pentru relaxare, ar fi bine sa renuntati putin la piscine si Spa pentru a vizita Gradina Poseidon – considerata cea mai frumoasa gradina a insulei, care inconjoara frumoasa plaja a statiunii Forio d’Ischia. Ischia are nenumarate plaje minunate, precum Cartaromana, la gura unui izvor termal.

*Daca aveti mai mult timp la dispozitie, trebuie sa mergeti pe Epomeo, pentru o vedere panoramica a insulei Ischia.
*In caz ca ati ajuns aici, trebuie sa vedeti „Villa La Colombaia” din Foria, inconjurata de parcuri minunate, fosta rezidenta a regizorului Luchino Visconti.
*La Ischia Ponte se afla Castello Aragonese, situat pe o insula mica unde se poate ajunge prin traversarea unui pod de piatra. Castelul are aproximativ 113 metri inaltime, fiind construit in 1441 de Alfonso D’Aragona pe ruinele unei fortarete vechi. Ulterior, a fost folosit pentru a-i proteja pe localnici de atacurile piratilor.
*Unul dintre cele mai populare locuri de pe insula este parcul termal Negombo din Lacco Ameno, unde gasesti 12 piscine cu apa termala.
*Bugetul necesar pentru a ajunge aici este peste medie, din cauza tarifelor la cazare in principal.

Mai pe larg despre Ischia si despre cele mai romantice destinatii din Europa.

Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This