Ischia este un loc pe care-l poți vizita într-o plimbare de o zi din Napoli și apoi îți pare rău că nu i-ai alocat minim o săptămână. Cea mai mare insulă din regiunea italiană Campania are tot ceea ce-i trebuie pentru a se ridica la înălțimea mult mai celebrei coaste Amalfi ca să nu mai vorbesc de insula Capri, competitoarea ei directă încă de pe vremea împăratului Tiberius.
Ischia te așteaptă cu peisaje desăvârșite de combinația perfectă munte-mare, cu apele Mării Tireniene de un cristal albastru adânc, cu un cer de un albastru perfect și cu o vegetație exuberantă, cu mâncare și cu vinuri bune. Aici poți să stai o zi întreagă, liniștit, pe malul înalt al mării și să nu te plictisești de orizontul albastru în care se conturează,imperturbabil, Vezuviul sau să te surprinzi că… ai rămas cu gura căscată la peisajele demne de o „carte poștală” reușită. Poți să respiri aerul înmiresmat al parcului Villei la Mortella, să te relaxezi pe deplin în grădinile termale-giardini termale-sau să te lingi pe degete după o supa di cozze sau după …spaghete cu arici de mare, o specialitate locală care, după cum am văzut, te scapă de grija saboților de apă.
Cum timpul trece repede, mai ales într-un asemenea loc, vă prezint cele mai frumoase locuri din Ischia, care merită vizitate.
Orașul Ischia
Aragonese, vedere către Ischia
1. Orașul Ischia, capitala insulei. Ischia Porto și Ischia Ponte, altădată două localități diferite, formează acum un singur oraș, cel mai mare din Ischia, situat în nord-estul insulei. Cele două „vedete” locale, Ischia Porto și Ischia Ponte sunt legate pentru totdeauna de promenada Via Roma & Corso Vittoria Colonna Această arteră pietonală cu un aspect îngrijit, lungă de aproximativ doi kilometri, mărginită de magazine cu suveniruri și de brand, de buticuri, restaurante și terase, devine noaptea locul de promenadă, de passeggiata, pentru turiști și localnici deopotrivă. Ischia Porto este însă zona cea mai aglomerată mai ales ziua, vânzoleala fiind concentrată în jurul portului său natural, care este, de fapt, un crater de vulcan stins. Regele Ferdinand al II-lea al Spaniei, a dat ordin, în 1854, ca fostul crater să fie unit cu marea, ceea ce a dus la formarea portului plin de ambarcațiuni. Astăzi, portul este mărginit de nenumărate restaurante cu un meniu bazat pe pește și fructe de mare proaspete, destul de scumpe și cu un coperto (bacșiș obligatoriu) măricel. Merită…evitate! În schimb, Ischia Ponte este mult mai liniștit, păstrând din somnolența și imaginea unei așezări vechi de pescari, cu ale sale case colorate, cu rufe puse la uscat la ferestre, cu miros de mare, de vacanță… Merită să vizitezi acest orășel cu puțin peste 16 mii de locuitori și să te pierzi pe străduțele sale care parcă sunt desprinse din filmele clasice italiene!
Museo del Mare și biserica Santa Maria della Scala sunt două din atracțiile Ischia Ponte, apropiate de Castello Aragonese. Biserica Santa Maria della Scala, care a fost construită pe locul a două lăcașe de cult (din secolul al XIII-lea, respectiv din secolul al XVII-lea) se poate mândri cu Torre del Mare, clopotnița, fostul turn de observație construit în secolul al XV-lea. Chiesa di San Pietro, cu un minunat stil baroc și capelele sale semicirculare, este un alt punct de atracție turistică a Ischiei Porto, mai ales că e înconjurată de terase și gelaterii.
Sant Angelo

2. Jumătatea de sud a insulei Ischia este mai rustică și mai sălbatică, cu un singur orășel, micul port de pescari Sant’Angelo, aflat la aproximativ 11 km sud de Ischia Porto. Umbrit de un promontoriu care se înalță sălbatic deasupra mării, „Torre di S. Angelo„-„Turnul Sf Angelo” este unul dintre cele mai frumoase locuri din Ischia. Legată de țărm printr-o fășie de pământ de aproximativ 110 metri, insulița pe care altădată a fost o mănăstire și un turn de observație ( distruse în bătăliile dintre englezi și francezi în 1809) oferă astăzi imagini deosebit de pitorești. Sant Angelo este o localitate destul de exclusivistă, cu hoteluri de lux care au transformat-o într-un mic Capri. Localitatea în care mașinile sunt interzise și oricum ar circula greu pe străzile foarte strâmte și abrupte, este nu doar un loc romantic cocoțat între munte și mare ci și un punct de plecare către cele mai frumoase plaje din insulă.
Maronti

 
3. În apropiere de Sant Angelo se află vestita plajă Maronti cu nisip galben și fin și intrare lină în mare, lungă de 5 kilometri, vestiele izvoare fierbinți Fumarole (lângă care trebuie să fiți atenți pentru că temperatura aburului poate atinge și 100 de grade), dar și micuța plajă Sant Angelo de-a lungul promotoriului Casa Piraților (Sant Angelo).
Sant Angelo este o localitate deosebit de pitorească, merită vizitată, măcar pentru drumul până aici care șerpuiește printre munți, cu marea care strălucește în soare ivindu-se când și când și cu plantații de viță de vie săpate în terase, îmbrățișând soarele generos.
Castello Aragonese

 
4. Castello Aragonese. Ischia Ponte este dominată de Castello Aragonese care pare că păzește orașul și împrejurimile acestuia de la înălțimea insuliței stâncoase pe care este construit. Castello Aragonese este legat de țărm printr-un pod-„ponte”, pe care trece un drum pietruit, loc preferat mai ales de localnici să se bucure de o baie în mare. Insulița pe care este ridicat Castello Aragonese a fost colonizată de greci, care au și fortificat-o în secolul al V-lea î.Hr. Pe la mijlocul secolului al XV-lea, Alfonso de Aragon reface și întărește fortificațiile și leagă insulița de Ischia printr-un pod. Castelul Aragonesse, Casttello Aragonese, despre care voi vorbi într-un material separat, merită văzut pentru că oferă imagini deosebite de sus de la înălțimea zidurilor sale, are o istorie veche și interesantă din care nu lipsesc poveștile cu stafii sau istorii incredibile cu măicuțe puse la mumificat. Se poate urca sus pe meterezele castelului Aragonese și cu liftul, pentru imagini deosebite, sau pe jos, într-o drumeție destul de solicitantă mai ales dacă afară e cald. Dar aici poți să-ți petreci și o zi întreagă, în grădinile umbroase, castelul în sine și în diferitele biserici și să te bucuri de clipe perfecte de vacanță, de neuitat!
Străduță în Forio
Forio și Mont Epomeo ( foto sus) . Forio, dominat de Il Torrione ( foto jos)

5. Forio, micuța bijuterie de la poalele Mount Epomeo. La 13 km vest de Ischia Porto se află orășelul plin de viață Forio, preferatul italienilor veniți aici în vacanță pentru nenumăratele sale restaurante, baruri și plaje. Centrul Forio este dominat de Il Torrione, un turn de veghe datând din secolul al XV-lea, parte a unui sistem de 12 turnuri de observație al atacatorilor sarazini care tot bântuiau prin zonă.
Nu ratați o plimbare relaxantă prin acest oraș care și-a păstrat intact centrul vechi, pitoresc cu ale sale clădiri medievale și baroce și străduțele pietruite.
Forio are mai multe biserici vechi, adevărate opere de artă, dar cea mai frumoasă dintre ele este Chiesa del Soccorso, așa mică, văruită în alb și bătută de briza mării cum își întâmpină, modestă, oaspeții. Construită pe malul mării în secolul al XVI-lea de către marinarii recunoscători că au scăpat din naufragii, pe un promontoriu stâncos, Chiesa del Soccorso este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Ischia. Apusul de soare aici este cu adevărat deosebit, merită să vizitați Forio măcar pentru acesta!
Tips: Eu am găsit și un alt motiv pentru a mă reîntoarce în Forio: Tratoria Tinaia, de la „periferia” centrului istoric: ieftin, bun, fără fițe, cu porții generoase și bucate tradiționale impecabil gătite! Este preferata localnicilor și ei știu unde se mănâncă cel mai bine, țineți minte asta!
6. Pe drumul șerpuitor cu arome de ierburi și flori sălbatice și de mare, opriți-vă și la Serrara Fontana (9,5 km la sud-vest de Ischia Porto), un cătun mic cu o terasă care oferă priveliști spectaculoase și nu veți regreta.
Tips: De la Ischia Porto la Sant Angelo se poate ajunge cu autobuzul, urmând traseul Cassamicciola, Lacco Ameno, Forio. Apoi, după ce treceți de o zonă mai pustie – întindere mare și calmă de viță de vie -ajungeți la S. Angelo. Al doilea traseu vă conduce prin Barano, un alt sătuc cu un aer de vacanță liniștită la țară. Oricare traseu ați alege, Sant Angelo vi se va desfășura tot la picioare, cu o multitudine de culori, cu miros sărat și mângăiat de briza mării care ia nuanțe sclipitoare.
7. Casamicciola Terme, locul unde s-a înființat primul spa din Ischia. Este o mică localitate greu încercată de forțele telurice cu un port pitoresc aflată la aproximativ 6,5 km vest de orașul Ischia, dar cu o plajă descurajant de strâmtă. În Casamicciola Terme s-a înființat primul spa de pe Ischia, în secolul al XV-lea (în 1604), Pio Monte della Miseracordia. Numai că, în anul 1883, satul …cu facilități spa moderne pentru vremurile acelea a fost distrus de un violent cutremur, fiind reconstruit  mai aproape de malul mării. Vechiul  și originalul Casamicciola Terme mai „trăiește” în cătunul Bagno și în satul Majo.Casamicciola are un centru drăguț și o serie de clădiri vechi și frumoase, precum Biserica Bunului Sfat, Biserica San Gabriel, Biserica dedicată Sfântului Francisc din Assisi, Observatorul Geofizic fondat de către Giulio Grablovitz. Excursii la dealurile din jur, la partea de jos a cratere Oglio și Cretaio sau la partea de sus a Muntelui Epomeo sunt populare printre turiști.
8. Lista atracțiilor Ischia continuă cu pitorescul Lacco Ameno, localitate aflată la aproximativ opt kilometri vest de Ischia Porto, amplasat tot la poalele Muntelui Epomeo. Numele Lacco Ameno provine cel mai probabil provine din grecescul „lakkos” care înseamnă „piatră”. Orășelul de numai 4.500 de oameni este vestit pentru stânca în formă de ciupercă înfiptă în nisip la câțiva metri de la mal. Apoi, mai este și vestitul complex spa înființat de editorul italian Angelo Rizzoli, care și-a contruit  o vilă pe promontoriul  Monte Vico și apoi a decis să investească în turism, transformând zona  într-un complex exclusivist. Villa Arbusto, vila lui Angelo Rizzoli este astăzi un muzeu care merită vizitat dacă sunteți pasionați de istorie, Museo Civico Archeologico di Pithecusae, unul dintre exponatele sale celebre fiind Coppa di Nestore sau Cupa lui Nestor. Datând din 725 î.Hr., acest pocal poartă una dintre cele mai vechi inscripții grecești, care laudă vinul produs …în Ischia. În apropiere se află frumoasa Basilica Santa Restituta, din marmură rozalie, care găzduiește și un muzeu arheologic, la subsol, acolo unde s-au descoperit acum șase decenii diferite obiecte antice și un cuptor. Pe drumul către Lacco Ameno, o altă localitate drăguță, se află villa La Mortella, casa compozitorului englez Sir W Walton, vestită pentru grădina sa fantastică, cu sute de specii de plante rare care cresc pe solul calcaros, opera unui mare peisagist, R Page. La această grădina botanică de 2 hectare se plătește bilet de intrare ( 10 euro/adult). În schimb, Casa Museo cu tuneluri în stâncă și exponate – sculpturi -făcute din piatră, lemn și pietricele, este un loc pe care-l poți vizita gratis.
Negombo

9. Închipuiți-vă un loc unde te poți bucura de toate bogățiile acestei insule: ape termale, minerale, sulfuroase, plante și flori exotice, mare, munte și soare. În Ischia sunt nu mai puțin de 103 izvoare termale, 29 de bazine subterane și 67 de fumaroles, valorificate în așa numitele giardini termale sau parco termale. Am testat Giardini Negombo, din golful Baia di San Montano, unde sunt 14 bazine cu apă termală și sulfuroasă, cu hidromasaj și jacuzzi, numai bune să te relaxezi sau să te tratezi, în special de numeroase afecțiuni osteo-articulatorii. Te relaxezi pe plaja cu nisip fin din golfulețul liniștit, preferat și de primii coloniști greci sosiţi aici în secolul V î.e.n, apoi urci în grădina în care sunt „ascunse” diferitele bazine termale și cele de hidromasaj și te bucuri de răsfăț. La vita e bella, chiar e molto bella!
Vedeți și galeria foto de mai jos!
Ţi-a plăcut acest material? Te aşteptăm să ne fii alături pe Facebook
Drum bun!
Plaja Sant Angelo
Forio
Negombo
Sant Angelo, plaja

Ne întâlnim pe Facebook/consilierturism !
 
Este interzisă orice reproducere sau reprezentare, parţială sau totală, pe orice suport, a textelor, informațiilor și a fotografiilor fără autorizaţia prealabilă expresă a consilierturism.ro, în calitatea sa de autor și deținător a drepturilor de autor, potrivit legii.
forio socorsso sunset (Custom).jpg
aragonese castle ischia ponte.jpg
marea tireniana Ischia.jpg
sunset forio ischia isola italia.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This