Coasta Amalfi are de toate: și munte și mare care se contopesc pe un țărm cu peisaje splendide, istorie și gastronomie, romantism și o atmosferă care te învăluie ca o magie din care nu vrei să te eliberezi.
Dacă îți place toată această varietate concentrată într-un perimetru destul de mic, atunci sudul Italiei este creat pentru tine. Pentru că aici, în locul unde s-a inventat probabil brandul național al Italiei, “La dolce vita!”, chiar este un mic rai pe pământ.
Puține sunt locurile din lume care să te îmbie cu atât de multe atracții pe câteva zeci de kilometri pătrați: peisaje uimitoare, localități pitorești, vechi și cu istorie în spate, plaje mici și mari, cărări de munte, soare, mâncare și băutură bună. Poți să ajungi să te bucuri de toate fie pe celebra sosea Nastro Azzurro, ori pe mare, la bordul unei ambarcațiuni. Oricum ar fi, te alegi cu experiențe deosebite, amintiri de neuitat și cu dorința de a reveni.
Odată ajuns pe Casta Amalfi sau Costiera Amalfitană, nu știi unde să te împarți mai întâi, ce să vezi și ce să faci, astfel că riști să ratezi ceva gen must-see sau must do.
Un vulcan de nestăpânit, Vezuviu, și două dintre isprăvile sale monstruoase Pompei și Herculaneum, un oraș plin de contraste, Napoli, plus două bijuterii de insule, Capri și Ischia, completează oferta Coastei Amalfi și ne face nouă viața și mai grea. Ce să vezi mai întâi?
Credeți-mă pe cuvânt, un concediu de două săptămâni nu este de ajuns pentru a vedea măcar esența (turismului) acestui loc atât de frumos și ofertant.
Așa că iată lista scurtă a atracțiilor turistice Coasta Amalfi.
1. Mergi pe Nastro Azzuro alias SS 163, pentru priveliști schimbătoare. Nastro Azzuro este unul dintre cele mai frumoase și faimoase drumuri de coastă din lume. Vrei, nu vrei, va trebui să călătorești pe această șosea șerpuitoare suspendată între munte și mare, cer și pământ, dacă vrei să ajungi la alte atracții de top de pe Coasta Amalfi. Nu contează dacă ești șofer sau nu, vei fi încântat de peisajele de aici, deși este posibil să fie aglomerat vara.
–Unii spun că este și destul de periculos acest traseu, dar nu au mers probabil pe Transfăgărășan sau Transalpina.
2. Oprește-te în orășelul Amalfi, pentru istorie. Una dintre republicile maritime, Amalfi a dominat odată mările, care și-a luat revanșa și l-a lovit năprasnic, aproape distrugându-l. S-a păstrat în Amalfi una dintre cele mai frumoase și interesante catedrale, Duomo di Sant’Andrea Apostolo, Catedrala Sf Apostol Andrei.
–O plimbare pe străduțele alambicate, vizita la Muzeul Hârtiei, un espresso freddo lângă Fântana Sf. Apostol Andrei. Sau, de ce nu, o baie în mare sau o drumeție în toată regula la Valle dei Mullini și Valle delle Ferrierre, printre stânci, livezi și plantații sunt atracțiile marca Amalfi.
3. Urcă la Ravello pentru muzică și romantism. Dacă întrebi un localnic care e cel mai frumos loc de pe Coasta Amalfi, te va trimite să vezi Ravello. Acesta este orășelul care a fermecat scriitori, poeți, politicieni, actori și nu numai, deși nu are acces direct la mare ci o privește de sus, de pe muntele pe care e construit. Alei umbrite, cafenele și magazinașe cu suveniruri, o catedrală veche și mai ales două vile–muzeu-Villa Rufolo ( foto sus) și Villa Cimbrone sunt farmecele Ravello.
–Orășelul găzduiește un festival de muzică, dar, chiar dacă nu ajungi să participi la el, vei auzi sunetul său propagându-se printre dealuri, deasupra mării, mângâind florile și vița-de-vie și apoi încântându-te.
4. Prinde apusul la Positano. Orașul este întruchiparea romantismului, mai ales la apus, când soarele și luna par că se vor întâlni, într-un sfârșit, deasupra Mării Tireniene. Nu vor avea șansa, dar muntele, plaja, marea, locuințele săpate în munte se îmbracă într-o lumină specială, iar atmosfera devine electrizantă.
Alege ori una dintre cele două plaje, Spiaggia Grande și Spiaggia del Fornillo pentru apus sau, mai bine, un restaurant cu vedere la mare!
–O catedrală veche, Chiesa di Santa Maria Assunta e Cripta Medievale unde ajungi urcând pe străduțele foarte strâmte, umbrite cu viță de vie și o seamă de restaurante și hoteluri scumpe și celebre precum La Syracuze sunt atracțiile Positano.
5. Bucură-te de bucătăria locală! Paste, pește, fructe de mare, gelatto, limoncello sunt, pe scurt felurile simple, dar gustoase, pe care le poți testa aici. Dacă ești un gurmand împătimit, poți lua lecții de gătit chiar în Positano sau Ravello, sunt mai multe hoteluri și restaurante care îți oferă această oportunitate.
6. Schimbă perspectiva și admiră Coasta Amalfi de jos în sus. Mai concret, mergi într-o croazieră pe coasta Mării Tireniene. Am pornit din Sorrento, via Positano și Amalfi, am stat aproape o zi pe mare, m-am bălăcit prin golfulețe, am intrat în Amalfi și Positano părăsind barca și pășind pe dalele din port și am făcut multe fotografii. Am admirat țărmul dantelat și vechile fortificații care-i apărau pe localnici de pirați, casele săpate în stânci și cocoțate deasupra hăului.
–Mi-am imaginat cât de greu e să ajungi la unele plaje ascunse între stânci, am admirat caprele săltărețe care evitau cărările subțiri și se aventurau pe cele mai șubrede. Grota del Smeraldo este un reper turistic important pentru toți cei care ajung într-o croazieră pe țărmul Coastei Amalfi, așa că nu o rata!
7. Vizitează Vietri sul Mare, dacă îți place ceramica. Vase de toate formele și culorile sunt fabricate în acest sătuc vechi și pitoresc care mi s-a părut printre cele mai autentice. Vietri sul Mare nu e nici așa de aranjat și nici nu vrea să-ți arate negreșit cea mai frumoasă față a sa, cea comercială, nici un are alte atracții turistice în afară de cele două biserici vechi și plajele aglomerate.
–Este, pur și simplu, un loc care sigur nu s-a schimbat mai deloc în ultimii 100 de ani, chiar dacă faima Coastei Amalfi a făcut înconjurul pământului de atunci de multe ori.
8. Simte-te ca un star, în Capri. Pentru că ai ajuns pe Coasta Amalfi, nu ai cum să ratezi insula Capri. Are insulița asta ceva doar al ei, știe să te vrăjească, și-a exersat talentele încă de pe vremea împăratului Tiberius, care și-a făcut reședință aici.
-Excursii de o zi către Capri se fac din Sorrento sau Amalfi, dar ideal ar fi să stai mai mult, o să vezi de ce spun asta când o să ajungi acolo, părăsești portul și ajungi în Anacapri.
9. Fă o plimbare pe Vezuviu. Dar până sus, la craterul său, ceea ce îți poate schimba perspectiva asupra zonei, asupra trecutului, prezentului și viitorului său. Ai la picioare nu doar controversatul Napoli ci și o bună parte din Coasta Amalfi și privești de sus și insula Capri.
-Asta în timp ce unul dintre cei mai periculoși vulcani doarme liniștit sub picioarele tale.
10. Fă o călătorie în timp, la Pompei. Vestigiile Pompei sunt destul de aproape de Vezuviu, așa că ar fi păcat să nu mergi să te plimbi pe străzile celui mai bine conservat oraș antic din lume, Pompei.
-Poți să tragi cu ochiul prin casele oamenilor, prin bucătăriile, restaurantele și băile lor și apoi te vei bucura și mai mult de viața și vacanța ta!
11. Lenevește. Fai niente! La soare, la umbră, pe plajă, la o terasă, pe o barcă. Cu un cappuccino, un limoncello, o torta di Capri în față sau un gelatto, intră în atmosferă și relaxează-te!
-Sigur ai nevoie de asta, ești în vacanță, nu?
12. Bălăcește-te! Sunt zeci de kilometri de plaje pe Coasta Amalfi, cu nisip, pietricele, publice sau private, mar și mici, iar apa mării este atât de clară că ar fi păcat să nu urmezi acest sfat.
13. Răsfață-te în insula Ischia. Aici găsești izvoare termale valorificate în „giardini termale” –complexuri spa în aer liber, cu bazine cu ape minerale și sulfuroase, calde, amplasate pe malul mării.
-Ischia este o insulă mai rustică, plină de verdeață, de origine vulcanică unde poți ajunge cu feribotul din Napoli, detalii aici.
Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat! Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ? !
#consilierturism #amalfi #italia #inspiratie #travelblogger #ravello #positano
Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!
Confirmări/Notificări