Coasta Amalfi atrage prin peisajele sale de vis, suspendate între munte și mare. Prin arhitectura unică, atmosfera veselă și plină de energie, prin gastronomie și romantism. Alături de Sorrento, Amalfi, Positano, Ravello, pe Costa Amafli există și localități mai puțin cunoscute, Vietri sul Mare și Cetara fiind două dintre ele.

Coasta Amalfi: Vietri sul Mare și Cetara, orășele pitorești care și-au păstrat autenticitatea și nu sunt așa de aglomerate. Dintre toate orașele de pe Coasta Amalfi, acestea sunt cel mai puțin dependente de turism. Au rămas cele mai autentice dintre vechile localități pescărești de pe Costa Amalfi, deși sunt situate la doar câțiva kilometri distanță de orașul Salerno. Sau poate de aceea, dat fiind că sunt la celălalt capăt al Coastei Amalfi, opus „porții de intrare”, Sorrento via Napoli.

Coasta Amalfi sau Costiera Amalfitană este probabil cel mai frumos loc al Italiei. Să te impui în fața unei asemenea concurențe într-o țară care nu duce lipsă de destinații unice, precum Toscana, Cinque Terre, Roma, Sicilia, etc, etc, este foarte greu.

Dar Coasta Amalfi este din ce în ce mai aglomerată, deși sezonul de vârf e din ce în ce mai lung. Mai pe șleau spus, devine tot mai scump, turistic, mai comercial. Aceasta nu înseamnă că nu merită să vizitezi Coasta Amalfi, dacă nu a-i văzut-o ar trebui să fie prima pe listă! Alături de vecina sa Capri, bineînțeles.

Vietri sul Mare și Cetara de pe Costa Amalfi sunt mai puțin cunoscute deci și mai puțin aglomerate. Asta deși au o istorie lungă și tumultoasă în spate și sunt și foarte pitorești. Au ce arăta vizitatorilor care vor să iasă din rând, vor să vadă mai mult. Fermecătoarele Vietri sul Mare și Cetara sunt două exemple de localități autentice de pe Coasta Amalfi. Poate că ar fi bine să rămână așa.

Vietri sul Mare, ceramică în culorile tari ale naturii

Vietri sul Mare „te lovește” cu albastrul său și nu știi unde să te uiți mai întâi. Azurul e împărțit între mare, cer, vasele de ceramică care lucesc în soare. Acest sat cu vechi tradiții pescărești are ca ocupații, în afară de agricultură, și ceramica. Tradiția „ceramicii Vietrese”, veselă și însuflețită de culori împrumutate din natură, datează din vremuri etrusce și a cunoscut un boom în epoca medievală.

Atunci s-a înfiripat și dezvoltat comerțul cu Sicilia și Toscana în special, pentru ca mai apoi ceramica din Vietri să ajungă prin toată Italia și în lume. În Vietri sul Mare există un Muzeu al ceramicii, în Turnul Villa Guariglia. Ascunsă pe străduțele strâmte și alambicate e vechea Biserică Sf. Giovanni Battista, în stil renascentist.

Nu departe, e Marea Tireniană. Marea nu e niciodată foarte departe aici! Plaja este și ea un loc pe care, dacă ajungi vara în zonă, nu ai motive să o ocolești. Știm că plajele clasice, largi și cu nisip fin, nu sunt punctele forte ale Coastei Amalfi, nu? Dar Vietri sul Mare are totuși o plajă cu nisip.

Vietri sul Mare a fost inclus pe lista patrimoniului cultural al UNESCO, ca parte a Coastei Amalfi, din 1997. 

Cetara, capitala tonului proaspăt

Acest vechi sat de pescari a rămas cumva neatins de turismul de masă, iar trecutul îi e scris chiar în frunte. Cetara se traduce în „plasele de pescuit ton”. Sugestiv, nu? Înconjurat de plantații de citrice și de viță de vie, situat la poalele Muntelui Falerno, Cetara este o comună situată între Maiori și Vietri sul Mare. Multe dintre localitățile de pe Costa Amalfi au istorii triste în spate și nici Cetara nu a scăpat. 

Cetara a căzut în mâna sarazinilor la mijlocul secolului al XVI-lea. Atunci, mulți dintre locuitori au fost uciși sau schingiuiți. Supraviețuitorii care nu au fugit la Napoli au construit un turn de veghe care a devenit simbolul urbei. Arhitectura autentică, străzile abrupte mărginite de case în culori pastelate, atmosfera italiană autentică sunt câteva dintre motivele pentru care Cetara merită vizitată. Iar biserica Sf. Petru, plaja flancată de turn și gastronomia locală completează „meniul” din Cetara, 

Colatura di Alici. Poate că știai că tonul și hamsiile capturate de plasele pescarilor din Cetara sunt foarte căutate. Așa că ar trebui testate proaspete, la ele acasă. Ca și spaghetele cu ton proaspăt și sos de hamsii sărate “Colatura di Alici”. Acest sos atât de apreciat de gurmanzi este asemănător cu anticul sos „Garum”.

Plaje în Cetara. Pe o mică suprafață, în Cetara se concentrează muntele și marea, care își dau întâlnire pe două plaje. Plaja cu nisip Lannio e în afara localității. Marina di Cetara e o plajă mică, încadrată de vile, port și păzită de turnul medieval de observație.

Soarele strălucește pe plajă până după-amiaza târziu iar apa Mării Tireniene este foarte clară.

Cum ajungi în Cetara și Vietri sul Mare

Peisajele dintre Salerno, capitala provinciei Salerno, și până la Vietri sul Mare nu sunt chiar foarte spectaculoase, frumusețea sporește treptat pe măsură ce pătrunzi mai adânc pe Coasta Amalfi. Sunt de remarcat plantațiile de lămâi și culturile de viță-de-vie de pe terasele construite de localnici pe munți, timp de generații. Am mai văzut astfel de plantații construite pe coasta munților și la Cinque Terre

Dacă vii dinspre Salerno, acestea sunt primele două orașe pe care le veți întâlni pe Coasta Amalfi. De pe autostrada A3, ieșiți la Vietri. Din Vietri va trebui să urmați SS163 pentru a ajunge la Cetara.

Dacă alegi transportul în comun, poți lua autobuze Sita către Cetara și Vietri din Napoli sau din Salerno.

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat! Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ? !

#consilierturism #top2019 #inspiratie #travelblogger #italia #Amalfi #sfaturidecălătorie

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This