Sicilia este cea mai mare insula din Mediterana ca si suprafata si probabil cea mai bogata din punct de vedere istoric, cultural, arhitectural si artistic. O vacanta in aceasta insula italiana, un loc suprinzator din toate punctele de vedere, este un regal nu doar pentru iubitorii de arhitectura, arta, istorie si gastronomie cat si pentru cei ai naturii.

Cristina Irimia, unul dintre cei mai avizati consultanti de turism si imagine din tara, cu o experienta de peste 15 ani in domeniu, ne dezvaluie secretele unei destinatii fermecatoare: Sicilia. Si, Sicilia…

De ce sa vizitez Sicilia, care sunt atractiile sale? „Iubitorii naturii au motivele lor sa se simta bine aici: turismul nu a exploatat excesiv insula, astfel ca va puteti bucura (inca) de farmecul multor zone rurale de aici, la care se adauga peisajul inedit al vulcanului Etna.
Pentru gurmanzi, delicatese precum casata, cannoli cu ricotta, portocalele rosii si dulci, precum si vinurile locale sunt argumente de nerefuzat pentru a vizita Sicilia. Sa nu uit de pizza. Sicilia este granarul Italiei, iar vinurile obtinute pe solul sau vulcanic sunt excelente. Conopida din pietele siciliene are culoarea violet, iar portocalele sunt rosii, culoare datorata soiului, dar si solului.
Iubitorii de istorie si arhitectura pot gasi dovezile palpabile ale trecerii pe aici ale fenicienilor, grecilor, romanilor, normanzilor, arabilor si italienilor. Aceste imbinari de culturi si stiluri au lasat drept mostenire Siciliei o atmosfera speciala pe care nu cred ca o poti gasi in alte locuri din lume, ca sa nu mai vorbim de Europa. Localnicii sunt cei mai prietenosi dintre italieni, asta bineinteles daca nu intalniti vreun mafiot :).” –
Cristina Irimia

Pe urmele grecilor, maurilor, romanilor si normanzilor

Am ajuns in Sicilia, pe aeroportul din Catania, cu o cursa din Bucuresti de unde sunt zboruri directe tot timpul anului si curse low cost mai ales in sezonul de primavara-vara.

Impresii despre Sicilia. In cele 7 zile cat am stat in Sicilia am realizat ca nu stiam doua lucruri despre ea: cat de dezvoltata este infrastructura insulei (avand mai multi kilometri de autostrada decat Romania) si cat de bogata in atractii este, zilnic trebuind sa parcurgem distante maricele ca sa-i descoperim frumusetile. Am descoperit Sicilia ajutati de un Fiat Punto, care ne-a fost adus prompt, dupa un singur telefon, la usa hotelului de langa Taormina unde eram cazati. Ne-am uitat cu atentie la Punto, i-am fotografiat cele cateva zgarieturi, de frica sa nu ni se reproseze ca noi l-am „scrijelit”. Nu a fost cazul, cei de la rent-a-car au fost amabili pana la capat, la returnare, dar si noi l-am tratat bine pe micutul Fiat. De la benzinariile cu logo-ul cainelui cu 6 picioare de pe austostrada am cumparat si harta si CD-ul cu muzica vesela siciliana – ori foarte vesela ori melancolica-devenita „obsesia” calatoriilor noastre pe insula si nu numai. „Amabilissimi” cei de la benzinarii, ei va mai pot orienta „in spatiu ” daca nu stiti incotro sa o luati.

Topul atractiilor turistice din cea mai mare insula din Mediterana

Daca nu aveti decat un weekend la dispozitie va recomand sa nu ratati in Sicilia ( nu neaparat in aceasta ordine).
1. Catedrala din Monreale, cu al sau mozaic bizantin si Capela Paladina din Palermo. Catedrala din Monreale are, asa cum se intampla cu mai toate catedralele importante din Sicilia se prezinta cu un amalgan de stiluri: maur, bizantin, roman.

Catedrala din Monreale, interior

2. Templele grecesti de langa Agrigento (dedicate lui Juno, Hercule si Zeus), in partea de sud a insulei.

Templele de la Agrigento
3. Mozaicul roman de la Vila del Casale, din apropierea localitatii Piazza Armerina e foarte mare si foarte pretios de vreme ce este inclus in patrimoniul UNESCO. Sunt destul de multe incaperi in aceasta casa nobila romana, avand pe jos scene de vanatoare, de acrobatie sau infatisand animale exotice. Mozaicurile de la Villa Romana del Casale, calcate si de vizigoti si vandali in istoria sa, sunt foarte bine pastrate, prin aportul unei alunecari de teren care a ingropat-o in pamant in secolul XII.

4. Statiunea Taormina. 

Taormina si templele sale grecesti, la umbra Etnei

5. Etna, cel mai mare vulcan activ din Europa.

Vulcanul Etna

Norocoasa, am avut la dispozitie sapte zile pentru a vizita Sicilia, interval de timp in care eu si cei care ma insoteau ne-am indragostit zilnic de aceasta insula, pe masura ce o descopeream .
O saptamana pe insula lui Ulise, printre temple grecesti, ruine romane si mozaicuri bizantine, palate nomade si vestigii arabe care merita retraita, daca s-ar putea!

Ziua 1: Catania – Taormina

Prima imagine memorabila din Sicilia ne-a oferit-o, inainte de aterizarea avionului, vulcanul Etna, al carui varf parea „izolat” in nori de restul insulei. A urmat apoi prima primbare prin Catania, cel de-al doilea oras ca dimensiune din Sicilia, aflat destul de aproape de vulcanul Etna, care i-a produs orasului numeroase stricaciuni in timp.

Palatul Biscari, interior

Catania are o multime de obiective turistice, precum: Domul, Teatrul Massimo Bellini si, evident, Obeliscul sprijinit pe un elefant facut din roca neagra vulcanica – Fontana dell’Elefante. Sa nu uit de castelele sau palatele sale – precum: Castello Ursino sau Palatul Biscari, sau piata de peste, unde se gasesc o multime de specii de vanzare. Centrul vechi al Cataniei, cu ale sale cladiri in stil baroc, sunt in patrimoniul UNESCO de peste 10 ani.  Peste toate aceste atractii care-ti pot ” fura” usor o zi de vacanta fara sa-ti dai seama sau sa te plictisesti, nu ai cum sa nu observi „marea”  de motociclete si de scutere de pe strazi, o atmosfera tipic italiana de altfel.

Teatrul Massimo Bellini

Ne-am cazat intr-un tarziu si am remarcat ca, desi intarziasem, cei de la hotel, rabdatori si amabili, ne-au facut sa ne simtim bine, asteptandu-ne cu masa de gustrari . Hotelul Antares (4* ), situat la doar cativa km de Taormina, este „cocotat” pe un tarm inalt, ceea ce ii asigura o panorama ampla asupra marii. Cei care adora rasaritul soarelui se pot bucura si de scenele desprinse parca din filme cu pescarii plecand la munca, pe mare, inainte de rasarit.


Ziua 2: Messina

La Messina am ajuns cu autobuzul de linie (inca nu inchiriasem Fiat-ul) in mai putin de o ora si jumatate din Catania. Messina este al treilea oras ca importanta al insulei si cel mai apropiat de varful „cizmei” numita Italia. Din port sau de pe faleza vezi, peste stramtoare, peninsula Italica.
Cladirile sale monumentale, Palatele, Tribunalul si mai ales Domul sunt dovada unei bunastari legate dintotdeuna de activitatea portului din Messina. In catedrala pe care ei o numesc Dom am vazut primii pereti decorati cu mozaic bizantin si ni s-au parut coplesitori prin frumusete, stralucire, vechime.
Fantanele din pietele Siciliei sunt minunate, par cadrul ideal al unui film cu indragostiti, dar cea din fata Domului din Messina este de-a dreptul monumentala. Turnul -clopotnita al Domului din Messina este original decorat cu semnele zodiacale.

Messina
De altfel, Sicilia are o bogatie incredibila de biserici decorate in tehnica mozaicului bizantin, reproducand scene din Vechiul si Noul Testament sau imagini ale sfintilor, apostolilor, ale lui Iisus Cristos Pantocrator si Fecioara Maria. Toate sunt realizate cu migala si talent, din mozaic auriu si policrom, cu suflet si har, inca din vremurile cand Sicilia era partea a Imperiului Bizantin.

Ziua 3: Vulcanul Etna si Cefalu

Vulcanul acesta are ceva fascinant, varful ii e mai mereu acoperit de zapada si „pufaie” zilnic kilograme de cenusa. Pana la o anumita inaltime a „muntelui de foc” sunt diverse sate si mici orasele. Localitatile de la poalele Entei sunt pitoresti, fiind evidente si ocupatiile de baza ale localnicilor: agricultura si mai ales viticultura.
Odata ce treci de ultima localitate, dupa cateva serpentine prin padurile de pini ajungi intr-o parcare turistica de unde pleaca telefericul, care in noiembrie cand am ajuns noi nu functiona probabil din lipsa de clienti. Era soare, dar totusi frig aproape de varful celui mai inalt vulcan din Europa. Etna se ‘lasa” cucerit de jeep-urile autorizate de catre autoritati sau de turistii obisnuiti cu drumetiile alpine, fiind indicat insa sa cunosti traseul. Daca nu faci parte din niciuna din cele doua categorii, te poti plimba pe „limbile” de lava solidificata, neagra, si probabil ca nu vei rezista tentatiei de a culege souveniruri de pe „marile” de lava incremenita.

Nordul Siciliei, o zona autentica

Odata bifata experienta apropierii de un vulcan activ, am decis sa coboram pe drumul catre nordul insulei. Aici am descoperit o zona rurala autentica si pitoreasca, unde se cultiva, chiar la poalele vulcanului, vita de vie, grau, lamai, migdali si legume. Casele de piatra din satele Siciliei imi plac la nebunie, chiar asa, mai putin sofisticate cum sunt, fiind insa solide si dand o senzatie de pace si statornicie. Inchipuiti-va aceste case inconjurate de garduri vii-din cactusi incarcati de fructe portocalii, zemoase, dar si periculoase datorita tepilor fini!…
Periculoasa este si apropierea vulcanlui Etna, care-si da in petec la fiecare trei luni, iar odata la 150 de ani produce pagube serioase, distrugand localitati. Aceasta amenintare pare trecuta cu vederea de catre localnici, dat fiind ca poalele vulcanului sunt dens populate, datorita fertilitatii deosebite a solului.
Imaginea vulcanului Etna dinspre coasta de nord este poate mai impresionanta decat cea dinspre sudul sau estul insulei. Iar aceasta zona a Siciliei, mai putin dezvoltata turistic si foarte autentica, este exact ceea ce ne doream. Pe litoralul de nord am ajuns intr-o asezare unde erau cateva ateliere de ceramica. M-am indragostit de ceramica siciliana, vesela, viu colorata, mediteraneana, purtand in spate o traditie foarte veche. Din lampile, farfuriille, fructierele, lavoarele sau mesele de ceramica produse aici pare ca iti zambeste soarele: de la calatoria in Mexic nu am vazut ceramica mai diversa si mai frumoasa.

Odata ajunsi la Cefalu ( in nordul insulei) am descoperit minunata sa catedrala, cu al sau stil roman-arab-bizantin. Piata din fata lacasului de cult, cu palmieri, intareste atmosfera patriarhala , plina de calm, a oraselor insulare mici. Contrar acestor aparente, este multa viata in acest orasel, cu strazile sale medievale inguste, pietruite, cu casele din piatra, cu franghiile pentru uscat rufe intinse de la un balcon la altul. Un oras mic, dar incantator, cu privelisti minunate asupra marii si muntelui, Cefalu merita inclus pe lista de vizitat, macar pentru plaja sa micuta unde acosteaza barcute colorate daca nu pentru restaurantele si terasele sale.

Cefalu

Sicilia mi s-a parut o insula turistica, dar nu agasant de aglomerata. Poate si perioada vizitei, toamna, a fost ideala pentru noi, fiind nici cald, nici frig, nici ploaie prea multa (doar torentiala in prima seara), fara prea multi turisti dornici de vacanta de vara.

Ziua a 4-a Palermo, perla Mediteranei

Ca sa nu ne mai intorcem in zona Taorminei si sa pierdem alte cateva ore bune pe autostrada am decis sa ne cazam la Palermo si a doua zi sa vizitam orasul. Niste prieteni, un cuplu romano-italian, ne-au gasit un resort in apropiere de Palermo recomandand ca fiind mai sigur ca parcare pentru Fiatul nostru Punto. A doua zi am pornit in descoperirea orasului Palermo si a asezarii vecine Monreale.
In Palermo am vizitat impunatoarea catedrala Santa Maria Assunta, cu a sa silueta care aminteste de perioada ocupatiei maure a insulei-cand toate bisericile au fost transformate in moschei. Catedrala din Palermo are astazi un amestec de stiluri arhitecturale unice pentru o biserica de o asemenea anvergura:  bizantin, romanic, gotic, renascentist si baroc. Am mai vizitat parcul unde este o statuie a lui Nicolae Balcescu. Era intr-o companie placuta compatriotul nostru, daca avem in vedere faptul ca la „picioarele ‘ sale se jucau copiii, sub privirile atente ale mamicilor. Teatrul din Palermo este o alta cladire monumentala.
Per ansamblu, Palermo are o atmosfera araba pronuntata, iar Palatul normanzilor constituie o vizita aproape obligatorie pentru cei care au ajuns in acest oras. Capela Palatina construita in anul 1132 este probabil incaperea cea mai frumoasa vazuta de mine vreodata. Aici coexista armonios stilul romanic al normanzilor, cel arab si cel bizantin, fiecare centimetru fiind decorat cu har. Palermo este un oras fondat de fenicieni, cucerit pe rand de cartaginezi, greci, mauri, vandali, englezi, spanioli si probabil ca am uitat pe cineva, fiecare lansand in timp urmele trecerii pe aici. Cartierul vechi al orasului Palermo  rivalizeaza ca intindere cu „centrul vechi” din Roma si Napoli. Pe Corso Calatafimi, strada de doar un kilometru lungime, se concentreaza parca intreaga mostenire istorica a  Sudului Italiei: un cimitir punic, case de romane (in Piazza Vittoria), palate normande (Cuba si Palatul Regal) si biserici baroce…

Palermo

De altfel, in Palermo sunt o multime de palate impunatoare , cladiri monumentale, nobile, parcuri, acesta fiind motivul pentru care in portul sau sosesc multe vase de coaziera. Cafenelele sunt veritabile „institutii publice”, insa daca vreti sa mancati este bine sa evitati restaurantele din port si sa aventurati spre stradudele mai indepartate de acesta. Mai sunt si colturi mai modeste care contrasteaza cu aerul nobil al orasului, dar care pun si mai bine in valoare stralucirea de odinioara. „Piata Rusinii” are o fantana care a creat senzatie la vremea cand locuitorii au vazut statuile cu foarte clare detalii anatomice si probabil mai creaza si astazi in randurile celor mai pudici.
Din Palermo poti ajunge foarte usor la Monreale (in aproximativ 20 de minute cu autobuzul). Undeva mai sus decat Palermo, Monreale ofera o vedere frumoasa spre tot golful si orasul Palermo, iar Catedrala sa este magnific decorata cu mozaicuri bizantine, elaborate cu multa delicatete. Mozaicurile din catedrala din Monreale- cunoscuta drept Santa Maria la Nuova, acopera peste sase mii de metri patri patrati, o suprafata mai mare decat cele din bazilica San Marco din Venetia.
Atmosfera din Monreale este boema, cu pictori, terase, carute de lemn decorate si viu colorat pictate in stil tipic sicilian. Merita sa ajungeti aici si sa „pierdeti” cateva ore! Ceea ce am si facut, dupa care am pornit catre Taormina pe autostrada foarte buna care face legatura cu nord-estul insulei.

Ziua a 5-a: Siracusa

Din Taormina am mers cateva ore pe autostrada pana la Siracusa. Aici, locuitorii organizau o piata mobila, bogata si spectaculoasa, oferind tot ce are mai bun insula de pus pe masa; peste si fructe de mare, legume, fructe- lamai gigantice, rosii uscate la soare. Prin Siracusa ne-am plimbat prin fantastica piata a Catedralei, piata lui Arhimede, la fel monumentala si nobila. Multe edificii vechi sunt de culoarea mierii, scaldate in soare sunt atat de placut de admirat! Siracusa este un oras minunat, numai bun de stat pe trepte, de baut un capucino si de privit la forfota specifica . Interesant cum in Catedrala din Siracusa sunt incorporate coloanele unui templu grecesc, amintirea epocii marelui Arhimede. Ortigia, cel mai vechi cartier al Siracusei, este situat pe o insulita legata printr-o sosea de oras, cu o arhitectura fermecatoare.
Amfiteatrul din Siracusa e magnific amplasat cu vedere la mare. Noto este un orasel cu multa cladiri in stil baroc , merita vazut atmosfera e de basm. Aici batraneii stateau la o cafenea sau prin parc discutand si privind trecatorii.
Templele grecesti din Sicilia sunt incredibil de bine pastrate, nu banuiam inainte de vizita mea pe insula ce mostenire fantastica au sicilienii. Imaginati -va doua temple surori ale Parthenon de pe Acropole, Atena, contruite de greci cu mii de ani in urma si pastrate in picioare destul de bine langa Agricento in Valea templelor .

Ziua a 6-a: Taormina, vedeta statiunilor siciliene

Asezata intr-un „balcon” natural  inalt cu privelisti superbe spre mare, cu magazine foarte elegante si exclusiviste, cu bisericute in piete cu fantani si cafenele ca orice orasel italian care se respecta, Taormina este vedeta statiunilor siciliene. Buganvileele roz decoreaza multe cladiri si gradini, creand un contrast fericit cu piatra caramizie care  predomina in constructia caselor. Cea mai buna cafea este cea cu “vedere la trecatori” servita impreuna cu canoli sau casata , cea mai buna pizzerie e Vecchia Taormina. In Taormina vizitati amfiteatrul roman si magazinele de delicatesuri italiene: paste multicolore , vinuri, dulciuri… Caneloni sunt niste tuburi facute din aluat prajit umplute cu diverse creme, noua cea mai buna alegere ne-a parut umplutura de ricotta.
In Bucuresti exista o cofetarie a unei familii de sicilieni, dar din motive economice nu respecta 100% reteta si gustul nu e acelasi ca a caneloni din Sicilia. Caneloni buni am mai mancat in New York unde evident cea mai gustoasa mancare e cea italiana. Poti sa spui despre Taormina ca este frumoase ziua, insa seara are un soi de magie greu de descris in cuvinte.

Ce mai trebuie vazut!
*Tot ce nu trebuie sa ratezi in Sicilia. In Caltagirone, orasel aflat la aproximativ 68 de kilometri de Catania, sunt multe ateliere si magazine de ceramica, insa balcoanele decorate cu rufe pe sfoara au devenit deja marca inregistrata a Siciliei si a Italiei. Mie imi sugereaza o atmosfera de apropiere, de prietenie, de familiaritate. Vizitati Caltagirone sau orice alt sat sau oras Sicilian si apoi spuneti-mi daca am sau nu am dreptate:) !

Caltagirone

*Mozaicul roman de la Vila romana del Casale, din apropierea localitatii Piazza Armerina e foarte mare si foarte pretios de vreme ce este inclus in patrimoniul UNESCO. Sunt destul de multe incaperi in aceasta casa nobila romana, avand pe jos scene de vanatoare, acrobatii, animale exotice. Mozaicurile de la Villa Romana del Casale, calcate si de vizigoti si vandali in istoria sa sunt foarte bine pastrate, prin aportul unei alunecari de teren care a ingropat-o in pamant in secolul XII.

Vila romana del Casale

Ziua a 7- a Dupa un mic dejun la hotel si dupa ce ne-am luat la revedere de la masinuta ce ne-a ajutat la descoperirea insulei le-am spus celor de la hotel ca ne-au facut sa ne simtim ca oaspeti, nu ca simpli turisti.
Aeroportul Cataniei te surprinde cat de practic si aerisit este. Inainte de imbarcare, chiar langa poarta, am gasit, printre diverse, un mic magazin si o cofetarie unde canelonii si casata din vitrina frigorifica ”m-au rugat” sa viziteze si ei Bucuresti-ul. A trebuit sa stau la coada cu niste italieni care duceau cantitati impresionante de caneloni pe „cizma„. Superb ambalati, canelonii mei cu ricota au calatorit cu bine si au fost apreciati la o masa de bun venit acasa. La fel si casatta.

„I’ll make him an offer he can’t refuse”, spunea Marlon Brando in „Nasul„, film despre sicilieni si Sicilia. Aceasta probabil efectul care „bella Sicilia” il are asupra vizitatorilor sai: nu mai au cum sa refuze o noua vizita pe aceasta insula, odata ce au apucat sa puna piciorul pe pamantul ei.

Siracusa

taormina sicilia.jpg
cristina irimia ghid.jpg
taormina-italy-beach.jpg
taormina etna sicilia italia.jpg
isola bella taormina Italia.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This