Construit pe un platou foarte întins în apropirea Mării Ionice pe care o supraveghează de la înălțime, Valle dei Templi -Valea Templelor Agrigento din Sicilia înseamnă mai mult decât cei peste 2.600 de ani de istorie. Parte a ceea ce a fost odată Magna Graecia- Grecia Mare- Valea Templelor Agrigento este printre cele mai mari și mai bine conservate situri arheologice grecești din lume.
Parcul arheologic Valle dei Templi-Valea Templelor Agrigento este printre cele mai fascinante obiective turistice din Sicilia și una dintre cele mai importante zone arheologice din Italia. De altfel, a fost inclus sub protecția UNESCO în 1997.
Despre anticul Akranas-Agrigento din prezent
Fondat în secolul al VI-lea. Î.Hr. de către coloniștii greci, vechiul Akragas, nucleul original al Agrigento, a fost odată unul dintre cele mai importante orașe din Marea Mediterană. A fost proiectat de la început să aibă șase drumuri principale paralele, late de șapte metri fiecare, care se intersectau cu alte șase drumuri secundare. În secolul al V-lea î.Hr., Akragas era un oraș înfloritor d.p.d.v. economic și cultural. Era casa filozofului presocratic Empedocle. Cucerit de cartaginezi în 406 î.Hr., Akragas a renăscut, două secole mai târziu, în vremea stăpânirii romane. În acea perioadă, orașul a fost vizitat de Cicero care căuta dovezile privind rapacitatea și delapidările pro-consulului Verre, descris de Virgiliu în Eneida. Slăbirea și decăderea Imperiului Roman au dus la diminuarea importanței actualului Agrigento.
Ca toată Sicilia, orașul a tot fost ținta cuceritorilor. Poziția sa strategică, în apropierea mării, pe un platou flancat de două dealuri și “spălat” de două râuri, a atras cuceritorii. A devenit mai întâi arab (în 829) și apoi normand (în 1086). S-a numit Girgenți până în 1927, când i s-a dat numele oficial „Agrigento”.
Valle dei Templi-Valea Templelor Agrigento, impresii
Valle dei Templi-Valea Templelor Agrigento nu este chiar o vale. Se prezintă întinsă pe un platou uriaș prin care pare că un gigant s-a distrat cu diverse vestigii istorice din diferite perioade istorice. Vestigiile și ecourile civilizațiilor pierdute te emoținează, contrastul dintre solul roșiatic și cerul albastru precum și panoramele ample te impresionează. Vegetația mediteraneană te revigorează cu verdele ei neașteptat într-un decor destul de arid. M-am simțit privilegiată că am putit păși efectiv pe urmele unei istorii milenare care nu se vrea uitată.
Urmând drumurile bătătorite de mii și mii de localnici, trecători, neguțători, cuceritori și mai nou, turiști, epoci diferite ale istoriei ți se arată privirii. Sanctuare, necropole păgâne și creștine, fortificații și rețeaua de apeducte subterane, ocupă aproape 1.300 de hectare în acest „colț” deosebit al Siciliei.
Valea Templelor Agrigento este dovada palpabilă că oamenii au nevoie de povești frumoase pentru a-și îmbunătăți viața și mai ales că lucrurile bine făcute rezistă timpului și timpurilor. Iar timpul nu iară nimic, până la urmă.
Valea Templelor Agrigento, inspirația artiștilor
Dacă te simți emoționat și inspirat de acest loc, află că Valle dei Templi-Valea Templelor Agrigento are această putere asupra celor cu suflet de artist. A fost muză pentru filosofi, scriitori, poeți și pictori. Și desigur și pentru turiștii inteligenți și curioși ca tine. Atmosfera Valle di Timepi Agrigento și nostalgia acestui loc le-a pătruns la suflet lui Johann Wolfgang Von Goethe, Guy du Maupassant, Alexandre Dumas, Anatole France, Murilo Mendes, Lawrence Durrell, Nicolas de Stael, etc.
Sicilienii Luigi Pirandello, Salvatore Quasimodo și Francesco Lojacono au fost cumva “obligați” să iubească și imortalizeze în scrierile și tablourile lor acest loc unic. Era locul lor natal pe care-l iubeau și promovau.
Și nu fără motiv. Printre migdali și măslini “cresc” unele dintre cele mai reprezentative clădiri din lume construite în elegantul stil doric. Iată câteva exemple de arhitectură grecească nu doar splendide ci și bine conservate: de la est la vest tempul lui Hera (Juno) Lacinia, Concordia, Heracles (Hercule), Zeus Olimpian (Jupiter), Castor și Pollux (Dioscuri) și Hephaistos (Vulcan).
Acestea veghează de la peste 70 metri câmpia San Gregorio și râul Akragas, la gura căruia se aflau portul și deocurile și depozitele orașului antic. Lângă râu, templul închinat zeului medicinei, Asclepius, a fost un centru de pelerinaj aducător de speranță celor suferinzi.
Ce nu ar trebui să ratezi în Valle dei Tempi-Valea Templelor Agrigento
Templul Dioscuri (Castor și Pollux)
Gemenii legendari născuți din unirea reginei Spartei cu Jupiter au primit se pare un templu imens cu dedicație specială. Platforma înaltă, montată pe trei trepte, avea 34,12 m lungime și 15,86 m lățime. Doar patru coloane, din cele 34 câte avea inițial, se remarcă stoice printre ruinele sale. A devenit Simbolul orașului Agrigento, deși rămășițele așa cum le vedem astăzi, sunt de fapt o reconstrucție realizată de autorități între 1836 și 1852.
Capitelurile și friza aparțin templului original.
Templul lui Zeus Olimpian (Jupiter)
După victoria asupra cartaginezilor la Himera (480-479), ca mulțumire lui Zeus, akragantinii au ridicat acest temple. Una dintre cele mai mari clădiri din antichitate, Templul lui Zeus este o clădire în esență dorică, dar nu existau coloane de sine stătătoare, ci semi-coloane, angrenate într-un perete continuu.
Templul cu o înălțime de aproximativ 20 m, măsura 112,70 x 56,30 m la stilobat. Întreaga construcție a fost realizată din blocuri mici de piatră, fiind susținută de o platformă cu cinci trepte la aproximativ 4,5 m deasupra solului. Spre deosebire de alte temple ale vremii, coloanele exterioare nu stăteau singure ca un peristil de sine stătător, ci erau angrenate de un zid cortină continuu necesar pentru a susține greutatea imensă a ansablamentului său. Între coloane se aflau figuri de piatră înalte de aprox. 7,5 m, care se pare că suportau greutatea părții superioare a templului pe mâinile lor.
Acesta a fost cel mai mare templu doric construit vreodată, deși nu a fost niciodată finalizat.
Tiempio della Concordia-Templul Concordiei
Construit tot în jurul sec. al V-lea î. Hr. Tiempio della Concordia este situat de-a lungul Via Sacra din Valle dei Templi Agrigento. În pofida materialelor mai casante, timpul a fost mai iertător cu el, fiind cel mai bine conservat. Spre deosebire de alte temple, sursele nu transmit zeul căreia i-a fost dedicat. Așa că numele actual al Tempio della Concordia derivă dintr-o inscripție latină găsită, în apropierea templului, de un istoric. Transformarea templului într-o biserică greco-ortodoxă în sec.VI-lea. D. Hr., a determinat consolidarea lui de la temelii și adăugarea de elemente de siguranță.
Statuia lui Icar
În fața templului, îți atrage atenția Statuia lui Icar, donată de sculptorul polonez Igor Mitoraj. Statuia reprezintă căderea lui Icar, care nu a ascultat de tatăl său Dedalus și a zburat prea aproape de soare. Și-a ars aripile de ceară și a căzut în Marea Mediterană.
Templul lui Heracles – Ercole (Hercule)
Este nu doar cel mai vechi ci și printre cele mai frumoase temple ale antichității. Părți din clădire sunt încă vizibile de departe, ridicându-se în Valea Templelor Agrigento ca simbol al puterii lui Herakles, eroul național al Siciliei antice și, în special, al Agrigento. Templul, care a găzduit o statuie de bronz a eroului Hercule, a fost distrus de războaie și probabil de un cutremur. Păstrează astăzi doar nouă coloane din cele 38 inițiale.
Templul lui Asclepius-Esculapius
Templul lui Asclepius- Aesculapius ( la romani), zeul medicinei și al vindecării la greci și la romani, a fost construit începând cu sec. IV. Î. Hr., în afara zidurilor orașului antic, în Piana di San Gregorio (Câmpia Sfântului Grigorie). Poate pentru că aici veneau în pelerinaj bolnavii în căutarea vindecării și alinării. Pereții templului purtau inscripțiile bolnavilor care au fost vindecați. În centru se afla Templul lui Asclepius, de ordin doric, pe un subsol accesat prin trei trepte.
Dimensiunea și decorațiunile clădirii erau mult mai mici decât cele ale altor temple Akragas: avea puțin peste 22 de metri lungime și aproximativ 11 metri lățime. Vis-a-vis, sunt încă vizibile rămășițele altarului de jertfă. În vecinătatea templului ( sursa foto cu templul aici) au fost găsite numeroase ex-voto (daruri votive), semn de speranță pentru bolnavii care veneau și așteptau să fie vindecați.
Mormântul lui Theron
În ciuda numelui său, monumentul nu are nimic de-a face cu Theron, dictatorul din Akragas în sec. al V-lea î.Hr. Se pare că numele a fost dat de călătorii europeni înstăriți care începând cu sec. al XVIII-lea și mai ales în sec. al XIX-lea au venit în număr mare să Valea Templelor Agrigento. Este o clădire funerară din secolul I î.Hr., a cărei arhitectură seamănă cu cea a unui templu mic cu plan pătrat cu coloane dorice și o friză decorată. Amplasată în apropiere de Templul lui Hercule, clădirea făcea parte din Necropola Giambertoni.
Templul lui Hephaistos- Vulcan
Templul dedicat lui Hefapistos-Vulcan ale cărui ruine sugerează o altă construcție impunătoare în stil doric, datează din secolul al V-lea.
Templul Herei-Junona
Construit în mod spectaculos pe vârful estic al dealului, adăpostea cultul zeiței fertilității. Numele său, ca și cel al Templului Concordiei din apropiere, este convențional, rezultatul unei interpretării unei inscripții latine care îl confundă cu Templul Herei din Crotone. Urmele de foc, încă vizibile pe pereții cella, sunt o amintire a teribilului an 406 î.Hr., când acest templu magnific, aproape identic cu cel al Concordiei, a fost și el distrus de cartaginezi. În apropiere, se mai văd clar un altar mare pentru jertfe (spre răsărit) și o porțiune de drum adânc brăzdat de roțile de car, care vine de la Poarta III a orașului.
Giardino della Kolymbethra
Iată o zonă suprinzătoare în mijlocul Valea Templelor Agrigento, într-un peisaj mai degrabă arid, prăfuit. Tiranul Theron a construit aici, acum aprox. 2.500 de ani, un sistem de tuneluri și apeducte pentru alimentarea cu apă. Oaza verde și mai răcoroasă din mica vale unde e amplasată grădina a devenit loc de socializare. Un secol mai târziu, sistemul de apă a fost îngropat și așa au apărut un iaz cu pești și grădini fertile. Și astăzi, Giardino della Kolymbethra este plină de citrice, fistic, roșcove, nuci și rodii alimentate de vechile instalații de apă… După ce a devenit proprietatea Bisericii Catolice, acesta a plantat citrice, ceea ce i-a oferit un aspect fascinant și astfel această „grădină a deliciilor” a devenit o etapă a „Marelui Tur” european în secolul al XIX-lea. Atunci nobilimea a descoperit destinații deosebite precum Sicilia și atracții deosebite precum Taormina, Valea Templelor și Siracuza.
Sfaturi pentru a vizita Valea Templelor Agrigento
În primul rând, să ai încălțări comode, potrivite, pentru că este ceva de mers pe jos de la un obiectiv la altul. Dacă ajungi în sezonul cald, ia cu tine și ochelarii de soare, șapca și crema de protecție solară. Ar trebui să acorzi aproximativ trei ore pentru vizita la Valea Templelor Agrigento.
Pregătește-te să mergi mult! Dacă ești comod sau ai probleme de mobilitate, există și tururi cu trenulețele electrice ( 75 euro/persoană).
Orele de deschidere a Valle dei Templi:
*În zilele lucrătoare: 08.30 – 19.00 (ieșire până la ora 20.00)
*De sărbători și ajunul Crăciunului: 08.30 – 19.00 (ieșire până la ora 20.00)
Taxa de intrare:
Preț integral: de la 15 iunie 2024 până la 31 decembrie 2024 -15,00 € de persoană
Copii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere: de la 15 iunie 2024 până la 31 decembrie 2024 (în legătură cu expoziția „I Tesori d’Italia”) 9,00 EUR de persoană.
Gratuit pentru toți în prima duminică a fiecărei luni. Taxă suplimentaă pentru Giardino della Kolymbethra.
Cum ajungi la Valea Templelor Agrigento
Cu mașina este cea mai bună variantă. Din Palermo sunt 130 km, din Catania, 160 km, iar din Siracuza 210 km.
Cu trenul. Agrigento este conectat pe calea ferată de Palermo și Caltanissetta (de acolo se ramifică linia pentru Siracusa, Catania, Messina și Continent). Gara (Stazione Centrale) este situată în centrul orașului. Din centru sunt autobuze din Piazzale Rosselli către Valle dei Templi Agrigento.
Alte atracții ale Văii Templelor
Zidul și porțile orașului
Fragmente din puternicul zid al anticului Akragas, lung de aprox. 12 km și construit din piatră, pot fi încă observate lângă Templul Concordiei. Au fost găsite locațiile tuturor celor nouă porți ale fortificației, fiind reconstruite până la sfârșitul sec. IX d.Hr.
Templul zeitățelor chtonice-ale pământului
În Grecia antică se venerau și zeitățele chtonice-ale pământului-precum Gaia (zeița pământului), Demeter (patrona agriculturii) și Persefona (zeița fertilității și al tărâmului morților). Ce a mai rămas din temple se poate zări la nord de Templul Dioscurus.
Necropole
Între templele dedicate lui Juno și Hercule se întinde zona cimitirului creștin din sec. III-VI d.Hr. Este format din 130 de morminte de piatră. O necropolă din perioada bizantină este lângă rămășițele zidului de stâncă dintre Templele lui Juno și Concordia.
Cele mai mari morminte au fost în catacombele Grotta Fragapane, care datează din secolul al IV-lea d.Hr. Tunelurile și camerele mici pentru rămășițele primilor creștini există astăzi.
Necropola romană (secolee II și III-lea d.Hr.) sunt cunoscute sub numele de Necropoli Giambertoni, și se află pe partea dreaptă a Grottei Fragapane.
Ecclesiasterion din Valea Templelor Agrigento
Datată în sec. IV și III î.Hr., Ekklesiasterion era un loc important din oraș pentru adunări populare (ekklesia). Situat lângă Muzeul arheologic regional, structura sa este similară cu teatrul grecesc. Ekklesiasterion avea 19 rânduri de trepte de piatră și putea găzdui 3.000 de persoane. În secolul I î.Hr. a fost înlocuit cu Oratorio di Falaride, care era un mic templu conceput pentru închinarea privată la zeități.
Gimnaziul
Arheologii au descoperit că bărbații din Akragas participau la Gimnaziul (Ginnasio), o structură religioasă din perioada romană concepută pentru activități sportive.
Gimnaziul din Valea Templelor din Agrigento era situat la nord de Templul lui Zeus și datează din timpul domniei lui Octavian Augustus. Sportivii au folosit altarele pentru a-și lăuda zeii pentru victoriile lor în competiții. Gimnaziile au fost demolate în sec. IV-lea d.Hr. pentru a face loc piețelor și depozitelor, devenind în Evul Mediu zona meșteșugărească a orașului.
Teatrul din Valea Templelor Agrigento
Unde este teatrul? Ar fi ciudat ca un oraș prosper precum Akragas să nu aibă unul! Desigur că a existat, dar arheologii l-au găsit abia în 2016. Teatrul din Valea Templelor Agrigento a fost construit probabil în sec. II î.Hr. după toate canoanele arhitecturii grecești. A fost similar cu teatrul antic din Segesta.
Din păcate, nu mai există vestigii semnificative din el. A fost identificat doar din aranjarea rămășițelor clădirii și din fragmente de măști și statuete de teracotă.
Cartierul Roman
Cu suprafață de 10 mii de metri pătrați, fostul cartier roman (Quartiere Ellenistico Romano), era format din 27 de case. Fragmente cu motive geometrice, vegetale și zoomorfe din podelele de mozaic ale locuințelor pot fi văzute în Muzeul de Arheologie din Agrigento.
Magazinele, depozitele, cisternele de colectare a apei și sistemul de canalizare suprateran le făcea viața și mai ușoară celor care trăiau aici.
Valea Templelor Agrigento este cel mai impresionant ansamblu monumental din toată Magna Graecia și un loc simbolic al civilizației. O mare parte din templele dorice sunt încă intacte sub câmpuri, plantații și livezi. Ceea ce vedem noi astăzi sunt vestigiile orașului elenistic și roman și mormintele creștinilor timpurii care au trăit și murit aici.
Orașul Agrigento privește de sus la această istorie de care este mândru și pe care se străduiește să o ducă mai deprate.
Ne străduim să-ți oferim articole cât mai completd și foarte bine documentate. Sperăm că ți-a plăcut și te-a inspirat și acesta. Te așteptăm pe Facebook și Instagram, cu Like și Share ! Mulțumim!
Visează, Iubește, Călătorește!
Drum bun!
#consilierturism #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism #UNESCO #italia #sicilia #travelblogger #valledeitempi #agrigento #history #magnagraecia #mythology #grecia #visitsicily
Scala dei Turchi, la 14 km de Agrigento. Un lco spectaculos, la care nu te duci în mod special pentru plajă, ci pentru peisaj. Plaja e plină de pietre.