Roma, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, are nenumărate atracții de top, care te vor încânta fără să dai nici măcar un cent pentru a avea acces la ele. Indiferent dacă ești amator de istorie, de artă, de arhitectură, ești romantic sau toate la un loc, Roma are multe de oferit, chiar și gratis.
15 atracții de top de care poți să te bucuri gratis în Roma.
Lista cu atracțiile de care te poți bucura gratis în Roma este lungă și …deschisă.  De fapt, aproape toate marile atracții ale Romei sunt for free, sau, chiar dacă nu sunt așa în cea mai mare parte a timpului, ele devin dacă știi când anume să le vizitezi.
 
 
1.Vizitează prima duminică din lună simbolul Romei, Colosseum. Este un obiectiv pe care nu ai cum să îl ratezi în Cetatea Eternă, construcția de peste două milenii fiind impresionantă atât la exterior dar mai ales din interior.
În mod normal, la Colosseum, această minune a lumii antice, se plătește bilet de intrare, dar dacă îți programezi vizita pentru duminică, prima duminică din fiecare lună, accesul este gratuit. Desigur, nu spune nimeni că nu va fi aglomerat la Colosseum, dar așa este de obicei aici, face parte din farmecul locului, cum s-ar spune.
 
2.Aflate în imediata apropeiere a Colosseumului, Forul Roman și Colina Palatină, alte atracții de neratat în capitala Italiei mai ales dacă iubești istoria, sunt și ele gratuite în prima dumunică a lumii.
Dacă nu ajungi în weekend la Roma, cel mai avantajos este să-ți cumperi un bilet combinat pentru aceste trei atracții emblematice ale Cetății Eterne, Colosseum, Forum și Colina palatină, costă 12 euro în total, e valabil două zile, poți să le rezervi pe site, aici.
 
 
3. Mergi pe urmele marilor împărați. După ce ai călcat pe urmele imperatorilor care au schimbat lumea, pe Via Sacra din Forul Roman, cea pe care în antichitate aveau loc procesiunile triumfale, ar fi păcat să nu încerci și Via dei Fiori Imperiali, luând-o către Piazza Veneția. Pe drum, dacă nu ai făcut-o până acum, te convingi că Roma chiar este un muzeu în aer liber, mai ales în centrul său istoric, care numai mic nu este.
În weekend, Via dei Fiori Imperiali devine pietonală, atmosfera fiind astfel mult relaxată, numai bună să te minunezi de grandoarea bătrânei Rome, privind în strânga către vestigiile Forului Roman scăldat în soare, apoi la închisoarea Mamertină, unde au fost închiși Sfânții Apostoli Petru și Pavel. În dreapta sunt Forumul lui Augustus și cel al lui Traian…
Apoi îți va atrage privirea silueta zveltă a Columnei lui Traian. În stânga e cel mai important deal al Romei, Campidoglio, “păzit” de statuia ecvestră a lui Vittorio Emanuele II ( Padre de la patria).
 
 
4. Lasă-te privit de Oculusul Pantheonului. Lăsând în spate Campidoglio, o poți lua pe Via del Corso, stradă celebră pentru shopping în capitala Italiei. Aici, e opțiunea ta dacă reziști sau nu tentației de a-ți cumpăra ceva, dar la un moment dat va trebui să faci stânga către un alt obiectiv de top al Romei: Pantheonul.
Este o altă minune a lumii antice, a fost construit pentru a fi închinat tuturor zeilor, a fost transformat în biserică, este luat drept model de arhitectură. Pantheonul este pe scurt de văzut, chiar este impresionant! Oculusul său din imensa cupolă lasă ploaia și soarele să intre nestingherite înăuntru.
Atenție la programul de funcționare, fiind deschis de luni până sâmbătă între 9 și 19, 30, duminica până la 18!
 
 
5.“Pierde-te” în mulțime, în piețele celebre ale Romei unde s-au turnat filme de succes.
Oferta este atât de mare în Roma încât ai de unde alege. Poți să începi cu minunata Piazza della Rotunda unde se află Pantheonul, unde te poți așeza pe marginea fântânii și privi la mulțime, la obeliscul egiptean, la casele vechi, la gladiatorii deghizați și asculta muzica artiștilor ambulanți.
Oricum, nu trebuie să ratezi nici Piazza Navona, cu cele trei fântâni ale sale, imensa Piazza del Popolo sau Campo de Fiori (prima piață a Romei) unde dimineața este piață de flori iar seara se întind mesele restaurantelor.
Michelangelo este cel care a proiectat, în secolul al XVI-lea, Piazza di Campodiglio, locul unde a fost și este încă Senatul. Mărginită de trei palate, respectiv Palazzo Senatorio, Palazzo dei Conservatori și Palazzo Nuovo, Piazza di Campodiglio este păzită de statuia lui Marc Aurelius și cea a lui Castor. Este una dintre cele mai frumoase piețe ale Romei, aici s-a turnat, printre altele, filmul de Oscar&Cannes La Grande Belezza.
 
 
6. Găsește un pic de liniște în bisericile Romei! Sunt mai mult decât biserici, sunt adevărate opere de artă, unele monumentale, altele mai modeste, cu propria istorie, mister și frumusețe! Fotografii și informații despre cele mai frumoase lăcașuri de cult din Roma aici.
 
 
7. Relaxează-te pe Treptele Spaniole cu o cafea to go sau un gelatto delicios. Piazza di Spagna te așteaptă să-ți găsești locul pe una dintreTreptele spaniole, privind către opera lui Bernini, Fontana della Barcaccia, și la oamenii din toate colțurile pământului care par că și-au dat întâlnire aici. Sus, dacă urci cele 138 de Trepte Spaniole numite și Scalinata della Trinita dei Monti, ajungi la frumoasa biserică franceză Trinita dei Monti. De aici, ai una dintre cele mai frumoase piețe ale Romei la picioare!
 
 
8. Răcorește-te la fântânile celebre! Vara, temperaturile din Roma pot deveni caniculare, iar fântânile, care aveau altădată rolul de a alimenta cu apă populația, au devenit niște mici oaze de răcoare. Celebre sunt Fontana delle Naiadi, din Piazza della Republica. Fontana del Tritone opera lui Gian Lorenzo Bernini din Piața Barberini, Fontana di Piazza Santa Maria in Trastevere, Fontana del Quirinale, cele trei fântâni din Piața Navona. Atracții de neratat, mai ales că sunt gratis în Roma!
 
 
9. Mergi în Piața Sf Petru și la Vatican. Atât imensa Piazza di San Pietro cât și Basilica di San Pietro au intarea liberă, ultima fiind deschisă publicului până la ora 19. Basilica di San Pietro este nu doar cea mai mare catedrală din lume, este centrul catolicismului!  Locul este deosebit, merită văzut pentru ceea ce reprezintă el pentru creștini și pentru operele de artă și relicvele pe care le are între ziduri. Piazza di San Pietro pare că te îmbrățișează, așa cum de altfel a fost și intenția arhitectului, statuile și sfinții apostoli veghează de sus oamenii care stau la coadă la intrare ( de fapt filtrul e cel care încetinește un pic lucruile). Garda elvețiană își ia treaba în serios, chiar dacă pentru vizitatori înseamnă o apariție mai pitorească și nu ratează ocazia să-i fotografieze!
 
 
10. Vizitează Muzeul Vaticanului. Muzeul Vatican, unul dintre cele mai bogate din lume, care găzduiește opere de artă și artefacte neprețuite, este una dintre atracțiile de nertat ale Romei. Este destul de aglomerat, dar Capela Sixtină, Muzeul Egiptean, apartamentul Borgia, Camelere lui Rafael sunt câteva dintre atracțiile pentru care merită văzut acest muzeu.
Muzeul Vaticanului este deschis în fiecare zi a săptămânii, mai nou putând fi vizitat și seara (în intervalul orar 9-21, în perioadele 24-31 iulie și 4 septembrie-30 octombrie 2015 ) cu excepția dumincilor. Ultima duminică din lună este deschis la Muzeul Vaticanului, fiind de altfel intrarea liberă. Detalii aici.
 
 
11. Vrei să-ți faci o idee despre cum era Roma acum jumătate de mileniu? Vrei să mănânci sau să bei ceva? Mergi în Trastevere, un cartier vechi, pitoresc, cu străduțe strâmte și umbrite, pietruite, case înghesuite cu iederă agățată de pereți sau cu vile somptuoase. Trastevere, un loc unde se află multe restaurante și cafenele, merită văzut pentru atmosfera sa autentică, romantică!
 
 
12. Mergi la Torre Argentina dacă îți plac pisicile! Aici, printre vestigii de mii de ani, se află și o parte a Curiei lui Pompei, locul unde a fost ucis Iulius Cezar de către Brutus, pe 15 martie 44 î.Hr. Aproximativ 250 de pisici fără stăpân trăiesc aici, fiind îngrijite de o asociație și le poți hrăni și tu. Nu e chiar un obiectiv 100 la sută gratis în Roma, dar merită, dacă iubești „lipicioasele” feline. 
 
 
13. Vizitează grădinile Villei Borghese. Roma nu este un oraș cu prea multe parcuri, este o urbe destul de prăfuită, dar Villa Borghese are una dintre cele mai mari și frumoase grădini din oraș. Iar Galleria Borghese, găzduită într-o clădire care datează din anul 1614, cu a sa importantă colecție de artă din care nu lipsesc operele lui Bernini, Raphael, Caravaggio și Canova, are intrarea gratuită în prima duminică din lună. Villa Pamphilj este cel mai mare parc public din Roma, din care nu lipsesc portocalii, leandrii.
 
14. Pentru o imagine de ansamblu a Romei, mergi pe dealul Gianicolo (Janiculum). Aici ai o panoramă amplă a Tibrului, a ruinelor antice și a cartierului Travestere. Lumea vine aici pentru salva de tun care se trage în fiecare zi la ora 12, menținându-se o tradiție veche de peste 167 de ani pentru a fi un reper pentru biserici.
 
 
15. Asigură-te că revii la Roma! Aruncă un bănuț în Fontana di Trevi și continuă tradiția care spune că toți cei care lasă un ban în această fântână celenră, la picioarele statuii lui Neptun, vor reveni sigur la Roma. Eu mă voi întoarce pentru că am găsit Fontana di Trevi în renovare și trebuie să o văd cum au ieșit lucrările! 
http:// Booking.com
 
Citește și despre topul atracțiilor Romei. Sau poate vrei să știi mai multe despre cele mai frumoase piețe și fântâni din capitala Italiei sau să mergi la una dintre plajele din apropiere.
 
Sper că ți-a plăcut articolul despre atracțiile de top de care poți să te bucuri gratis în Roma și că te-a inspirat. ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook și Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? ! 

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #italia #roma #travelblogger #travel

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

 
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This