Iată ghidul celor mai frumoase și apreciate plaje din apropierea Romei, locuri de la malul Mării Tireniene unde poți evada atunci când ți-e dor de mare, de soare, de briza răcoroasă.

Roma înseamnă istorie, artă, cultură și romantism, probabil că este de prisos să mai amintesc că este o destinație completă, de văzut o dată în viață. Ai vestigii istorice celebre de vizitat la Roma, piețe și fântâni deoebite, catedrale și biserici minunate, unele dintre obiective putând fi vizitate gratis. Capitala Italiei mai are un as în mânecă, o atracție la…mare căutare vara, când orașul este toropit de căldură: proximitatea de mare. Sunt zeci de plaje în apropierea Romei, opțiuni tentante pentru localnicii și turiștii care doresc să evadeze din vechiul oraș pentru briza mării.

Iată topul celor mai frumoase și apreciate plaje unde poți să evadezi din cotidianul canicular al zilelor de vară în Roma pentru a te bucura de mare, de nisip, de fructe de mare și de apusuri înflăcărate. 

Unele din aceste plaje din apropierea Romei sunt ușor accesibile, cel mai elocvent exemplu fiind al plajei Romei. Altele se lasă mai greu de cucerit pentru cei care trebuie să apeleze la transportul public, dar merită efortul pentru că sunt mai liniștite și mai pitorești.

-Lido di Ostia-Plaja Romei. Lido di Ostia este scăldată de o mare reală, Marea Tireniană, și nu de apele Tibrului. Știi că poți face plajă și la Paris, dar pe plaja nisipoasă amenajată pe malul Senei și nu pe malul vreunei mări.

Ostia face parte din regiunea metropolitană a Romei, localitatea fiind una dintre cele mai vechi așezări din regiune. Considerată un cartier al Romei, Ostia este ușor accesibilă din centrul capitalei Italiei. Lido di Ostia este preferată de locuitorii Romei pentru a-și petrece weekendul în sezonul estival, atrași aici de plajele publice sau private, piscine, de restaurante, baruri și cafenele. Așadar, la sfârșit de săptămână, plajele din Lido di Ostia, situată la 31 de kilometri de centrul Romei, pot fi destul de aglomerate.

Cum ajungi la Ostia. Poți să iei metroul (linia B), cea care te duce aproape de toate atracțiile majore ale Romei, de la stația Porta San Paolo (Piramide) până la Ostia Cristoforo Colombo. Mai există și varianta tramvaiului regional ATAC. O staţie de metrou se află şi în Ostia Antica, ceea ce e firesc, având în vedere importanța turistică a sitului istoric.

Ostia Antica este un vechi port și avanpost militar al Romei, locul pe unde ajungeau în capitala imperiului grâne și mărfuri mai mult sau mai puțin prețioase și exotice. Împăratul Claudius a construit primul port, Traian l-a lărgit prin săparea bazinului hexagonal iar Adrian a terminat lucrarea, creând un nou plan urban al orașului-port Ostia. Așadar, în Ostia sunt de văzut nu doar depozite vechi, de cereale și mirodenii, ci mai ales case cu mozaicuri meșteșugite, băi, Forumul-centrul politic al orașului, Templul lui Neptun și un muzeu. Pentru cei care sunt pasionați de istorie, Ostia Antica merită vizitată!

-Santa Marinella. Santa Marinella ( foto pinoalmare.it) este o localitate situată la aproximativ 38 de kilometi nord de Roma, pe malul Mării Tireniene. Santa Marinella este pregătită să-i întâmpine pe turiști cu baruri, magazine și restaurante cu pește și fructe de mare. Plaje din Santa Marinella, mai ales Banzai, preferata surferilor, ca și cea publică, au tendința de a deveni aglomerate în weekendurile călduroase.

Poți ajunge la Santa Marinella în nici o oră din Roma cu trenul din gara Termini, Roma Aurelia. Ostiense, Trastevere sau San Pietro.

-Ladispoli. Ladispoli e o stațiune aflată la aprox. 57 km nord de Roma. Are o linie de coastă lungă, iar unele celebrități italiene și-au construit aici case de vacanță. Plaja din Ladispoli, privată și publică, are nenumărate facilități, oferă tot confortul pentru o zi la plajă sau la surf. Cea mai renumită plajă din Ladispoli este Torre Flavia O( foto sus), cu nisip feros, creditat cu proprietăți terapeutice, dominată de rămășițele turnului Torre Flavia. Eroziunea de coastă a izolat turnul la aproximativ 80 de metri de plajă, iar țărmul are numeroase grote de explorat de amatorii de scuba diving sau snorkel.

-Fregene. Este o stațiune mai elegantă preferată de tinerii atrași de plajele cu nisip, de posibilitățile de distracție și de practicare a diferitelor sporturi nautice sau clasice. Aflată la 39 de kilometri nord-vest de Roma și la câțiva km de Ladispoli, Fregene este un loc popular pentru viața sa de noapte și pentru plajele sale cu nisip și dotate cu toate facilitățile.

Cum ajungi la plaja Fregene: Ladispoli e accesibilă ușor cu trenul din Roma. Poți lua trenul de la majoritatea stațiilor de la Roma până la Cerveteri-Ladispoli. Plaja este la 15 minute de mers pe jos de gară.

-Marina di San Nicola. Aparține de Ladispoli, de care o despart la aprox. 5 km. Plaja din Marina di San Nicola este privată, echipată pentru adulți și copii și are și ea ceva special, pentru cei care își doresc să „studieze“ și un pic „de istorie nu doar să stea la soare: rămășițele unei vile romane, Vila di Pompeio.

-Santa Severa. Situată la aproximativ 50 km nord de Roma și la 5 km de Santa Marinella, Santa Severa este o destinație marină mai deosebită. Alături de plajă, principala sa atracție este castelul vechi, din secolul IX, dominat de un turn construit de nomazi, Castello Santa Severa. Castelul e situat chiar pe malul mării iar localitatea cu origini etrusce, care poartă numele unui martir creștin din secolul al doilea, a fost scena mai multor filme. Castelul Santa Severa umbrește artistic plajele pitorești, iar o secțiune a sa este adjudecată de nudiști și nici surferii nu se simt nedoriți aici.

Cum ajungi la plaja Santa Severa: Cu trenul de la orice stație importantă din Roma (Roma Termini, Ostiense, Trastevere sau San Pietro) spre Santa Severa.

– Sperlonga, Sperlonga este o stațiune marină un pic mai greu acesibilă de la Roma decât ​​altele, dar pe plajele sale flutură steagurile albastre, Blue Flag, care atestă calitatea apei mării. Plus că urbea este frumușică, cu străzi înguste care coboară dealul către mare și case vopsite în alb. Fără a fi totuși surprinzătoare precum insula Capri, Sperlonga a fost adesea vizitată de împăratul Tiberius, care a avut o vilă aici. Pe locul unde a fost vila lui Tiberius este acum un muzeu, din care face parte și celebra grotă a împăratului roman, de unde au fost recuperate câteva sculpturi celebre, atribuite autorului dramaticei statui „Lacoön și Fii”.

Pentru a ajunge la Sperlonga de la Roma trebuie să iei un tren de la Termini și să cobori la stația Fondi-Sperlonga (durează puțin peste o oră). Apoi, trebuie să ei unul dintre autobuzele care duc spre mare.

-Maccarese. Are plaje preferate de familiile cu copii, care vin aici pentru facilitățile dedicate celor mii, de oferta de distracție și opțiunile de a face sport, O stațiune pentru toate bugetele. (foto frageneonline.com)

Poți ajunge la Maccarese cu trenul de la gara Termini din Roma până la Maccarese-Fregene. Călătoria durează 30 de minute. De acolo, va trebui să urci la bordul unuia dintre autobuzele locale pentru plajă.

-Sabaudia. Considerată una dintre cele mai curate plaje din apropierea Romei, Sabaudia se mândrește cu nisip superb și apă turcoaz, motiv pentu care este una dintre cele mai apreciate din regiunea Lazio. Pe de altă parte, este probabil că va fi mai puțin aglomerată, unul dintre motive fiind acela că aici se ajunge un pic mai greu cu mijloacele de transport în comun.

Din gara Termini, ia trenul spre Priverno-Fossanova și apoi un autobuz COTRAL spre Sabaudia (20 minute).

-Anzio. Plajele acestui fost sat de pescari sunt considerate cele mai curate din apropiere de Roma, cu nisip auriu și fin și ape clare, peste care flutură Blue Flag. Anzio are o istorie foarte veche, fiind locul unde Împăratul Nero și-a construit o vilă imensă, pentru a se retrage verile caniculare din Roma, urbe aflată la aprox, 62 km distanță. Pe plajele din Anzio, aliații au aterizat, în 1944, bătălia crâncenă având ca rezultat aproape 8 .000 de americani uciși. Dar cele trei plaje, respectiv cea de la Grotte di Nerone ( unde scafandrii pot vedea ruinele antice și viața marină înfloritoare), Tor Caldara, vizavi de rezervația naturală cu același nume și Lido dei Gigli sunt atracțiile principale, alături de Cimitirul soldaților.

Se ajunge ușor la Anzio cu trenul la Anzio din gara Termini, drumul durează  aprox. o oră.

 -Civitavecchia. Este locul unde acoastează majoritatea vaselor de croazieră în Mediterana, plajele sale fiind adesea trecute cu vederea deoarece oamenii tind să se îndrepte spre Santa Severa sau Santa Marinella. E adevărat că are o plajă cu pietriș situată în apropierea portului, secondată de o promenadă de baruri și restaurante. Se ajunge din Roma la Civitavecchia după aproximativ o oră de mers cu trenul din Termini Roma.

Sper că ți-a plăcut acest articol sau că te-a inspirat să visezi și acționezi ! Te aștept să intri în povestea noastră, vino pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ?

Visează, iubește, călătorește!  Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This