Roma a fost scena și subiectul multor evenimente istorice mai mult sau mai puțin fericite dar și a multor filme de succes care au readus-o cumva în lumina reflectoarelor. Roma este făcută pentru a fi vedetă, are acest talent moștenit de la părinți, care i-au lăsat piețe, palate, fântâni, legende, străduțe, istorie și un chef de viață debordant.
Nu poți să ajungi în Roma și să nu o iei la picior pe străduțele sale vechi din imensul său centrul istoric, care, invariabil, se unesc într-o piazza cu fântâni, palate și biserici vechi, opere ale unor artiști celebri. Este cel mai simplu și mai relaxant mod de a te împrieteni acest oraș fabulos, de a-i lua pulsul, de a-l cunoaște, de te contopi cu el și de a te îndrăgosti iremediabil. Fiecare dintre aceste piețe are istoria ei, atmosfera ei aparte, e ca o destinație în sine care poate fi vizitată gratis în Roma.
Desigur, Roma se lasă și astăzi greu cucerită de turiști, pe care-i asaltează…cu tentații la tot pasul. Sunt atât de multe opere de artă pe străzile sale și între zidurile palatelor, bisericilor ca să nu mai vorbesc de muzee, că pur și simplu te copleșesc și te fac să-ți modifici programul.
Nu că ar fi ceva rău să te bucuri de ceea ce-ți oferă Roma, să te „pierzi” pe străzile stâmte și bulevardele ei largi, dar situația devine problematică dacă nu ai chiar atât de mult timp. Așadar, ar fi bine s-í stabilești ceea ce vrei să vezi și să faci în Cetatea Eternă și să nu cedezi, prea des, tentațiilor de pe parcurs.
Iată topul celor mai frumoase piețe ale Romei, ar fi păcat să nu le vizitați.
Fontana dei Quattro Fiumi domină Piazza Navona
1. Piața Navona
Piazza Navona este considerată cea mai frumoasă din Roma și chiar din lume, grație fântânilor proiectate de Bernini și de Borromini, a bisericilor cu fresce semnate de Caravagio și Rubens, a palatelor celebre precum Pamphili, dar mai ales a opulentei arhitecturi baroce care o caracterizează.
Construită pe ruinele stadionului lui Domitian, Circus Agonalis, peisajul Pieței Navona s-a schimbat destul de mult în timp, mai ales după ce papii din secolele XVI-XIX au sistematizat locul, în încercarea de a fluidiza circulația și a lărgi bulevardele. Piața Navona, care mai păstrează forma arenei de concurs datând din secolul I D.Hr., este înconjurată de hoteluri de lux și cafenele, fiind luată în stăpânire de sute de turiști, artiști, fotografi și vânzători ambulanți. Piazza Navona este locul perfect pentru a te bucura de vizita la Roma, de a te relaxa, dacă nu în fața unui cappuccino, cel puțin pe treptele fântânilor sale celebre.
–Fontana dei Quattro Fiumi-Fântâna celor patru Fluvii (Nil, Gange, Dunăre și Rio de la Plata, care corespund celor patru continente cunoscute la data construcției), opera lui Bernini din anul 1651, și-a adjudecat rolul central în Piazza Navona. Dacă nu știați, obeliscul central egiptean pe care se „sprijină” fântâna, pe care tronează emblema familiei Pamphili-un porumbel cu o crenguță de măslin, a fost adus la Roma de către împăratul Caracalla. Deși a fost întâmpinată de populația Romei cu ostilitate, pentru că Papa Inocennt al X-lea a cheltuit pentru construcția și promovarea ei din banii publici și pe timp de foamete, Fontana dei Quattro Fiumi este astăzi un simbol al orașului Roma, datorită în primului rând poziționării sale și apoi a fuziunii fericite dintre arhitectură și design.
Fontana del Moro
Fontana del Nettuno
-La capătul nordic al Piazza Navona este Fontana del Nettuno, altădată numită Fonatana dei Claderari, după fierarii care locuiau pe o străduță din apropiere. Bazinul de marmură al Fontana del Nettuno a fost proiectat în 1574 de Giacomo Della Porta, cel care a schițat și Fântâna Maurului din cealaltă parte a Pieței Navona, lucrările fiind sponsorizate de către Papa Grigore al XIII-lea. Timp de 300 de ani, Fontana del Nettuno a supraviețuit fără statui, care datează din secolul al XIX-lea. În celălat capăt al Piazza navona tronează Fântâna maurului-Fontana del Moro, căreia Bernini i-a adăugat statuetele ( maurul și delfinii) la mijlocul secolului al-XVII-lea. Cea mai mare clădire din Piazza Navona este Palazzo Pamphili, apărut prin unirea și dezvoltarea a două palate aparținând Papei Inocențiu al X-lea, la care și-a adus aportul și arhitectul Francesco Borromin ( secolul al XVII-lea), astăzi sediul Ambasadei Braziliei.
Biserica Sant’ Agnese in Agone, construită în secolul al XVII-lea și avându-l ca arhitect pe Francesco Borromini, este una dintre cele mai reprezentative construcții baroce din Roma. Cunoscută și sub denumirea de Sant’Agnese in Piazza Navona, această biserică a fost contruită pe locul martiriului Sfintei Agnes.
În apropiere de Piazza Navona este un alt palat maiestuos în stil baroc, Palazzo Madama, fondat în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, care a aparținut Papei Leon al X-lea, membru al temutei familii Medici. Astăzi, Palazzo Madama, situat în Piazza Madama, este sediul Senatului Italiei.
În sud-vestul Piazza Navona, în Piazza Pasquino. este vechea „statuie vorbăreață” a lui Pasquino. Adusă aici în 1501, pe statuia fără chip și brațe adusă aici în 1501, romanii atârnau pamflete împotriva abuzurilor politicienilor și a papilor .
Celebru și plin de bogății este și Palatul Braschi, situat între Pazza Navona și Via Corso Vittorio Emanuele II, care adăposteşte Muzeul Romei. Construit de nepotul papei Pius al VI-lea în stil renascentist, acest palat este considerat ca fiind „dovada vie” a nepotismului papal, din cauza favorurilor pe care înaltul prelat le-a acordat lui Luigi Braschi Onesti.
Fântânile publice din Roma au servit mai multor scopuri: surse de apă potabilă, au fost utilizate și în scopuri sanitare de către populație. Apoi, ele au fost simboluri ale puterii papale, pentru ca astăzi să devină „magnet” pentru turiști și sursă de inspirație pentru artiști.
Sant’ Agnese in Agone
Per ansamblu, Piazza Navona te lasă fără cuvinte, nu știi unde să te uiți mai întâi, la casele în culori pastelate, la turlele dantelate ale bisericilor, la fântâni, la operele artiștilor stradali, la oamenii de prin toate colțurile pământului. Au grijă însă fântânile să-ți capteze atenția, cu personajele lor mitologice, contorsionate pe vecie și cu apa care susură același refren de sute de ani. Navona este cumva ca Roma în miniatură: somptuoasă dar și modestă, clerică și laică, neschimbată de ani și totuși cu un pas înaintea altora, primitoare dar și distantă când vrea.
2. Fontana di Trevi
Minunata fântână construită în anul 1732 de Nicola Salvi, pe baza unui proiect vechi de un secol al lui Bernini, este incontestabil cea mai celebră din Roma, după ce a apărut în filme precum La Dolce Vita a lui Frederico Felini cu Anita Ekberg și Marcello Mastroianni, Vacanță la Roma cu Audrey Hepburn și Gregory Peck. Executată la comanda Papei Clement al XII-lea și ingenios lipită de un palat, Fontana di Trevi punctează capătul unui apeduct construit în anul 19 î.Hr., Aqua Vergine, care aduce apă de la aproximativ 20 de kilometri de Roma, de la izvoarele Salone. Starul fântânii Trevi este Neptun, zeul mării, într-un car de luptă cu forma unei scoici, tras de doi căluți de mare, unul nărăvaș, celălalt calm și supus, așa cum și marea este schimbătoare.
Statuia din stânga lui Neptun reprezintă abundența, cea din dreapta sa sănătatea. Unul dintre basoreliefurile de deasupra fântânii o înfățișează pe Agripa, fata după care a fost denumit apeductul. Dacă arunci un bănuț în Fontana di Trevi, stând cu spatele la ea, îți asiguri reîntoarcerea la Roma, spune legenda. Condiția este să-ți dorești să te reîntorci 🙂 și să apoi să fii cu spatele la fântână când arunci moneda, deși este destul de greu să faci asta, având în vedere aglomerația „tradițională” în acest loc. Fontana di Trevi a fost în renovare până în vara anului 2015.
3. Piazza San Pietro
Piazza San Pietro este deopotrivă centrul celui mai mic stat din lume, Citta ‘del Vaticano, dar și emblema Bisericii Catolice, fiind un punct major de atracție din Roma (alături de Basilica San Pietro și Muzeul Vaticanului) indiferent de religia turiștilor. Piazza San Pietro a fost proiectată de Gian Lorenzo Bernini între anii 1656 și 1667, având drept scop să permită cât mai multor enoriași să primească binecuvântarea Papei de la balconul său sau din mulțime. Bernini a creat un semicerc din coloane, pe care au fost amplasate 140 de statui reprezentându-i pe sfinți. Bernini și-a dorit ca imensa colonadă care domina Piazza San Pietro să creeze impresia unei îmbrățisări pe care biserica-mamă o dă credincioșilor.
În centrul pieței San Pietro este un obelisc egiptean, adus aici în anul 1586, care are peste 4.400 de ani și a fost adus la Roma din Heliopolis, Egip, via Alexandria. Obeliscul înalt de 25,5 metri a fost mutat de trei ori cu succes până să se stabilească în Piazza San Pietro, ajungând la Roma adus de Caligula care l-a așezat în cerntrul Circului său. O fântână de granit construită de Bernini în 1675 și o alta proiectată de Carlo Maderno în 1613 creează simetria de astăzi a aceste piețe monumentale, în care îți amintești cât de mic și de neînsemnat ești. Dacă privești în sus, poți vedea fereastra de la care Papa dă binecuvântare în fiecare duminică. În dreapta, jos, lângă intrarea în Basilica SF Petru, se află tot timpul câte doi membri ai Gărzii Elvețiene, un alt prilej pentru fotografii reușite.
4. Campo de Fiori
Este unul dintre locurile de promenadă preferate de locuitorii Romei încă de acum peste jumătate de mileniu, un loc cu o istorie destul de sumbră însă, dacă avem în vedere faptul că aici, la 17 februarie 1600, filozoful Giordano Bruno a fost ars de viu pentru erezie, și toate lucrările sale au fost catalogate cărți Interzise. De dimensiuni mult mai mici decât imensele piețe Piazza del Popolo, Piazza Venezia sau San Pietro de exemplu, Campo de Fiori, în antichitate o pajiște inundabilă de unde i se trage numele de „Câmp de flori”, este un loc vesel, animat și foarte fotografiat, deși este vegheată de statuia sumbră a lui Giordano Bruno. Se mai pot vedea prima biserică ridicată aici, Santa Brigida, ridicată în timpul pontificatului lui Bonifaciu (1389-1404) și una dintre primele hanuri, „Taverna della Vacca”. Altădată o zonă comercială, dovadă fiind numele străzilor învecinate Via dei Baullari (a cafegiilor ), Via dei Cappellari (a pălărierilor) sau Via dei Giubbonari (a croitorilor), Campo de Fiori nu are lucrări monumentale de artă și fântâni celebre, dar este un loc pitoresc, simplu, plin de viață.
Piazza Venezia
Piazza Venezia
5. Piazza Venezia
Este în „inima” geografică a capitalei italiene, cu vedere la Campidoglio, Palazzo Venezia și Vittoriano, monumentul construit în cinstea regelui Vittorio Emanuele al II-lea. Este, de asemenea, în apropierea Forumului Roman și a Colloseumului, a Columnei lui Traian și a vestitei străzi Via del Corso. Piazza Venezia a fost numită după Cardinalul Venezia, care, în 1455, a ordonat construirea propriului palat, Palazzo Venezia, devenit mai târziu sediul „Serenissima” (Republicii Venețiene). În apropiere este Palazzetto Venezia. Monumentul lui Victor Emanuel al II-lea („Il Vittoriano„) domină piața pe latura de sud. Pe partea opusă (în nord), se află Palazzo Bonaparte (casa mamei lui Napoleon) și Palazzo delle Aste cu Via del Corso între ele. Aproape de Palazzo Venezia se află biserica San Marco, fondată în 1336 de către Papa Marco, restaurată în 1792 și reconstruită în 1833 (turnul este singura parte originală a bisericii).
6. Piazza di Spagna și treptele Spaniole
Treptele Spaniole, care domină Piazza di Spagna, sunt renumite peste tot în lume, fiind parte a celei mai glamuroase și bogate zonă a Romei, cea numită de romani Tridente, (după forma de trident a stăzilor care o compun, respectiv Via del Corso, Ripetta și Babuino). În mijlocul Piazza di Spagna este unul dintre izvoarele cele mai originale ale Romei: Fontana de Barcaccia construită de Bernini în 1598, la ordinul Papei Urbano VIII, pentru a comemora victimele inundațiilor dezastruoase provocate de râul Tevere. Treptele Spaniole au fost construite pentru relege Ludovic al V-lea, numele lor adevărat fiind Scalinata della Trinita dei Monti, după basilica care o veghează de la înălțime, care datează din 1502.
Zona din jurul Piazza di Spagna este cea mai luxoasă din Roma, cu buticuri aparținând designerilor precum Prada, Valentino, Gucci sau Armani pe străzi precum Condotti și Via del Babuino.
Piazza del Popolo
Piazza del Popolo
7. Piazza del Popolo
Nu departe de Piazza di Spagna se află imensa Piazza del Popolo, dominată de un obelisc egiptean de peste 3.200 de ani, cel mai vechi din Roma, înalt de 25 de metri, dedicat lui Ramses și numit astăzi Obelisco Flaminio. Aspectul neoclasic al Piazza del Popolo i se datorează arhitectului lui Napoleon, cel care a cerut transformarea acesteia dintr-o piață folosită timp de sute de ani pentru petreceri, târguri și mai ales execuții ( ultima în 1826), într-un loc elegant, fiind astfel reconstruită de către arhitectul Valadier în 1834. Se pare că simetria era la mare preț printre romani iar istoria locului atât de sângeroasă încât trebuiau construite două biserici „gemene”, Gemelle Chiese. Este vorba de Santa Maria dei Miracoli (1681) și de Santa Maria in Montesanto (1679), care deși par identice, au dimensiuni diferite, totuși.
Însă biserica Santa Maria del Popolo, aflată în nordul Piaza del Popolo, lângă Porta del Popoli este cea care a dat și denumirea pieței. Santa Maria del Popoli, reconstruită între 1472 și 1477, găzduiește mai multe picturi și sculpturi semnate de Caravaggio precum „Răstignirea Sfântului Petru”, Raffaello și Bernini. Un alt amănunt al istoriei acestui loc: Santa Maria del Popoli este ridicată pe locul în care a fost înmormântat Nero,
În centrul pieței este Fontana dell ‘Obelisco: un grup de patru mini-fântâni, fiecare cu un leu pe un soclu în trepte. Locul în care unii au murit în chinuri, alții s-au distrat, alții au plecat sau venit la Roma prin principala ei poartă de acces ( Porta de Popoli- fosta Porta Flaminia), arhitecții s-au jucat cu spațiul și cu timpul având în vedere că operele lor dăinuie, este deosebit, este chiar copleșitor prin mărimea sa. Merită văzută!
8. Piazza della Rotonda
Piața în care se află Pantheonul, această minune a lumii antice, este (alături de Piazza Navona și de Campo de Fiori) preferata mea în Cetatea Eternă, deși nu este atât de somptuoasă și mai este și aglomerată. Aflată în apropiere de Piazza Navona și nu foarte departe de Fontana di Trevi, Piazza della Rotonda este locul perfect pentru a te relaxa la un cappuccino sau un gelato tartufo la una dintre cafenelele care o flanchează și de a privi mulțimea venită să vadă Pantheonul. Parcă toată suflarea Romei și-a dat întâlnire „la umbra Pantheonului„, atrasă nu doar de acest monument vestit pentru Domul său, cel mai mare dom zidit din Europa, pentru Oculusul său prin care străbate soarele dar și ploaia, pentru arhitectura sa unică, pentru operele de artă pe care le găzduiește acest tempul păgân transformat în biserică. În pofida aglomerației, Piazza della Rotonda are însă o atmosferă intimă cumva așa mărginită de casele vechi care o străjuiesc dar și boemă, dată de artiștii, unii talentați foc, care își fac veacul pe aici. Eclipsată cumva de Pantheon, care o face să pară mai mică, Piazza della Rotonda se poate mândri și ea cu fântâna sa cu lei care a tot fost transformată în timp de diverși papi cu ambiții…artistice, dar și de un obelisc egiptean de pe vremea lui Ramses al II-lea, care a fost „îmbunătățit „cu însemne ale Papei Clemet și ale familiei de Albani.
9. Piazza Republica
Această piață largă, de formă semicirculară, denumită inițial Piazza dell’Esedra după forma băilor lui Dioclețian care se aflau aici și care pot fi vizitate, a fost amenajată în secolul al XIX-lea pentru a marca reunificarea Italiei. În această piață monumentală flancată de colonade neoclasice se află câteva din cele mai importante obiective turistice de vizitat în Roma: Basilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri și complexul băilor lui Dioclețian.
Fontana delle Naiadi, cea care se află în mijlocul pieței Republica, a stârnit reacția puritanilor, scandalizați de nuditatea celor patru nimfe care înconjoară figura centrală a ansamblului. Fiecare nimfă se întinde pe o creatură care simbolizează apa într-o formă diferită: un șarpe de apă (râurile), o lebădă (lacurile), o șopârlă (fluxurile) și un căluț de mare (oceanele). Astăzi, nimeni nu se mai arată ofuscat de această fântână deosebită ( supusă și ea diferitelor transformări în timp de ambițiile autorităților laice sau clerice), în a cărei apă, alimentată de vechiul apeduct Aqua Marcia (recondiționat de papa Pius al IX-lea), unii chiar își răcoresc picioarele. Din piața Piazza Republica începe una dintre străzile principale din Roma, Via Nazionale.
10. Piazza del Colosseo- Piața Coloseum
Este locul în care ajungi sigur odată ce vizitezi capitala Italiei, pentru că aici este cel mai important obiectiv turistic al Romei, Colosseum, dar și alte două atracții de neratat: Forumul Roman și Colina Palatină. Acestor atracții de top din Roma li se alătură Poarta lui Constantin, care a servit ca model pentru alte construcții de acest fel, celebrele Arc de Triumf din Paris sau Poarta Brandenburg din Berlin, Germania. Piazza del Colosseo este situată între Via dei Fori Imperiali și Via Claudia, fiind numită așa după faimosul monument care stă în mijloc, Colosseum alias Amfiteatrul Flavian. În actuala piață era altădată palatul din aur al lui Nero, Domus Aurea, unde trona statuia colosală a dictatorului roman. Așa cum în București Arcul de Triumf este ales de mirese pentru albumul de familie, așa și Colosseum este locul preferat de noile cupluri din Roma pentru a-și face fotografiile de nuntă. Vizitați piața Colosseum pe înserat, când acea lumină deosebită specifică Romei învăluie locul într-o aură romantică, dar plină de mister!
Este interzisă orice reproducere sau reprezentare, parţială sau totală, pe orice suport, a textelor, informațiilor și a fotografiilor fără autorizaţia prealabilă expresă a consilierturism.ro, în calitatea sa de autor și deținător a drepturilor de autor, potrivit legii.
Confirmări/Notificări