O selecție de date interesante despre Roma, locul unde duc toate drumurile. Roma, capitala Italiei, este un muzeu în muzeu, care nu te lasă indiferent. Găsești în capitala Italiei ceva frumos și interesant de văzut și experimentat, iar în împrejurimile sale sunt alte obiective turistice și multe plaje.

Am selectat câteva date și cifre interesante despre Roma, oraș a cărei istorie se scrie încă de acum peste 2.700 de ani.

Potrivit tradiției, pe 21 aprilie 753 î.Hr., Romulus și fratele său geamăn, Remus, au fost găsiți pe colina palatină Roma, unde au fost alăptați de o lupoaică.

Astfel, mascota Romei este celebra lupoaică și cei doi copii, frații Romulus și Remus, fondatorii mitologici ai Romei. Sunt multe statui ale „Lupoaicei cu puii”-„Lupa Capitolina” și în România.

Forul Roman a fost ridicat pe locul unei mlaștini care a fost secată. Apoi a fost construită Cloaca maxima, un sistem de canalizare care ducea apa uzată în râul Tibru. Remarcabil este că acest sistem de canalizare a fost conceput și construit începând din secolul al VI-lea î.Hr., o mare parte din el fiind folosit și în zilele noastre. Inițial, Cloaca maxima a fost un canal deschis, pentru ca începând cu secolul al III-lea î.Hr., să fie o acoperit cu boltă de piatră (semicirculară).

Roma a fost primul oraș cu sistem de încălzire centrală. Acum două milenii, unele locuințe din Roma se încălzeau cu ajutorul unui sistem cu tuburi din teracotă. Focul se făcea la subsol, iar căldura era transportată, prin niște țevi încastrate în pereți, în încăperile de sus.

Băile romane erau aprovizionate cu apă curentă, caldă și rece. Erau disponibile trei tipuri de băi: caldarium (cu apă fierbinte), frigidarium (rece) și tepidarium (apă caldă).

-Romanii au construit peste 85.000 de kilometri de drumuri doar în jurul bazinului mediteranean.

-Fiecare milă romană avea aproximativ 4.800 de picioare și a fost marcată de o piatră de hotar, dând naștere expresiei „Toate drumurile duc la Roma„.

-În Roma Antică, doar bărbații aveau libertatea să poarte toga, un semn al cetățeniei romane. Femeile din Roma antică își vopseau părul cu cenușă din lemn de fag. Cele mai populare culori erau roșul și blondul.

-Roma a devenit capitala Italiei unite în 1870, după ce a detronat Florența.

Primul mall, ce-i drept cu specific alimentar, a fost construit la Roma între 107 și 110 d.Hr. de către împăratul Traian. Oferea o mare varietate de produse și articole de băcănie.

Columna lui Traian a fost construită la cererea împăratului roman Traian (106-113 d.Hr.) și a supraviețuit intactă între vestigiile Forului Traian, din imediata apropiere a Forului roman și a Colosseumului. Coloana de 38 metri înălțime, din marmură de Carrara, avea la bază o cameră care a servit ca mormânt al lui Traian. Monumentul, dedicat luptelor împotriva dacilor, fost proiectat de Apollodor din Damasc. Inițial, o statuie din bronz a împăratului Traian a fost amplasată în vârful Columnei dar aceasta a fost înlocuită în 1588 de o statuie a Sfântului Petru.

-Cucerirea Daciei a adus imperiului și împăratului bogății nemăsurate și a schimbat arhitectura Romei. Pentru a comemora victoria, Traian a comandat un forum care includea, pe lângă Columna lui Traian și o piață spațioasă flancată de coloane, două biblioteci, un spațiu civic mare, cunoscut sub numele de Bazilica Ulpia.

-Finalizată în anul 113, Columna lui Traian a rămas în picioare peste 2.000 de ani, vreme ani care multe din vestigiile Romei s-au degradat și chiar au dispărut.

-Cel mai mare și impresionant teatru al antichității este Teatrul lui Marcellus. În clădirea în aer liber se organizau spectacole de teatru și muzică. Arhitectura teatrului a fost model pentru celelalte clădiri de acest gen, influenţând și monumente iconice precum Colosseum.

Augustus a ridicat acest teatru în onoarea nepotului său, Marcellus, pentru care pe care a ordonat demolarea Circului Flaminilor şi reconfigurarea zonei, Așa se face că sunt înglobate în noul teatru câteva coloane și treptele din față ale unui vechi Templu al lui Apollo. Teatrul a avut un diametru de 111 m și a fost cel mai mare și mai important teatru din Roma antică. Putea să primească între 11 000 și 20 000 de spectatori. Teatrul a fost terminat în anul 13 î.Hr. și a fost inaugurată oficial în 12 î.Hr. de către Augustus. Este una dintre formele arhitecturale urbane cele mai răspândite din lumea romană. Teatrul lui Marcellus a fost construit în principal din tuf și beton și era acoperit cu travertin alb. Este și cea mai veche clădire datată din Roma la a cărei construcție s-a utilizat cărămida romană arsă. Construcția Colloseumului și mai apoi decăderea Imperiului Roman a dus la degradarea constantă și continua a acestui loc impresionant. Marcellus a murit la 19 ani.

-Prima universitate din Roma, La Sapienza, înființată în 1303 d.Hr., este cea mai mare din Europa și cea de-a doua ca mărime din lume.

-Roma modernă are 280 de fântâni și peste 900 de biserici. O parte din aceste piețe și fântânile care le animă dar și multe dintre biserici sunt obiective turistice de neocolit în Roma.

Bazilica Sf. Petru din interiorul Vaticanului este cea mai mare biserică construită vreodată.

Despre Colosseum

Colosseum a fost construit din beton și cărămizi acoperite cu travertin într-o vale mărginită de trei din cele șapte coline ale Romeni, respectiv Palatino, Esquilino și Celio. Pe locul unde este ridicat cel mai celebru amfiteatru din lume a fost un lac, pe care Nero l-a drenat pentru a ridica palatul său din aur, Domus Aurea.
Construcția Colosseumului a durat doar zece ani, fiind comandată de împăratul Vespasian în anul 72. Etapele finale de construcție a Colosseum au fost realizate sub domnia fratelui și succesorul lui Titus, Domițian şi încheiată de fiul său, Titus, în anul 80.

Numele de „Colosseum” își are originile din proporțiile uriașe ale arenei și din amplasarea sa în apropierea statuii impunătoare a fostului dictator Colosul lui Nero.
Domiţian, fratele lui Vespasian, dispune construcția zidurilor subterane, pentru tunelurile de la baza Colosseumului. Aceste tuneluri erau folosite de sclavi şi animale. Unii dintre muncitori locuiau în catacombele Colosseumului. Prizonierii au muncit la amfiteatrul denumit „Flavian” după familia conducătoare care o ordonat lucrarea.

•Nici dimensiunile nu-i contrazic denumirea, din contră. Cu o formă eliptică, Colosseumul are dimensiuni impresionante: măsoară 187 de metri pe axa mare şi 155 de metri pe axa mică, iar arena propriu-zisă are 76/44 m. Clădirea are patru etaje, cu o înălțime totală de 52 de metri și o suprafață totală de de aproximativ 19.000 de metri pătrați.
• Arena se acoperea cu velarium, o pânză susţinută de o reţea de frânghii, cu rolul de a apăra spectatorii de soare și ploaie. Frânghiile velarium era acționate de marinari cu experiență.
• Podeaua era din plăci mari din lemn, deasupra cărora se turna nisip pentru luptele între gladiatori, partidele de vânătoare și diversele spectacole.


• Sub podea se afla rețeaua de tuneluri subterane, hypogeum. Rețeaua de tuneluri cu ziduri foarte puternice comunica cu amfiteatrul și cu exteriorul prin alte tuneluri.
• Împăratul și suita sa intrau pe uși separate, patricienii pe altele, fără a se amesteca cu plebea. Alte tuneluri erau rezervate gladiatorilor şi animalelor.
• Un sistem elaborat de scripeţi şi de lifturi transporta sus, pe “scenă”, animalele şi recuzita din subteran.
• Erau 80 de căi de intrare, patru fiind rezervate invitaţilor de onoare. Toate zonele de acces erau numerotate, la fel ca şi locurile, se pare că fiecare spectator primea un bilet care îi indica secţiunea şi locul alocat.
• Cea mai bună poziţie pentru vizionare era cea a boxelor rezervate pentru împărat şi vestale. Între aceste două zone a celor mai privilegiați, tot “lipite” de arenă, exista o platformă specială, unde senatorii îşi puteau aducea propriile scaune. Rândurile următoare erau alocate în funcție de importanța socială. Aici era locul rezervat pentru magistraţi, nobili sau cavaleri. Și mai sus puteau fi întâlniți cetăţenii bogaţi, iar cei săraci erau în secțiunea cea mai îndepărtată de arenă.
• Toate secțiunile erau legate prin pasaje speciale ce permiteau atât accesul rapid la locul rezervat cât şi o evacuare în caz de urgenţă. Se estimează că în Colosseum încăpeau între 50.000 și 55.000 de spectactori, chiar dacă unii stăteau precum “sardinele”.
• Cele mai impozante spectacole erau „naumachie„. Erau lupte navale reale care se desfășurau în arena umplută cu apă.
• Printre spectacolele preferate de romani erau și “numera”, luptele până la moarte, duse de către gladiatorii profesionişti în faţa mulţimii înfierbântate și amatoare de sânge. Proprietarii gladiatorilor sponsorizau cu sume uriaşe aceste lupte, dar câştigau în acest fel faimă și influență pentru familiile sau chiar voturile cetăţenilor.

• Imensul amfiteatru a fost inaugurat în anul 80 D. Hr. cu spectacole și lupte care au ținut 100 de zile. Masacrul de la inaugurare a fost la o scară uriașă, peste 9.000 de animale sălbatice fiind ucise.

În cele 123 de zile de sărbătorire dedicate cuceririi Daciei, 10.000 de gladiatori şi 11.000 de animale s-au luptat în arenă.

• De administrarea Coloseummului și organizarea spectacolelor se oupa departament subordonat împăratului.
• Ultima luptă de gladiatori în Colosseum s-a dat în anul 435. Un secol mai târziu, s-a renunțat şi la luptele cu animale.


• Mulți creștini au fost martirizați în Colosseum, iar monumentul intră în secolul al XVIII-lea sub protecţia bisericii catolice, care îl consideră un loc sacru, unde primii creştini au fost martirizaţi.În secolul al VI-lea, o mică biserică se ridică în incinta amfiteatrului.
• Marea majoritate a combatanților care au luptat în fața publicului venit la Colosseum au fost bărbați, deși au existat și gladiatori de sex feminin.
• Gladiatorii au fost în general sclavi, condamnați, criminali sau prizonieri de război, dar au existat și unii care au acceptat de bună voie să intre în arenă, în speranța că vor învinge și vor scăpa de sărăcie.
• Cutremurul din 1349 a cauzat prăbușirea unei părți din Colosseum. Piatra și marmura de aici au fost utilizate la construcţia altor clădiri publice, palate şi biserici din Roma, inclusiv la catedralele Sf. Petru, Biserica Sf. Ioan din Lateran și la Palazzo Venezia.
– Eforturile susținute de restaurare au început în anii 1990, iar în prezent Colosseum este cea mai important atracție turistică a Romei, cu aproape patru milioane de vizitatori în fiecare an.

-Deși filmele acreditează ideea că credem că luptele cu gladiatori din Colloseum se dădeau până la moarte, acesta se întâmpla destul de rar. Existau reguli și reglementări destul de stricte, luptele fiind supravegheate de arbitri care opreau competiția atunci când un participant era grav rănit. Gladiatorii erau costisitori și promotorii lor nu-și doreau să fie uciși inutil. Totuși, speranța de viață a unui luptător în arenă abia depășea 20 de ani.

-Luptătorii din Colosseum erau organizați în clase, înregistrați după nivelul de calificare, experiență și specializarea pe un anumit stil de luptă și pe seturi de arme. Cele mai populare clase de gladiatori au fost „thraeces” și „murmillones”, luptători cu săbii și scuturi.

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem noi din pasiune ?!

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This