Top atracții Roma: Ce merită să vezi și ce să faci în capitala Italiei Numai cine nu a vizitat Cetatea Eternă poate să creadă că este posibil să vadă tot ceea ce merită în Roma în doar câteva zile, pentru că mereu găsești aici lucruri noi, deosebite, de văzut, de plăcut și de făcut.
Ar fi bine să știi dinainte ce nu ar trebui să ratezi în Roma și consilierturism.ro te poate ajuta, pentru a nu ajunge în situația să pleci de aici cu părerea de rău că ai fi putut vizita și acel obiectiv sau ai fi putut face „cutare” lucru dacă ai fi știut că se poate.
1. În primul rând, nu uita că ai ajuns la Roma să te relaxezi, să te bucuri de viață, să o cunoști, dar în ritmul tău. Adoptă stilul „dolce vita”, măcar în timpul vacanței în inima Italiei, acolo unde duc toate drumurile, la Roma, oricum nu-i vei putea „acoperi” toate obiectivele de top nici într-o săptămână. Roma e plină de pizzerii, de cafenele, de restaurante și gelaterii unde te poți așeza, comanda ceva și privi la trecătorii veniți de prin toate colțurile pământului.
Sunt însă câteva puncte pitorești de atracție, care se pretează foarte bine pentru a te adapta „din mers” la stilul de viață al localnicilor precum Trastevere, Isola Tiberina, cartierul evreiesc-Ghetto sau cartierul Testaccio. Încearcă unele dintre produsele specifice Romei, precum Saltimbocca alla romana ( escalop de vițel), carciofi alla romana ( anghinare marinată, asezonată cu usturoi și ulei) sau carciofi alla giuda ( prăjită și asezonată cu lămâie), sau bucatini all amatriciana ( paste cu carne de porc asezonate cu pecorino romano -brânză rasă-și roșii. Să nu mai vorbim despre pizza sau gelato!
2. Mergi pe străduțele pietonale din centrul istoric al Romei, sunt misterioase, romantice și pline de surprize! De exemplu, în zona Pantheonului sunt magazinașe cu suveniruri și jucării hand made, care îi vor bucura pe cei de acasă, daruri frumoase care nu costă o avere! Sau, între două obiective de văzut precum Piața del Popolo și Piața Spaniei & Treptele Spaniole, se află una dintre cele mai cosmopolite zone de shopping din Roma, pe Via del Babuino și pe străduțele adiacente. Chiar fără să vrei și tot cei întâlni palate fastuoase, fântâni romantice sau maiestuoase, piețe monumentale sau bazilici vechi, pline de opere de artă. Sculpturi de Michelangelo, picturi de Caravaggio, fresce de Raphael, fântâni de Bernini, toate te așteaptă să-ți bucure privirea și sufletul.
3. Shoppingul, nu doar cel de lux ci și cel pentru toate buzunarele, este o atracție de netăgăduit a Romei, deși e drept că Milano este considerat „Capitala modei”. Detalii despre cele mai bune străzi de shopping aici.
Obiectivele turistice ale Romei sunt unice în lume, au scris istoria, sunt repere în artă și arhitectură!
4. Vizitează Colosseum. Este simbolul Romei și cel mai mare amfiteatru din lume, construit în perioada 70-80 î.Hr. la inițiativa lui Vespasian și inaugurat de succesorul acestuia, împăratul Titus. Are o formă eliptică, lungimea de 189 m, lățimea de 156 m și o suprafață de 6 hectare. Peretele exterior are o înălțime de 48 m, fundația are 12 m grosime, la construcția sa fiind folosite zeci de mii de tone de marmură și aproape 300 de tone de fier, pentru a lega blocurile între ele. Peste 50.000 de spectatori puteau urmări luptele cu gladiatori, excuțiile, spectacolele și piesele de teatru din Colosseum, care avea acoperiș retractabil pentru zilele fierbinți ale verii. Impresionant, nu? Colosseum, una dintre minunile lumii noi, care a fost inclus pe lista UNESCO în anul 1980, poate fi vizitat în orice zi de la 8.30 și până înaine de lăsatul serii (în funcție de anotimp, se închide la 16.30, 17.30, 18.30 sau 19.30). Se plătește bilet de intrare la Colosseum, fiind mai avantajos să cumperi un tichet combinat pentru vizitarea Forumului roman și a Colinei Palatine sau cardul Roma Pass ( un kit care conține intrarea „gratuită” la două muzee, transport gratuit între obiective turistice, reduceri la toate muzeele și siteurile arheologice).
Forul Roman
Colina Palatină
5. În apropiere de Colosseum sunt Forumul Roman (cu o mulțime de vestigii interesante care merită admirate precum Arcul lui Titus, Biserica lui Maxentiu, Templul Vestalelor, Curia) și Colina Palatină, mai verde și mai răcoroasă, că doar nu degeaba era preferata bogaților și a împăraților.
Colina Palatină este locul unde Romulus a întemeiat Roma, în anul 753 î. Hr, după ce și-a ucis fratele, pe Remus, aici fiind construite în timp palate, precum Domus Flavia și Domus Augustana, temple, stadioane- Stadiumul și grădini precum Farnese. Forumul Roman și Colina Palatină sunt alte două obiective pe care nu ar trebui să le ratați în Roma mai ales dacă iubiți istoria.
Aici puteți merge pe Via Sacra, cea mai veche stradă din Roma și una dintre cele mai vechi din lume, e emoționant să calci pe urmele marilor împărați!
6. Piața San Pietro și Basilica San Pietro din Vatican. În Roma sunt peste 900 de biserici, multe dintre ele fiind monumentale, dar Basilica di San Pietro este cea mai mare, mai bogată și cea mai spectaculoasă din Italia. Rezultatul geniului artistic al proiectanților și artiștilor care au lucrat la ea, Basilica di San Pietro este un monument în sine, fiind centrul catolicismului și cea mai mare biserică creștină din lume. Pietà lui Michelangelo, Domul proiectat tot de Michelangelo, Baldachinul lui Bernini care se sprijină pe patru stâlpi de bronz luați de la Pantheon și fereastra cu vitralii din absidă, unde Bernini a pictat porumbelul ce-l reprezintă Sfântul Duh, sunt doar câteva din comorile artistice din Basilica di San Pietro. Statuia Sf Petru și cripta în care se află Zidul Roșu (în spatele căruia se spune că a fost înmormântat Sf Petru, între anii 64 și 67 d. Hr.), dar și Tronul Sf Petru, completează acest lăcaș de cult cu adevărat grandios, care măsoară 57.000 metri pătrați.
Basilica inițială a fost ridicată la porunca împăratului Constantin, în jurul anului 349 pe locul unde în antichitate a fost Circul lui Nero și unde mulți creștini, inclusiv Sf Petru, au fost uciși. Lucrările la noua basilică au fost demarate în a doua jumătate a secolului al XV-lea.
Piazza San Pietro este monumentală cu cele 284 de colonade și 88 de stâlpi ai săi care lasă impresia că te îmbrățișează. În centrul Pieței Sf Petru tronează un obelisc egiptean, iar de sus, de pe acoperișul Basilicii San Pietro, „păzesc” cele statuile lui Hristos Mântuitorul, Sf Ioan Botezătorul și cei 11 apostoli. Balconul central, Loggia della Benedizione, este locul de unde Papa oferă, de Crăciun și de Paște, binecuvântarea sa, Urbi et Orbi. Despre cele mai frumoase și importante biserici din Roma citește aici.
7. Muzeul Vaticanului. Cel mai mic stat din lume, de numai 50 de hectare și nici 600 de locuitori, Vaticanul are bogății culturale neprețuite. În Vatican sunt 11 muzee, fiind celebre Capela Sixtină, cu plafonul său pictat de Michelangelo, la care au lucrat și alți pictori celebri pecum Perugio și Sandro Boticelli și Stanzele pictate de Rafael (din apartamentele Papei Iuliu al II-lea). Muzeul Vaticanului, care conține expoziții de artefacte egiptene, grecești și etrusce, este de-a dreptul impresionant și pentru vizitarea acestuia ai nevoie de minim jumătate de zi, fiind posibil să fie coadă la bilete. Vestea bună este că tichetele la Muzeul Vaticanului pot fi cumpărare și online de aici. Muzeul Vaticanului, care expune unele dintre cele mai importante colecții de artă din lume, este deschis de luni până sâmbătă de la ora 9-18 (se iese din incintă cu o jumătate de oră înainte), casa de bilete fiind deschisă de la 9 la 16.00. Ultima duminică din fiecare lună, între orele 9 și 12,30, nu se percepe taxă de intrare în Muzeul Vatican. Pentru vizitarea mai pe îndelete a Muzeului Vaticanului și a Basilicii Sf Petru celor ai nevoie de o zi, cu siguranță că va fi una plină.
8. Mergi la Pantheon. Este cel mai bine păstrat dintre toate templele antice, fiind construit pe locul unde Marcus Agrippa a ridicat primul Pantheon, în anul 27 î. Hr., pe care Hadrian l-a înlocuit cu o rotondă (finalizată în anul 125 d.Hr). Pantheonul, templu dedicat tuturor zeilor păgâni, a fost transformat în biserică creștină. Se mândrește cu Domul său, cu o înălțime și un diametru de 43,2 metri, fiind cel mai mare dom zidit din Europa și cu Oculusul de opt metri diametru, care permite luminii și ploii să pătrundă prin cupolă. Iar piața în care este amplasat, Piazza della Rotonda, este una dintre cele mai frumoase din Roma, chiar dacă este aglomerată, are farmec!
9. Stai pe treptele Spaniole din Piața Spaniei (Piazza Spagna)! O capodoperă care datează din secolul al XVIII-lea, Piața Spaniei iese din tipare cu forma sa neregulată. Aflată la baza dealului Pincio, este vegheată de sus de biserica franceză Trinita dei Monti (1502). Piața Spaniei și Biserica Trinita dei Monti sunt legate de Treptele Spaniole (construite între 1723-1726 ), care se transformă, o dată pe an, în catwalk, unde defilează modelele unor vestii creatori de modă. Fântâna Barcaccia, construită în 1598 la ordinul Papei Urbano VIII, pentru a comemora inundațiile dezastruoase cauzate de râul Tevere același an, desăvârșește arhitectura Pieței Spania, ocul ideal de a te relaxa pur și simplu pe trepte, privind la forfota de pe Via del Babuino. Apropos, apa fântânilor din Roma este potabilă și rece și nici cea a Fântânii Barcaccia nu face excepție.
10. Vizitează Galeria Borghese. Găzduiește o colecție de exponate deosebit de bogată, fiind de altfel supranumită „regina colecțiilor particulare de artă”. Situată într-o vilă datând din secolul al XVII-lea, Galeria Borghese se mândrește cu picturi de Caravaggio, Botticelli, Tițian și Rafael și cu sculpturi spectaculoase semnate de Gian Lorenzo Bernini. Faima colecției, care i-a aparținut cardinalului Scipione Borghese, protector ai lui Bernini și Caravaggio, atrage nenumărați turiști, astfel că va trebui să-ți faci programare chiar și cu săptămâni înainte pentru o vizită care durează maxim două ore. Galeria este situată în grădina Vilei Borghese, iar rezervarea tichetului o poți face aici.
11. Ți-a plăcut la Roma? Aruncă un bănuț în Fontana di Trevi, pentru a-ți asigura reîntoarcerea aici! Deși aruncarea bănuțului în apele Fontana di Trevi a devenit un obicei datorită succesului filmului american „Theree coins in a Fountain” regizat în anul 1954 de românul Jean Negulesco, se pare că efectul se amplifică în timp, de vreme ce se strâng zilnic aproximativ 3.000 de euro.
Pe străduțele din centrul istoric al Romei găsești magazine pentru toate vârstele
Ți-a fost de folos acest material? Ți-a plăcut? Fii alături de noi pe Facebook! Dă-le de veste și prietenilor când citești ceva interesant, dă-ne Like si Share!
Visează, îndrăznește, călătorește! Drum bun!
Confirmări/Notificări