Sunt atat de multe locuri de vazut in Florenta incat daca ai la dispozitie doar doua-trei zile pentru o vizita aici trebuie sa stabilesti dinainte ce anume vrei sa vezi.
Parafranzand un foarte bun ghid de turism, evita sa intri in muzee la prima vizita aici-ca de altfel oriunde in lume- daca vrei sa ai ce sa-ti amintesti ceea ce defineste practic o destinatie: atmosfera, locuri, oameni. 
Marturisesc ca eu nu am rezistat tentatiei si am vizitat cateva muzee si biserici, insa nici canicula din oras nu te imbia la plimbari lungi pe strazile „umbrite” de mult prea putina verdeata. Nu am reusit sa vad tot ce se putea in „inima” Toscanei si nici nu cred ca poti sa cuprinzi tot nici macar intr-o saptamana petrecuta in acest oras, ca sa nu mai vorbesc de cea mai celebra provincie a Italiei….Ma opresc insa doar la oferta turistica a Florentei.
Pentru ce m-as intoarce in capitala Toscanei:
 
De ce sa vititezi Florenta. Florenta a dat lumii nu doar lectii de arhitectura, ci si de filosofie sau pictura, pornind de la operele arhitectului Filippo Brunelleschi la „Principele” lui Machiavelli sau lucrarile lui Botticelli. Orasul a cunoscut apogeul dezvoltarii sale sub conducerea temutei familii di Medici, care a stapanit Florenta timp de peste trei secole. Bogatia culturala si istorica a orasului de pe Arno este atat de vasta, incat ramai coplesit. Pur si simplu nu ai timp sa le „digeri” pe toate. Apoi, este un oras romantic, care merita vizitat in doi, caci o asemenea bogatie de frumusete merita impartitia cu cine ti-e drag.
Iata cateva din obiectivele care nu ar trebui ratate in Florenta, lista scurta a ce e de vazut, cum s-ar spune 🙂
Palazzo Pitti, „mostenirea” familiei di Medici
*Palazzo Pitti si gradina Boboli din apropierea sa, Palazzo Medici-Ricardi si, nu in ultimul rand, galeriile Uffizi sunt cateva marturii ale puterii si opulentei familiei di Medici, care a finantat cu generozitate astfel de opere. Merita vizitate!

Nasterea lui Venus, Botticelli, galeriile Ufizzi
*In partea veche a Florentei se gasesc principalele atractii ale orasului, „pierdute” in labirintul de stradute cu iz medieval, pavate cu piatra, case din caramida, cu acoperisuri de tigla.
*Aici vei gasi si carti vechi, tarabe cu flori, galerii de arta sub cerul liber, terase linistite sau magazine de inghetata „artizanala”.
*Din multimea de tentatii turistice nu ar trebui ratat sub nicio forma Domul, a carui cupola rotunda acoperita cu tigla rosie strajuieste orasul de la inaltime. Proiectat de Brunelleschi (cel care a descoperit perspectiva liniara caracteristica artei renascentiste), Domul-Cattedrale di Santa Maria del Fiore (Sfanta Maria a Florilor), este a patra catedrala din lume ca marime. Constructia sa, demarata in 1296, a durat aproape 150 de ani. Cu o 153 de metri lungime si de 140 de metri inaltime, Domul isi intampina oaspetii cu o impunatoare fatada din marmura cu irizari roz, verzi si mov. Cand patrunzi in interiorul sobru te asteapta vitraliile pictate de Donatello si Ghiberti.
Domul ( dreapta) si Turnul lui Giotto ( stanga)
* In apropiere de Dom, la a carei edificare au contribuit financiar si membrii  familiei di Medici, se afla o alta constructie impozanta, Turnul lui Giotto. Atat Domul cat si Turnul lui Giotto si Baptisierul au fost incluse in patrimoniul UNESCO.
*Tot in zona de est a orasului se afla si biserica gotica Sfanta Cruce, in fapt un ansamblu de cladiri monahale, transformate astazi intr-un muzeu de arta religioasa. Aici se afla mormintele lui Galileo si Michelangelo, alaturi de crucifixuri de Donatello. Capelele sale sunt acoperite de lucrari de arta ale lui Giotto si della Robbia, manastirea fiind proiectata tot de Brunelleschi.
*Nu uitati de Piazza della Signoria, altadata centrul puterii politice al orasului, dominata astazi de Palazzo Vechhio (Palatul Vechi). Acesta este de asemenea un adevarat magnet pentru turisti, aglomeratie mare. Piazza della Signoria iti lasa impresia ca este prea mica pentru cate minunatii se gasesc aiciSalile largi si elegante ale Palazzio Vecchio pastreaza ceva din istoria cladirii de unde si-au condus di Medici ducatul, s-au dat verdicte sau a muncit Machiavelli. In apropiere, se poate vizita Galeria cu arcuri a Signoriei, una dintre cele mai importante cladiri medievale din Italia.
Vedere din Piazzale Michelangelo
* Daca ai ajuns la Palazzo Vechhio, nu ai cum sa nu observi statuia din marmura alba a lui David de Michelangelo. Este de fapt una din cele doua copii ale acestei monumentale lucrari, originalul fiind  la Academie, in timp ce o replica din bronz se afla in Piazzale Michelangelo.
*Ponte Vecchio de peste raul Arno ( care are un debit destul de anemic vara), plin cu magazine de bijuterii scumpe si de inghetata este unul dintre obiectivele pe care nu le rateaza niciun vizitator in Florenta.
Cel mai vechi pod din Florenta, Ponte Vechhio
*In Oltrano, o zona linistita cu cladiri joase, magazine cu antichitati si ateliere, nu ai cum sa nu observi maiestuousul Palat Pitti. Acest palat a fost proiectat de Brunelleschi pentru familia Pitti, rivalii familiei Medici, fiind plin cu opere apartinand lui Raphael, Filippo Lippi, Tintoretto, Veronese si Rubens.
*Gradinile Boboli, cu bazinele, fantanile arteziene, statuile si gardurile sale vii cu forme elaborate.
*Galeria de arta Uffizzi, una dintre cele mai importante din lume. Aici se gasesc unele dintre cele mai celebre lucrari, precum „Nasterea lui Venus”, „Alegoria primaverii“ si „Primavara” lui Botticelli, „Tondo Doni” de Michelangelo.
Tondo Doni, Michelangelo, Uffizi. Singura pictura a lui  Michelangelo
*Muzeul Bargello, cu cea mai larga colectie de sculptura medievala si renascentista din Italia, cu lucrari de Michelangelo si David de Donatello.
De toate pentru toti
Nu rata in Florenta! Daca iubesti istoria, atunci nu rata Muzeul de Arhelogie din Florenta, cu o impresionanta colectie de exponate etrusce, romane la care se adauga o sectiune egipteana. Foarte apreciat este si Muzeul Galileo, dedicat lui Galileo Galilei, unde sunt instrumentele şi telescoape apartinand marelui fizician, astronom, filozof si matematician Galileo Galilei, dar şi eponate adunate inca de acum peste cinci secole, graţie colecţionarilor din familiile Medici si Lorrine.
Dacă eşti amator de shopping, în Florenţa ai la dispoziţie vestita stradă Via de’ Tornabuoni, de unde nu lipseşte nici un designer care se respectă. Să nu uităm că brandul Gucci a fost fondat în Firenze în 1921, aici, iar Roberto Cavalli este florentin 100%, încă de la data naşterii sale, în anul 1940. Dacă vrei să economisiţi bani, dati o fugă la Barberino Designer Outlet, cu peste 100 de branduri de lux şi mai accesibile, la reducere cu 30-70%. Oricum, sunt cateva pieţe cu de toate in Florenta, unde totusi tradiionale sunt produsele din piele si matase, precum Mercatto San Lorenyo, Mercatto Centrale sau Mercatto Vechhio, de unde puteti cumptra suveniruri destul de scumpe.
Daca esti romantic, atunci nu rata in Florenta o plimbare pe malul raului Arno, unde ar fi bine sa te prinda apusul, care imbraca totul, daca vremea e buna, in nuante aurii. Apoi sunt si gradinile Boboli, vechi de 500 de ani, cu  fantani arteziene, statui si obeliscuri “ascunse” printre aleile umbrite de chiparosi, in timp ce muzica iti mangaie urechile. Sunt de vizitat si Parcul Cascine si gradina Trandafirilor.
La capitolul gastronomie, Toscana e celebra pentru Bistecca alla fiorentina (T bone de vacă la grătar), la porchetta (rulada de porc la rotisor), tartuffii ( trufe ), folosite in diferite preparate, inclusiv în paine şi patiserie. Iar vinurile sunt celebre, Chianti fiind doar unul dintre ele. Toscana este un adevart rai al gurmanzilor si ar fi bine sa-i testezi deliciile locale.
La drum prin Toscana 
Florenta este punctul de plecare pentru o vizita romantica in minunata regiune Toscana, vestita pentru dealurile ei pline cu plantatii de vii sau lanuri de grau, vegheate de sus de chiparosi. Te asteapta, ascunse printre dealurile molcoame, orasele vechi pline de farmec precum Sienna, San Gimignano-“Orasul Turnurilor frumoase”, Pisa, vestit pentru turnul sau inclinat, Lucca, orasul unde s-a nascut Giacomo Puccinni, Montepulciano, unde s-au turnat scene din filme celebre precum Twilight Saga. Iar Carrara este vestita petru marmura sa apreciata si folosita de Michelangelo, Monterrigioni l-a incantat pe Dante…Sau poate vrei sa mergi si la mare, atunci poti sa alegi statiunea cu cea mai mare plaja din Toscana, Viareggio sau la spa, in Montecatini. Indiferent de ce orasel alegi in Toscana, vei ramane cu amintirea unui loc deosebit, unde oamenii se bucura cu adevarat de viata si nu se sfiesc sa arate asta !
Ce mi-a displacut in Florenta
 
Sfaturi inante de a vizita Florenta.
*Evitati sa vizitati orasul vara (iulie-august), cand atmosfera este inabusitoare, iar aglomeratia este sufocanta, mai ales ca sunt farte putni copaci, si, mai ales in zona veche a Florentei, pietrele de pe caladaram atrag si retin caldura.
*Cele mai bune perioade pentru a vizita Florenta raman primavara si toamna.
*Atentie la zonele aglomerate si la hotii de buzunare care-si fac traiul pe aici. Multi sunt conationali mai „bronzati” si creeaza tuturor un adevarat stres prin omniprezenta lor.
*Orasul Florenta este destul de scump la capitolul cazare si masa, peste media celor din alte destinatii turistice europene. Daca luati masa in centrul vechi sa nu va asteptati sa primiti cine stie ce produse de calitate, chiar daca este mai scump. Raportul calitate-pret nu prea functioneaza aici.
* Florenta mi-a parut lipsita de verdeata si prafuita, mai ales in zona istorica.
Gradinile Boboli, Fantana lui Neptun
Piazza della Signoria, Fantana lui Neptun de  Ammannati
Alte articole despre Italia
Florence1 (1).jpg
queen pitti.jpg
galeria venus pitti.jpg
palazzio vecchio florenta.jpg
david palazzo vecchio1.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This