Bisericile din Roma sunt de-a dreptul grandioase, te copleșesc, măreția lor depășește imaginația. Pline de picturi, statui, fresce, opere ale unor artiști celebri, cu istorii vechi, deosebite, bisericile din Roma îți lasă impresia că sunt muzee.
În Roma, creștinii au fost prigoniți și uciși alături de evrei la porunca împăraților, iar creștinismul a devenit legal în secolul al IV-lea. Urbea, care a jucat un rol crucial în marea schismă din 1054, a fost și a rămas „inima” catolicismului, găzduiește în prezent peste 900 de biserici.
Unele din bisericile și bazilicile din Roma sunt modeste, mici și primitoare, par că vor să te îmbrățișeze. Dar cele mai multe sunt imense, au mai multe nave, în care te pierzi iar pașii îți sună cu ecou. Te fac să te simți mic și apoi să te întrebi, retoric, desigur, de ce sunt atât de somptuoase, ca niște palate.
 Parcă este un concurs de frumusețe între bisericile din Roma, care găzduiesc atât de multe capodopere încât majoritatea au rămas prea puțin cunoscute, tocmai din cauza „ofertei” prea abundente. Sunt atât de multe!
Indiferent de ce religie ați avea, ar fi păcat să nu vizitați cele mai frumoase bazilici din Cetatea Eternă, sunt adevărate capodopere, motiv pentru care sunt obiective turistice de neocolit în Roma!
Despre cele mai frumoase biserici din Roma și comorile lor, mai jos 
Tronul Sf Petru
La Pietà
1. Catedrala Sfântul Petru, cea mai mare biserică din lume. 
Așezată pe locul unde ar fi înmormântat Sf. Apostol Petru, Catedrala Sf Petru adăpostește, printre altele, săgeata Sf Longinus, care i-a străpuns coasta lui Iisus Hristos pe Cruce, și un fragment din Crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit. În Catedrala Sf Petru sunt nenumărate capodopere, două dintre ele aparținând lui Michelangelo: Domul, pe care l-a proiectat să aibă un diametru de 42 de metri pentru a nu depăși Pantheonul și sculptura La Pietà, pe care artistul a terminat-o în anul 1499, când avea doar 25 de ani.
În Dom ajungi la înălțimea celor 132 de metri ai săi după ce urci cele 330 de trepte strâmte (sau cu liftul), dar priveliștea asupra Romei este deosebită. În Catedrala Sfântul Petru sunt și lucrări celebre aparținând lui Bernini-fereastra cu vitralii în centrul căreia se află un porumbel înconjurat de raze de soare reprezentând Sfântul Duh (llucrare din anul 1666 ), Scaunul Sf Petru, din lemn și fildeș, Monumentul Papei Urban al VIII-lea și cel al lui Alexandru al VII-lea. Baldachinul imens care acoperă impresionantul altar al Bazilicii Sf Petru este susținut de coloane din bronz făcute din piese decorative luate de la Pantheon de către Papa Urban al VIII-lea. Statuia Sf Apostol Petru, cea pe care o mângâie credincioșii care-i sărută piciorul stâng în semn de recunoștință, pe care o consideră aducătoare de bunăstare și de ocrotire, datează din secolul al XIII-lea.
Basilica Sf Petru este înainte de toate un lăcaș de cult care poate găzdui până la 20.000 de oameni și are un cod vestimentar strict, așa că lăsați pantalonii sau fustele scurte și maieurile în camera de hotel, dacă doriți să o vizitați. Este una dintre cele mai mari, mai frumoase și mai celebre catedrale din lume.
Basilica Sf Petru este un loc impresionant, care, deși imens, nu te face să te simți mic și neînsemnat, este primitoare și plină de atracții și istorii. Pur și simplu trebuie vizitată dacă ai ajuns în Roma!
                                        
2. Pantheonul, minune a lumii antice
Cel mai bine păstrat din marile monumente ale Romei antice, Pantheonul a fost mai întâi un templu păgân ridicat în anul 27 d. Hr. de Marcus Agrippa. Peste acest templu, împăratul Hadrian a construit ( între anii 118-125 d. Hr.), cupola- Domul cu înălțimea și diametrul de 43,3 metri. Cupola, considerată cea mai mare realizare arhitecturală a romanilor și cel mai mare Dom din beton nearmat construit vreodată, permite luminii- și ploii -să pătrundă în Pantheon prin imensul Oculus (cu diametrul de 8,3 metri) din centrul său.
 13 din cele 16 coloane pe care se sprijină porticul cât și ușa masivă din bronz sunt originale. Unele piese precum plăcile aurite ale acoperișului ( însușite de Constantin al II-lea) sau panourile de bronz ale porticului ( desprinse la dorința Papei Urban VIII și topite pentru un tun la Castelul Sant Angelo)au dispărut de mult…
În interiorul Pantheonului, care a fost consacrat ca biserică creștină în anul 608, se află atât mormântul artistului renascentist Rafael cât și cel al unificatorului Italiei, Victor Emanuel II, primul rege al Italiei.
 Este ușor ireal acest loc în care lumina iese din Oculus și se plimbă apoi, încet, pe pereți punând „sub reflector ” frescele și statuile. Când plouă, apa dispare prin cele 22 de guri de scurgere din pardoseală.
Pantheonul din Roma este situat în Piazza della Rotonda, un loc deosebit de pitoresc.
                                    
3. Santa Maria degli Angeli e dei Martiri, proiectată de Michelangelo
Cunoscută sub denumirea de Santa Maria degli Angeli, aceasta este o biserică renascentistă este proiectată de Michelangelo. Este construită în interiorul zidurilor romane ale Băilor lui Dioclețian, iar fațada sa păstrează o bună parte din cărămizile de la băile antice. Biserica este închinată Fecioarei Maria, îngerilor și sclavilor creștini care au murit la construirea băilor romane. Legendele locului spune că. în 1541, un preot sicilian, Antonio Lo Duca, a avut o viziune cu îngeri în ruinele Băilor lui Dioclețian, iar Papa Pius al IV a ordonat ca o biserică să fie construită aici. Michelangelo a început să lucreze la ea în 1563, dar a murit un an mai târziu, în 1564, designul a fost completat de Jacopo Lo Duca, elevul lui Michelangelo. Tanseptul Basilicii Santa Maria degli Angeli este situat în fostul Tepidarium (băile călduțe) din Băile lui Dioclețian, opt din cele 16 coloane, de peste 17 metri înălțime, fiind originale.
Un element unic al bazilicii Santa Maria degli Angeli este ingenioasa linie a Meridianului de pe podeaua sa ( foto jos). Este un cadran solar de-a lungul meridianului care trece prin Roma, la latitudinea de 15 °. La amiază, la ora 12:15 (13:15 în timpul verii), soarele își aruncă lumina pe această linie pe care se află și cele 12 case ale zodiacului. Marcajele au fost finalizate în 1703.
                                      
4. Santa Maria Maggiore, o bijuterie grandioasă
Una din cele mai mari și mai vechi din Roma, datând din secolul al V-lea, Santa Maria Maggiore este în același timp și una dintre cele patru basilici patriarhale din Roma. Construită pe vârful dealului Esquiline pe locul unui templu închinat zeiței Cybela, Santa Maria Maggiore a suportat în timp nenumărate distrugeri dar și renovări, înfățișându-se astăzi ca un amestec de stiluri arhitecturale. Astfel, nava și mozaicurile sale bizantine sunt originale, dar clopotnița, cea mai mare din Roma, este medievală. Tavanul casetat pe care este placat aur din Lumea Nouă este renascentist, iar fațadele sunt baroce, ca și cele două domuri identice. Santa Maria Maggiore este un lăcaș de cult somptuos, care găzduiește și moaște, precum cele ale Sfântului Matei și ale altor martiri. O placă de dreapta altarului marchează locul de veci al lui Gian Lorenzo Bernini, iar în Confessio, o statuie a Papei Pius al IX-îngenunchează în fața unei racle care conține un fragment din ieslea în care s-a născut Isus. Este o basilică de-a dreptul spectaculoasă, te lasă fără grai.
                                       
5. San Giovanni in Laterano, centrul papalității
Această impozantă bazilică care a fost ridicată la ordinul împăratului Constantin cel Mare în secolul al IV-lea, este prima biserică creștină din Romei și cea mai importantă, aici fiind locul unde au fost încoronați papii, până în secolul al XIX-lea. Complexul papal vizibil din toată Roma, care incude și un palat, a fost principala reședință a papilor până în 1309. Chiar și astăzi, San Giovanni in Laterano este catedrala oficială a capitalei Italiei și scaunul papei ca episcop al Romei. Cu toată istoria și importanța sa, Bazilica San Giovanni în Laterano a ars, a fost devastată de cutremure și reconstruită de mai multe ori de-a lungul anilor, dar te impresionează atât cu dimensiunile sale impresionante și arhitectura sa bogată în stil baroc și renascentist. Păzită de cincisprezece statui – cea a lui Isus, a Sfântului Ioan Botezătorul, Ioan Evanghelistul și a celor 12 Apostoli -fațada impresionantă a arhitectului Alessandro Galilei este un exemplu de clasicism târziu-baroc. Ușile centrale de bronz au fost adus de la Curia din Forumul Roman, în timp ce aspectul interior, care te lasă fără cuvinte, i se datorează lui Francesco Borromini. Tavanul aurit cu un frumos mozaic din secolul al XV-lea și o navă centrală plină cu sculpturi te lasă mut de admirație. Există șase morminte papale în interiorul bisericii, iar altarul papal ar conține mai multe relicve, inclusiv capul Sfinților Petru și Pavel și o parte din altarul de lemn al Sf Petru.
                                      
 
6. Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola are una dintre cele mai frumoase capele
Construită în stil baroc între 1626 și 1650, Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola in Campo Marzio a funcționat inițial ca o capelă a Colegiului Roman, fiind un must-see pentru iubitorii de artă, mai ales că pictura de pe plafonul său, opera lui Andrea Pozzo, este considerată cea mai frumoasă din Roma, după cea din Capela Sixtină. Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola in Campo Marzio este dedicată Sfântului Sant’Ignazio di Loyola, fondatorul ordinului iezuiților. Biserica, supusă și ea mai multor lucrări de extindere, are un plan de cruce latină, cu numeroase capele laterale.
                                   
7. Santa Maria della Vittoria
Această biserică destul de modestă la exterior este deosebit de frumoasă la interior, fiind un exemplu minunat de arhitectură barocă. În plus, biserica Santa Maria della Vittoria găzduiește o frumoasă și faimoasa sculptură aparținând lui Gian Lorenzo Bernini, care o înfățișează pe Sfânta Tereza de Avila, Transverberazione di santa Teresa d’Avila, într-o ipostază mai puțin obișnuită pentru un sfânt. Chiesa di Santa Maria della Vittoriaste un lăcaș de cult deosebit de frumos, situat pe Via XX Settembre, aproape de Piazza Republica.
Citește și despre cele mai frumoase piețe și fântâni din Roma, pe care nu ai voie să le ocolești, dar și despre atracțiile de top din capitala Italiei.
Sigur ești interesat și de obiectivele de top pe care poți să le vizitez gratis în Roma și de sfaturile noastre :).
Drum bun!
Sper că ți-a plăcut acest material sau că măcar ți-a fost de folos. Te aștept să ne fii alături pe Facebook ! Îți mulțumesc pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? ! Visează, iubește, călătorește!  Drum bun!
Este interzisă orice reproducere sau reprezentare, parţială sau totală, pe orice suport, a textelor, informațiilor și a fotografiilor fără autorizaţia prealabilă expresă a consilierturism.ro, în calitatea sa de autor și deținător a drepturilor de autor, potrivit legii.
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This