Sunt mulţi cei care parcurg sute, mii de kilometri, pentru a vizita aceste catedrale unice, obiective turistice celebre în toată lumea, de văzut o dată în viață.

Sunt construcții impozante, mai mult sau mai puţin opulente şi au o istorie unică. Au trecut prin vremuri tulburi, războaie și au suferit distrugeri, au fost rănite odată cu oamenii. Au primit sub acoperișul lor capete încoronate care s-au înclinat în semn de respect, s-au aplecat de durere sau și-au revendicat puterea. Milioane de enoriaşi le-au trecut pragul, pașii lor și-au pierdut ecourile pe dalele reci, lumina vitraliilor le-a mângâiat fețele. Unii au venit cu speranţă și credință, alţii de nevoie, să se adăpostească în vreme de asedii.

Iată câteva dintre cele mai grandioase catedrale din lume, adevărate instituții care au făcut istorie în artă şi arhitectură și au schimbat, cumva, lumea. Haideți să le vizităm!

-Basilica Sf Petru din Vatican, sediul Papalității. Forma pe care o vedem azi a fost construită în perioada 1506-1615, pe locul unui lăcaș de cult vechi. Fosta Bazilică Sf. Petru a fost ridicată în anul 320 de împăratul Constantin, pe locul unde, spune tradiția, a fost înmormântat Sf. Apostol Petru. În prezent sediul papalității, Basilica Sf. Petru a beneficiat de talentul unor mari arhitecţi şi artişti, printre care se remarcă Michelangelo, Bernini și Brunelesci. Michelangelo a proiectat, în 1547, Domul Basilicii și a supravegheat construcția pănă cînd a murit. Modelul Domului rămâne reperul celelalte cupole construite după el, precum Bazilica Sf Paul . Cu cei 136,57 metri ai săi, Domul Basilicii Sf Petru este cel mai înalt din lume, dar nu te descuraja, poţi ajunge sus, pe cupola sa. Aici statuile sfinților veghează asupra Bazilicii și Pieței, iar Roma ți se desfăşoară la picioare. În catedrala Sf. Petru se află multe opere de artă, majoritatea cu caracter religios. Se remarcă sculptura La Pietà a lui Michelangelo şi fereastra cu vitralii în centrul căreia se află porumbelul reprezentându-L pe Sfântul Duh, opera lui Bernini.

*Cifre interesante. Bazilica Sfântul Petru poate găzdui 20.000 de oameni, are 190 m lungime, nava are 45,50 m înălțime. Domul are o calotă dublă, cu un diametru interior de 42,56 metri și măsoară 136,57 metri de la bază la vârful crucii. Bazilica Sf. Petru este una dintre atracțiile tristice de top din Roma.

Piazza San Pietro este la fel de impresionantă. Aici, cele 284 de colonade, aliniate pe patru rânduri și cei 88 de stâlpi ai săi lasă impresia că vor să te îmbrățișeze. Iar obeliscul egiptean vechi de peste 3.500 de ani și cele două fântâni “suprevizate” de porumbei se încadrează perfect în peisaj.

-Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, Israel. Acesta se află în orașul istoric Ierusalim, pe locul în care credincioșii venerează atât Golgota, unde Iisus a fost răstignit, cât și mormântul unde a fost îngropat. Biserica Sfântului Mormânt este și a fost cel mai important loc de pelerinaj pentru creștini încă din secolul al IV-lea. Este modestă, dar este cea din care creştinii primesc lumina, fiind numită şi Biserica Înălţării. Prima biserică a fost construită în perioada 326-355, la porunca Împăratului Constatin cel Mare, pe locul unde împăratul Adrian ridicase un templu închinat zeiței Venus. Această primă biserică a fost mult mai mare decât cea din prezent, dar a fost grav afectată de un icendiu, în 614, când perșii au invadat Ierusalimul. În 638, creștinii au fost forțați să se predea Ierusalimul musulmanilor, dar Biserica Sfântului Mormânt a continuat să servească pentru enoriașii creștini. Acesta până la 18 octombrie 1009, când un calif a dispus ditrugerea, cu daltele și târnăcoapele, a bisericii Sfântului Mormânt. Împăratul bizantin Constantin al IX Monomahul (1042-1055) a finanțat reconstrucția sa, dar intrarea e pe latura de sud. Aceasta a fost biserica care a atras pelerini din toată creștinătatea până către finele secolului al XI-lea, cand au început luptele de cucerire și recucerire a Bisericii Sfântului Mormânt, cruciadele, reconstrucțiile, negocierile pentru acces.

În pofida istoriei, Biserica Sfântului Mormânt rămâne un complex fascinant de structuri, de o importanță esențială pentru mai multe faze ale istoriei arhitecturale medievale. „Imitații“ ale sale fiind construite în toată Europa.

Catedrala Sf. Maria din Sevilla, Spania. Este un monument impozat de arhitectură gotică târzie și renascentistă și are şi o istorie interesantă. A fost ridicată în secolul al XIV-lea de regii creştini pe locul unei moschei a dinastiei Almohad din secolul al XII-lea. Moscheea a fost dărâmată în 1401, după ce Sevilla a fost recucerită de creștini. Două părți ale moscheii au fost păstrate din fericire în catedrală: curtea interioară (Patio de los Naranjos) și Giralda, un minaret convertit într-un turn. Lucrările de construcţie la catedrală au început în anul 1403 şi s-au finalizat abia după un secol, dar a îndeplinit ambiția ctitorilor de a construi “o biserică atât de mare încât cei care văd vor crede că suntem nebuni“.

Interiorul catedralei, cu o suprafaţă de 11.520 mp, este împărţit în cinci nave şi are detalii foarte bogate. Se remarcă însă altarul placat cu aur, cel mai mare din lume. Altarul, compus din 45 de scene din viața lui Hristos, este sculptat în lemn și acoperit cu cantități mari de aur. Este cel mai mare și cel mai bogat altar din lume. Catedrala din Sevilla găzduieşte mormântul lui Cristofor Columb, deşi acest fapt este contestat de cubanezi și nu numai, și este inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO. Este unul dintre cele mai vizitate obiective din Spania, iată un ghid turistic al Sevillei aici.

Turnul La Giralda, simbolul Sevillei

Turnul La Giralda, de fapt minaretul fostei moschei, este simbolul oraşului Sevilla şi poate fi „cucerit”, urcând până sus, pentru nişte fotografii panoramice deosebite. Sacristia găzduiește trezoreria, unde se remarcă opere de artă semnate de Goya, Murillo si Zurbarán, dar și o colecție de cranii. 

-Domul din Milano, Italia. O bijuterie gotică dantelată, la care s-a lucrat peste cinci secole, Domul din Milano este un adevărat simbol “dantelat” al orașului Milano și al Italiei. Având în vedere că se consideră că Bazilica San Pietro nu este o catedrală, Domul din Milano este a doua cea mai mare catedrală catolică din lume, după Catedrala din Sevilla. Domul din Milano are o suprafață de 11.700 mp, este construit din cărămidă şi placat cu marmură albă cu inserții roz. Are o lungime de 157 de metri, este împărţit în cinci nave şi poate găzdui până la 40.000 de persoane. Construcţia și finisarea sa au demarat în anul 1386 și au durat aproape șase secole până a ajunge la ceea ce este astăzi: un adevărat reper din arhitectură şi artă, o încântare pentru ochi. Abundența de decorațiuni este impresionantă, amintesc doar de cele aproximativ 3.400 de statui ( din care 1.100 la interior și exterior 2.300), plus sculpturi și basoreliefuri de pe fațadă.

Nu rata! Se poate ajunge sus pe acoperişul Domului, pe scări sau cu liftul, pentru o privelişte deosebită asupra “Capitalei modei”. Merită vizitat şi Baptisteriul, unde se află Tesoro del Duomo. Săpăturile arheologice de sub Domul din Milano au relevat că vestigiile Baptisteriului datează din secolul al IV-lea.

-Sagrada Familia, Barcelona, Spania. Unul dintre cele mai importante obiective turistice din Spania este poate cea mai celebră catedrală din lume: Sagrada Familia din Barcelona. Proiectată de arhitectul catalan Antoni Gaudí (1852–1926) care şi-a dedicat viaţa finalizării sale, Sagada Familia nu este finalizată, deși lucrările de construcţie au demarat în 1882.

Fiecare dintre cele 18 de turnuri are o semnificație diferită. În mijloc este turnul dedicat lui Iisus Hristos iar cele patru din jurul lui reprezintă Evangheliile. Turnul de deasupra absidei, încununat de o stea, o reprezintă pe Fecioara Maria, celelalte fiind dedicate celor 12 apostoli. Bazilica are, de asemenea, trei fațade monumentale, fiecare dintre ele reprezentând unul dintre cele trei evenimente cruciale ale existenței lui Hristos: Nașterea sa, Patimile, Moartea și Învierea. Atunci când va fi finalizat, Turnul lui Iisus Hristos va avea 172,5 metri înălţime iar Sagrada Familia va devein cea mai înaltă contrucţie religioasă din Europa. Nu va depăși însă înălțimea Montjuic, cel mai înalt punct din Barcelona, pentru că asta a fost viziunea lui Gaudi.

Înăuntru te vor suprinde spațiul amplu și tavanul boltit susținut de coloane canelate, vitraliile luminoase și jocul luminilor. În cripta de sub naos este sarcofagul de marmură al Sfintei Eulalia, protectoarea Barcelonei, în mijlocul navei se află spațiul destinat corului placat cu marmură. iar cele 29 de capele laterale au teme diferite. Fațadele exterioare au și ele semnificații aparte, nimic nu e întâmplător aici: îți va lua ochii porticul Credinței, cel al Milostirii și cel al Speranței.

Sagrada Familia este un site UNESCO World Heritage și se estimează că va fi finalizată în anul 2026.

-Biserica Sfânta Sophia din Istanbul, Turcia. Este și ea un model de arhitectură pentru alte biserici şi chiar și pentru moschei, unele chir din Istanbul. Sfânta Sophia are o arhitectură şi dimensini monumentale şi o istorie cu adevărat impresionantă. A fost biserică creştină, apoi a fost transformată în moschee, în prezent fiind muzeu. Catedrala Sfânta Sofia fost construită la dorinţa împăratului bizantin Justinian între anii 532 și 537, pe locul unei biserici mai vechi ctitorită de Constantin cel Mare. Peste 900 de ani, Biserica Sfânta Sofia a fost sediul scaunului episcopal al Patriarhiei Ortodoxe din Constantinopol. A fost jefuită de cruciați în anul 1204, iar preoţii și călugărițele ucise.

Mai târziu, în 1453, a fost transformată în moschee de către Mehmet Cuceritorul. Timp de 500 de ani, Aya Sofya cum îi spun turcii, a fost moschee, otomanii aducându-i și modificări și au lărgit-o cu noi corpuri. Lui Mustafa Kemal Atatürk i se datorează transfomarea în muzeu a Hagiei Sophia, în 1935. Este unul dintre principalele obiective turistice din Istanbul și din Turcia.

Sfânta Sofia este recunoscută drept una dintre cele mai mari şi impresionante clădiri din lume.

Catedrala Notre-Dame din Paris, Franța. Situată în inima Parisului, în Île de la Cité, Notre Dame este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan și s-a finalizat în 1345. Un adevărat simbol al Parisului, Catedrala Notre-Dame are o istorie zbuciumată, fiind distrusă parțial și vandalizată, de mai multe ori, chiar de parizieni cu ocazia diferitelor revolte sau revoluții,

Victor Hugo s-a implicat în reconstrucția sa, inițiind o campanie de restaurare după succesul înregistrat cu romanul Notre-Dame de Paris. A reușit să sensibilizeze opinia publică și strâns bani pentru catedrală.

-Catedrala Sfântul Vasile din Moscova, Rusia. Se află în centrul Moscovei, în celebra Piață Roșie. Moscoviții și rușii o denumesc Fericitul Vasile (Vasili Blajinoe), după numele sfântului îngropat aici. Catedrala a fost ridicată între 1555-1561 pentru a marca Victoria lui Ivan cel Groaznic împotriva tătarilor. Inițial, au fost  ridicate nouă capele apoi, în 1588, a fost adăugat un turn central înalt de 60 de metri. Interiorul Catedralei Sf Vasile este opulent, cele nouă iconostase conțin peste 400 de icoane și numeroase fresce vechi.

Catedrala Sfântul Vasile marchează centrul geometric al Moscovei și este un monument din patrimoniul UNESCO.

-Catedrala St Paul din Londra, Anglia. Este situată pe cel mai înalt deal din capital Regatului Unit și a fost construită în secolul al XVII-lea pe locul unui vechi lăcaș de cult, datând din anul 604, dedicat Sfântului Apostol Paul. Prima biserică, din lemn, a ars 71 de ani mai târziu, iar următoarea a fost distrusă de vikingi în anul 963. În anul 1087, Episcopul Maurice, capelanul lui William Cuceritorul, ctitorește unul dintre cele mai mari lăcașuri de cult creștine ale vremii. Dar acesta a fost distrus de incendii, find reconstruit de mai multe ori, stilul său architectural trecând de la cel romanic la gotic. Catedrala din piatră a fost terminată abia în anul 1300. Dar în 1666 vine un mare incendiu care a distrus bisericile Londrei, astfel că se implementează un amplu program de reconstrucție a  lor. Lucrările la noua catedrală St. Paul, care devine prima catedrală protestantă propriu-zisă din Anglia, sunt finalizate în 1708. Catedrala a găzduit numeroase evenimente mai mult au mai puțin fericite, printre care jubileurile Reginei Victoria, funeraliile lui W Churchill, nunta prințului Charles cu prințesa Diana, Este cea mai mare catedrală din Londra.

Înalt de 111 metri, domul Catedralei Sf Paul este printre cele mai mari din lume. Atracțiile de neocolit ale Catedralei sunt Altarul, Galeria Șoaptelor, altarul central, mozaicul, Galeria de Aur și Galeria de Piatră.

-Abația Westminster (Westminster Abbey), Londra. Are cea mai mare navă gotică din Anglia și aproape toate încoronările monarhilor englezi au avut loc aici. Sfântul Dunstan, episcopul Londrei, a înființat în zonă, în secolul al XI-lea, o mică abație benedictină dedicată Sfântului Petru, Pe 25 decembrie 1066, aici a avut loc încoronarea lui William Cuceritorul ca rege al Angliei. Henric al III-lea a reconstruit mare parte a bisericii în anul 1245, dar nava centrală a fost terminată abia în 1376. Turnurile gemene ale aripii vestice au fost ridicate în 1745. Printre cele mai importante evenimente contemporane ce au avut loc la Westminster Abbey se numără: înmormântarea prințesei Diana, vizita Papei Benedict al XVI-lea și căsătoria Ducelui și Ducesei de Cambridge. Este unul dintre obiectivele turistice de neratat în Londra.

Nu rata : Tronul Încoronării, mormântul Elisabetei I, chiliile din centrul fostei mănăstiri Benedictine, Capela Fecioarei, construită de Henric al VI-lea !

Sper că ți-a plăcut acest articol sau că te-a inspirat să visezi. la următoarele călătorii Te aștept să intri în povestea noastră și îți mulțumesc pentru că ne dai Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem :). 

Visează, iubește, călătorește!  Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This