Un minighid turistic pentru cei care vor să viziteze cel mai celebru, mai frumos și mai vesel oraș din Andaluzia, Spania. Despre ceea ce merită să vizitezi și să faci în Sevilla, ce poți să vizitezi gratis, plus istoria capitalei Andaluziei, pe scurt.
Capitala Andaluziei, o istorie scurtă
Istoria Sevilla începe cu gigantul Hercule, cel care, potrivit legendei, ar fi întemeiat urbea, apoi au trecut pe aici, pe malurile Guadalquivir, fenicienii, cartaginezii, romanii și vizigoții. Arabii s-au instalat în Sevilla timp de peste 500 de ani, între 712 și 1248, lăsând cuceritorilor creștini un oraș înfloritor.
Stăpânirea romană în Spania a durat peste șase secole, prima colonie fiind Italica. Vestigiile istorice ale coloniei Italica, unde s-au născut împărații romani Traian și Hadrian, se află la 10 kilometri de Sevilla și pot fi vizitate, fiind de neocolit dacă aveți mai multe zile la dispoziție pentru a vizita Sevilla.
În perioada ocupaţiei romane, Sevilla se numea Híspalis iar pe timpul arabilor, Isbiliya.
Port cu ieșire la oceanul Atlantic până la data la care fluviul Guadalquivir s-a colmatat ( situație de care a profitat alt oraş andaluz deosebit, Cadiz), Sevilla ajunge pe culmile prosperităţii imediat după descoperirea Americii, jucând un rol important în comerţul cu Noua Lume. În anul 1503, Sevillei i se dă monopolul comerţului spaniol cu America, oraşul devenind astfel cel mai cosmopolit din Europa. Cu toate că Madrid a devenit capitală în anul 1561, Sevilla a rămas cel mai important “nod” de transport și comercial până în secolul al XVII-la. Se construiesc clădiri minunate în stil renascentist şi baroc, oraşul devine “atelierul” artiştilor Epocii de Aur a Spaniei precum Zubarán, Murillo, Juan de Valdés Leal. Din nefericire, mare parte din aceste bogăţii a fost spulberate în războaie de către dinastia de Habsburg.
Simbolurile Seviliei, respectiv Real Alazar–Palatul Regal (fostul palat Al-Muwarak ridicat pe locul unei fortărețe musultame), Catedrala și Turnul Giralda precum și Arhiva Indiilor Orientale sunt în prezent parte a patrimoniului cultural al UNESCO. Acestea sunt mărturii excepționale ale moștenirii pe care Andaluzia în general și Sevilla în particular au primit-o de la civilizația almohazilor și a dăruit-o celor care au urmat.
Impresii, fotografii și despre ceea ce merită să vezi și să faci în Sevilla găsești aici.
Simbolul Sevillei, La Giralda
Aproape toate prezentările și imaginile despre Sevilla sunt cu și despre La Giralda, Turnul Catedralei. O lungă perioadă de timp, La Giralda din Sevilla a fost minaret, ridicat în perioada 1184-1298 de același arhitect care a proiectat Moscheea Kutubia din Marrakesh și turnul Hassan din Rabat ( Maroc). La Giralda avea, pe vremea când era minaret, 76 de metri înălțime, pe acoperișul său fiind amplasate patru bile aurite care puteau fi observate de la 40 de kilometri depărtare.
După ce Sevilla a fost recucerită de creștini, în anul 1248, în timpul Reconquista, marea moschee din Sevilla a fost transformată în biserică. Structura sa a fost grav avariată de cutremurul din 1356, iar în 1401 a început construirea actualei catedrale. Turnul La Gilalda, ca și Patio de los Naranjos (Curtea Portocalilor) din interiorul Catedralei, au supraviețuit cutremurului, dar sferele din vârful turnului au căzut. Au înlocuite cu o cruce și un clopot şi astfel La Giralda a devenit clopotnița catedralei din Sevilla. Adâncă de 15 metri, fundația turnului La Giralda este construită cu pietre care provin de la zidul roman din apropierea Sevillei. Creștinii au înălțat minaretul maur până la 98,5 m și, ținând seama și de girueta din vârf, La Giralda depășește în prezent 104 m.
Se poate ajunge sus în La Giralda, dar nu pe scări, ci mergând pe rampa pe care altădată muezinul urca, pe cal, pentru a chema credincioșii la rugăciune de mai multe ori pe zi. Sus te așteapă panoramă deosebită a Sevillei, merită să urci în turn!
Despre catedrala din Sevilla și comorile ei
Catedrala din Sevilla a fost ridicată peste moscheea Almohad (construită în secolul IX) dar ceea ce a mai rămas din lăcașul musulman de cult este La Giralda, pe care este cocoțată Giraldillo, statuia care îi dă numele turnului. Un exemplu remarcabil al stilurilor gotic și baroc, cu o suprafață de 11.520 metri pătrați, Catedrala din Sevilla este astăzi a treia biserică după mărime din lume, după Catedrala Sf Petru din Roma ( peste 20.000 mp) și Bazilica Sanctuarului Național al Sfintei Fecioare din Aparecida, Brazilia(12.000 mp).
Catedrala din Sevilia are o poveste demnă de a fi amintită, fiind amplasată pe locul unde arabii au înălțat, în secolul XII, o moschee. Moscheea a fost transformată în biserică imediat ce Sevilia a fost recucerită de creștini și a îndeplinit acest rol până la cutremurul din anul 1356, când a fost grav avariată. Apoi, în anul 1403, s-a luat decizia construirii catedralei, iar lucrările au durat un secol. Se spune că Alfonso Martinez, primul arhitect al Catedralei din Sevilia, a dorit să facă un lăcaș de cult atât de mare, de grandios, încât, atunci când oamenii îl vor vedea terminat să îi „considere nebuni” pe cei care l-au ridicat. Dacă exteriorul Catedralei din Sevilla nu te impresionează, fiind destul de greoi, situația se schimbă radical în interior. Structurat pe cinci nave, interiorul Catedralei din Sevilla este foarte bogat ornamentat, capelele (precum Capela Regală, Capela Sf Petru și Capela Sf Anton), arcadele și vitraliile sale fiind fenomenale.
Cel mai mare altar din aur. Altarul principal al Catedralei din Sevilla, Reitablo Mayor, înalt de 20 metri, cu peste100 scene din viața Fecioarei Maria și ale lui Isus, pentru care au fost folosite aproximativ 2,5 tone de aur (adus din Mexic și Peru) este monumental. În Catedala din Sevilla se află mormântul lui Cristofor Columb, fapt atestat științific prin analize AND dar totuși contestat de unii.
DespreSevilla. Poate nu știai că…
Cu aproape 700.000 de locuitori, Sevilla este al patrulea oraş ca mărime din Spania, fiind “inima” regiunii istorice Andaluzia.
*În Triana, un vechi și pitoresc cartier al Sevillei care urmează țărmul Guadalquivir, s-a născut flamenco, un dans senzual care combină acordurile maure cu “nervozitatea” dansurilor țigănești. Sunt destul de multe școli de flamenco în Sevilla, mai dese în cartierul Triana. Acesta este renumit pentru numeroasele cluburi și baruri vizitate pentru oferta lor de divertisment nocturn, concentrate în special pe strada Betis. Vara, viaţa muzicală, mai frenetică noaptea, este mai animată în cluburile situate de-a lungul râului, în apropiere de Podul Alamillo şi pe strada Hercules.
*Alături de ce doi împărați romani și de celebrul curtezan Don Juan, și tradiția tapas s-a „născut” în Sevilla, unde există sute de astfel de bares de tapas ( restaurante specializate “pe gustări”). Sevilla este locul cel mai mult decât potrivit de a descoperi savoarea bucatelor cu specific andaluz.
Ce poți face gratis în Sevilla
Care sunt obiective de top pe care le poți vizita gratis în Sevilla. În primul rând, pentru a intra în spiritul andaluz cel mai indicat lucru este să te plimbi, să te pierzi pe străduțe. Poți începe cu vechiul Barrio de Santa Cruz ( foto sus), un loc de netarat în Sevilla.
Aleile și piețele din Bairro de Santa Cruz au fost martore la numeroase evenimente istorice și au servit ca sursă de inspirație pentru poeți, scriitori și muzicieni. Vechiul ghetou al evreilor numit în prezent Bairro de Santa Cruz (cartierul Sfintei Cruci) este un loc deosebit, îți oferă posibilitatea unei călătorii romantice în timp.
Apoi, când a venit vremea, părăsește cartierul Santa Cruz și să pornește către Plaza de los Refinadores, din apropierea Jardines de Murillo. Aici poți să admiri clădirile frumoase și mozaicurile de pe jos și să o apuci către Piața Spaniei, plimbându-te pe Paseo de Catalina de Ribeira, unde se află atât monumentul dedicat lui Cristofor Columb, cât și fântâni și bănci placate cu azulejos și “inundate” de vegetație.
Monumentul dedicat lui Columb
Această arteră pietonală este umbrită de palmieri, banani, portocali, leandri și salcâmi, e o plăcere să te plimbi pe aici în drumul către Piața Spaniei, mai ales când afară este foarte cald, nimic neobişnuit pentru Sevilla în llunile de vară. Situată în umbrosul parc Maria Luisa, Piața Spaniei este un alt loc de neocolit în Sevilla.
Piața Spaniei
Vizitează Muzeul Militar. Când ajungi în Piața Spaniei vei fi uimit probabil de grandoarea acestui loc, unde fiecare regiune a Spaniei își are propriul spațiu de “prezentare”, cu bănci, hărți și scene din făcute din azulejos. Este bine să știi că în Piața Spaniei se află și un muzeu pe care îl poți vizita gratis, Muzeul Militar din Sevilla-Museo Hstorico Miltar de Sevilla. Intrarea este gratuită tot timpul! Poți admira aici tot felul de steaguri, hărți și uniforme vechi, arme și instrumentar de război, nu doar din Europa ci și din Cuba și Filipine.
După ce ai vizitat Muzeul Militar și te-ai relaxat stând pe una din băncile din Parcul Maria Luiza și privind la trecători, poți merge în cartierul Triana.
Vizitează marțea Turnul de Aur. Aflat pe malul Gualdalquivir, cu vedere la cartierul Triana și la primăria din Sevilla, Turnul de Aur are o istorie de 800 de ani în spate, fiind unul dintre simbolurile orașului, care în prezent găzduiește Muzeul Naval. Intrarea la Turnul de Aur este gratuită în fiecare zi de marți.
Catedrala și La Giralda
Mergi duminica la Catedrala din Sevilla. Accesul în vestitul edificiu este gratuit duminica, precum și în fiecare marți, de la ora 13 la 17. Nu garantează nimeni că un este aglomerat!
Catedrala (stânga) și Archivo de Indias ( dreapta)
Vizitează Archivo de Indias. Spre deosebire de alte obiective de top din Sevilla, accesul la Archivo de Indias întotdeauna gratuit. Archivo de Indias se află lângă Catedrala din Sevilla, pe Avenida de la Constitución Nr. 3, e o clădire veche, pătrățoasă cu un etaj, ridicată în secolul al XVI-lea, care ascunde însă numărate exponate interesante precum scrisorile lui Columb către regina Isabela.
Triana
Bucură-te de unul dintre cele mai bune muzee din Spania, Muzeul Bellas Artes. Muzeul Bellas Artes este unul dintre cele mai bogate muzee de artă din Spania, depășit doar Prado din Madrid. Biletul este de numai 1.50 €, dar accesul este gratuit pentru vizitatorii cu un pașaport UE.
Mergi la Casa de Pilatos marțea! Acest monument al arhitecturii mudejar ridicat în anul 1520 de primul duce de Tarifa este de neratat în Sevilla. Marți, intarea în Casa de Pilatos este gratuită.
Cum ajungi în Sevilla. Din păcate, deocamdată nu există curse directe cu avionul din România către capitala Andaluziei. Sunt însă curse directe către Malaga, un alt splendid oraș, aflat la 202 kilometri și bineînșeles către Madrid, de care o despart 515 kilometri.
Santa Cruz
Când să vizitezi Sevilla. Dacă vrei să te distrezi și să ei parte la cel mai mare festival din Spania, Feria de abril, atunci mergi la Sevilla cu două săptămâni după paștele catolic, după Semana Santa. Sunt șapte nopți și șase zile de distracție, cu dans, muzică, mâncare și parade de costume tradiționale.
Fiecare fată poartă flamenca (rochie cu volane, pentru flamenco), mantilla (pieptene de prins părul), mantón (șal) și ventilador( evantai). Perioada Feria de Abril este cea în care au loc cele mai importante competiții de lupte cu tauri, cea care dă practic tonul sezonului. Ole!
Vremea în Sevilla. Sevilla are un climat căduros, iar în aprilie deja sunt temperaturi de vară, cu o medie zilnică de 18 grade Celsius. Temperaturile medii zilnice cresc la 28 de grade Celsius în iulie și august , luni în care ploile sunt aproape excluse. Cea mai bună perioadă pentru a vizita Sevilla este în aprilie-mai, când vegetația “erupe”, mai ales dacă nu vă place căldura. Martie, octombrie, noiembrie și decembrie sunt cele mai ploioase luni în Sevilla, dar nu îngheață niciodată.
Sper că ți-a plăcut acest material sau că ți-a fost de folos. Te aștept să ne fii alături pe Facebook ! Visează, iubește, călătorește. Drum bun!
Confirmări/Notificări