Nu știu la alții cum este, dar pe mine unele locuri mă trag “cu ața” și ajung să le cunosc, să mă bucur de frumusețea lor fără să-mi programez asta. Și, de cele mai multe ori, îmi amintesc cu drag de locurile care m-au vrut, m-au atras cumva și rămân cu speranța că prima vizită nu a fost doar o întâmplare a sorții.
Catedrala Nouă Cadiz de sus, din Torre de Poniente
Așa e și cu orașul andaluz Cadiz, care a avut ceva să-mi spună, să-mi arate, să mă convingă, în vara asta, că am greșit când nu l-am pus pe lista “must see”. Cum, necum, Cadiz și-a întins „tentaculele” și m-a atras spre el cum a știut el mai bine, apoi m-a întâmpinat ca o gazdă bună, dezinvoltă, dar modestă. Da, Cadiz este modest, deși are cu ce se lăuda, nu doar în Europa ci și în lumea largă. Și aici mă refer la partea sa veche, tocmai cea care-l face unic…
Pe urmele vechilor exploratori
Cel mai vechi oraș din Europa? Poate că puțini știu, dar Cadiz este unul dintre cele mai bătrâne orașe din Europa, mulți spun că este cel mai vârstnic. Cert este că vechiul Cadiz este locuit încă de pe vremea fenicienilor, cei care l-au și înființat prin anul 1100 Î. Hr, numindu-l Gadir. E greu să-ți aduci aminte de toți cei care au râvnit și au poposit prin Cadiz, dar au fost și greci și romani, vizigoți și mauri, sub “tatonarea” permanentă a piraților și a marinarilor englezi. Din Cadiz au plecat navele lui Cristofor Columb în expediții, caravelele inventate de prințul portughez Henri Navigatorul care trăia câteva sute de kilometri mai către nord, pe coasta Atlanticului, la Lagos. Odată ajunși la țărmurile aflate la mii de kilometri, exploratorii sau cuceritorii, cum vrei să le spui, plecați din Cadiz (și din alte porturi spaniole și portugheze) au schimbat definitiv noua lume în care s-au stabilit.
Arhitectura exportată peste ocean
Arhitectura Cadiz nu mai este așadar unică, ci a devenit model pentru noile colonii întemeiate de marinarii care au plecat de aici și s-au stabilit prin Noua Indie. Mărturie a influenței Cadiz stau multe orașe cu o rezonanță aparte Havana (Cuba), San Juan (Puerto Rico), Puerto Plata și alte localități din Republica Dominicană…
Cadiz a fost un oraș înfloritor căci negustorii genovezi, englezi, francezi sau olandezi și-au făcut aici „cartierul general” de unde își trimiteau corăbiile peste oceane. Asta mai ales după ce râul Guadalquivir s-a colmatat și nu a mai permis navigarea vaselor mai mari, ceea ce a dus la „detronarea” Sevilliei din topul celor mai puternice porturi din zonă și din Europa.
Monopol pe “importurile” din Noile Indii
În anul 1717, Filip al V-lea a strămutat, de la Sevillia la Cádiz, „Casa de Contratación de las Indias”, agenția monopolistă care controla comerțul cu America, iar orașul de pe malul Atlanticului a început să se dezvolte rapid.
Cadiz a ajuns astfel cel mai important port comercial dintre Spania și Lumea Nouă. Ca urmare, în secolul al XVIII-lea, Cadiz a atins apogeul importanței și înfloririi sale, iar în anul 1812 a devenit chiar capitala Spaniei. E drept, pentru puțină vreme, doar un an, dar istoria a consemnat că prima constituție republicană a Spaniei aici s-a scris.
Impresii din Cadiz
O vacanță în Cadiz este ca un pas înapoi în istorie, sau, mă rog, mai mulți pași :). Construit pe o limbă îngustă de pământ care continuă spre nord cu Costa de la Luz ( Coasta Luminii), partea veche a Cadiz pare cumva încremenită în timp, dar îi stă bine așa. Casele și clădirile din Casco Antiguo (centrul istoric ) și mai ales cele din Barrio del Pópulo – cel mai vechi cartier din Cadiz, unde se află ruinele Teatrului Roman -, sunt văruite în alb și, pentru câteva momente, ai impresia că te afli în Rabat sau Casablanca, minunate orașe din Maroc. Străduțele și aleile pietonale, pietruite și umbrite când și când de palmieri, rodii sau lămâi, par că deapănă povești vechi pe care nu mai avem urechi să le auzim. În schimb, poți vedea porțile de intrare în oraș, vechi de mii de ani, poți chiar trece pe sub ele, așa cum este cazul Puerta de La Tierra. Poți admira teatre vechi romane, ale căror vestigii se află în apropiere de Catedrala Nouă și de Atlantic, cel care înconjoară practic din trei părți acest oraș deosebit numit Cadiz.
Vederi din Torre Tavira
Mergând pe străzile din Cadiz îți atrag privirea fostele reședințe nobiliare cu balcoanele lor din fier și pereții pictați cu brâie pastelate și bisericile vechi care te uimesc cu bogăția arhitecturii baroce sau …eclectice. Asta nu înseamnă că acest oraș nu are și o parte nouă, modernă, cu bulevarde largi și blocuri înalte, cu o infrastructură impecabilă, ba din contra.
Partea nouă a Cadiz arată de parcă ar fi o stațiune cosmopolită, cu bulevarde cu două-trei benzi pe un sens, umbrite de palmieri și mărginite de clădiri cochete…Dar clădirile din partea veche, atmosfera sa ușor învechită, colorată, ca desprinsă din telenovelele sud-americane sunt cele care fac din Cadiz un oraș unic.
Ce merită să faci în Cadiz
Vacanța (sau vizita) în Cadiz nu e completă dacă nu încerci câteva lucruri și primul dintre ele este…
Să te plimbi în centrul său istoric. Pe străzile vechiului Cadiz istoria este prezentă peste tot și te aștepți ca de undeva să apară vreo caravană încărcată cu mărfuri grele aduse din Noile Indii. Nu apar caravanele, ai ajuns cu sute bune de ani mai târziu, dar poți vedea portul unde navele poposeau încărcate cu bogățiile luate din Lumea Nouă, inclusiv aurul incașilor și cel al aztecilor.
Să ți-l aduci la picioare. Ei, cum așa, nu se poate! 🙂 Cel mai bine poți observa portul dar și o mare parte din Cadizul istoric de sus, din torres miradores, turnurile construite pe acoperișurile locuințelor, de negustorii bogați. Erau, prin secolul al XVIII-ea, peste 189 de torres miradores în Cadiz, din care astăzi mai sunt în picioare aproape 130.
Majoritatea turnurilor din Cadiz sunt cu “fața” către intrarea în port, de unde stăpânii lor vedeau tot ce mișcă dinspre oceanul Atlantic, relaxându-se în același timp. Cel mai înalt turn, din cele 189 câte existau odată în Cadiz, a fost și a rămas Tore Tavira ( 47 de metri), unde se află una dintre puținele camere obscure din Spania și chiar Europa.
Ai Cadizul la picioare și în alt punct deosebit din Cadiz, de la Torre de Poniente. Merită să urci în acest turn aflat lângă Catedrala Nouă măcar pentru priveliștea fabuloasă asupra Cadizului! Urci preț de câteva minute bune, pe o “scară” în spirală, dar sus vei fi uimit de panoramă, însă fii atent la clopotele uriașe! Torre de Poniente este un obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratezi în Cadizf!
Testează gastronomia din Cadiz. Cadiz este o destinație pe care mulți gurmanzi o visează, iar Barrio de la Vina este cartierul cel mai des recomandat pentru amatorii de fructe de mare și preparate din pește. Peștele prăjit și caracatița sunt specialitățile cele mai apreciate în Cadiz, ca și tocana de rechin sau “arroz caldoso” ( un soi de pilaf). Dar nici gazpacho (supă de roșii nefierte) sau paella nu sunt de ratat în Cadiz, ca de altfel și tortillitas de camarones ( niște snacksuri din năut, făină, ceapă și creveți). Aceste gustări specifice Cadizului sunt mai apetisante dacă sunt udate cu un pahar de Manzanilla, spun unii!
Gustă din spiritul andaluz, în Barrio de Santa María, un alt cartier vechi cu aer medieval unde poți asista la spectacole de flamenco.
Participă la Carnavalul din Cadiz. Cartierele vechi ale orașului, precum El Populo, Santa Maria, La Villa și piața din fața teatrului Gran Teatro Falla se însuflețesc și mai tare cu ocazia celui mai vechi carnaval din Spania. Carnavalul din Cadiz are loc în luna februrie a fiecărui an și durează 10 zile, muzica, dansul, umorul și satira fiind cuvintele de ordine.
Mergi la Muzeul Cadiz. Aici sunt exponate deosebit de valoroase, vechi de pe vremea fenicienilor (sarcofage feniciene și egiptene, piese etrusce, romane și maure) dar și colecții de artă, picturi semnate de Zurbaran și Rubens. Museo de Cadiz se află în Plaza de la Mira, pitorească așa cum e ea umbrită de ficuși bătrâni.
Să faci plajă în Cadiz. Sunt mai multe la malul năbădăiosului Atantic, dar cea mai populară plajă din Cadiz este Playa de la Caleta, din apropierea bătrânului cartier Barrio de la Viña. Plaja Playa de la Caleta are doi vecini celebri, castelele San Sebastian şi Santa Catalina a căror arhitectură domină faleza orașului.
Cadiz în Piața Spaniei, Sevilla
Stiați că?
Despre acest oraș din Andaluzia, Ulise, cel care ar fi întemeiat Cadizul, credea că este ”capătul lumii “. În schimb, pentru Lordul Byron, la Cadiz începea lumea.
Pe plaja La Caleta din Cadiz, superba actriță Halle Berry a ieșit din apele Oceanului Atlantic în memorabila scenă din seria Agentul 007, “Die another Day”.
Victoria, plaja din cartierul Santa María del Mar, a fost declarată cea mai bună plajă urbană din Europa.
Legendele spun că, de-a lungul coastei Cadiz, sunt peste 700 de epave ale corăbiilor piraților, ale navelor de razboi și ale comercianților lovite de ghinion, de ghiulele sau de furtuni puternice. Iar în largul plajei La Caleta, unde a fost odată portul orașului, există epave dintre care unele ar fi pline de comori.
Cum ajungi la Cadiz
Cel mai apropiat aeroport de Cadiz este cel de la Jerez de la Frontera, oraș situat la 35 de kilometri. Sunt numeroase trenuri care unesc cele două orașe. asta dacă nu ajungeți să vizitați Cadizul într-un circuit prin Andaluzia sau de la bordul unui vas de croazieră.
Cadiz se află la 119 km de Sevilla, capitala Andaluziei, la 313 km de Faro, Portugalia și la 233 km de Malaga. Cadiz este una dintre atracțiile de top ale regiunii Andaluzia, alături de Sevilla, Malaga, Cordoba.
Vremea în Cadiz
Poziționat pe o peninsulă bătută de Atlantic, Cadiz are un climat mai răcoros comparativ cu alte orașe din Andaluzia. Verile sunt prelungite în Cadiz, astfel că, în septembrie, temperatura medie zilnică este de 23°C, sunt 10 ore de soare pe zi și o cantitate medie de precipitații mică de 24 mm/ medie lunară. În octombrie, Cadiz se bucură de o temperatură medie de 20°C și de minim nouă ore de soare pe zi, cantitatea medie de precipitații fiind de 67 de mm. Dacă ajungeți în aceste două luni de toamnă în Cadiz, puteți să vă luați costumul de baie, căci apa Oceanului are aprox. 22°C în septembrie și 21 °C în octombrie. Spre comparație, temperatura medie în Cadiz în august este de 25°C, sunt 13 ore de soare plin pe zi, nu plouă decât rar ( 2 mm media lunară), iar Oceanul are 22-23 °C.
Sper că ți-a plăcut acest material sau că ți-a fost de folos. Visează, iubește, călătorește!
Galerie foto din Cadiz, mai jos! Drum bun!
Confirmări/Notificări