În Lagos a fost primul târg de sclavi din Europa

Lagos, fosta capitală a regiunii Algarve, este un orășel plin de istorie, care a devenit celebru datorită plajelor din vecinătatea sa, celebre în toată lumea. Lagos te suprinde prin arhitectura veche, care te duce cu gândul la așezările pitorești, cu case albe și brâie în nuanțe tari, cu biserici și străzi pietruite pe care le vezi în filmele braziliene.

Parcă îl cunoști de undeva… dar sunt toate șansele ca acesta să fie originalul, arhitectura din Lagos fiind replicată în localitățile cucerite de portughezi. Brazilia a fost descoperită în anul 1500 de către Pedro Álvares Cabral, iar colonizarea acestui pământ îndepărtat va începe în jurul anului 1530…Din Lagos au plecat navigatorii portughezi să cucerească lumea, trecând peste punctul în care credeau că se sfârșește universul. Din Lagos au luat portughezii Oceanele la „cutreierat” și așa au început să pună piciorul pe noi teritorii și tot aici a fost prima piață de sclavi din Europa.

O istorie citită …în ziduri

Orășelul Lagos are câteva “secrete” pe care toată lumea le știe, deși unul dintre ele nu e chiar un motiv de mândrie.

Astăzi, dacă nu ar fi plajele celebre în toată lumea și istoria sa veche, care a avut un rol important în lume, Lagos ar fi probabil un orășel liniștit, așa cum îi stă bine unei așezări de provincie „uitate” pe malul Oceanului Atlantic. Mai nimic nu s-ar întâmpla în Lagos, iar străduțele vechi, pietruite, strâmte și bătute de soarele mereu prezent în toată Algarve, cea mai sudică regiune a Portugaliei, ar rămâne mai mult pustii, cu excepția sărbătorilor locale, când lumea ar năvăli pe străzi la procesiuni. Nimeni nu ar fi mai fi interesat să vadă bisericile vechi din Lagos, piațetele flancate de case tradiționale, unele placate cu „azulejos” (plăci de ceramică pictate cu motive tradiționale), altele văruite simplu, în alb sau cu brâie din culori mai vii.


Poate că fortul orașului-Fortaleza Ponta da Bandeira, ridicat în secolul XVII petru a apăra Lagos de inamicii de pe mare și de pe uscat, ar fi pierdut lupta cu timpul și ar fi căzut în părăsire. Așa ar fi pățit și Castelul Guvernatorului (construit de mauri și apoi cucerit de creștini în secolul XIII ), iar zidurile de apărare ale orașului s-ar fi prăbușit de la înălțimea dealurilor pe care le domină și astăzi. Dar Lagos este unul dintre cele mai vizitate locuri din Algarve și mulți străini bat drumul până aici mii de kilometri pentru a se bucura de plajele cu care se învecinează, vestitele Meia Praia, Praia da Dona Ana și Praia do Camilo.

Locul de unde s-a comandat cucerirea lumii

Înainte de toate, Lagos a fost locul de unde corăbiile lui Henri Navigatorul, prinț al Portugaliei și geograf trimitea corăbiile în expediții de cucerire de noi teritorii. Era un fel de centru de comandă al expedițiilor pe oceane. Așa au fost descoperite insule precum Madeira și arhipelagurile Azore și Canare. Ca sponsor major al expedițiilor, Henri Nevigatorul lua o cincime din bogățiile aduse de navigatori, și poate că o parte din ei s-au dus pentru înființarea Școlii de navigație și a punctului de observație de la Capul St Vincent.

Navele au adus și primii sclavi din Africa, iar primul târg de sclavi din Europa a fost înființat în Lagos, în 1444. Mai există o clădire din secolul XVII-lea pe locul exact in care erau piețele de sclavi, în piața principală a orașului. După moartea prințului Henric Navigatorul, care era cel de-al treilea fiu al regelui Portugaliei Ioan I, Lagos a început să-și mai piardă din strălucire, iar casele importante de tranzacționare și-au mutat sediul în Lisabona. Dar Lagos, care a fost distrus de un cutremur și de un tsunami în 1755, și-a păstrat istoria și obiectivele sale turistice importante derivă din aceasta. Unul dintre aceste obiectve este Biserica Sf Antonie , a cărei fațadă simplă contrastează puternic cu extravaganța interiorului, frumos și bogat decorat, acoperit în aur. Este considerată una dintre cele mai frumoase biserici din Portugalia, fiind una dintre puținele clădiri care au supraviețuit intacte după cutremurul amintit. Două bătălii navale binecunoscute au avut loc în largul Lagos, ceea ce reflectă importanța poziției sale strategice: în 1693  flota franceză i-a învins pe anglo-olandezi și în 1759 britanicii i-au bătut pe francezi.


La siesta…Sunt și câteva muzee în Lagos, orășel care pare că doarme adânc la siesta de după-amiază, așa că multe magazinașe, muzee și biserici se închid. Barurile și terasele rămân deschise, așa că, după o plimbare pe străduele cu iz de telenovelă, o cafea sau o limonadă sunt binevenite.

ana lagos

Plaja Dona Ana

Plaje vestite în zona Lagos și Algarve

În zona Lagos sunt plaje foarte apreciate, după cum vă spuneam. Meia Praia, situată la est de Lagos, este un pic mai ieșită din comun pentru Portugalia, fiind lipsită de pereții dramatici care să o flancheze, de stâncile care ies din mare atrăgând toate privirile sau de peșterile enigmatice așa de des întâlnite pe coasta Atlanticului. Poate de aceea în portugheză Meia Praia înseamnă „jumătate de plajă!” 🙂 . Situată la apoximativ 3,5 km de Lagos, Meia Praia se află într-unul dintre cele mai mari golfuri naturale din Europa, fiind un loc preferat de familiile cu copii. Mai ales că aici sunt nenumărate snack-baruri, restaurante și posibilități de practicare a sporturilor nautice.

Meia Praia

Meia Praia

Celelalte două plaje căutate din Lagos, Dona Ana și Praia do Camilo se încadrează în tiparul plajelor din Algarve, au nisip galben, destul de fin, un ocean fără margini la picioare și stânci care să le păzească neîntrerupt.
Praia da Dona Ana este adesea denumită ca cea mai bună plajă din Algarve, deși ea a fost catalogată de către revista Conde Nast Traveller (în anul 2013) „cea mai bună plajă din lume”. Contrastul izbitor dintre apa azurie și stâncile de gresie gălbui-roșiatice, ca și grotele care așteptă să fie explorate, îi dau caracterul său unic celebrei plaje. Dona Ana este o plajă cu Blue Flag, are așadar toate facilitățile pe care le aștepti de la o astfel de recunoaștere a conformității. Însă accesul la plajă se face pe un lung șir de trepte, care parcă par mai multe la revenirea sus, pe țărm.

Se fac nenumărae excursii cu barca din Lagos către plajele și grotele din împrejurimi, poate că este un sfat de luat în seamă să închiriezi una! Și așa poți să admiri în siguranță și diferite stânci sculptate de vânt, care poartă nume sugestive precum Titanicul, Sfinxul, Elefantul sau Tortul.
Un alt loc emblematic pentru zona Lagos este Ponta da Piedade (Punctul Milosteniei), legat de Praia Dona Ana și Praia Camilo, care și se sfârșește apoteotic cu un far pitoresc. Ca să ajungi la baza stâncilor de la Ponta da Piedade trebuie să cobori 182 de trepte, astfel încât dacă ești mai puțin agil sau obosit ar trebui să ei în considerare o plimbare cu barca direct de la Lagos.

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This