În fiecare an, peste 50 de milioane de turişti aleg să viziteze Spania, destinaţie care este pe locul doi în lume din punct de vedere al locaţiilor incluse pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Mai jos clasamentul celor mai importante oraşe din Spania ce merită vizitate.

Barcelona, un oraș de top 10 mondial
Barcelona este principala destinație turistică a Spaniei, fiind în același timp și în top 10 cele mai vizitate orașe din lume. Acest oraș amplasat pe malul Mediteranei, desfășurat pe dealuri și coline, este o destinație potrivită pentru iubitorii artei, cei ai arhitecturii, impătimiții shoppingului și pentru cei romantici. Este un loc cu oameni calzi și primitori unde găsești tarife la cazare pentru toate buzunarele. Barcelona este un oraș cosmopolit, cu istorie veche și cu un chef de viață nebun, iar pebtru a-l vizita  ai nevoie de cel puțin o săptămână. Pe scurt, câteva din atracțiile Barcelonei care nu trebuie ratate.
Operele lui Antonio Gaudi, architect care a dus faima acestui oraș în lume. Catedrala Sagrada Familia, Parcul Guell, la Predrera, cu forme ciudate dar atrăgătoare, care te poartă cumva într-o altă lume, sunt adevărate embleme ale Barcelonei. Chiar dacă nu a fost încă finalizată, catedrala Sagrada Familia este un obiectiv care nu trebuie ocolit, care impresionează prin forma sa inspirată din muntele sacru al Cataloniei, Montserrat.
Barceloneta, fost sat de pescari, Barceloneta are un stil eclectic în care străduțele veche sunt pline și restaurante de familie (unele dintre cele mai bune din oraș), iar blocurile elegante și futuriste din sticlă “umbresc” plaja cu nisip fin unde se poate face baie chiar și în luna octombrie.
Rambla. Vestitul bulevard pietonal, de fapt o inșiruire de cinci străduțe cunoscute sub denumirea de Las Ramblas, este cel mai aglomerat loc din Barcelona. Aici, alături de magazine de suveniruri și restaurante, sunt câteva locuri unde merită să poposiți:Mercat de la Boqueria, cea mai mare piață din Spania. În capătul dinspre Mediterana se află monumentul dedicat lui Cristofor Columb, Muzeul Naval dar și un mare mall, Mare Magnum și Aquarium Barcelona, în Port Vell.
Barri Gotic. La câteva sute de metri nord-est de La Rambla se află centrul vechi, Barri Gotic, o concentrație de cladiri medievale gotice, dominate de catedrala gotică cu venerabila vârstă de peste 800 de ani. Barcelona se mândrește cu una dintre cele mai mari concentrații de clădiri gotice din Europa și cele mai multe dintre clădirile din Barri Gotic datează din secolele XVI si XV, când Barcelona era un puternic centru comercial.
-Muzeul Picasso, aflat la cîțiva pași de catedrala gotică, găzduit între pereții unor mici vechi palate. Lucrările artistului sunt expuse în ordine cronologică.
Montjuic, un deal unde poți ajunge și cu o telecabină, unde sunt amplasate o serie de obiective care merită văzute: Muzeul Nacional d’Art de Catalunya din Palau Nacional sau parcul Parcul Joan Miró. Fântânile magice, unde are loc un spectacol de lumini și umbre pe muzică clasică  este o atracție de neratat în Montjuic. Tot în Montjuic se află și Stadionul Olimpic, deschis publicului, fără taxă. Pentru a vizita stadionul FC Barcelona, trebuie să plătiți bilet de intrare ( aprox.15 euro). Barcelona este și o destinație de shopping, despre care am scris aici.

Madrid
2. Madrid, capitala artelor
Capitala Spaniei, Madrid se mândrește cu unele dintre cele mai vizitate obiective turistice din Spania, fiind o destinație de top pentru cei interesați de artă și cultură. Odată ajunși în capitala Spaniei nu ar trebui să ratați:
-Muzeul şi Galeria de Arta Prado unde sunt expuse unele din cele mai importante colecţii de artă din Europa, cu peste 700 de opere de artă expuse permanent printre care şi opere semnate de El Greco şi Francisco de Goya. Muzeul Prado este una dintre cele mai importante galerii de artă din lume, unde puteți admira și operele altor artiști deosebit de valoroși precum Dürer, Rafael, Van Dyck, Rubens, Titian, Tintoretto, Sorolla, Gainsborough, Fra Angelico…  Preţul unui bilet porneşte de la 7 euro pentru copii şi vârstnici şi poate ajunge până  la 23 de euro dacă doriţi să vă însoţească un ghid.
-Palatul Regal (alias Palacio Real sau Palacio de Oriente ) este de asemenea un obiectiv turistic pe care nu ar trebui să-l ocoliți odată ajunşi în Madrid, fiind unul dintre cele mai mari şi mai importante palate regale din Europa. Imensul palat se întinde pe o suprafaţă de 135.000 de metri pătraţi şi numără 870 de ferestre, 240 de balcoane şi 110 uşi.. Impresionantul palat e situat în apropiere de centrul istoric al oraşului şi destul de aproape de Plaza de Espana, cel mai important loc de întâlnire pentru madrileni sau de Plaza Mayor.
-El Escorial, aflată la aproximativ 57 de km de Madrid este o destinaţie interesantă  pentru o excursie plină de o zi. În secolul al 16-lea, Philip al II–lea, cel mai influent și temut rege spaniol, a pus bazele acestei construcții impresionante din piatră cenușie, cu un aer austrer și oarecum înfricoșător, care a servit ca reședinţă regală și ca mănăstire. În prezent, Mânastirea El Escorial  găzduieşte rămăşitele câtorva monarhi spanioli, fiind însă și o imensă galerie de artă cu nenumărate lucrări aparținănd unor pictori și sculptori celebri în 11 săli. Sala bătăliilor, sala de tortură, Basilica San Lorenzo el Real, imensa bibliotecă și Grădina călugărilor sunt alte obiective din El Escorial care nu ar trbui trecute cu vederea. Mănăstirea a fost inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO în 1984.
-Tips. Corral de la Moreria este cel mai renumit club de flamenco din lume. Locaţia clubului este privilegiată, fiind situat în centrul istoric al Madridului, vizavi de Palatul Regal. Clubul considerat „Catedrala artei flamenco” este adesea vizitat de celebrităţi, aşa că să nu fiţi surprinşi dacă veţi asista la un spectacol în care îl veţi avea alături pe regele Spaniei sau pe unele V.I.P.-uri internaţionale. Dacă doriţi să vă petreceţi seara la un spectacol de flamenco trebuie să stiti ca un bilet de intrare porneşte de la 38,9 euro plus TVA la care se adaugă consumaţia dvs.
-Stadionul Santiago Bernabeu cu siguranţă  nu poate fi ratat indiferent dacă sunteţi pasionaţi sau nu de fotbal. Dacă vreţi să faceţi un tur al stadionului, trebuie să scoateţi din buzunar 19 euro.
Lista obiectivelor de top din Madrid contină cu Muzeul Thyssen-Bornemisza ( colecție de artă) și de Centro de Arte Reina Sofía, cu Parcul del Buen Retiro, teatul zarzuela, construit dupa modelul Teatrului din Milano dar dedicat zarzuelei.
Impresii, fotografii și sfaturi de călătorie la Madrid găsiți aici.

Toledo
3. Toledo, oraşul pictorului El Greco
Toledo, orășel cu o istorie de peste 2.000 de ani, aflat la aproximativ 72 de kilometri de Madrid, este cunoscut ca „oraşul celor trei culturi” deoarece evreii, creştinii şi musulmanii au convieţuit aici cândva, punându-şi amprenta asupra oraşului. Toledo, urbe cu o mare importanță strategică, a fost de-a lungul existenței sale municipiu roman, capitala regatului vizigot Hispania, fortăreaţă a Emiratului Cordoba și citadelă creştină puternic angrenată în războaiele cu maurii. În secolul al XVI-lea, Toledo a devenit sediul central al regatului lui Carol al V-lea. Oraşul Toledo, capitala religioasă a Spaniei și oraș protejat prin lege de guvern, a fost inclus în Patrimoniu Mondial al UNESCO în anul 1986. Multe personalităţi importante s-au născut sau au trăit în Toledo, printre care poetul Garcilaso de la Vega, regele Alfonso X şi pictorul El Greco. Orașul înconjurat de trei părți de fluviul Tajo în care pătrunzi prin porți de mii de ani, are un puternic aer medieval, în care sunt foarte vizibile influențele orientale. Dacă ajungeţi în Toledo nu rataţi:
-Catedrala din Toledo a cărei construcţie a început in 1226 şi a fost finalizată în secolul al 15-lea. Catedrala, pe locul căreia a fost inițial o moschee, este considerată a fi una dintre cele mai măreţe structuri gotice de acest gen din Europa. Catedrala gotică din Toledo are nenumărate comori precum o imensă hostie din argint, aur și pietre prețioase, lucrări de El Greco, Zurbarán, Caravaggio, Titian, Rafael and Velázquez aşa că nu o rataţi! Intrarea costă 3 euro.
Muzeul El Greco ce datează din 1911 este situat în Cartierul Evreiesc din Toledo. Muzeul constă in două clădiri:,  una din secolul al XVI-lea și una din secolul al XX-lea unite de o grădină. Aici puteți admira numeroase opere semnate de faimosul pictor El Greco dar și lucrări semnate de pictori ai secolului al XVII-lea.  Daca doriti sa vizitati muzeul pretul unui bilet este de doar 3 euro sau 1.5 euro pret redus. Intrarea este gratis duminica.

Mănăstirea San Juan de los Reyes a fost construită de monarhii catolici în perioada 1477-1504 fiind fondată de Regele Ferdinand al-II-lea de Aragon și de Regina Isabella I a Castiliei pentru a sărbători atât nașterea fiului lor cât și victoria în bătălia de la Toro.
-Fortăreața Alcázar este probabil cel mai cunoscut obiectiv din Toledo fiind și cea mai înaltă construcție din oraș. Romanii au construit aici un palat, maurii s-au instalat în secolul al X-lea, apoi locația a fost modificată de creștini, pentru a servi ca reședință regală, dar pănă la urmă a devenit  academie militară . Grav afectată de asediul milițiilor monarhiste la începutul războiului civil din 1936, Alcázar găzduiește astăzi o bibliotecă și Muzeul Armatei, unde sunt exuse printre altele sabia legendarului El Cid sau obiecte care au aparținut concquistadorilor spanioli.
Sinagoga Santa María la Blanca, cea mai veche din Europa datând din 1180 și Plaza de Zocodover sunt alte obiective care merită atenție în Toledo.

Alcazar, Segovia  foto

4. Segovia, o bijuterie a Castiliei
Pitorescul oraș Segovia din provincia Castilia, aflat la nici 92 de kilometri de Madrid este un oraș vechi cu rădăcini romane, cu multe legende țesute în jurul său: ar fi fost fondat de către Hercules sau chiar de fiul lui Noe, iar apeductul este opera diavolului. Ceea ce este cert: Segovia a fost în 1985 inclusă în Patrimoniului Mondial al UNESCO. Astăzi , partea veche a Segovia impresionează prin clădirile sale în nunațe calde de teracotă, iar o plimbare pe străduțele centrului vechi este precum o călătorie în Evul Mediu. În orașul vechi ridicat pe dalurile din Castilia străjuit în fundal de munții Sierra de Guadarrama sunt o mulțime de biserici, unele dintre cele mai vechi fiind Iglesia de Vera Cruz ( din secolul al XIII-lea construită de cavalerii templieri), Iglesia de San Giusto și Iglesia de San Martín.
Nu ratați în Segovia:
-Fortăreața Alcazar, una dintre principalele sale atracții turistice, a fost ridicată de romani, reconstruită și extinsă în secolele XIII-XIV pentru a arde întegral în 1862. Este locul în care regina Isabella I a Castiliei a fost de acord să finanțeze expediția lui Cristofor Columb către “Lumea nouă”. Cu turnuri crenelate și șanțuri adânci de apărare, pitorescul palat a fost sursă de inspirație a companiei Walt Disney la construcția castelelor din parcurile de distracții din SUA. Interiorul este deosebit, seamănă cu un palat din “poveștile celor 1001 nopți”. Prețul unui bilet de intrare este de 5 euro, dar duminica accesul este gratuit.
-Catedrala din Segovia este una dintre cele mai reprezentative biserici gotice din Spania, a cări construcție a început în 1525 și s-a finalizat după 200 de ani. Este impresionantă!
-Muzeul Orașului Segovia  prezintă numeroase colecții ce ilustrează  istoria și cultura urbei. Muzeul adună circa 1.500 de piese: sculpturi, mozaicuri, picturi și o colectie impresionantă de monezi. Prețul unui bilet este de circa 1,2 euro, insă pentru grupuri, studenți și pensionari sâmbăta și duminica intrarea este gratuită.
-Simbolul orașului Segovia este însă Apeductul roman -El Acueducto-datând din secolul I d.Hr, care construit fără mortar și din 200.000 de bucăți de granit, rezistă și astăzi deși formează un arc de 28 de metri înălțime în cel mai înalt punct, Plaza del Azoguejo.

Salamanca, Catedrala ( foto diarium.usal.es)  
5. Salamanca, o comoară arhitecturală
Cunoscut ca “orașul de aur” datorită culorii aurii a pietrei din care sunt construite majoritatea clădirilor sale, Salamanca este unul dintre cele mai frumoase orașe spaniole, vestit în special datorită universității sale foarte vechi, fondată în anul 1218. Acest oraș vechi, fondat de romani pe malul râului Tormes, este impresionant prin stilurile arhitecturale ale clădirilor sale, oferind o imagine cuprinzătoare a arhitecturii locale. Nu ratati în Salamanca:
Catedrala Nouă și Catedrala Veche din Salamanca care împreună formează un ansamblu impresionant, masiv, sunt cele mai vizitate obiective turistice, îmbinând o multitudine de stiluri arhitecturale. Constructia Catedralei Vechi a început în 1140 și celebreaza stilul romanic arhitectural. Constructia Catedralei Noi a inceput in 1513 constructia fiind finalizata 220 de ani mai tarziu si cuprinde elemente din stilul gotic târziu, renascentist, plateresc dar și baroc.
Plaza Mayor, situată în centrul orașului, este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase locuri din Spania datorită arhitecturii spaniole în stil baroc. Constructia pieții a inceput în 1720 de către frații Churriguera căreia Salamanca îi mai datorează și ornamentele deosebite ale Noii Catedrale și a fost finalizată în 1755. Aici sunt expuse portretele unor personalități spaniole, adevărați deschizători de drumuri, precum Columb, Cervantes sau El Cid, dar principala atracție a locului o constituie cafenele și restaurantele din interiorul Plaza Mayor. Seara, Plaza Mayor este iluminată deosebit și locul se lasă invadat de mulțimea de studenți, muzicieni și artiști.
Universitatea Salamanca, una dintre cele mai vechi universități din lume, fost fondată în 1218 impresiinează prin fațadele sale realizate cu migală. Biblioteca universității conține peste 250.000 cărți. Fațada vechii clădiri a Universitatii este încărcată de decorațiuni, în rândul studenților existând mitul că acel care zărește Broscuța Norocului va trece examenul.
Casa de las Chonchas ( Casa Scoicilor), altădată un palat, acum bibliotecă publică, cu fațada sa renascentistă din piatră, cu sute de cochilii de scoici pictate-simbolul pelerinilor către Santiago de Compostela este unul dintre cele mai fotografiate obiective  din Salamanca.

Citește despre celelalte destinații de top ale Spaniei, precum Sevilla, Granada, Córdoba, Málaga și Avila aici.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ?

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This