Cu drag, despre Madrid și atracțiile sale turistice de top, plus sfaturi utile de călătorie. Madrid nu este cel mai vizitat oraș al Spaniei, nici cel mai vechi sau cel mai tânăr, dar este cu siguranță neliniștit și cosmopolit. Orașul acesta, care pare că nu doarme niciodată, se dezmeticește mai greu dimineața, dar când o face, își turează motoarele la maxim.

Exuberant și plin de energie, cu o arhitectură elegantă, diversă, impresionantă, Madrid este la înălțime. Chiar este cea mai înaltă capitală a Europei, geografic vorbind, și asta pentru că e situată la 645 metri altitudine. Dar capitala Spaniei este un reper și în artă și gastronomie.

Impresii despre Madrid: ce mi-a plăcut la Madrid

Între multele orașe frumoase ale Spaniei, Madrid ocupă un loc special în inima mea și voi reveni aici ori de câte ori voi avea ocazia. Ce mi-a plăcut la Madrid? Bulevardele largi, „păzite” de clădiri monumentale, piețele vechi și aglomerate și parcurile unde arșița verii se disipează sub umbra verde.

Mi-au plăcut arterele pietonale în care artiștii își mânuiau cu patos instrumentele interpretând arii „cu dedicație”: “Iarna” lui Vivaldi, „Aerul” lui Bach sau “Furtuna” lui Beethoven, făcând în ciudă celor peste 35 °C, la umbră.

M-au ademenit micile restaurante de familie cu bucate din toată Peninsula Iberică, cu jamboane atârnate strategic în vitrine. Și barurile unde poți să te oprești pentru un tapas de un euro sau pentru un mic dejun întârziat, amestecându-te printre localnici și turiști.

Muzeele unde descoperi cât de mult te interesează arta și piețele unde afli că ești mult mai pofticios decât te considerai…Mi-a plăcut și agitația din Madrid. Nopțile sunt târzii și foarte târzii în Madrid, oricum, parcă ziua e mai lungă aici. Terasele se animă după ora 22-23.00, când alți europeni deja visează la destinații mai distractive decât țara lor.

Să nu uit de grija pentru spațiile verzi, pentru clădiri și mai ales pentru oameni. Aici, pietonii par că au un statut privilegiat pentru că nici nu ai apucat să pui piciorul pe „zebră” și autovehiculele opresc liniștite până treci strada. Și, oricât de încet te miști, nu te claxonează nimeni. Exemple de urmat, nu?

În Madrid, oamenii par că se încarcă cu energie chiar de la acest oraș care are în ADN-ul său muzica, dansul, artele și…arta de a trăi frumos.

Așadar, dacă îți place distracția, mâncarea bună și ai un stil mai relaxat de a face turism, atunci merită să vizitezi Madridul. Oferta de shopping, accesabilitatea și proximitatea de alte destinații celebre precum Toledo, Salamanca, Avila sunt alte motive pentru care ar trebui să-ți programezi cel puțin un weekend la Madrid.

Ce nu mi-a plăcut în Madrid. Faptul că nu există o linie expresă de la aeroport către centru și invers. Ai opțiunea să alegi să mergi cu metroul, care are un număr imens de stații și e destul de alambicat, sau cu taxiul, dar cursa până în centru costă aproximativ 40 de euro.

Iată ce nu ar trebui să ratezi în Madrid. Top atracții și experiențe

În primul rând, ceea ce face din Madrid o destinație de excepție este oferta sa irezistibilă pentru amatorii de artă și arhitectură. Dar arta nu e totul, ai să te convingi!

În Madrid sunt unele dintre cele mai vizitate obiective turistice din Spania, și nu ar trebui să ratezi:

-Muzeul Național Prado. Aici, pe trei etaje, sunt expuse unele din cele mai importante colecţii de artă din lume, cu tablouri și sculpturi celebre care au influențat arta și te vor impresiona și pe tine. Având la bază colecția casei regale a Spaniei din secolele XVII-XVIII, Muzeul și Galeria Prado expun în prezent, permanent, peste 8.700 de opere de artă. Așa că pentru o vizită aici ar trebui să programezi minim patru ore. Nu vei rezista să treci nepăsător pe lângă operele semnate de El Greco, Goya, Angelico, Dürer, Rafael, Van Dyck, Rubens, Titian, Tintoretto, Picasso. Preţul unui bilet porneşte de la 7 euro pentru copii şi vârstnici,15 euro pentru adulți şi ajunge până la 23 de euro dacă vrei să ai parte de explicațiile unui ghid.

Tipsuri. Paseo del Arte, kilometrul de artă din Madrid. Dacă ai ajuns la Muzeul Național Prado, ești pe Paso del Arte, peste un kilometru de muzee interesante. Astfel că în imediata apropiere sunt alte două atracții irezistibile pentru pasionații de artă: Muzeul Național Regina Sofia și Muzeul Thyssen-Bornemisza. Ultimul expune aproape o mie de lucrări, organizate pe perioade majore și școli, de la Renaștere, la arta secolelor XIX și XX până la Pop Art. Durer, Raphael, Titian, Rubens, Rembrandt, Caravaggio, Monet, Renoir, Cezanne, Van Gogh, Gauguin și Picasso sunt marii pictori ale căror lucrări atrag vizitatorii aici. Muzeul Reina Sophia este dedicat marilor pictori spanioli contemporani. Lucrări de Dalí, Miró și Juan Gris stau alături de una dintre cele mai celebre opere ale lui Picasso, Guernica. Această pictură de dimensiuni mari, în alb-negru, a fost dedicată orașului basc Guernica, bombardat de aviația germană în timpul războiului civil.

-Muzeul Național de Arheologie, de neocolit pentru pasionații de istorie se află în apropiere, la aproximativ 1,2 km de muzeul Prado. Ce poți admira aici? Una dintre cele mai importante colecții de obiecte din antichitate din lume. “Doamna din Elche”, un bust celebru datând din secolul IV Î.Hr., este cel mai celebru exponat de aici.

-Relaxează-te în parcul Buen Retiro. Dacă simți nevoia să-ți limpezești gândurile și să-ți sedimentezi informațiile din muzee, cel mai apropiat loc este parcul Buen Retiro. Alei umbrite, fântâni, trandafiri, arbuști, statui impresionante și un lac pe care te poți plimba cu barca sunt atracțiile acestui parc ale cărui origini sunt legate de Contele de Olivares. Către mijlocul secolului al XVII-lea, contele a construit aici Palatul Buen Retiro, acum doar o anexă a Muzeului Prado. Parcul înconjura palatul contelui, un domeniu imens… Observatorul astronomic și Fabrica de porțelan din Buen Retiro au fost ridicate în timpul domniei lui Charles al III-lea, iar iazul și Grădina botanică regală ceva mai târziu. Marele iaz, monumentul lui Alfonso al XII-lea, Casa de Velázquez, Palatul de Cristal și câteva terase și restaurante sunt alte atracții ale parcului din „inima” Madridului.

-Minute verzi și parfumate la Grădina botanică Regală, “Lipită” de parcul Buen Retiro, Grădina botanică Regală din Madrid este o “dedicație” pentru amatorii de științe ale naturii. Peste 5.000 de specii de plante, o bibliotecă, o grădină și sere îi așteaptă pe cei curioși să afle mai multe despre regnul vegetal.

-Plimbă-te pe Gran Via. Când ți-ai încărcat bateriile, mergi către Gran Via. Pe drum, până acolo (și nu sunt decât 1,3 km între parc și cea mai faimoasă stradă), te vei convinge că Madridul își merită statutul de oraș imperial, cel puțin dacă avem în vedere arhitectura sa.

Primul exemplu e Poarta Alcala, care tronează în Plaza de la Independencia. Unul dintre reperele Madridului, Poarta Alcala a fost comandată de Regele Carol al III-lea unui arhitect Italian și a fost finalizată în 1778. Una dintre cele cinci porți regale de intrare în Madrid, era ‘ușa” către Alcala. Monumentala Poartă Alcala este primul arc de triumf construit în Europa după căderea Imperiului Roman, fiind astfel precursor al Arcului de Triumf din Paris și al Porții Brandenburg din Berlin. Are un aspect neoclasic, cu arcade și e păzită de la înălțime de lei.

Tips. Pe drum către Gran Via, vei întâlni Plaza de Cibelles, un alt punct de atracție al Madridului. Acest complex neoclasic de sculpturi din marmură albă cu fântâni este delimitat de patru clădiri proeminente: Banca Spaniei, Palacio de Buenavista, Palacio de Linares și Palacio de Cibeles-sediul primăriei.

-Vizitează Broadway local, Gran Via! Nu mai e mult și vei păși pe Gran Via, unde poți nu doar să admiri clădirile ci și să faci o mulțime de lucruri. Gran Via este un bulevard cu două benzi pe sens, “umbrit” de clădiri elegante și destul de înalte. Cupolele meșteșugite ale clădirilor, făcute să atragă atenția, statuile care sprijină coloane grele sau ferestre și arhitectura elegantă în general fac din Gran Via cel mai faimos bulevard al Madridului. Cunoscut ca Broadway-ul Madridului, Gran Via a găzduit numeroase teatre și cinematografe și, deși numărul lor a scăzut considerabil, are ce oferi și azi.

Mergi la un spectacol de teatru, la Zarzuella (comedie muzicală spaniolă) de exemplu, sau la unul de flamenco. Tot pe Gran Via, poți să iei o gustare-tapas- sau o masă în toată regula, să faci shopping sau să te cazezi la unul dintre hotelurile celebre de aici. Sau să iei pulsul locului și să pierzi vremea, plimbându-te relaxat.

-Mergi la “Kilometrul Zero” al Spaniei, de unde pornesc toate drumurile din țară, din Puerta del Sol. Centrală și plină de viață, Puerta del Sol este una dintre cele mai cunoscute piețe din Madrid, locul unde își dau întâlnire localnicii. În zarva de nedescris a Puerta del Sol, nu ar trebui să ratezi trei repere.

Unul dintre acestea este ceasul de pe Casa de Correos, clădire unde se află sediul guvernului regional din Madrid. Pe 31 decembrie, madrilenii se adună în fața ceasului și urmează tradiția de a mânca douăsprezece boabe de struguri, pentru a marca venirea unui An Nou bun.

Tot în Puerta del Sol se află și celebra statuie a Ursului și a căpșunii, imagine care apare și pe stema orașului Madrid.

Pe partea opusă, la intrarea în Calle Arenal, se află statuia „Mariblanca” a lui Venus, din secolul al XVII-lea, care a împodobit odată o fântână situată aici. Imensa piață este mai mereu neîncăpătoare, dar dacă vrei să scapi de aglomerație nu au decât să evadezi pe străduțele care se revarsă în ea.

-Mergi pe urmele regilor și vizitează Palatul Regal (alias Palacio Real sau Palacio de Oriente ). Este în topul obiectivelor de neocolit în Madrid și nu doar pentru că este cel mai mare palat din vestul Europei. Are o suprafaţă de 135.000 mp, 3.000 de camere, 240 de balcoane şi 110 uşi și a fost reședința regilor Spaniei de la Charles III la Alfonso XIII. Deși familia regală nu mai locuiește aici, nici măcar ocazional, Palacio Real continuă să fie reședința lor oficială. Palatul Regal este amplasat pe locul unei cetăți construite de mauri ca avanpost pentru Toledo. La acea dată, numele maur al Madridului era Magerit.

Palatul, inspirat de schițele făcute de Bernini pentru construirea Palatului Luvru din Paris, este construit sub forma unui pătrat cu o curte interioară mare cu galerii și un teren de paradă. Deși nu-i lipsesc operele de artă și decorațiunile mai extravagante, Palatul Regal din Madrid nu mi s-a părut la fel de opulent precum cele din Viena, Paris, Munchen.

Tips. Schimbarea Gărzii la Palatul Regal are loc în fiecare miercuri (cu excepția lunilor iulie, august și septembrie și atunci când există evenimente oficiale sau condiții meteorologice nefavorabile).

-Vizavi de Palacio Real se află impunătoarea Catedrală Almudena, dedicată Fecioarei Maria. Spre deosebire de majoritatea bisericilor creștine, catedrala Almudena are o orientare nord-sud, dat fiind că a fost concepută ca parte integrantă a Palatului Regal. Catedrala a fost construită la sfârșitul secolului XIX, în diferite stiluri arhitecturale și fost consacrată pe 15 iunie 1993 de către Papa Ioan Paul al II-lea, fiind singura catedrală spaniolă consacrată de un papă.

-„Pierde-te” în mulțimea din Plaza Mayor. Această piață “pătrățoasă” este foarte populară și chiar nu merită ocolită. Inițial, se numea „Plaza del Arrabal” și găzduia tot felul de activități “medievale” gen lupte cu tauri și execuții publice. Plaza Mayor a fost construită în perioada habsburgică, are 129 de metri lungime și 94 de metri lățime și este înconjurată de clădiri rezidențiale cu o arhitectură deosebită.  Având în centru statuia de bronz a regelui Philip al III-lea, Plaza Mayor, așa cum o vedem astăzi, este lucrarea arhitectului Juan de Villanueva. Acesta a fost însărcinat cu reconstrucția pieței în 1790, după o serie de mari incendii. Plaza Mayor este mărginită de magazine vechi, tradiționale și cafenele și găzduiește principalele sărbători organizate în capitala Spaniei, una dintre cele mai apreciate fiind San Isidro (patronul spiritual al Madridului).

Are în total de nouă porți și este la doi pași de Puerta del Sol, de care o leagă o serie de străduțe pitorești.

– Gustă ceva autentic, mergi într-un restaurant de cartier! Globalizarea a adus faimă internațională unor taverne precum El Madrono, situată în pitoreasca piață Puerta Cerrada. Aici, pe lângă tot felul de gustări mari și mici, poți testa ceva cu specific local –licor de madroño sau vinos torrijas-. Sandvișul cu creveți este și el de încercat în Madrid, alături de jambonul artistic tăiat în felii perfecte.

Atracțiile Madridului pentru pasionați

Madrid, raiul gurmanzilor. Piața gourmet Mercato de San Miguel este pitorească și plină de tentații pentru pofticioși. Ai de toate de-ale gurii aici, de la gustări tradiționale sau mai sofisticate, la feluri principale și până la dulciuri sau fructe și legume de luat acasă. Dar nu este o piață prea ieftină!

– Cea mai bună ciocolată. Madrid se laudă că are cea mai bună ciocolată caldă, așa că dacă îți place un “dulce lichid” alături de un churros tradițional, nu rata vestita ciocolaterie San Gines. E cam aglomerat, dar e deschis non stop și e chiar lângă piața Mercato de San Miguel.

-Simte pasiunea unui spectacol de flamenco. Corral de la Moreria ( sursa foto). cel mai renumit club, e adesea vizitat de celebrităţi, aşa că să nu fii surprins dacă vei asista la un spectacol alături pe regele Spaniei sau de V.I.P.-uri internaţionale. Un bilet de intrare la Corral de la Moreria  porneşte de la 47 euro la care se adaugă consumaţia și e bine să-ți faci rezervare din timp.

-Mergi acasă la campionii Europei! Santiago Bernabeu poate fi vizitat și, dacă vrei să faci un tur al stadionului, trebuie să achiți biletul de 25 euro/adult și 18 euro/copil.

– Fă shopping. Madrid are o ofertă bogată pentru amatorii de cumpărături, găsești de toate, pentru toți. Branduri internaționale se amestecă cu magazinele locale, prețurile sunt pentru toate bugetele, sunt artere pietonale pline cu magazine, iar magazinele sunt deschise până târziu (de obicei între orele 10:00 – 22:00). Dintre cele mai ofertante zone comerciale din Madrid amintesc de Calle Goya, unde se află și un mall, stradă plină de magazine nu chiar așa de scumpe precum cele de pe Calle Serrano, care se remarcă pe segmentul lux. Cartierul Salamanca e recunoscut pentru restaurantele și magazinele scumpe. Calle Velázquez, Calle Claudio Coello și Calle Lagasca au o gamă largă de magazine.

O altă stradă foarte interesantă din cartierul Salamanca este Calle Jorge Juan (începe de la Colón) și străzile din jur, cu buticuri ale unor branduri internaționale. Cea mai scumpă stradă din Barrio Salamanca este Calle de Jose Ortega y Gasset. Aici găsiți numeroase magazine de designer precum Valentino și Jimmy Choo.

Gran Via are și ea o oarecare ofertă de shopping mai ales ale marilor retaileri spanioli și unele magazine cu marfă ieftină ( foto sus). Mai interesante sunt străzile pietonale care încep în Gran Vía, precum Calle Preciados. La capitolul piețe de vechituri se remarcă El Rastro, o adevărată atracție turistică de duminică. Tot felul de haine, nimicuri, chilipiruri, antichități și bijuterii poți cumpăra de la tarabele din Plaza de Cascorro and Ribera de Curtidores. Principalul outlet, cu branduri de lux este Las Rozas Village, aflat la 25 km de Madrid.

–Fă-ți sefie cu Don Quijote și Sancho Panza. Statuile lor se află în Piața Spaniei, la un capăt al Gran Via!

Galerie foto din Madrid, mai jos!

Sper că ți-a plăcut și acest articol sau că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook și !nstagram Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This