Ghidul celor mai spectaculoase piețe de Crăciun din Europa, ediția 2018. Partea a doua a acestui articol este dedicat piețelor de Crăciun din Italia, Spania, Elveția, Danemarca și Germania.

Crăciunul se întoarce și în acest an cu multă lumină, culoare, veselie și arome. Vine cu tolba plină de daruri și, poate, îi facem și noi o surpriză: îl întâmpinăm cu înțelepciunea de a prețui fiecare clipă și de a fi mai buni.

Așadar, este iar vremea să redescoperim bucuriile simple, să visăm, să dăruim și, de ce nu, să retrăim cele mai frumoase momente ale copilăriei! În timp ce noi așteptăm sărbătoarea Nașterii Domnului, orașele Europei se îmbracă în cele mai strălucitoare mantii de lumini. Și așa ne introduc în atmosferă și ademenesc la târgurile de Crăciun. Pe măsură ce concurența crește, piețele de Crăciun sunt, de la an la an, tot mai frumoase și mai interesante. Haideți așadar să furăm startul sărbătorilor și să ne bucurăm mai mult în acest an!

Cele mai frumoase piețe de Crăciun din Italia

Chiar dacă nu sunt atât de mari și de numeroase precum în Germania, târgurile de Crăciun din Italia- Mercatini di Natale –încep să recupereze timpul și dă devină adevărați magneți pentru turiști.

-Bolzano. Acest orășel de munte din nordul Italiei are deja decorul perfect pentru un Crăciun la înălțime. Străzile romantice și piețele pitorești din centrul orașului medieval sunt decorate mirific, iar aromele apetisante te incită să te încălzești cu vin fiert și cu o porție de zelten cu fructe confiate, ștrudel cu mere, biscuiți de casă sau castane coapte.

Supravegheat de Dolomiți, Bolzano devine strălucitor sub mantia ghirlandelor între 22 nov. 2018 și 6 ian. 2019.

-Piața de Crăciun din Roma. În “Cetatea Eternă” cel mai mare târg de Crăciun, Mercatini de Natale di Roma, are loc în Piazza Navona, una dintre cele mai frumoase piețe din lume. Aici te ispitesc mai ales dulciuri tradiționale, jucării și decorațiuni hand made. La “umbra” celor trei fântâni celebre din Piazza Navona, Fontana dei Quattro Fiumi, Fontana del Moro și Fontana del Neptuno, în perioada 2 dec. 2018 -6 ian. 2019, au loc tot felul de spectacole de sezon, iar seara iluminatul este de vis.

-Târg de Crăciun în Bologna. Fiera Di Natale din Bologna se organizează la “picioarele” catedralei San Pietro, construită în secolul al XII-lea. Poți cumpăra de aici diferite cadouri precum decorațiuni din sticlă și scene ale Nașterii Domnului, dar nici darurile comestibile nu sunt deloc nedorite de destinatarii mari și mici. Bologna este o destinație recunoscută printre gurmanzi și cele mai bune ispite pentru cei mai pofticioși sunt, în această perioadă, fructele modelate din marțipan sau înmuiate în ciocolată, ciocolata, tradiționala nuga cu nuci și miere trasă în ciocolată. Atât de multă ciocolată!

-Piețe de Crăciun la Milano. Cea mai mare piață de Crăciun din Milano este “Villaggio delle Meraviglie” (Satul minunat), din grădinile Indro Montanelli din centrul orașului. Patinoarul, caruselul și spectacolele vor încălzi și mai mult atmosfera din Milano în timpul sezonului festiv, din 1 dec. 2018 în 6 ian 2019. Dar bradul din fața Domului nu poate fi întrecut în strălucire!

-Natale la Verona. Orașul celor doi celebri îndrăgostiți, Romeo și Julieta, devine și mai romantic în preajma Crăciunului, O atmosferă feerică te întâmpină pe străzile centrului istoric al Veronei. Punctul zero al pieței de Crăciun din Verona este în apropierea amfiteatrului roman, în Piazza Bra, unde strălucește, de sus, steaua din bradul de Crăciun. În Piazza dei Signori sunt aproximativ 80 de căsuțe cu obiecte de artizanat și decorațiuni din sticlă, lemn și ceramic. Nu lipsesc delicioasele prăjituri de Crăciun din Italia și din regiunea germană Nuremberg. Nu ocoli nici Piazza dei Signori, Cortile Mercato Vecchio, Via della Costa, Piazza Indipendenza, Piazza Viviani, Lungadige San Giorgio, Ponte Pietra, Ponte di Castelvecchio și Piazza San Zeno!

Centrul istoric al Veronei este plin de strălucire și abundă în tentații de sezon între 16 nov. și 26 dec. 2018.

-Florența. Străduțele alambicate ale centrului vechi al Florenței vor deveni și mai aglomerate în perioada premergătoare Crăciunului (și după Anul Nou, când încep festivitățile de Bobotează). Inspirată de piața tradițională din Heidelberg, Mercato Tedesco di Natale (Piața germană de Crăciun) are loc în Piazza Santa Croce între 28 nov. și 20 dec. 2018. Reunește peste 50 de tarabe doldora de delicatese, decorațiuni, obiecte de artizanat. Și multă voie bună, așa cum doar în Toscana poți găsi.

Piața de Crăciun din Trento, orășel din Tirolul de Sud situat la nici 100 km nord de Verona, este una dintre cele mai renumite din regiune. Poți cumpăra decorațiuni tradiționale și tot felul de delicii culinare. O secțiune gastronomică este dedicată specialităților locale, cum ar fi treccia mochèna (un fel de tartă cu fructe de pădure), polenta brustolada și canederli, vin brulè și parampampoli. Sigur ești curios să afli cum sunt aceste bucate!

Piazza Fiera este avantpostul Crăciunului în perioada 23 nov. 2018-6 ian. 2019, dar nu se lasă mai prejos nici Piazza Cesare Battisti.

Piețele de Crăciun din Germania

-Düsseldorf. Se organizează mai multe piețe tematice de Crăciun în Düsseldorf, dar cea mai mare este în Marktplatz, în inima Altstadt-orașul vechi. La tarabele de aici expun meșterii populari, iar bătrânul carusel, vechi de 100 de ani, îi duce pe cei mai mici vizitatori într-o plimbare pe placul lor.

„Engelchenmarkt” („Piața Îngerilor”) din Heinrich-Heine-Platz și piața de pe Flinger Straße, din inima orașului istoric sunt alte atracții ale Duseeldorf în perioada 19 nov. – 23 dec. 2018.

-Aachen. Una dintre cele mai frumoase din Germania, piața de Advent din Aachen a atras anul trecut peste 1,5 milioane de oaspeți. Piețele și străzile din jurul Catedralei și primăriei din Aachen se transformă într-o feerie de lumini și culori și nu-ți dă prea multe șanse să reziști aromelor irezistibile. În acest an, Aachen va sărbători Crăciunul în piețele vechi și la umbra Catedralei impresionante între 23 nov. și 23 dec.

-Baden-Baden. Târgul de Crăciun din Baden-Baden își tentează oaspeții cu cele mai apetisante produse și cele mai atractive activități de sezon între 29 nov. 2018 și 6 ian. 2019. Aici, la poalele Munților Pădurea Neagră, nu lipsesc iluminatul feeric și creațiile elevilor din oraș, vinul fiert cu scorțișoară, spectacolele, poveștile și dulciurile. Iar bradul uriaș din fața Kurhaus nu poate fi trecut cu vederea, ca de altfel nici oferta de Spa@wellness a Baden-Baden.

-Berlin. Orașul elegant, sofisticat și bine pus la punct devine mult mai romantic și vesel între 23 nov. și 31 dec. 2018. Atunci, atracțiilor turistice clasice ale Berlinului i se adaugă și cele sezoniere, prilejuite de apropierea celei mai iubite sărbători din an. Cea mai mare piață de Crăciun berlineză este în fața Palatului Charlottenburg, îmbrăcată cu o mantie strălucitoare. Winterwald (Pădurea de iarnă) din fața micuței orangerii oferă atracții magice pentru copii iar în Märchenzelt (cortul de basm) cei mici își pot testa talentul artistic. Trebuie să savurezi spiritul festiv și la Berliner Weinachtszeit (în spatele Alexanderplatz), la WeinachtsZauber de la Gendarmenmarkt (în districtul cultural unde e Konzerthaus), la Jagdschloss Grunewald-cea mai veche clădire din Berlin-, la Kollwitzplatz, Richardplatz. Cam peste tot 🙂 !

-Köln se lasă în voia magiei Crăciunului între 26 nov. și 23 dec. 2018, când orașul de pe Rin va fi decorat festiv și organizează mai multe târguri de sezon. Cea mai importantă piață de Crăciun (Advent) din Köln este cea de la “picioarele’ vestitei sale catedrale, dar și cele mai mici sunt fermecătoare și au multe de oferit. Piața Îngerului din Newmarkt, Orașul Sfântului Nicolae, târgul din Stadtgarten și cel din port precum și trenulețul sunt atracțiile care atrag milioane de vizitatori în Köln doar în perioada premergătoare Crăciunului.

-Leipzig. Deși Piața de Advent/Crăciun din Leipzig datează încă din anul 1458, e din ce în ce mai animată și adaptată zilelor noastre. Cu cele 250 de standuri încadrate armonios în arhitectura centrul vechi, Târgul de Crăciun din Leipzig este și unul dintre mai mari din Germania. În mod tradițional, zona principală a pieței de Crăciun este Marktplatz, iar în piața Augustusplatz, o roată înaltă de 38 de metri oferă plimbăreților vederi panoramice.

Târgul de Crăciun din Leipzig e deschis din 23 nov. până la 23 dec. 2018.

Nuremberg Christkindlesmark e probabil cel mai popular din Germania. Deși nu are o tradiție atât de îndelungată precum cel din Leipzig (organizat pentru prima dată în 1624), este vizitat de peste două milioane de turiști. Oamenii sunt atrași de atmosfera electrizantă și de produsele apetisante precum nuremberg bratwurst sau zwetschgenmännla (omulețul de prune) și de artizanat vândute în cele 180 de tonete. Târgul e deschis după ce Christkind, Îngerul Crăciunului, apare în balconul Bisericii Doamnei Noastre și îi îndemnă pe oameni să fie mai veseli, mai buni și mai darnici, măcar de Crăciun.

Nuremberg Christkindlesmark se organizează între 30 nov. și 24 dec. 2018.

Dresden Striezelmarkt se deschide înainte de Advent încă din anul 1434 și are ca puncte de atracție târgurile din Hüttenzauber, Prager Straße, Altmarkt și catedrală, Frauenkirche, Neumarkt, Hauptstraße, malul râului Elba și Advent Neustädter.

Piața de Crăciun din Dresda e deschisă între 28 nov. și 24 dec. 2018.

-Rothenburg ob der Tauber. Orășelul pare un decor medieval de poveste, mai ales că nu renunță la tradiții și aceasta se observă de la spectacolele stradale până la produsele de pe tarabe. Sunt multe evenimente culturale, tonul fiind dat de apariția lui „Rothenburger Reiterle”. Pe vremuri, oamenii se înfricoșau la vederea acestui personaj întunecat, dar acum toți copiii așteaptă cu nerăbdare să-l vadă, după ce creatura sălbatică s-a transformat, în timp într-un sol al veștilor exclusiv bune.

Rothenburg ob der Tauber devine și mai romantic între 20 nov. și 24 dec. 2018.

Piețe de Crăciun în Spania

Sevilla te va întâmpina cu multă cădură specifică Andaluziei, aici pare că soarele nu obosește nici măcar iarna. Se organizează Feria di artesania creativa de Sevilla, în Piaza Nuevo, între 14 dec. 2018 și 5 ian. 2019. Specializată în meșteșugurile artizanale, piața este situată în cartierul Alameda de Hercules.

-Vesela Barcelona ( foto spain-holiday.com) sărbătorește de Crăciun la Fira De Santa Llucia, tradiție din anul 1786, pe Avinguda de la Catedral. Atelierele distractiv-educative pentru cei mici, muzica şi dansul paradele și gustările animă atmosfera de sărbătoare de pe străzile Barcelonei. Cele peste 280 de standuri cu artizanat, bijuterii, decoraţiuni, dulciuri sau instrumente tradiţionale pentru a interpreta colinde constituie atracții în sine.

Fira De Santa Llucia din Barcelona se sărbătorește între 30 nov. și 23 dec. 2018.

La Madrid se organizează o piață de Crăciun în perioada 28 noiembrie-31 decembrie, Mercado de Navidad de Plaza Mayor, care are o tradiție de 100 de ani și atrage tot mai mulți localnici și turiști. Cadourile lucrate manual, ornamentele și dulciurile precum nuga festivă-turron-, te introduc rapid în atmosfera veselă. Un alt târg de Crăciun este organizat de madrileni în Plaza de Espana, unde expun artizanii, iar amatorii de dulciuri nu vor ocoli Deria dolces de Navidad din fața Teatro Real (Opera din Madrid), unde se vând doar dulciuri de Crăciun.

Crăciun în Elveția

-Târg de Crăciun în Berna. Străzile medievale ale burgului inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO oferă cea mai potrivită scenă pentru Crăciun. Piața Catedralei te așteaptă cu o atmosferă liniștită, cu standuri și scenete care îți aduc aminte că, dincolo de strălucirea momentului, totul se termină cu Judecata de Apoi.

Berna devine un tărâm al luminilor de Crăciun între 1 și 24 dec. 2018.

-St Gallen.  Deasupra străzilor și piețelor din centrul istoric din Sf. Gallen sunt 700 de stele care strălucesc și îmbracă în lumină fațadele clădirilor istorice ale zonei din Patrimoniul Mondial UNESCOLO. Un brad imens de Crăciun se ridică fix în fața magnificelor turnuri baroce ale catedralei, iar vinul fiert, gustările de sezon și atmosfera în general fac din St Gallen o destinație de neratat între 22 nov. și 22 dec. 2018.

-Montreux. Orășelul de pe malul lacului Geneva se poate mândri cu una dintre cele mai frumoase și inovatoare piețe de Crăciun din Elveția, deschisă din 22 nov. în 24 dec. 2018.( foto .montreuxnoel.com) Alături de specialitățile culinare regionale, ideile de cadouri și divertisment, Montreux Noël mai are ceva special: un carusel mare, atelierele pentru copii și Casa lui Moș Crăciun.

-Basel. Basel are tradiție în a organiza cel mai frumos și mai mare Târg de Crăciun din Elveția și asta se vede nu doar în centrul istoric ci și pe străzi, în vitrinele magazinelor, iar fațadele multor clădiri au o strălucire aurie. Piața de Crăciun dedicate din Basel se desfășoară pe Barfüsserplatz și pe Münsterplatz – una dintre cele mai frumoase piețe din Basel.

Când? Din 22 nov. în 23 dec. 2018

Piața de Crăciun din Copenhaga, Danemarca

Organizatorii promit experiențe de neuitat în acest an pentru cei care vizitează Copenhaga înainte de Crăciun. În centrul orașului este faimoasa piață de la Grădinile Tivoli, iar pationoarul Frederiksberg Runddel îți pune sângele în mișcare, iar cafenelele și restaurantele de pe chei, din Nyhavn, oferă și ele decorul perfect de sărbătoare în atmosfera de iarnă nordică a Copenhagei,

Tărgul de Crăciun de la Tivoli Garden e deschis între 7 nov. și 31 dec. 2018.

Prima parte a acestui articol, o selecție a celor mai iubite piețe de Crăciun din Franța, Austria, Croația, Ungaria, Belgia, Finlanda, Estonia și Regatul Unit al Marii Britanii este aici.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

#consilierturism #sfaturidecalatorie #top2018 #inspiratie

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!  

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This