O selecție de sfaturi utile de călătorie pentru vizita la Córdoba și câteva date despre istoria acestui frumos oraș din Andaluzia. Córdoba este probabil cel mai autentic oraș andaluz, are acel farmec de bijuterie veche și sofisticată, pe care patina timpului o face și mai prețioasă. Ar fi fost de ajuns să aibă un singur giuvaier, a se citi obiectiv turistic, dar Córdoba are o salbă. Pe primul loc în topul atracțiilor se situează Mezquita, cea mai veche moschee din Spania, dar aceasta nu e nici pe departe singurul obiectiv, după cum am scris aici.

Istoria veche a Córdobei

-Córdoba şi-a păstrat mărturiile istoriei sale impresionant, timp în care s-a bucurat de un statut special. Orașul a fost înființat de cartaginezi, a fost capitala provinciei romane Hispania, a califatului Córdoba şi unul dintre marile centre de învăţământ din era medievală. În perioada sa de glorie, de glorie, Córdoba avea aproximativ un milion de locuitori.

-Așezarea iberică e ocupată de romani în 169 î.Hr., iar guvernatorul Claudius Marcellus o dezvoltă. Urbea se face cunoscută sub numele de Corduba. În secolul III D. Hr., Cordoba a devenit sediul unui episcopat.

Când maurii au cucerit orașul, în anul 711, după ce i-au învins pe vizigoți, a început o nouă eră pentru Córdoba. Sub dominația maură, Córdoba a devenit unul dintre cele mai importante orașe ale lumii.

-Cinci ani mai târziu, în 716, emirul Al-Horr declară Córdoba emirat sub conducerea califatului de Damasc, statut pe care l-a avut vreme de 40 de ani. În 756, Abd al-Rahman a preluat puterea și a declarat Córdoba emirat independent, păstrând legăturile cu Damascul.

-Anul 785 marchează începutul construcției moscheii Mezquita, pentru care se folosesc coloanele unor vechi temple romane din oraș. În anul 833, Mezquita cunoaște prima sa extindere. Sub Abd-al Rahman al II-lea, orașul a evoluat uimitor pentru acea eră.

Córdoba avea cisternă de alimentare cu apă, străzi asfaltate și iluminat stradal.

În secolul al X-lea, Córdoba a atins apogeul dezvoltării. Astfel, în 929, Abd al-Rahman III din dinastia Omeiazilor îi declară independența totală și fondează Califatul de Córdoba. După acest moment, s-au turat motoarele dezvoltării economice și culturale. Córdoba a devenit cel mai mare oraș din lume cu aproximativ un milion de locuitori. Avea peste 1.000 de moschei și aproximativ 600 de băi publice. Iar palatul Medina Azahara a fost construit în apropierea Córdoba.

Al-Hakam II, sponsor al artelor, culturii și științei, a lărgit moscheea, a construit școli și o bibliotecă cu aprox. 500.000 de volume și a făcut din Córdoba un centru științific. Prin urmare, Córdoba este numită originea legii islamice. Dar Al-Hakam II a pierdut din vedere politica strategică, iar lipsa acesteia a reprezentat una din cauzele principale ale prăbușirii ulterioare a califatului. În 987, a început a treia și cea mai mare extindere a Mezquita.

După anul 1000, colapsul a devenit inevitabil. În 1009, Medina Azahara a fost jefuită și aproape distrusă. În anii 1020, structura politică s-a prăbușit și așa-numitele regate Taifa s-au separat de califatul Córdoba, care a devenit vulnerabil la atacurile creștine.

-Anul 1236 marchează începutul erei creștine în Córdoba. La 29 iunie 1236, Ferdinand al III-lea a preluat puterea în oraș. Zeci de biserici și mănăstiri au fost ridicate în perioada următoare. În 1486, Cristofor Columb a decis să locuiască în Córdoba, pentru a-și face lobby pentru călătoriile sale. Abia în 1492 monarhii Ferdinand și Isabella a II-a i-au dat permisiunea de a călători către Lumea Nouă.

-Deși a rămas în mare măsură nemodificată timp de aproape trei secole de la Reconquista, Mezquita a fost folosită drept catedrală. Dar, în secolul al XVI-lea, regele Carlos I a dat permisiunea bisericii de a “extrage” centrul Mezquita pentru a construi Capilla Mayor (altarul principal) și corul. Se spune că, atunci când regele a văzut rezultatul, a fost îngrozit și afirmat că „s-a distrus ceva unic în lume”. Și mulți dintre cei care vizitează azi Mezquita îi dau dreptate…

Filme celebre în Córdoba. Scene din producția de mare succes Games of Thrones a adus Córdoba în atenția cinefililor, Podul Roman-devenit Long Bridge of Volanti-a fost cel care i-a atras pe producători. Acum ceva ani, în 2012, celebrul regizor Pedro Almodóvar a filmat “Talk to her” în cartierul evreiesc din Córdoba și în Mezquita și a luat un Oscar pentru cel mai bun scenariu original și un Glob de Aur pentru cel mai bun film străin.

Patrimoniul UNESCO. Córdoba are în prezent două situri în Lista patrimoniului mondial UNESCO: Moscheea-Catedrală Mezquita (din 1984) și cartierul istoric ce o înconjoară (din 1994). La aceasta se adaugă și Festivalul Patiurilor (Curților interioare) (din 2012).

-La vest de Córdoba, la aproximativ 8 kilometri vest, sunt ruinele somptuosului palat Medina Azahara (Medina sau Córdoba la Vieja-Córdoba veche) construit de califul Abd al-Rahman III în secolul al X-lea. Situat la poalele munților Sierra Morena, Madina Alzahara este o altă atracție a urbei a cărei măreție rivaliza cu Bagdadul și Bizanțul, este expresia “epocii de aur” a califatului. Medina din Córdoba a fost construită pe terase în trepte, în apropiere de râul Guadalquivir, urmând panta muntelui, fiind împrărțită în trei zone: cea a palatelor, cea verde, a livezilor și a grădinilor, și cea a moscheii și caselor. Medina Azahara o suprafață de 114 hectare. Există un autobuz turistic care pleacă din Cordoba, de la stația Paseo de la Victoria (Spitalul Crucea Roșie) și trebuie făcută rezervarea online aici. sau la punctele de informare turistică pentru că nu se pot cumpăra bilete din stație sau direct de la șofer. Odată ajuns în parcarea de la Medina, va trebui să urci într-un bus care să te conducă la palat, care costă 2,1 euro/persoană. Nu o poți lua pe jos.

Medina Azahara e închisă lunea. Complexul e deschis între orele 9.00-17.30 (în perioada16 iunie – 15 septembrie), 10.00-18.30 (16 septembrie – 31 decembrie), 09.00-20.30 (1 aprilie – 15 iunie), 9.00-17.30 (1 ianuarie-31 martie).

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Córdoba este primăvara, începând cu aprilie, când temperaturile sunt plăcute, cu maxime diurne de 21°C, minime nocturne de 8°C și opt ore de soare pe zi. Cea mai bună lună pentru a vizita Córdoba este mai, când are loc și festivalul celebru, concursul celui mai frumos patio. În mai, maximele diurne sunt de 26°C, minimele nocturne de 11°C, sunt nouă ore cu soare pe zi și șansa să plouă în nouă zile. Dar luna mai este și perioada de vârf de sezon în Córdoba, cu prețurile cele mai mari și aglomerație pe măsură. Vara, Córdoba face față unor temperaturi caniculare pentru perioade lungi de timp (maxime medii diurne de 35 °C, minime noaptea de 21°C  și șanse aproape zero de ploaie). Mulți dintre localnici aleg să meargă în vacanță în luna august. Chiar și unele restaurante au obloanele trase, însă nu cele din centru.

Mezquita este un obiectiv turistic foarte important al Spaniei așa că este aglomerat, de regulă. Poți alege să o vizitezi dimineaţa devreme sau către închiderea programului.

-Programul Mezquitei din Córdoba. Noiembrie-februarie: deschis de luni până sâmbătă, 8.30-18.00. Duminicile și sărbătorile religioase: deschis între orele 8.30-11.30. și 15:00 -18.00. Martie-octombrie: deschis de luni până sâmbătă, 10.00-19.00. Duminicile și sărbătorile legale 8.30-11.30. și 15.00 -10.00.

Festivaluri și sărbători în Córdoba

Carnavalul din Córdoba are loc chiar înainte de Postul Mare. Au loc concursuri și parade pe străzi.

Bătălia Florilor. În fiecare an, în prima sau a doua zi a lunii mai, în Córdoba vine oficial primăvara cu această ”bătălie “. Pe bulevardele centrale defilează care încărcate cu flori și se aruncă cu flori în public, care ripostează și le aruncă înapoi – de aici și numele „Bătălia florilor”.

Festivalul Patio, cele mai frumoase patio ( curți interioare). A fost inclus pe lista patrimoniului intangibil al umanității UNESCO din decembrie 2012. Datorită climei calde și uscate, locuitorii orașului, – în primul rând romanii și apoi musulmanii, au adaptat designul tipic al caselor pentru a avea umbră și răcoare. Așa au apărut în centrul caselor curțile interioare (patio în spaniolă), care au în mod normal o fântână în mijloc, de multe ori pentru a colecta apa de ploaie. Musulmanii au făcut ajustări suplimentare, dând casei o intrare de pe stradă care a trecut printr-o pridvor și umplând curtea cu plante pentru a da senzație de prospețime.

Cele mai multe patio le găsești în Alcázar Viejo, cartier situat între Alcázar și parohia San Basilio, în jurul bisericii San Lorenzo și pe străduțele de lângă Catedrala Moschee există și exemple frumoase de curți din vechiul cartier evreiesc. Cele mai frumoase patio sunt în Palatul Viana, cu douăsprezece curți diferite. Pentru concurs, proprietarii decorează cu mare grijă casele și curțile interioare în  încercarea de a câștiga prestigiosul premiu oferit de autorități. Festivalul se desfășoară în paralel cu o serie de spectacole susținute de cei mai buni cântăreți și dansatori locali de flamenco.

Ce poți face gratis în Córdoba. Poți vizita cele mai importante atracții, în anumite zile și între anumite ore. De exemplu, Mezquita se poate vizita gratis de luni până sâmbătă de la 8.30 la 9.30. În acest interval orar, grupurile de turiști nu sunt premise. Biletul de intrare la Mezquita costă 10 euro/persoană, iar copii sub 10 ani au intrarea liberă. Copiii între 10 și 15 ani plătesc 5 euro.

La Alcazar este intrarea gratuită miercurea de la ora 12.00 la 14.30. Alcazarul este închis lunea.

Cum ajungi la Córdoba. Trenul de mare viteză AVE leagă Cordoba cu Sevilla (45 min) și Madrid (sub două ore), precum și cu Malaga. Stația RENFE este situată în nord-vestul orașului. Distanța pe autostradă între Madrid și Córdoba este de aproximativ 400 km, iar între Malaga și Córdoba de 160 km.

-Ce să ai în bagaje. În afară de voie bună și dorința de a explora acest oraș unic, trebuie să ai încălțări adecvate pentru mersul pe jos, pe piatră cubică, pălărie și ochelari de soare dacă ajungi în perioada de primăvară-vară și până la mijlocul toamnei.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !

 Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This