Despre turismul din Córdoba și poveștile sale orientale, care se spun acum pe acorduri de flamenco. Un oraș cu un farmec aparte, Córdoba este (probabil) cel mai autentic oraș andaluz. Are de toate pentru a te face să te îndrăgostești iremediabil de el, de la istorie bogată și urme palpabile ale trecerii sale, la amplasare, pe malul râului Guadalquivir, cel mai mare din Andaluzia.

Situată în inima regiunii Andaluzia, Cordoba are o atmosferă veselă și tinerească chiar și în vechiul și pitorescul ei centru istoric, care te trimite înapoi, pe vremea Șeherezadei. Este romantică și misterioasă, vei descoperi aceasta doar hoinărind în doi pe străduțele sale strâmte și alambicate.

Arta, fie ea de natură laică sau religioasă, te uimește la tot pasul în Córdoba. O găsești “ascunsă” în piațetele de după colț, în statuetele din fântânile arteziene, în blazoanele de pe clădiri sau în patio ascunse vederii și arșiței zilelor lungi de vară. Iar muzica, muzica e peste tot în Córdoba. Muzica și dansul sunt ceva obișnuit în piețele publice unde au loc concerte și festivaluri, în micuțele săli de spectacole și restaurantele mici, de familie, unde seara au loc spectacole de flamenco sau recitaluri. Să nu mai vorbesc de muzee precum Flamenco Fosforito, un muzeu interactiv dedicat flamenco (găzduit în vechiul han Posada del Potro, unde Don Quijote a fost trimis de Cervantes în căutările sale), sau de Muzeul de Arte Fine.

Bătrâna Córdoba a reușit să treacă peste vremuri și te întâmpină călduros și primitor ca o bunicuță de viță nobilă cu lada de zestre și tolba de amintiri plină de surprize și cu dorința de a le arăta și altora.

Iată cele mai frumoase obiective turistice din Córdoba

Mezquita. Probabil că ar fi fost de ajuns un singur obiectiv turistic precum Mezquita (moschee în arabă) pentru a pune Córdoba pe harta destinațiilor de talie mondială.

Moscheea transformată în catedrală, Mezquita este unul dintre cele mai admirate și vizitate din spania, un obiectiv turistice de top 10,. Rezistă de peste un mileni în Córdoba pentru a ne aminti că nimic nu se pierde, totul se transformă, lucrurile se schimbă și capătă o altă dimensiune.

Una dintre cele mai mari moschei din lume, Mezquita este un simbol al sofisticatei culturi islamice şi al schimbărilor de care a avut parte Córdoba în istorie. Pe locul Mezquitei de astăzi a fost mai întâi o biserică vizigotă construită peste un templu roman. Emirul Adb ar-Rahman I a cumpărat mai întâi o jumătate din vechea biserică pentru a oferi un loc de rugăciune musulmanilor, pentru ca în 784 d.Hr. să ia și restul pentru a ridica o moschee. Moscheea se numea Aljama, în cinstea soţiei emirului și a fost lărgită și modernizată timp de două secole. Pe scurt, lucrările au demarat în anul 785, a fost extinsă în perioada 848-961, astfel că la finele secolului al X-lea avea dimensiuni aproape duble față de cele inițiale. În anul 1236, când Córdoba a fost cucerită de Ferdinand al III-lea de Castilia, oraşul redevine creştin iar în moschee se oficiază slujbe. Au urmat alte extinderi şi renovări, fiind construită o cadedrală chiar în centru fostei moschei, în secolul XVI.

Înconjurată de ziduri solide și înalte de apărare, Mezguita pare o fortăreață închisă și greu de cucerit când o privești din exterior. Devine mult mai primitoare de cum ai trecut de porțile masive și ai pătruns în patio ( curte interioară) plin cu portocali, udați la rădăcină de un sistem ingenios de canale.

Patio de los Naranjos este o adevărată oază de verdeață și răcoare într-un oraș cu temperaturi toropitoare care depășesc lejer vara 40 grade Celsius, la umbră. Patio de los Naranjos este locul unde aveau loc băile ritualice înainte de rugăciunea din moschee, e o oază de verdeață într-o urbe care duce dorul umbrei.

Mezquita e supravegheată de Torre del Alminar, clopotnița de 54 m înălțime, fost minaret, construit de Abd ar-Rahman al III-lea în anii 951-52. Arhitectura sa a influențat toate minaretele construite ulterior în lumea islamică. Minaretul avea, pe vremea maurilor, 48 de metri înălțime și a fost transformat și înălțat de creștini în secolele XVI și XVII astfel că a ajuns la 54 metri înălțime. Se poate urca sus în Torre del Alminar pentru priveliști deosebite asupra Córdobei, doar că trebuie să-ți faci rezervarea din timp, are un program redus de vizitare.

Susurul fântânii arteziene nu reușește să se facă auzit în zumzetul iscat de turiștii veniți aici din toată lumea să vadă cea de-a doua mare moschee din lume, iar coada de la casa de bilete din imediata sa apropiere se menține constantă, deși rândul se mișcă repede. Pătrunzi apoi în Mezquita și te întâmpină o mare de coloane aliniate pe rânduri care par că nu se sfârșesc în jocul de lumini și umbre. Sunt 824 de coloane diferite, cu două etaje (sau mai bine spus două rânduri de arce), arhitectura lor fiind copiată după cea a apeductelor romane cu dublul scop de a potența lumina și a realiza o bază puternică de susținere. Pașii par că te conduc către lumina care pătrunde diafan prin vitraliile multicolore. Ai impresia că ea, lumina, se joacă printre vestitele coloane și că noi oamenii nu suntem decât niște „umbre” venite să o desăvârșească, să o pună în valoare.

Dacă ți se pare că spațiul vechii moschei este foarte mare, că tinde spre infinit, atunci arhitecții musulmani și-au atins scopul. Îți iau ochii și mozaicurile migăloase ale mihrab-ului, stucaturile din lemn de pe tavan și sculpturile cu sensuri și simboluri religioase cioplite în marmură.

Privind tot ansamblul, îți dai seama de ce Carol al V-lea a salvat acest lăcaș de cult în pofida insistențelor bisericii catolice de a pune la pământ și această ultimă moschee care rămăsese în oraș. O sală de tezaur cu obiecte de cult scoase la procesiune pe străzi completează lista punctelor de interes turistic din Mezquita.

Dar dacă ai ajuns în Córdoba cu gândul că ai de vizitat doar Mezquita, îți vei da seama că te-ai înșelat mai ales dacă ți-ai alocat câteva ore sau o zi. Ai plecat din Mezquita -unde astăzi se oficiază slujbe catolice-probabil fermecat de această construcție unică. Și cum ai pășit în stradă, deja ai de ales. Poți să intri în magazinele cu suveniruri de calitate din imediata apropiere, într-un restaurant tradițional sau să colinzi haihui pe străduțe, dacă nu e cumva e prea cald.

Ce (mai) merită făcut și văzut în Córdoba?

-Pășește pe Podul roman. Nu-l trece doar cu vederea ci mergi pe Podul roman, construit la începutul secolului I, d. Hr. Mergi până la capăt, pentru o vedere completă cu patru dintre reperele Córdobei: Mezquita, râul, Poarta Podului și Podul Roman. Unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Cordoba, Podul Roman, este de neocolit mai ales către apus, când ultimele raze ale soarelui pudrează totul cu nuanțe aurii. Podul a fost construit în secolul I d.Hr., era din lemn, și se spune că Împăratul Traian a fost cel care l-a comandat. A fost reconstruit de mai multe ori de atunci și, în forma sa actuală, datează în principal din perioada medievală, ultimele schimbări fiind făcute în 1876. Acum este construit din piatră și are 16 arcade.

Urcă în turnul La Calahorra, situat la un capăt al podului roman. La Calahorra este o poartă fortificată construită de mauri și restaurată de către regele Enrique al II-lea din Castilia în 1369 pentru a apăra orașul de atacul fratelui său Pedro I Cruel. Turnul găzduiește acum Muzeul Al-Andalus, care amintește de perioada în care culturile evreiești, creștine și musulmane coexistau pașnic în oraș.

Admiră Poarta Podului-Puerta del Puenta, poarta de intrare în oraș dinspre podul Roman. Structura actuală datează din perioada Renașterii, dar (evident) că Puerta del Puenta fost construită pe locul unor porți romane și maure. Prima mențiune a sa în documente a fost în anul 720 d.Hr., când a fost restaurată.

“Pierde-te” în spațiu și timp, pe străduțele din centrul istoric. Vechiul cartier evreiesc-Juderia– și cel musulman se învecinează și nici nu știi când treci “granița” dintre ele. În fostul cartier evreiesc se află singura sinagogă care a mai rămas din sutele existente acum peste jumătate de mileniu și un muzeu al evreilor Sefrazi, Casa de Sefarad.

Acest mic muzeu este găzduit într-o casă evreiască din secolul al XIV-lea și este dedicat istoriei și culturii evreilor care au trăit aici. În apropierea Moscheii se află cele mai mari băi arabe din Europa (descoperite în urma unor săpături arheologice acum aproximativ 100 de ani și refăcute) unde poți petrece câteva ore de relaxare la masaj, hamam și în piscină.

Plimbă-te pe urmele regilor, pe aleile din Alcazar de los Reyes Cristyanos. Foarte aproape de Casa de Sefarad, pe malul râului, în apropiere de Mezquita, tronează, imperturbabilă de după zidurile sale înalte, fortăreața Alcazar de los Reyes Cristyanos, reşedinţa regilor catolici ai Spaniei timp de 160 de ani.

Cetatea a fost construită de Alfonso al XI-lea în 1328 pe locul unei reședințe califate din secolul al VIII-lea și mai păstrează din elementele arhitecturii maure. În secolul al XV-lea, a fost reședința lui Ferdinand și Isabella, conducătorii Castiliei vreme de 8 ani, timp în care și-au planificat atacul asupra Granadei, ultima redută maură. Aici Cristofor Columb i-a fost prezentat Reginei Isabella și i-a spus acesteia despre planurile sale de a descoperi Lumea Nouă. Un grup statuar din grădina exterioară a Alcazar rememorează momentul.

Complexul a fost, în timp, sediul Inchiziției spaniole (1492-1821) și a fost folosit și ca închisoare. În 1810, a devenit garnizoana pentru armata lui Napoleon. Are o suprafață de aproximativ 4.100 m² și este complet înconjurată de ziduri groase, cu trei turnuri de apărare.

Grădinile interioare cu portocali și trandafiri, situate pe terase pe care s-au construit bazine cu apă, plimbarea prin sălile palatului și pe metereze, mozaicurile vechi, romane și maure și panorama din Turnul Leilor sunt câteva motive pentru care merită o vizită aici.

Vezi cum era viața nobililor de acum șapte secole, vizitează Palacio de Viana. Acest palat impresionant ridicat în secolul al XIV-lea și situat în Plaza de Don Gome, este înconjurat de douăsprezece patio splendide și o grădină. O diversitate mare de plante înflorite decorează și parfumează diafan acest muzeu. În interiorul palatului așteaptă o gamă largă de colecții de picturi, mozaicuri, tapițerie, arme de foc și o bibliotecă din secolele XVI-XVIII.

Strecoară-te pe „Drumul florilor”- „Calleja de las Flores” . Calleja de las Flores este cea mai fotografiată stradă din Cordoba, imaginea sa e pe multe cărți poștale. E doar o alee, foarte îngustă și pietruită, mărginită de case albe, ale căror balcoane și ziduri sunt acoperite cu flori în vase de teracotă. Aleea este situată aproape de colțul nord-estic al Mezquita și cred că popularitatea i se datorează unghiului perfect asupra turnului Mezquita, înconjurat de pereții albi acoperit cu flori. E drăguță, dar atât de aglomerată!

Cumpără un suvenir. Córdoba este renumită pentru produsele sale din piele, așa că un suvenir de acest fel probabil că ar fi foarte apreciat de cei de acasă.

Mergi la un spectacol de flamenco. Flamenco este cea mai clară expresie a spiritului vulcanic andaluz și ar fi păcat să nu vezi o reprezentație pe viu “la el acasă”.

Admiră Teatrul Roman, considerat unul dintre cele mai mari și mai somptuoase din imperiu. Chiar dacă Córdoba a fost capitala unei regiuni uriașe, prea multe vestigii de pe vremea romanilor nu au mai rămas la lumină. S-a descoperit Teatrul, a cărei construcție a început în timpul domniei împăratului Claudius și a durat aprox. 40 de ani. Construit în întregime din marmură, Teatrul roman din Córdoba a fost odată unul dintre cele mai mari din imperiul roman.

Cristo de los Faroles. Pierdut pe străduțele pitorești ale vechiului oraș, în nord, la câteva sute de metri de Teatrul roman, se află unul dintre cele mai iubite locuri din Córdoba, Piața Capucinilor, și a sa statuie Cristo de los Faroles. Statuia a fost ridicată în anul 1794, piața micuță păstrează piatra cubică originală și locul e de văzut mai ales către apus, când se aprind felinarele.

Povestea orașului, care a început acum 2.000 de ani, continuă pe ritmuri de flamenco, plină de viață, de căldură și de culoare. Îndrăznesc să spun că este unul dintre acele orașe de vizitat o data în viață, merită fiecare secundă petrecută aici. Mai multe despre Córdoba și sfaturi utile de călătorie aici.

Sper că ți-a plăcut și acest articol sau că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !

 Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This