O selecție a celor mai frumoase și interesante orașe din Andaluzia, cea mai exotică și senzuală regiune a Spaniei. Andaluzia înseamnă soare, poftă de viață, flamenco, istorie. Andaluzia e sinonimă cu palatele maure cu fântâni și grădini interioare, corida și tapas, cu festivaluri și petreceri stradale pline de viață. Andaluzia este una dintre cele mai însorite destinații din Europa, cu veri fierbinți și târzii, ierni și primăveri călduțe.

Andaluzia are sute de kilometri de plaje la Mediterana și Atlantic, unele fiind dintre cele mai frumoase din Spania. Are și munți pe unde se ascund orașe și sate mai izolate. Iar pe câmpiile sale fertile cresc livezi de portocali și mandarini, pe când pe dealurile mai golașe odinioară își fac loc plantații nesfârșite de măslini.

O vizită în Andaluzia te încarcă cu energie și poftă de viață, te încântă cu muzică și culoare, te ademenește cu bucatele sale aromate. Te incită cu spectacolele sale pline de pasiunea flamenco și te cucerește cu istoria și arhitectura sa. Îți dorești să revii, mai ales ales că Andaluzia nu se lasă cucerită în totalitate de la prima vizită.

Situată în sudul peninsulei Iberice, regiunea autonomă Andaluzia este la un pas de Africa, de care o desparte doar Strâmtoarea Gibraltar, la răscruce de drumuri și în calea a nenumărate civilizații. Fiecare din cele opt provincii care formează regiunea autonomă Andaluzia, respectiv Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga și Sevilla are farmecul și specificul său aparte. Dar orașe precum Cordoba, Granada, Malaga, Ronda, Cadiz și, nu în ultimul rând, Sevilla sunt celebre și nu fără motiiv, sunt de văzut cel puțin o dată în viață.

Iată câteva dintre orașele din Andaluzia pe care vi le recomand pentru că sunt deopotrivă frumoase și interesante pentru cine iubește arta, arhitectura și istoria și știe să se bucure de viață. 

Sevilla, capitala regiunii

Sevilla este capitala adminstrativă a Andaluziei, cea mai mare, bogată și mai exuberantă urbe a sa. Și nu avea cum să fie altfel, de vreme ce este orașul de reședință a unor simboluri care redau temperamentul acestui loc: Carmen, Don Juan și Figaro. Sevilla e “clădită” pe istorie și mituri, chiar de la înființarea sa. E mare lucru ca Hercule să pună umărul la întemeierea ta ca oraș, trebuie să recunoști! Cuceritorii mauri i-au lăsat drept moștenire o cultură și o arhitectură unică și unele dintre cele mai vizitate obiective ale Spaniei. Conquistatorii care au descoperit America i-au adus bogății nemăsurate, daruri în aur, argint și nestemate.

Sevilla are palate cu grădini interioare, moschei și catedrale impresionante, bulevarde largi și străduțe umbrite de portocali și leandri, care se unesc în vechi și misterioase piațete.

Cel mai simplu mod de a face cunoștință cu această urbe de-a dreptul deosebită este să o iei agale pe stăduțele din cartierul Santa Cruz, prin piețe, parcuri și pe malul râului Turia. Un oraș vechi de mii de ani, Sevilla deține unul dintre cele mai mari centre istorice din Europa. Cel mai vechi palat regal din Europa aflat încă în funcțiune, -Alcazar- Palatul Regal al Seviliei-, este și în prezent folosit ca reședință de către familia regală a Spaniei.

Sevilla este sinonimă cu muzica și dansul. Aici, în barurile din cartierul Triana, au apărut vulcanicul flamenco și un stil de viață în care petrecerile și siesta sunt la loc de cinste. Sunt de necolit în Sevillia și Casa de Pilatos, Torre del Oro, Primăria, Arhivele Indiilor și Muzeul de Arte Frumoase, una dintre cele mai mari galerii din Spania. Despre Sevilla mai pe larg aici și aici.

Granada, ultima fortăreață maură

Situată la “umbra” Sierra Nevada, lanțul muntos cu cel mai înalt vârf din Peninsula Iberică ( 3.481 metri), și la confluența râurilor Darro și Genil, Granada se mâdrește și ea cu puternicele influențe maure. Poziția geografică a făcut din Ganada ultima fortăreață maură din Peninsula Iberică, fiind predată regilor creștini în anul1492, cel mai probabil.  Granada a moștenit de la musulmani, cei care au stăpânit-o timp de cinci secole, cea mai mare parte din grandoarea sa arhitecturală, vestitele palate maure. Alhambra de Granada este cel mai vizitat obiectiv turistic din Spania, așa că, nu uita să-ți faci rezervare din timp!

Cea mai importantă construcție din perioada dinastiilor maure, Palatul Alhambra, este construit în secolele XIII și XIV pentru a servi ca reședință a regilor mauri. În fapt un complex de palate și grădini clădite în timpul dinastiei Nazari, Alhambra este celebru pentru tavanele sale din stuc, grădinile imense și fântâna cu lei din curtea interioară. Palatul Alhambra, Grădinile Generalife (parte a Alhambra), reședința de vară a califilor și vechiul cartier Albaicín au fost înscrise, în anul 1984, pe lista patrimoniului cultural mondial al UNESCO.

Córdoba, fostă capitală a regatului maur

Córdoba este un alt oraș andaluz plin de farmec și de atracții turistice de top. Fondat de romani și situat în cel mai înalt punct navigabil al râului Guadalquivir, Cordoba a fost un oraș port de mare importanță, aflat pe ruta comerțului cu ulei de măsline, vin și grâu către Roma antică. Podul roman construit de romani la intrarea în cetatea Córdoba dăinuie și acum și o plimbare pe aici în prag de seară este de neratat. Córdoba cunoaște perioada sa de mare glorie când devine capitala regatului maur El-Andalus, când încep lucrările la Marea Moschee, alias Mezquita. După mai multe secole de completări și extinderi, Mezquita a devenit unul dintre cel mai mare lăcașuri de cult islamice. Când orașul a fost recucerit de creștini în 1236, noii conducători au fost atât de uimiți de frumusețea moscheei că au lăsat-o în picioare, construind totuși o catedrală în mijlocul arcadelor și coloanelor. Catedrala are un interior deosebit de bogat în ornamente, este unică!

Alcazar, cetatea construită de către creștinii din 1328 și străduțele alambicate ale vechiului cartier  evreiesc sunt alte atracții ale Córdobei. Orașul vechi, inclus și el în patrimoniul UNESCO, are niște străduțe foarte pitorești, iar casele au curți interioare, patio, pline de flori aranjate artistic. Mai multe despre Córdoba, aici.

Malaga, orașul lui Picasso

Această urbe de pe malul Mării Mediterana te întâmpină cu o atmosferă de vacanță permanentă. Sau, dacă ai norocul să o vizitezi în august, când au loc zilele orașului, vei fi invitat la o uriașă petrecere colectivă căreia nu-i vei rezista. Fondat în secolul al VIII-lea de fenicieni, Málaga este unul dintre cele mai vechi oraşe din lume, deși nu ai crede, căci te întâmpină cu o atmosferă modernă şi exuberantă. Orașul este păzit de sus de Castillo de Gibralfaro, construit de emirul Abd ar-Rahman I în secolul al VIII-lea și amplasat strategic pe un deal care domină oraşul. De aici, ajungi pe cărări mai mult sau mai puțin “de munte”, la Cetatea Alcazaba, una dintre cele mai bine conservate edificii maure din Spania. Cetatea Alcazaba a fost edificată, peste vestigii romane, la începutul secolului al XI-lea de califul Abd er Rahman I pentru a se apăra de atacurile piraţilor. Cu grădini și terase cocoțate deasupra mării, palate și fântâni, Cetatea Alcazaba îți oferă șansa unui pas înapoi în timp, într-o lume de-mult apusă, misterioasă și exotică. Lângă intrarea în Alcazaba se află vestigiile teatrului roman și, dacă mergi pe străduțele pietonale din centru, vei ajunge și la Catedrala supranumită la “Manquita”.

Malaga este locul de naștere al marelui pictor impresionist Pablo Picasso, așa că nu ar trebui să ratezi o vizită la Muzeul Pablo Picasso. O vizită merită și Grădina Botanică la Conception, situată la 5 km de centrul  Malaga.

Torremolinos, stațiunea cu 9 km de plajă

În apropiere de Malaga se află una dintre cele mai mari stațiuni de pe Costa del Sol, Torremolinos. Acest orășel cochet se poate mândri cu plaja sa lată cu nisip fin, lungă de aproximativ opt kilometri, dotată cu toate utilitățile, cu faleza umbrită de palmieri și cu Torre del Molinos, simbolul orașului. Torremolinos, odată un umil sat de pescari cu rădăcini încă din antichitate, are o infrastructură modernă de cazare și prețuri pentru toate buzunarele. Sute de restaurante, magazine și cel mai mare parc acvatic, Aqualand, și o grădină botanică Molino de Inca, fac din Torremolinos o destinație de vacanță din ce în ce mai apreciată.

Ronda trăiește “periculos”, pe marginea prăpastiei

Orășelul acesta de munte te farmecă cu atmosfera sa provincială, cu străduțele strâmte și casele cu arhitectură colonială. Dar ceea ce-l face unic este poziționarea sa, fix pe marginea prăpastiei. Pare că e un loc periculos, dar Ronda trăiește bine aici încă de pe împăratului roman Julius Cesar, în secol I D. Hr. Au venit apoi arabii care i-au dat și numele actual, păstrând Ronda pe ruta comercială către Africa, via Gibraltar.

Sunt câteva atracții de neocolit în Ronda precum Piaza del Torros unde se află unul dintre cele mai vechi arene de lupte cu tauri din Spania, Real Maestranza.  Aici se află și un muzeu al coridei și o școală de toreadori. Construite în secolul al XIII-lea, băile arabe din Ronda sunt considerate cele mai bine păstrate din Spania, ele se află în vechiul cartier arăbesc San Miguel.

Un alt obiectiv de vizitat în Ronda este Palacio de Mondragón, un edificiu maur care găzduiește muzeul de istorie al orașului, unde se află și o grădină umbroasă. Jardines de Cuenca (o grădină desfășurată pe terase asupra râului Tago), Palacio del Rey Moro y La Mina (ridicat în vremea regelui arab Almonated) și Mirador de Aldehuela (o terasă cu vederi de neuitat asupra împrejurimilor Ronda) sunt câteva dintre obiectivele de neocolit în acest oraș.

Am lăsat la urmă cele mai importante repere ale Rondei, Puente Nuevo și piața învecinată Plaza Duquesa de Parcent. Oferind vederi de neuitat peste cheile El Tajo. Puente Nuevo – podul nou – a fost finalizat în 1793 și unește vechiul oraș maur și cu cele mai noi părți ale orașului. Este cel mai faimos punct de reper al Rondei, cel pe care-l poți admira în toate fotografiile. Ar fi indicat să faci o drumeție pe Camino de los Molinos, un traseu la baza rocilor care formează Puente Nuevo. Primăvara, întreaga vale este plină de flori.

Cadiz, unul dintre cele mai vechi orașe din lume

Cadiz este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, locuit încă de pe vremea fenicienilor, cei care l-au înființat prin anul 1100 Î.Hr, numindu-l Gadir. Orașul, râvnit de mulți dintre puternicii vremurilor, a fost foarte bogat și influent, cel puțin dacă avem în vedere faptul că marii navigator ai lumii au trecut pe aici. Din Cadiz au plecat și aici s-au întors navele lui Cristofor Columb, caravelele inventate de prințul portughez Henri Navigatorul. Orașul, port comercial important ajuns la apogeu în secolul al XIX-lea, a fost capitala Spaniei, pentru un an.

În prezent, Cadiz e un oraș liniștit de provincie, cu o arhitectură splendidă, catedrale, turnuri și străzi umbrite de palmieri. În sezonul cald, Cadiz te atrage cu plajele sale generoase, așa că poți să-ți iei costumul de baie cu tine dacă ajungi aici din mai până în octombrie.

Setenil de la Bodegas, un sat alb plin de farmec

Setenil de la Bodegas este mai degrabă un sat, foarte vechi și pitoresc, încadrat în categoria localităIor troglodite. La fel de bine îi putem plasa între pueblos blancos, satele albe din Andalucia. Zona Setenil e locuită încă din neolitic, dar documentele îi amintesc pe romani care au format aici o colonie. Maurii au poftit la acest loc și au dat lupte grele pentru a-l păstra. Setenil de la Bodegas este un loc pitoresc, celebru pentru casele sale construite în stânca săpată de râul Rio Trejo. Râul și eroziunea au dus la apariția, de-a lungul timpului, a numeroase chei și peșteri, în care au fost construite numeroase locuințe. Nu sunt decât aprox. 3.000 de locuitori aici, dar Stenil are un nume în agroturism și în produsele sale de excepție precum uleiul de măsline, cârnații, șunca și salamul chorizo. Un vechi castel maur și câteva trasee turistice sunt atracțiile locului.

Indiferent dacă ești pasionat de istorie, de artă, gastronomie sau doar de distracție, aici, în însorita Andaluzie, vei găsi ceea ce-ți dorești, plus un stil de viață relaxat și exuberant de care te vei îndrăgosti. Lista orașelor  este deschisă!

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #spania #medieval #travelblogger #andalucia #unesco

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

 

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This