Îți place soarele, nu te-ai săturat de vară, nu ai fost în vacanță sau îți este dor de mare dar nu vrei să treci Oceanul către “țările calde”? Iată câteva destinații din Europa unde soarele e darnic și în lunile septembrie-octombrie iar vremea e numai bună de plajă și de vizitat în tihnă, fără să te topești de căldură. Și chiar și în noiembrie găsești destule refugii însorite unde să-ți încarci bateriile.

Unde să te bucuri de soare în septembrie și octombrie ?

De fapt, primele luni de toamnă sunt chiar mai bune pentru a vizita destinații celebre din Grecia, Italia, Malta, Portugalia, Spania și Turcia, decât iulie-august. În miezul verii este foarte cald, e aglomerat- așa cum e normal să fie în vârful de sezon al vacanțelor în Europa- iar prețurile sunt la cel mai înalt nivel din an. Dar din septembrie, situația se schimbă…Vorbim de un an normal din punct de vedere meteorologic.

Creta Grecia

Grecia, Creta. Prima destinație din Grecia care îmi vine în minte când e vorba de mare, soare și mâncare bună este Creta, cea mai completă insulă din Grecia. Creta este cea mai mare insulă din arhipelagul grecesc, ca urmare are cea mai bună ofertă de petrecere a vacanței. În Creta te poți bucura și de munte și de mare, de istoria sa veche, chiar foarte veche și de gastronomia & cultura sa influentă în această parte a Mediteranei. În septembrie, temperatura medie în Creta este de 24 ° C, iar șansele de ploaie sunt foarte mici, o zi pe lună, în medie. Octombrie însă este mai răcoros, temperatura medie zilnică este de 20°C, iar cantitatea de precipitații este de 40 mm/lună, față de 10 mm în septembrie. Să nu uit de plajele frumoase din Creta, plaje de top în Europa, precum Balos, Mýrtos, Elafonísi. Sunt curse charter din România în Creta și în ultima săptămână din septembrie, așa că, mai poți profita din plin de ofertă.

Nici Santorini nu e de ocolit nici vara nici toamna, căci nu fără motiv această insulă din Insulele Ciclade, Marea Egee, este prezentă în diferite clasamente gen “Cele mai romantice destinații”, „Cele mai frumoase plaje” sau “Top destinații de văzut într-o viață”.  Santorini este o insulă vulcanică, foarte romantică ce-i drept, dar în iulie-august te topești pur și simplu de căldură. Iar zona celebră a insulei, cea dinspre Caldera, este lipsită total de vegetație. În septembrie, temperatura medie în Santorini este de 24 ° C, iar șansele de ploaie sunt foarte mici, sub 10 mm/lună. În octombrie, temperatura medie scade la 21 ° C, iar șansele de ploaie cresc la 40 mm/lună.  Sunt 10 ore cu soare pe zi în septembrie și șase în octombrie. Din România, se organizează curse charter pentru Santorini până la finele lui septembrie.

halkidiki-grecia

Halkidiki. Ca să ajungi în peninsula Halkidiki nu mai depinzi de cursele charter cu avionul, ci te poți baza pe autoturismul propriu, dacă nu preferi cumva autocarele agențiilor de turism. Te așteaptă clima blândă și marea caldă a unor stațiuni situate cu precădere pe două dintre cele trei brațe ale peninsulei Halkidiki, respectiv în Sithonia (Nikiti, Sarti ) și Kassandra. În brațul Kassandra al peninsulei Halkidiki, cel mai dezvoltat din punct de vedere turistic,  sunt stațiuni drăguțe precum Hanioti, Kallithea, Kryopigi, Polihrono, Athitos, Pefkohori sau Loutra. Stațiunile de aici sunt destul de aproape pe Salonic, oraș superb, capitală a provinciei Macedonia, pe care să nu-l ocoliți nicicum, pentru că pur și simplu merită vizitat! De exemplu, Kallithea este la numai 87 de kilometri de Salonic, pe când Nikiti, de pe brațul Sithonia, la 102 kilometri.

lindos rodos

Rodos, insula Soarelui, nu se dezminte nici după ce vara a trecut în calendar, având o temperatură medie de 25 ° C și statistic, o singură zi cu ploaie în septembrie ( sub 10 mm/lună). În octombrie, sunt în medie  21 de grade iar cantitatea  de precipitații este de aproximativ 60 mm/lună. Se poate spune că septembrie este ideală pentru a vizita Rodos, apa este caldă și prețurile sunt mai accesibile.

Croația, la Dubrovnik 

Croația. Dubrovnik este o altă destinație însorită, poate prea călduroasă în lunile iulie-august, cel puțin pentru gustul meu. Dar în septembrie te bucuri de temperaturi mai normale, șansele să prinzi 35 de grade la umbră și chiar peste scad simțitor. Așa că poți face liniștit baie în Marea Adriatică la Dubrovnik și împrejurimi și în septembrie ba chiar în octombrie. Ploile sunt cele care ți-ar putea pune  “bețe în roate”, căci octombrie-noiembrie au obiceiul de compensa din plin lipsa precipitațiilor din iulie-august. Temperatura medie zilnică din Dubrovnik este în septembrie de 23°C , dar după mijlocul lunii, aceasta scade rapid la o medie de 20°C și cantitatea de precipitații medie lunară crește la 101 mm.

Spania: la mare, la Ocean, în Andaluzia

În Spania, destinațiile sunt variate, ai unde să te bucuri de vreme bună și pe malul Mării Mediterane, precum Barcelona sau în stațiunile de pe Costa Brava sau Dourada sau chiar în Analuzia, la Cadiz (la Atlantic).

Catedrala Sevilla Spania

Este chiar recomandat să vizitezi orașe vechi, cu mare importanță istorică precum Sevilla, Cordoba, Toledo, Granada și chiar și Madrid în septembrie-octombrie, pentru că aerul nu mai e atât de fierbinte și nici nu mai e aglomerat la obiectivele turistice.

Revenind la destinațiile marine ale Spaniei, o atmosferă călduță o au în septembrie și chiar și în octombrie insulele Mallorca sau Ibiza. Mallorca se bucură de temperaturi medii diurne de 26 ° C în septembrie și de 22° C în octombrie, seara minimele fiind de 16° C, respectiv 14° C. Sunt opt ore cu soare pe zi în Mallorca și șapte zile cu șanse de ploaie în septembrie ( se adună 60 mm de precipitații). În octombrie, Mallorca înregistrează temperaturi medii de 22° C, seara minimele coboară la 14° C, sunt șanse de ploaie pentru 14 zile ( 100 mm media lunară).

Sau, de ce nu, poți alege…”largul” Oceanului Atlantic, mai exact arhipelagul Canare. Canare se află mai aproape de Africa decât de Europa, insulele Tenerife, Lanzarotte, Fuerteventura fiind cele mai dezvoltate din punct de vedere turistic. Cea mai mare dintre insulele Canare, Tenerife este situată la 300 km de continentul African și la 1.000 km de Peninsula Iberică, fiind o destinație care se recomandă drept prielnică pentru vacanțe și călătorii tot timpul anului.

Vremea în Tenerife. Deși cresc șansele de ploaie, în octombrie și noiembrie, temperaturile sunt încă mari în Tenerife, cu o medie de 26 ° C în octombrie și de 24 ° C în noiembrie. Sunt mai puțini vizitatori în această perioadă a anului în Tenerife, deci, dacă nu îți place aglomerația, acesta este un moment bun pentru a pleca aici în vacanță. Problema ar putea fi transportul, căci cursele charter se răresc în octombrie, când încep însă ofertele la pachetele pentru seniori cu avionul inclus (peste cei de peste 55 ani) .

Barcelona este cea mai vizitată destinație din Spania și una dintre cele mai apreciate din Europa și unele dintre motivele care o face atât de iubită este poziționarea sa pe malul mării Mediterane și clima foarte plăcută. Nu-i lipsesc Barcelonei nici plajele și nu sunt puțini care se pot lăudă că au făcut baie la Barceloneta în prima parte a lunii octombrie. În septembrie, în Barcelona temperaturile sunt mult mai plăcute decât în august, când este foarte cald. Temperaturile medii în timpul zilei în luna septembrie în Barcelona sunt în jurul valorii de 26°C, în timp ce minimele coboară la 17°C. În septembrie aveți soare “garantat” în cele mai multe zile ale lunii, media lunară de precipitații fiind de aproximativ 40 mm. Octombrie este însă una dintre cele mai ploioase luni în Barcelona, cu o medie de 58 mm, chiar dacă temperaturile nu scad foarte mult, ajungând la o medie de 21°C. În Barcelona sunt zboruri directe, zilnice, operate de operatorul Tarom și mai multe companii low cost, așa că după patru ore de zbor puteți să vă plimbați pe Rambla sau prin Parcul Güell.

cadiz andaluzia torre tavira

Nici Andaluzia nu se lasă mai prejos, pot să spun că e chiar mai bine să vizitezi orașe precum Sevilla, Malaga, Cadiz în primele șase săptămâni de toamnă. Este mai răcoare, mai puțină lume, mai ieftin. Minunatul oraș  andaluz Sevilla este chiar mai prietenos în septembrie și mai ales în octombrie, când soarele devine mult mai puțin arzător și temperaturile nu se mai avântă la peste 36°C la umbră, media zilnică rămânând la 26°C. Cresc însă șansele de ploaie, cantitatea medie de precipitații în octombrie fiind de 70 mm în Sevilla.

Sudul Italiei și Roma

Sudul Italiei este o altă destinație potrivită pentru a fi vizitată toamna, când temperaturile devin mult mai blânde, dispare aglomerația și prețurile de vârfului de sezon intră la apă. Sunt celebre destinații de pe Costiera Amalfitană, una dintre cele mai frumoase și romantice locuri din Europa. Orașe deosebit de pitorești precum Amalfi, Positano sau Ravello sunt preferatele artiștilor și  regizorilor, nenumărate filme de succes fiind filmate aici, iar insula Capri este o alta destinație foarte apreciată din zonă, ca de altfel și Ischia. Napoli, Vezuviu și Pompei sunt alte destinații celebre din sudul Italiei, ca de altfel și insula Sicilia. Și nici Sardinia nu e de lepădat.

Sicilia, temperatura medie în Palermo este de 24°C în septembrie și de 20 în octombrie, când sunt 12 respectiv 11 ore cu soare pe zi. Șansele de ploaie încep să crească din august în Sicilia, când se înregistrează o medie de 14 mm/lună, pentru a ajunge la 37 mm în septembrie și la 100 mm în octombrie. Despre ce poți vizita în Sicilia, citește aici.

Și Roma este mai primitoare toamna, când nu te „topești” la soare pe străzile pietruite și lipsite de umbra copacilor vizitând obiective celebre precum Collosseum, Forumul roman sau Piazza Navona, iar cozile la Vatican și la Muzeul Vaticanului sunt mai mici și mai ușor de suportat.

Cipru

Micuța insulă din Mediterana are temperaturi ridicate vara și un climat blând toamna. În stațiuni celebre precum Aya Napa, temperatura medie zilnică este de 30°C  în septembrie și de 27°C în octombrie. Ploile aproape că lipsesc în septembrie în Aya Napa, dar în octombrie depășesc 40 mm. Dacă ajungeți în Cipru, nu ratați Paphos, Khirokitia și cele 10 biserici bizantine incluse în patrimoniul UNESCO.


Antalya , Turcia

În septembrie, temperaturile din Antalya sunt mult mai suportabile decât în iulie-august, iar prețurile intră… la apă. În septembrie, temperatura medie în Antalya este de 25°C, față de 27°C  în august și 28 °C în iulie. Sunt 11 ore de soare pe zi în septembrie și sub 30 mm de precipitații, dar în octombrie, Antalya are o medie de temperatură de 20°C și cad peste 100 mm de precipitații (peste 10 zile cu ploaie). O destinație recunoscută pentru serviciile all inclusive, Antalya are surprinzător de multe atracții turistice, numai să vrei să părăsești confortul hotelurilor. Despre stațiunile din Antalya și atracțiile turistice citește aici.

Portugalia, Algave

Portugalia este probabil cea mai însorită destinație din Europa, una dintre cele mai bune destinații unde poți să faci plajă și să practici sporturi nautice.

Lisabona este, oficialm cea mai însorită capitală europeană. Iar Faro, capitala regiunii Algarve, se bucură de cea mai lungă perioadă însorită din Europa, cu o medie de peste 3.150 de ore de soare pe an. Sezonul estival începe în Algarve în luna mai și durează până la finele lui septembrie și ploile aproape că lipsesc.

Octombrie și are partea sa de vreme bună, fiind un moment bun pentru a vizita regiunea Algarve, dacă doriți să nu vă pierdeți în mulțime și să vă bucurați de vacanță fără căldura extremă a verii. Precipitațiile încep să apară în octombrie, când media este de 70 mm/lună de ploaie, în timp ce noiembrie crește la 86 mm.

Malta

Arhipelagul maltez este și el la „mâna soarelului”  mai mult timp, temperaturile fiind plăcute tot timpul anului. În septembrie, arșița se mai domolește, iar temperatura medie coboară la 24°C, față de 26 în august. Șansele de ploi sunt oricum mici în Malta, fiind în septembrie de sub 10 mm, dar urcă în octombrie la 80 mm, iar temperatura medie coboară la 21°C.

Acestea sunt recomandările pentru lunile septembrie, octombrie și noiembrie.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook și Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ?

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

#consilierturism #travelblogger #sfaturidecălătorie #recomandări

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This