Antalya este o destinație de vacanță de top din Europa, care s-a impus în primul rând datorită serviciilor sale la un raport corect calitate/preț, pornind de la cele de cazare, de masă și până la distracție&agrement. Fiecare stațiune din regiunea istorică Antalya are însă particularitățile sale, unele fiind mai luxoase, altele mai accesibile și potrivite familiilor cu copii sau pasionaților de golf.

Privită per ansamblu, Antalya este raiul vacanțelor all inclusive, cu nenumărate cluburi de-a drepturi uriașe pe care poți să nu le părăsești pe durata sejurului pentru că ai tot ce-ți dorești : piscine „înlănțuite”, cluburi și discoteci, locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, centre spa, hammam, săli de fitness și magazine.

Hoteluri de top. Nu fără motiv membrii tripadvisor au votat în 2014: opt din cele mai bune 25 de hoteluri all inclusive din Europa sunt din Antalya (la care se adaugă alte trei din Marmaris, Bodrum și Fethyie). Chiar dacă în regiunea Antalya predomină hoteurile de lux, aici găsești unități de cazare pentru toate buzunarele, iar fiecare stațiune din așa numita „Rivieră Turcească”, zonă amplasată între Munții Taurus și Marea Mediterană, are particularitățile sale. Mai jos, un minighid turistic al principalelor orașe/stațiuni din Antalya.

Ce este de vizitat în orașul Antalya

Orașul Antalya, cel de-al șaptelea ca mărime din Turcia, cu peste un milion de locuitori, este o destinație turistică în sine. O urbe veche, cu o istorie care începe în perioada ligii Lyciene, Antalya este ofertantă în obiective care merită vizitate precum Muzeul de Arheologie Antalya ( cu o colecție impresionantă de artefacte-un“concentrat” de istorie a zonei) și pitorescul centrul istoric Kaleiçi. Vizitând Kaleiçi faci un pas… înapoi în istoria locului, către perioadele elenistică, romană, bizantină și otomană, cuprinse ca într-un creuzet între zidurile care altădată aveau zeci de turnuri de apărare. A mai rămas în picioare poarta împăratului Adrian, care a vizitat locul prin anul 130 D.Hr…. În Kaleiçi sunt nenumărate restaurante, prăvălii și hoteluri mai micuțe, într-un amalgam care se sfârșește în marina modernă, amplasată pe locul unui port roman. Per ansamblu, Antalya este un oraș modern, aerist, străjuit de nenumărate minarete și vegheat, din depărtare, de Munții Taurus. Antalya are porturi noi-nouțe, nenumărate posibilități de shopping și de distracție, fiind și un nod important de transport aerian.

Lara-Kundu abundă de hoteluri tematice

Orașul Antalya este așadar un loc important al acestui “colț” al Mediteranei, astfel că nu-i puteau lipsi nici plajele. Lara este un cartier al Antalyei, de unde încep cei 10 kilometri de plajă pe care unii le socotesc unele dintre cele mai frumoase de la Mediterana.
În zona Lara-Kundu sunt hoteluri scumpe și foarte scumpe, cu o arhitectură tematică, opulentă, care copiază locuri vestite de pe  planetă. Plajele late cu nisip și nenumăratele facilități de petrecere a timpului liber precum parcurile de amuzament, sporturile nautice fac din zona Lara-Kundu una recomadată familiilor cu copii.
O altă plajă a oarșului Antalya este Konyaalti Beach, însă aceasta are și pietricele.

Ce obiective sunt mai apropiate de capitala regiunii Antalya

Din orașul Antalya, capitala regiunii Antalya, pot fi vizitate câteva cascade precum Kursunlu (aflată la 17 kilometri distanță) și Duden, la 19 kilometri, precum și peștera Karain ( la aproximativ 27 de kilometri, lângă Yagcilar.). Către nord vest de orașul Antalya se află Termessos, una dintre atracțiile turistice de top ale zonei. Situat în Munții Taurus, la o altitudine de aproximativ 1.000 de metri, apărat de stânci și “ascuns” printre pini, orașul Termessos s–a dovedit a fi de necucerit pentru Alexandru cel Mare. După mii de ani, au mai rămas destule de admirat din acest oraș antic: piețe, temple, depozite, dar cea mai importantă atracție a Termessos este teatrul, în care încăpeau odinioară aproximativ 4.500 de oameni.

Kemer, peisaje pitorești cu munte și mare

Kemer, regiune aflată la aproximativ 45 de kilometri de Aeroportul din Antalya, este potrivită pentru toate categoriile de turişti, pornind de la familiile cu copii, la cupluri sau grupuri de pieteni. Este bine de știut că hotelurile din Kemer au tarife un pic mai mici faţă de cele din Lara sau Belek, de exemplu. Zona Kemer are și mare și munte, peisaje pitorești de coastă, iar în orașul Kemer găsești buticuri și baruri precum și un port elegant de unde poți pleca într-o croazieră de câteva ore pe Mediterana, prilej numai bun să admiri țărmul dantelat și împădurit, cu golfuri izolate și ape de turcoaz.

Atracții de top: Olympos și Chimaera

În Kemer sunt două plaje deosebite, una cu nisip fin, clasificată cu Blue Flag, cealaltă având pietriș și apa mai adâncă. Distracția și shoppingul sunt activități “de bază” în Kemer, astfel încât nu ar trebui să le ratezi, ca de altfel și o vizită în Parcul Național Olympos. Aici, printre pădurile de pin, poți practica ciclismul montan, poți face drumeții sau poți urca fără niciun efort pe munte, cu ajutorul telecabinei, până la altitudinea de 2.365 de metri. În apropire de orașul Kemer se află câteva stațiuni mai mici precum Terikova ( la 17 kilometri de Kemer), care se bucură de o plajă atestată Blue Flag. În apropiere de Terikova sunt vestigiile orașului antic Phaselis, întemeiat de coloniștii veniți din insula Rodos în secolul VII î.e.n. Mai către sud, sunt ruinele orașului lycian Olympos, cu vestigiile sale ascunse în  vegetația bogată și chiar scufundate aproape de țărm, putând fi observate și de înotători. Misterioasele ‘focuri vii” de la Chimaera, tot parte a Parcului Național Olympos, cărora ghizii de turism locali le accentuează importanța prin “legarea” de Prometeu, care a furat de aici focul din atelierele zeilor pentru a-l dărui oamenilor, sunt alte locuri care merită vizitate în apropiere de Kemer.
-Unele dintre cele mai bune hoteluri all inclusive din Europa sunt în Kemer: Club Med Palmiye (locul 3 în clasamentul pe Europa al tripadvisor pe 2014) și Club Med Kemer ( locul 6).

Aspendos

Belek, faimoasă pentru terenurile de golf

Zona Belek, situată la aproximativ 30 km de orașul Antalya, are unele dintre cele mai luxoase hoteluri( de cinci și șase stele) de pe așa numita “Riviera turcească”, aici fiind şi numeroase terenuri de golf ( 12 la număr) şi de fotbal la standarde UEFA. Aici se pot practica diferite sporturi nautice cum ar fi surfing, schi nautic sau sailing.
Per total, sunt apoximativ 12 kilometri de plaje cu nisip în zona Belek, unele dintre ele fiind clasificate cu Blue Blag.
În apropiere de Belek, la aproximativ 17 kilometri, se află vestigiile de la Aspendos, unul dintre cele mai bine conservate teatre romane. Construit în secolul II î.Hr, amfiteatrtul de la Aspendos găzduiește și acum spectacole și un festival care are loc în fiecare an în luna iulie.
*Hotelul Voyage Belek Golf&Spa este, potrivit clasamentului tripadvisor pe anul 2014, cel mai bun hotel all inclusive din Europa, iar Cornelia Diamond din Belek este clasat e locul 13.

 Side

Side, un orășel pitoresc și două vestigii importante

Situată la aproximativ 70 de km de aeroportul Antalya, pe o mică peninsulă, vechiul și pitorescul oraș Side ( întemeiat undeva prin secolul VII î.Hr.), se remarcă nu doar prin plajele sale cu nisip ci şi prin ruinele oraşului antic, din care au mai rămas amfiteatrul roman, templul lui Apolo şi cel al lui Artemis. În amfiteatrul roman ( construit în secolul II d.Hr.), care putea găzdui aproximativ 20.000 de persoane au loc și în zilele noastre diferite concerte.
Cu plaje largi cu nisip fin amplasate la est și vest de oraș, Side este recomandată familiilor cu copii, dar şi cuplurilor (care se pot distra seara până târziu la terasele și discotecile din oraș) fiind o staţiune cu preţuri accesibile şi servicii de calitate.
-Club Voyage Sorgun și Sentido Perissia din Side au ocupat locul 23, respectiv 24 din Europa la categoria cele mai bune resorturi all inclusive în anul 2014.

Alanya 

 Alanya

Alanya, „capitala” distracției din Antalya

Situată la aproximativ 120 km est de aeroportul Antalya, Alanya se întinde de-a lungul a 2 golfuri largi, fiind foarte populară printre iubitorii vieții de noapte, date fiind nenumărate cluburi, baruri și discoteci. Alanya are cele mai accesibile preţuri de pe Riviera Turcească, fiind populară printre iubitorii vieții de noapte, aici fiind nenumărate cluburi, baruri și discoteci. În plus, Alanya câteva obiective de vizitat precum Castelul medieval fortificat( datând din secolul al XIII-lea) care supraveghează de la înălțime orașul, fortul İç Kale şi portul vechi.O altă atracție a Alanyei o reprezintă plaja Cleopatrei.

Perge

Întemeiat de greci în anul 1.200 î.e.n, oraşul antic Perge este unul dintre cele mai bine conservate site-uri arheologice din Turcia care merită vizitat. Perge, amplasat la aproximativ 17 kilometri de Alanya, are o istorie nu doar veche ci și interesantă, asupra căreia și-au pus amprenta nume mari precum Alexandru cel Mare sau Sf Paul.

Citește mai multe despre Side, Aspendos și Perge și despre cele mai bune hoteluri din Antalya pe care le-am vizitat personal ( în vara anului 2013) aici și aici.

Plănuiești să mergi în vacanță împreună cu cei mici? Află aici care sunt cele mai bune hoteluri potrivite pentru familiile cu copii!

Side

Perge, detaliu

Cum ajungi în Antalya

Cea mai rapidă cale este cu avionul, zborul dinspe București către aeroportul din Antalya și retur durând mai puțin de o oră. Marile agenții de turism tour operatoare organizează vacanțe cu curse charter în perioada aprilie-septembrie, unele chiar la început de octombrie.

Cea mai bună perioadă pentru vacanța în Antalya

Cea mai bună perioadă pentru o vacanță în Antalya este cea cuprinsă între lunile mai și iunie, când temperaturile sunt cele mai plăcute, iar prețurile sunt la un nivel mai scăzut. Nu sunt excluse însă unele precipitații, mai ales în aprilie și mai. Nici luna septembrie nu este mai puțin indicată pentru o călătorie în cea mai importantă regiune turistică a Turciei, mai ales că temperaturile devinn mult mai suportabile pe timpul zilei.

Pe măsură ce vara se instalează, căldura devine mult mai intensă și soarele mai arzător, atingând un nivel maxim în luna august. Să nu uităm că Antalya se bucură de aproximativ 3.000 de ore de soare pe an, fiind una dintre cele mai însorite regiuni ale Turciei. Cele mai mici șanse de precipitații în Antalya sunt în lunile mai, iunie, iulie, august, septembrie. Cele mai slabe șanse de ploaie în Antalya sunt în iunie, iulie, august și septembrie.

V-a plăcut acest material, v-am inspirat pentru noile vosatre călătorii? Ne vedem pe Facebook!

Drum bun!

kaleici antalya.jpg
Aspendos Antalya.JPG
boat near kemer.jpg
myra antalyaa.jpg
managvat antalya.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This