Am vizitat pentru prima dată Antalya la finele lunii mai 2013 și mărturisesc că mi-am schimbat părerea despre această destinație pe care o asociam mai ales cu mâncare și băutură la discreție și după acestea o mare porție de leneveală. Antalya a fost astfel pentru mine o destinație de vacanță pe care o păstram „pentru pensie”, tocmai pentru huzurul extrem oferit aici și cam atât.
M-am înșelat însă: ai ce să vezi în Antalya, totul e să vrei să te „dezlipești” de confortul cluburilor all inclusive și să descoperi istoria locului, pentru că pe Riviera Turcească sunt câteva locuri care pur și simplu merită văzute.
Perge
Perge, o combinație uluitoare de relicve greco-romane
Perge (sau Perga) este un site arheologic întins pe aproximativ 15 kilometri pătrați, unde încă se mai fac săpături și care continuă să uimească vizitatorii cu nivelul de trai de acum 2.000 de ani. Aflat la 17 kilometri de Alanya, oraşul antic Perge este unul dintre cele mai bine conservate site-uri arheologice din Turcia, aici fiind descoperite construcţii monumentale din perioadele elenistică, romană şi bizantină. Întemeiat de greci prin anul 1.200 î.e.n, Perge, capitala Pamphlyei, era unul dintre cele mai dezvoltate orașe ale lumii antice, loc de cult și pelerinaj pentru zeița vânătorii și pădurilor Artemis. Grecii au ridicat aici teatre, școli și piețe pentru discuții cu tentă politică-agora. Romanii, care au poposit în Perge mai târziu cu peste un mileniu și au început să-și exercite influența în zonă din anul 188 i.e.n., au fost mai pragmatici și s-au îndeletnicit cu ridicarea de băi publice, sisteme de canalizare și chiar de ventilație. Perge a cunoscut în vremea romanilor perioada de maxim avânt, ridicând aici, potrivit obiceiului lor, un teatru imens care putea găzdui peste12.000 de spectatori. Nu departe, se află un stadion care putea găzdui aproximativ 15.000 de oameni. Ceea ce se vede astăzi în Perge, un amalgam de construcții grecești și romane, te uimește prin rigoarea și finețea execuției… E drept că cele mai multe dintre monumentele care te impresionează astăzi au fost construite după „cucerirea” oraşului de către Alexandru cel Mare (în anul 332 e.n.) cu care locuitorii au încheiat un pact de neagresiune ca de altfel și cei din Side. Stăpânirea bizantină aduce Perge sub un con de umbră și oraşul intră într-un uşor declin, pentru ca, ulterior, sub ocupaţia selgiucidă, să fie complet abandonat. În timpul lui Constantin cel Mare, orașul a devenit un important pol al creștinătății, Perge fiind locul unde se spune că Sf Paul a ținut prima sa predică, însă acest lucru este revendicat și de Aspendos, un alt obiectiv turistic de prim rang din Antalya și Turcia.
Perge ( foto sus și jos)
Aspendos ( foto sus și jos)
Detaliu deasupra scenei a teatrului din Aspendos ( foto jos)
Aspendos, ridicat din dorința lui Marcus Aurelius
Nu știu dacă Aspendos este cel mai bine păstrat teatru roman din lume așa cum mai este prezentat, însă este evident că se prezintă foarte bine conservat după cei aproape 1.900 de ani de existență. Aspendos a fost întemeiat de hiitiți, însă împăratului Marcus Aurelius i se datorează impunătoarea construcție unde se distrau peste 7.000 de oameni, la spectacole cu lei și gladiatori. Monumentul are o acustică de invidiat, valorificată şi în zilele noastre la diferite spectacole. În luna iulie a fiecărui an aici are loc Festivalul de Operă şi Balet din Aspendos. În apropiere se află Basilica şi viaductele romane, cu o lungime totală de 15 kilometri. Aspendos era conectat printr-un sistem de canale la raul din apropiere, navele ajungand asfel de pe Mediterana până aici. Aspendos este un loc impresionant, îmi închipui ce atmosferă era aici la spectacolele cu gladiatori!
Side. Side, poarta lui Apollo ( jos)
Side, vestigii romane „bătute” de Mediterana
Un alt loc unde merită să mergeți este Side, o micuță stațiune cochetă aflată la 75 de kilometri de Antalya. Situat pe o mică peninsulă de 1 km lungime, Side, oraș întemeiat prin secolul VII î.e.n., a fost unul dintre cele mai importante porturi comerciale de la Mediterana în vremurile antice. Locul a fost sub stăpânirea perșilor, apoi în anul 334 î.e.n a fost cucerit de Alexandru cel Mare, în primul an al campaniei pentru Asia. După moartea sa, Side a ajuns un loc numai bun pentru pirați și pentru comerțul cu sclavi, apoi orașul mai cunoaște o perioadă de înflorire timp de aproape 4 secole, pe vremea dominației romane, perioadă din care datează majoritatea vestigiilor care sunt acum în picioare. Amfiteatrul din Side (construit in secolul II e.n.) cu o capacitate de 17.000 de locuri, zidurile orașului, poarta mare parte din oraș, Templul lui Bachus, Templul lui Apollon și cel al Atenei merită văzute, dacă nu vreți să intrați în Muzeul de Istorie din Side. Orășelul este pitoresc, aerisit, cu un aer mai rustic datorat străduțelor pietonale străjuite de căsuțe din piatră. Domină o atmosferă de vacanță în Side, sunt nenumărați turiști și magazine de suveniruri, restaurante și cafenele și Marea Mediterana foarte aproape. De altfel, în apropiere de Side se găsesc două plaje bine cotate.
Mergeți într-o croazieră
Antalya nu are doar servicii de calitate la un preț corect ci și o natura darnică, cu munți înalți, înverziți și răcoroși, cu rîuri repezi și cascade. Să nu mai amintesc de țărmul stâncos și împădurit, numai bun de explorat într-o croazieră cu cataramanul. Apa Mediteranei este turcoaz, căci de aici vine și acest cuvânt, liniștită și caldă, așa că o croazieră este numai bună pentru a admira țărmul și a face o baie sărind direct de pe vas. Antalya este cunoscută pentru livezile sale de măslini, portocali și rodii-simbolul regiunii și numele orașului Side. Vegetaţia din Antalya e tipic tropicală, cu palmieri şi tot felul de flori care la noi cresc doar în ghiveci. În fine, cei care iubesc natura nu ar trebui să rateze cascadele din zonă, cea de la Manavgat, din apropierea orăşelului cu acelaşi nume, fiind cea mai celebră din Turcia.
Side
Side
Teatrul din Side ( foto sus)
Perge
Teatrul din Side
Aspendos
Confirmări/Notificări