Un ghid turistic al Madeira, cu informațiile esențiale despre „Grădina plutitoare a Atlanticului”, așa cum e supranumită această insulă deosebită. Nu știu cum se face, dar toate destinațiile turistice de origine vulcanică au ceva deosebit. Fie că vorbim de Santorini, Sicilia, Tenerife sau Napoli, Bali și Hawaii, peisajele și atmosfera sunt unice, simți că ai ajuns într-un loc special.

Dar Madeira mai are câteva puncte forte doar ale ei: a răsărit chiar în mijlocul oceanului Atlantic, este înflorită tot timpul anului și e mai rustică. Arată ca o grădină plină de flori, miresme și culori.

Iată un ghid turistic cu informații esențiale despre Madeira

Madeira face parte din Arhipelagul Madeira (alcătuit din insulele Madeira, Porto Santo și insulele nelocuite Selvagens –Insulele Sălbatice și Desertas). Arhipelagul a fost descoperit de portughezi în anul 1418.

Arhipelagul Madeira e situat între 32 º 22′ 20″ și 33 º 7′ 50″ latitudine nordică și între 16 º 16′ 30″ și 17 º 16′ 38″ latitudine vestică. Insula Madeira are o suprafață de doar 741 km pătrați. O despart 500 km de țărmul Africii, 400 de km de Tenerife (Insulele Canare) și 966 km de continentul european. Madeira este una dintre cele două regiuni autonome ale Portugaliei, alături de Azore.

Cum ajungi în Madeira

Se poate ajunge pe insulele Madeira și Porto Santo pe aer sau pe mare. Există două aeroporturi: Aeroportul Internațional Madeira – în Madeira și aeroportul Porto Santo, pe insula Porto Santo. Madeira este legată de capitala Portugaliei prin curse directe Funchal-Lisabona și retur. Zborul durează aprox. o oră și 40 de minute.

De asemenea, există linii de feribot de pe continent către Funchal. În plus, o companie locală spaniolă, Air Canaria, leagă Tenerife de Madeira prin zboruri directe, care durează aproximativ o oră și jumătate. De asemenea, sunt curse aeriene zilnice din Madeira către Porto Santo ale companiei locale SATA. Ajungi în această insuliță paradisiacă din Funchal după 20 de minute de zbor. Ai și opțiunea unei călătorii la bordul unui feribot către Porto Santo, durează aprox. trei ore și jumătate doar turul. În Madeira și în Porto Santo, o insuliță învecinată. trăiesc aprox. 270.000 de persoane, jumătate în capitala Funchal.

Clima din Madeira. Madeira este mai aproape de continentul african, mai exact de coasta Marocului, decât de Portugalia continentală, Datorită poziționării sale aproape de tropice, Madeira este una dintre puținele destinații europene în care soarele te mângăie, să-i spun așa, tot timpul anului. Temperaturile medii de pe insulă sunt de 22°C vara și de 16°C în timpul iernii. Acestea, plus un nivel moderat de umiditate, le conferă insulelor din Arhipelagul Madeira caracteristicile unui climat subtropical excepțional.

Temperatura apei Oceanului Atlantic variază și ea foarte puțin, cu medii de 22 º C vara și de 18 º C în timpul iernii. Așadar, se poate face baie mare parte din an!

Când e recomandat să mergi în Madeira. E o destinație potrivită pentru tot timpul anului, dar, dacă nu vrei să te pierzi în aglomerație, mergi în aprilie-mai, vremea e excelentă, Pentru plajă, cea mai bună perioadă rămâne mai-septembrie. Vârful de sezon e iulie-august, cu prețuri și aglomerație la niveluri maxime.

Temperaturi în Madeira-Funchal

Luna Maxima diurnă (°C) Minima nocturnă (°C) Zile cu şanse de ploaie Ore cu soare/zi Precipitații lunare/mm
Ianuarie 15 10 12 5 112
Februarie 15 10 10 5 93
Martie 16 10 10 6 75
Aprilie 16 11 18 9 49
Mai 18 12 6 7 30
Iunie 20 14 5 7 18
Iulie 22 16 2 8 9
August 23 17 3 8 12
Septembrie 23 17 5 7 38
Octombrie 21 15 10 5 82
Noiembrie 18 13 11 5 110
Decembrie 16 11 12 5 108

sursa: weather2travel.com

Nu este nevoie de nici un fel de vaccinuri pentru Madeira. În plus, deși totul este atât de verde pe insula, nu am văzut niciun țânțar și nici multe gângănii enervante. Sunt foarte multe șopârle, inofensive, fără a exista șerpi veninoși pe insulă, dacă vă întrebați asta.

Shopping în Madeira. Insula nu este una de shopping de masă, să-i spun așa, există un singur mall micuț și câteva artere comerciale pietonale în Funchal, capitala insulei. În afară de produsele tradiționale-broderii, textile și ceramică, florile și fructele tropicale sunt demne de lista voastră de cumpărături. Un produs cu specific local este faimosul vin de Madeira. Majoritatea cardurilor de credit sunt acceptate în hoteluri, restaurante și magazine.

Ce să ai în bagaje

Madeira are un relief muntos, contrastant, impresionant. Aproape de țărm, stâncile golașe atârnă parcă deasupra oceanului, sfidându-l și, la nici 100 de metri, încep pădurile dese sau terasele pline de plantații.

Spuneam că temperaturile variază foarte puțin în Madeira în timpul anului. Dar am observat că starea vremii poate fi destul de schimbătoare pe parcursul unei zile care îți poate aduce, în câteva minute nori, soare, ceață și câțiva stropi de ploaie. Se înțelege că vremea este un pic mai capricioasă și mai schimbătoare pe măsură ce urci spre satele de munte, în drumeții prin levadas sau prin parcurile naționale. Nordul insulei este mai răcoros, vremea e mai capricioasă.

Te vei simți foarte rar inconfortabil de cald sau neplăcut de frig în Madeira, dar trebuie să te aștepți să te plouă în lunile de iarnă, în special la altitudini mai mari.

Așadar, ar trebui să-ți pui în bagaje, alături de costumul de baie și șlapi, și o pelerină de ploaie sau o geacă impermeabilă și bocanci pentru drumeții. Ochelarii de soare, o șapcă și creme cu factor de protecție UAB și UVB sunt obligatorii pe o insulă unde sunt peste 300 de zile pline de soare pe an, așa cum e Madeira! Ar trebui întotdeauna să ai în bagaje și îmbrăcăminte ușoară și haine un pic mai călduroase în timpul verii și îmbrăcăminte ceva mai groasă pentru lunile de iarnă.

Transport în Madeira. Rețeaua de transport în comun este foarte dezvoltată în Madeira, nu există puncte de interes către care să te conducă un drum prost sau neasfaltat. Închirierea unei mașini este o opțiune excelentă pentru a vizita Madeira, ai libertate de mișcare deplină și vei putea ajunge pe drumuri de munte, care șerpuiesc pe malul mării, incredibil de frumoase.

Plajele din Madeira. Nu sunt foarte multe plaje cu nisip în Madeira. Predomină plajele cu pietricele vulcanice și piscinele naturale, bazine alimentate permanent de apa oceanului. Insula Porto Santo are cea mai frumoasă plajă cu nisip alb și fin. Cea mai mare plajă din Madeira este Playa Formosa (foto sus) de lângă Fuchal, neamenajată însă.

Distracția în Madeira. Viața de noapte se rezumă la terase și restaurante, deși există câteva cluburi în Funchal. Insula atrage persoane mai liniștite, romantice, e potrivită pentru luna de miere. De asemenea, este  preferată și de persoanele de vârstă medie și peste, ceea ce este evident imediat când ajungi aici. Dacă visezi la cluburi de noapte și la plaje nisipoase, probabil că Madeira nu este cea mai potrivită destinație pentru tine.

Festivaluri și sărbători în Madeira

 • Anul Nou -1 ianuarie
 • Februarie / martie Carnavalul din Madeira
 • Martie / aprilie Duminica Paștelui
 • Ziua libertății-25 aprilie
 • Ziua Muncii-1 mai
 • Festivalul Florilor -luna mai
 • Corpus Christi (între 21 mai și 24 iunie)
 • Ziua Portugaliei-10 iunie
 • Ziua Madeirei -1 iulie
 • Adormirea Maicii Domnului (Monte Festival) -15 august
 • Ziua Republicii- 5 octombrie
 • Ziua tuturor Sfinților-1 noiembrie
 • Restaurarea independenței-1 decembrie.
 • Crăciunul- 25 decembrie
 • La 1 iulie Regiunea Autonomă Madeira sărbătorește, în timp ce pe 21 august este rândul orașului Funchal. Sărbătorile religioase, cu date variabile, sunt de asemenea celebrate în insule. Se remarcă focul impresionant de artificii de Anul Nou, Carnavalul și Festivalul Florilor.

Topul atracțiilor turistice și al experiențelor de neratat din Madeira

În Madeira nu ar trebui să ratezi drumețiile prin levadas (sisteme de irigații prin care apa curge din munți prin niște canale din piatră),  există trasee foarte ușoare, medii sau grele, ai de unde alege unul potrivit pentru tine. Drumețiile către cel mai înalt vârf din Madeira- Pico do Arieiro – sau la Ponta de São Lourenço, un promontoriu și punctul cel mai estic al insulei, sunt și ele în topul preferințelor.

Orașul Funchal ( foto sus) cu partea sa veche, Monte cu grădina botanică, satul Santana cu ale sale căsuțe pitorești sunt alte atracții de neratat în Madeira. Despre atracțiile de top din Madeira am scris aici.

Merită sau nu să vizitezi Madeira?

În concluzie, Madeira are multe de oferit dacă vrei o evadare într-o destinație relaxantă, verde, pitorească, mai puțin aglomerată și plină de farmec. Dacă îți plac florile, cărările umbrite de munte sau traseele montane pe creste golașe, prin niște peisaje dramatice, dacă simți că oceanul și briza te energizează, atunci Madeira are mari șanse să obțină nota maximă din partea ta!

Dacă ți-a plăcut acest post sau l-ai găsit util, te rog să comentezi (mai întâi trebuie să te înregistrezi aici) .

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook !și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #inspiratie #portugalia #madeira #travel #travelblogger

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!  

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This