Cine a supranumit Madeira „Grădina Atlanticului” și “Perla Atlanticului” a fost inspirat, cu greu i-ai putea găsi un nickname mai potrivit. Ai putea să alinți Madeira, fără să greșești, și “Insula eternei primăveri”, dar titlul a fost adjudecat deja de Tenerife. Madeira a tot câștigat, în ultimii ani, una dintre cele mai importante distincții, cea de Destinație a anului, de la World Travel Awards, Oscarul în Turism. Nu contează cum o alinți, Madeira e încântătoare și înmiresmată, este o insulă de un verde crud, plină de flori, care se bucură de o primăvară perpetuă. Intri repede în decorul de grădină exotică al Madeirei, atmosfera este electrizantă și energizantă!

Verdele este culoarea care aduce liniștea, iar Madeira nu duce lipsă de niciuna. Pare că o mână invizibilă a adăugat în acest coș al abundenței multe flori, miresme și culori. Cerul are toate tonurile de albastru, atunci când apare de după nori sau din ceața de pe creste, iar marea se poate mândri cu un albastru…adânc.

Madeira are un relief muntos, cu peisajele dramatice de coastă, pe care oceanul le modelează sistematic, imperturbabil. Drumuri flancate de flori te conduc până sus, în munți, în sate mai mult sau mai puțin vechi, pitorești sau nu prea. Trasee de drumeții te ademenesc cu umbra înmiresmată sau cu sebzația de libertate data de potecile strâmte care sfârșesc pe vârfuri și creste golașe.

O destinație mai rustică, Madeira este ideală dacă vrei să te relaxezi în mijlocul naturii, indiferent dacă ești mai romantic, mai leneș, un aventurier neliniștit sau o combinație între acestea. De fapt, amplasată chiar în mijlocul oceanului Atlantic, Madeira nu seamănă cu nicio altă insulă, fie ea de origine vulcanică sau nu. Este un mic colț de rai cu forme colțuroase, cu temperaturi călduțe tot timpul anului, fără mari variații de temperatură, și cu niște peisaje care-ți taie respirația. Este o destinație foarte potrivită pentru a te bucura de natură, de munte, de mare, de flori, aer curat, de mișcare, într-un decor vulcanic, la propriu.

Iată cele mai frumoase și interesante atracții turistice și experiențe din Madeira

-Primul “obiectiv” de studiat în Madeira, mai ales dacă ești de profesie inginer,  este chiar aeroportul Cristiano Ronaldo ( numit după fotbalistul născut pe insulă). Situat în Santa Cruz (la 12 km de capitala Funchal), aeroportul este unul dintre cele mai impresionante și în top 10 cele mai provocatoare din lume. Pista sa, construită între ocean și creste stâncoase, este neobișnuit de scurtă (are sub 3 km lungime) și se termină brusc în Atlantic. Datorită amplasării sale, pista este supusă și vântului puternic, curenților ascendenți și turbulențelor.

Pista fost extinsă în 1977, după ce un zbor TAP Portugal a alunecat de pe calea de rulare. Susținută de piloni și amplasată între munte și mare, pista a primit, în 2004, Premiul de Structură de excepție de la Asociația Internațională pentru Poduri și Inginerie Structurală. Nu ai cum să nu o admiri, e prima expresie a ingineriei locale pe care o vei cunoaște în Madeira și care te va impresiona! Te vei bucura după ce ai aterizat cu bine în Madeira, mai mult decât de obicei!

-„Pierde-te” în Funchal, capitala Madeirei. Funchal e un orășel amplasat într-un amfiteatru natural, orientat spre Atlanticul albastru. Munți dramatici, ale căror „ziduri” urcă până la 1.200 m altitudine, îl flachează în fundal, iar vegetația este demnă de o grădină. De altfel, chiar numele dat de portughezii care l-au întemeiat acum peste 500 de ani se trage de la o plantă aromatică, fenicul.

Funchal are un aer retro, cu o arhitectură colonială în centrul istoric, unde se fac remarcate bisericile vechi, casele cu acoperișuri de țiglă roșiatică, zidurile și turnurile de apărare, piețele și bulevardele umbrite. De pe străduțele din Funchal nu lipsesc nici hotelurile luxoase, buticurile, restaurantele și barurile. E o atmosferă relaxată, bate vânt de vacanță permanentă și briza oceanului îi dă un suflu mereu proaspăt!

Dacă ai ajuns aici, și nu este niciun motiv să ocolești Funchal, atunci nu rata plimbarea prin centrul istoric-Zona Velha-, vizita la Catedrala Se, piața centrală- Mercado dos Lavradores– și parcul Santa Caterina. Câteva parcuri și grădini botanice completează oferta turistică a Funchal. Ca să nu mai amintesc de portul de unde se pot lua ambarcațiuni pentru turul insulei, întâlnirea cu vietățile marine sau scuba diving.

Mergi la piață! Ei, cum așa, chiar și în concediu să fac piața? Mercado dos Lavradores – Piața Fermierilor – e un loc pitoresc, plin de culori și arome (unele mai putin plăcute, cele de pește și fructe de mare), pe care nu ar trebui să-l ocolești. De aici poți cumpăra fructe, unele exotice, flori și semințe de flori, vin și lichior produse pe insulă. E un loc vesel și pestriț, merită să-i treci pragul (se închide la ora 17.00)!

Urcă la Monte! În apropierea portului este punctul de plecare (și sosire) al telefericului către Monte, un cartier pitoresc mai izolat al Funchal, unde te așteaptă alte atracții. Drumul cu telefericul durează aproximativ șapte minute, timp în care “zbori” deasupra străzilor, a caselor, grădinilor, a unor mici pășuni pe care pasc vite. Te vor uimi viaductele și tunelurile, toată rețeaua de drumuri și autostrăzi care șerpuiește printre dealuri și munți. Sunt impecabile și nu sunt doar aici, în capitală…Un exemplu de urmat și la noi, nu-i așa?

Grădina botanică din Monte. Toată insula Madeira este o grădină de flori, dar aici te așteaptă și cu o anumită sistematizare, cu o atmosferă și arhitectură unice.

-La 20-30 de metri de Jardin Botanico din Monte te va atrage o bisericuță (din sec. al XVIII-lea), Igreja de „Nossa Senhora do Monte”. Împăratul austriac Carol I a venit în exil în Madeira după ce a abdicat în timpul primului război mondial. Fostul monarh și familia sa au rămas în „Quinta do Monte”, dar el a murit de pneumonie, la șase luni de la sosire, fiind îngropat în bisericuță. Dar liniștea acestui loc sacru este disturbată de cum pășești în afara zidurilor sale vopsite în alb.

-Asta pentru că fix la baza scărilor este stația de plecare a săniilor “de uscat”, care alunecă zgomotoase la vale, în plină vară, fără a avea nevoie de zăpadă. Carros de cesto do Monte –săniile care nu au nevoie de zăpadă, sunt o invenție de dată relativ recentă a unui nobil din Funchal. Acesta își dorea o cale rapidă, și mai distractivă probabil, de a coborî în oraș, la urcat se descurca el altcumva…

Monte a a fost un fel de stațiune de sănătate, un soi de refugiu pentru nobilimea din toată Europa, care s-a retras pe dealurile de aici, la peste 6 km. de centrul Funchal. A existat o cale ferată care leagă Monte de Funchal, dar fost dezafectată și topită în cel de-al doilea război mondial, pentru a se obține oțel.

Săniile din Monte au devenit în ultimii ani o atracție turistică cotate în “top 10 must do” în Madeira. Oamenii de toate vârstele stau, cu zecile de minute, la coadă pentru o plimbare cu sania pe străduțele care șerpuiesc în pantă din Monte către Funchal. Săniile sunt ghidate de doi oameni, câte unul la fiecare capăt, într-una încap chiar și trei persoane. Adrenalină pură!

Fă drumeții! Foarte populare în Madeia sunt drumețiile, există câte un traseu pentru fiecare tip de turist, experimentat sau nu, tânăr sau mai vârstnic.

Levadas sunt niște cărări (amenajate cu bani europeni, vreo 4 milioane de euro în total) care urmează traseul vechilor sisteme de irigații care alimentează grădinile localnicilor cu apă din munți. Sunt aprox. 20 de trasee turistice de levadas, unele foarte ușoare, altele mai dificile, cine parcurge unul poate face cunoștință cu viața la țară in versiunea din Madeira. Treci prin fânețe, prin păduri, prin grădinile oamenilor, poți admira atât plantațiile obișnuite cât și pe cele de banani. Marea își face mereu loc în decorul rustic, deluros și montan, măcar de la depărtare.

-Noi am ales un traseu mai scurt și mai ușor, de trei ore, timp în care am experimentat toate anotimpurile de aici. A plouat, a bătut vântul, a ieșit și soarele din ceață. Dacă vrei să te pui mai serios în mișcare și ești bine echipat, poți încerca Levadas das 25 de Fontes (Levada celor 25 de fîntâni, pigmentată de izvoare și cascade), cu un grad mare de dificultate.

-O drumeție montană în adevăratul sens al cuvântului este mai degrabă cea către Vereda da Ponta de São Lourenço, cel mai estic punct al insulei. Drumul către acest punct durează 4-4,5 ore, așa că trebuie să-ți iei în calcul o zi pentru această drumeție (îți ia tot atât să te întorci). Peisajul sălbatic, cărările bătute de vânt, solul vulcanic golaș, oceanul care te urmează peste tot și insulele pe care le poți admira în zare, la destinație, recomandă acest traseu, de dificultate medie.

-Vizitează un sat tradițional, cu case liliputane! Santana a devenit, datorită caselor sale liliputane, un adevărat reper vizual al insulei Madeira. Alături de căsuțele cu acoperiș țuguiat din paie, în culori vesele, în sat mai există câteva restaurante și o catedrală. Merită cumva să ajungi aici, mai ales pentru drumul pitoresc!

Fă baie într-o piscină naturală, între stânci. Sunt mai multe astfel de piscine alimentate cu apă din ocean, dar cele două din Porto Moniz ( foto sus și jos) sunt cele mai mari și interesante. Piscinele naturale de la Porto Moniz sunt formate din lavă vulcanică, umplute natural cu apă de mare curată, au și zone pentru copii.

Nu rata o baie în mijlocul Oceanului Atlantic. Madeira e amplasată chiar în mijlocul Atlanticului, apa e oarecum călduță (vara atinge chiar și 23 de grade Celsius)! Sunt câteva plaje cu nisip în Madeira, dar cele mai exotice, cu nisip galben și fin, sunt cele din Porto Santo, o insuliță de 49 kmp situată la 3 ore și jumătate cu feribotul de Madeira. Te-ai putea caza peste noapte la Porto Santo, dacă ai fi inspirat.

Mergi într-o pădure deosebită de lauri. Laurisilva, un site în patrimoniul universal al UNESCO, este o pădure bătrână de lauri, cu o suprafață de aprox. 15.000 ha, cea mai mare și mai vârstnică pădure de laur care a supraviețuit timp de milioane de ani. Parte a Parcului Natural Madeira, Laurisilva găzduiește o serie de specii de plante și animale endemice, cum ar fi porumbelul de Madeira. Laurisilva acoperă mai ales pantele montane din nordul și nord-vestul insulei Madeira, la altitudini care variază de la 300 la aprox.1500 de metri deasupra nivelului mării.Vârsta asumată a acestei păduri-relicvă este estimată la aprox. 20 de milioane de ani. Combinația dintre clima blândă, soarele abundent și masele umede de aer din Atlantic provenind din nord îi oferă condiții excelente de supraviețuire.

Testează aromele bucătăriei locale. Frigăruile uriașe din carne de vită, peștele spadă cu garnitură de banane fripte, fructele de mare stropite la urmă cu vin de Madeira te vor face să te lingi pe degețele.

Admiră florile! Sunt peste tot, mereu verzi, înflorite sau îmbobocite, nu ai cum să nu le observi! Pe insulă trăiesc circa 2.000 de specii de plante, favorizate de clima blândă și de variațiile foarte mici ale temperaturii între anotimpuri. Și multe plantații de bananieri…

Mergi într-o croazieră pentru întâlnirea cu delfinii și balenele. Atât din Funchal, cât și din Santa Cruz și Machico, se organizează partide de scuba diving și whale&dolphin watching, care pornește de la 40 euro.

Mergi la Cabo Girao, al doilea cel mai înalt perete stâncos din lume, de 580 m. Priveliștea de aici este aproape ireală. Iar podeaua din sticlă pe care trebuie să pășești pentru a te bucura de priveliște multiplică senzația că ai putea pluti prin aer în orice moment!

Fă o călătorie către centrul pământului, vizitează Peșterile de la Sao Vicente, o experiență unică în Madeira, care nu trebuie ratată. Deși la început plimbarea prin peșteră poate părea plictisitoare, devine interesant când afli că de fapt ești în fostele canale de scurgere a lavei. Madeira s-a format în urma unor erupții vulcanice succesive acum milioane de ani, iar Peșterile São Vicente au apărut acum 890 mii de ani după o erupție vulcanică. Mai multe poți afla la Centrul de vulcanism, situat lângă peșteră, e foarte interesant!

Admiră spectacolul naturii! Este gratis și e omniprezent pe insula. Flori, vârfuri acoperite de nori, plantații de bananieri, izvoare și cascade, păduri, dealuri cu relieful modelat de terase pe care sunt plantații de vii, țărmul bătut de valuri, un far semeț sau crestele mai înalte ale munților care rămân mai tot timpul în norișori fac din Madeira un loc special. Pe care te vei bucura că ai avut privilegiul să-l vizitezi.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook !și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

#travel #travelblogger #consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #inspiratie #portugalia #madeira

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!  Galerie de fotografii din Madeira, mai jos. 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This